Kamil zadne uproszczenie tylko sklasyfikowanie dosc dobre. Bo dazysz do tego zeby bramkarzy dzielic na np: liniowych i np karnych?
Wg 10 skrzydlowy to napastnik i jestem z nim w miare zgodny bo tak jest.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 04 gru 2008, 15:00
Bienias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 gru 2008, 15:24
Kamil232
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 gru 2008, 16:03
taktyka Barcelony na wielu rysunkach jest tak przestawiana ze wyglada ze Messi i Henry sa skrzydlowymi.w rzeczywistosci to wyglada zupelnie inaczej.bo na 9/10 akcji ci pilkarze nie beda ciagli do lini koncowej i dosrodkowanie(co jest charakterystyczne u skrzydlowego).wiec sam osobiscie uwazam za Messiego za napastnika prawego lub cofnietego.zreszta wystarczy zobaczyc na taktyke Argentyny za Basille i widac czarno na bialym pozycje Leo.Przynajmniej kiedy mówimy o Barcelonie a jeszcze konkretniej kiedy mówimy o Messim. Leo to dla mnie napastnik i tyle. Piszę tak nie tylko dla tego, że w schemacie taktycznym na papierze jego nazwisko widnieje w napadzie, ale przede wszystkim dlatego, że jego gra zdecydowanie bliższa jest grze napastnika niż pomocnika.
mete
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 17:04
Kamil232 pisze:chcesz powiedzieć, że RVN i Messi to ta sama pozycja?
No właśnie. A wiesz co mają ze sobą wspólnego? Obaj są pomocnikami. Pomimo tego, że grają zupełnie inaczej.Kamil232 pisze:Nie rozróżniam np. def. pomocnika od ofensywnego.
Mentor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 04 gru 2008, 17:21
Dajcie spokój. Jaki jest cel tego typu dysput to nie zrozumiał chyba jeszcze nikt. A bocznemu obrońcy bliżej do skrzydłowego, czy do środkowego obrońcy ? Jesteśmy świadkami kabaretu. Jeden lansujący się na znawcę piłkarskiego rzemiosła ośmieszył się, ale to nie znaczy, że wszyscy muszą iść jego tropem. Ronaldo to skrzydłowy, tak samo jak Giggs, Nani, Quaresma, Robben i wielu, wielu innych. Nie rozumiem, czemu ktoś nie może przyjąć do wiadomości, że taka pozycja na boisku istnieje - chcecie być chyba mądrzejsi niż największe głowy w futbolowym świecie, którzy używają z powodzeniem takich terminów jak "winger" (i tu będzie zaskoczenie - tak mawia się o...ROnaldo!Może zapytam inaczej. Cristiano Ronaldo bliżej do pomocnika czy napastnika Twoim zdaniem? Miło by było jakbyś zawarł przynajmniej krótkie uzasadnienie.
red85
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 gru 2008, 17:23
Ciężko to określić. Jak jest taktyka 4-4-2 to wg. Ciebie to jest 4-2-4? Pewnie bliżej mu do napastnika, ale jak już pisałem w moim pojęciu napastnik w praktycznie każdej akcji nie wraca pomagać obrońcom, a takie jest zadanie skrzydłowych- i jak napisał Red tak go będę nazywałMoże zapytam inaczej. Cristiano Ronaldo bliżej do pomocnika czy napastnika Twoim zdaniem? Miło by było jakbyś zawarł przynajmniej krótkie uzasadnienie.
Kamil232
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 18:00
Tylko to chciałem przeczytać. Dlatego nie dziwcie się, że tak go traktuję. To wszystko.Kamil232 pisze:Pewnie bliżej mu do napastnika
Mentor

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 gru 2008, 18:34
10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: el Crack » 04 gru 2008, 18:37
el Crack
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 18:39
Mentor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: R.A.B. » 04 gru 2008, 19:20
A co nie prawdę powiedzał?? do jego ostatniego posta się zgadzam w 100%Mentor pisze:el Crack, pomyśl zanim coś napiszesz.
R.A.B.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 gru 2008, 19:27
Czyli napastnikami są też np. Steven Gerrard i Frank Lampard ?Chcę powiedzieć, że nie trzeba stać pod polem karnym przeciwnika, aby można się było określać mianem napastnika. Nie tylko najbardziej wysunięci piłkarze są napastnikami.
Logan
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 21:23
Nie wiem. Zastanawia mnie dlaczego pisze to do mnie. Czy ja poparłem w tej dyskusji kumana? On podobno (tak piszecie - ja nie sprawdzałem bo nie czytałem wszystkiego) napisał, że Ronaldo gra jako środkowy napastnik. Ja się z tym nie zgadzam i nigdzie nie napisałem, że tak właśnie jest. O co kaman?R.A.B. pisze:A co nie prawdę powiedzał??
Mentor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: R.A.B. » 04 gru 2008, 21:39
mi chodziło tylko o to że to zdanie jest prawdziwe. wcześniejszych postów nie czytałem dokładnie,el Crack pisze:Mentor, nie wierz we wszystko co powie Ci kuman.
R.A.B.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 gru 2008, 22:00
Logan
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio