FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 774

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 04 gru 2008, 15:00

Stary schemat bramkarz obronca pomocnik napastnik. Pozycje pod ktore podchodzi kazdy pilkarz. Widac kibice MU i nie tylko maja problem i wymyslaja schematy typu B-O-P- Skrzydlowy- N.

Kamil zadne uproszczenie tylko sklasyfikowanie dosc dobre. Bo dazysz do tego zeby bramkarzy dzielic na np: liniowych i np karnych? :roll:
Wg 10 skrzydlowy to napastnik i jestem z nim w miare zgodny bo tak jest.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 gru 2008, 15:24

Nie rozróżniam np. def. pomocnika od ofensywnego. Wysuniętego napastnika od napastnika cofającego się i atakującego z głebi pola. Jak np. porównać ze sobą Mascherano i Van Der Vaarta? Jak porównać wspomaniego Messiego do RVN?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 gru 2008, 16:03

Przynajmniej kiedy mówimy o Barcelonie a jeszcze konkretniej kiedy mówimy o Messim. Leo to dla mnie napastnik i tyle. Piszę tak nie tylko dla tego, że w schemacie taktycznym na papierze jego nazwisko widnieje w napadzie, ale przede wszystkim dlatego, że jego gra zdecydowanie bliższa jest grze napastnika niż pomocnika.
taktyka Barcelony na wielu rysunkach jest tak przestawiana ze wyglada ze Messi i Henry sa skrzydlowymi.w rzeczywistosci to wyglada zupelnie inaczej.bo na 9/10 akcji ci pilkarze nie beda ciagli do lini koncowej i dosrodkowanie(co jest charakterystyczne u skrzydlowego).wiec sam osobiscie uwazam za Messiego za napastnika prawego lub cofnietego.zreszta wystarczy zobaczyc na taktyke Argentyny za Basille i widac czarno na bialym pozycje Leo.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 17:04

Kamil232 pisze:chcesz powiedzieć, że RVN i Messi to ta sama pozycja?
:suicide:

Chcę powiedzieć, że nie trzeba stać pod polem karnym przeciwnika, aby można się było określać mianem napastnika. Nie tylko najbardziej wysunięci piłkarze są napastnikami.

Ręce opadają.

Może zapytam inaczej. Cristiano Ronaldo bliżej do pomocnika czy napastnika Twoim zdaniem? Miło by było jakbyś zawarł przynajmniej krótkie uzasadnienie.
Kamil232 pisze:Nie rozróżniam np. def. pomocnika od ofensywnego.
No właśnie. A wiesz co mają ze sobą wspólnego? Obaj są pomocnikami. Pomimo tego, że grają zupełnie inaczej.

Ruud van Nistelrooy to napastnik. Lionel Messi to również napastnik. Pomimo tego, że grają inaczej.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 04 gru 2008, 17:21

Może zapytam inaczej. Cristiano Ronaldo bliżej do pomocnika czy napastnika Twoim zdaniem? Miło by było jakbyś zawarł przynajmniej krótkie uzasadnienie.
Dajcie spokój. Jaki jest cel tego typu dysput to nie zrozumiał chyba jeszcze nikt. A bocznemu obrońcy bliżej do skrzydłowego, czy do środkowego obrońcy ? Jesteśmy świadkami kabaretu. Jeden lansujący się na znawcę piłkarskiego rzemiosła ośmieszył się, ale to nie znaczy, że wszyscy muszą iść jego tropem. Ronaldo to skrzydłowy, tak samo jak Giggs, Nani, Quaresma, Robben i wielu, wielu innych. Nie rozumiem, czemu ktoś nie może przyjąć do wiadomości, że taka pozycja na boisku istnieje - chcecie być chyba mądrzejsi niż największe głowy w futbolowym świecie, którzy używają z powodzeniem takich terminów jak "winger" (i tu będzie zaskoczenie - tak mawia się o...ROnaldo! :boje się: ), czy "defensive midfielder"? To życzę powodzenia. United od wielu lat gra systemem na wzór 442, a 4231 i jakby na to nie patrzeć, to nazwanie skrzydłowych w tym systemie napastnikami jest "trochę" dziwne.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 gru 2008, 17:23

Ciężko to określić. Jak jest taktyka 4-4-2 to wg. Ciebie to jest 4-2-4? Pewnie bliżej mu do napastnika, ale jak już pisałem w moim pojęciu napastnik w praktycznie każdej akcji nie wraca pomagać obrońcom, a takie jest zadanie skrzydłowych- i jak napisał Red tak go będę nazywał

Jakby to rozrysować
..........carrick, scholes................
ronaldo......Roooney.........park
..............Berbatov................
Jeśli chcesz to nazwij i Parka i Ronaldo i Rooneya napastnikami a taktykę 4-2-4. Dla mnie to jest 4-2-3-1.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 18:00

Kamil232 pisze:Pewnie bliżej mu do napastnika
Tylko to chciałem przeczytać. Dlatego nie dziwcie się, że tak go traktuję. To wszystko.

Dla mnie taki skrzydłowy w typie Ronaldo to rodzaj napastnika. EOT z mojej strony.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 gru 2008, 18:34

Panowie: kluczowa kwestia - skrzydłowy jest pojęciem bardzo elastycznym. W 4-4-2 i 4-5-1 skrzydłowy to boczny pomocnik, w 4-3-3 skrzydłowy to boczny napastnik.
I do tego jeszcze jedna kwestia 4-5-1 różni się od 4-3-3 tak naprawdę tylko w teorii, a to jeszcze bardziej utrudnia sprawę.
W każdym razie - bo to istotne - CR to skrzydłowy.

Alles.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2008, 18:38 przez 10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
el Crack
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el Crack » 04 gru 2008, 18:37

Mentor, nie wierz we wszystko co powie Ci kuman.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 18:39

el Crack, pomyśl zanim coś napiszesz.

R.A.B.
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: R.A.B. » 04 gru 2008, 19:20

Mentor pisze:el Crack, pomyśl zanim coś napiszesz.
A co nie prawdę powiedzał?? do jego ostatniego posta się zgadzam w 100%

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 gru 2008, 19:27

Chcę powiedzieć, że nie trzeba stać pod polem karnym przeciwnika, aby można się było określać mianem napastnika. Nie tylko najbardziej wysunięci piłkarze są napastnikami.
Czyli napastnikami są też np. Steven Gerrard i Frank Lampard ? :> Oni w LM czy Premiership zasadzają więcej bramek niż niejeden napastnik, asyst też mają masę. Ich też często widać w polu karnym rywali, czyli wykorzystują to, że grają nieco cofnięci (tak jak Messi czy Ronaldo)?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 04 gru 2008, 21:23

R.A.B. pisze:A co nie prawdę powiedzał??
Nie wiem. Zastanawia mnie dlaczego pisze to do mnie. Czy ja poparłem w tej dyskusji kumana? On podobno (tak piszecie - ja nie sprawdzałem bo nie czytałem wszystkiego) napisał, że Ronaldo gra jako środkowy napastnik. Ja się z tym nie zgadzam i nigdzie nie napisałem, że tak właśnie jest. O co kaman?

Logan popracuj nad wnioskowaniem. Dzisiaj niestety pała.

R.A.B.
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: R.A.B. » 04 gru 2008, 21:39

el Crack pisze:Mentor, nie wierz we wszystko co powie Ci kuman.
mi chodziło tylko o to że to zdanie jest prawdziwe. wcześniejszych postów nie czytałem dokładnie,
co do twej wypowiedzi to też masz rację.Ja kończę już bo ani Eto ani CR mnie nie interesują

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 gru 2008, 22:00

No niestety Mentor, Twoja prosta podziałka jest zawodna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”