Kolejna afera korupcyjna - Strona 28

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: Kolejna afera korupcyjna

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 09 gru 2008, 11:47

Wczoraj:

Jarosław Ż.(yro) zatrzymany przez prokuraturę

Dolnośląscy policjanci zatrzymali 37-letniego sędziego piłkarskiego z Bydgoszczy, podejrzewanego o korupcję w sporcie i ustawianie wyników meczów. Najprawdopodobniej chodzi o Jarosława Ż.

Jak poinformował PAP w poniedziałek Wojciech Wybraniec z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu sędzia został zatrzymany w związku z podejrzeniem o przyjmowanie korzyści majątkowych, w zamian za korzystne rozstrzygnięcia wyników spotkań piłkarskich.

- W południe podejrzany zostanie przewieziony przez policjantów do Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu - mówił Wybraniec.

Ostatnim meczem, jaki sędziował Ż. było spotkanie Lechii Gdańsk z Piastem Gliwice w 15. kolejce Ekstraklasy.

Śledztwo w sprawie korupcji w polskim futbolu toczy się od maja 2005 r. Do tej pory prokuratura postawiła zarzuty około 170 osobom: działaczom sportowym, sędziom, obserwatorom PZPN, m.in. dwóm członkom zarządu PZPN Witowi Ż. i Kazimierzowi F.

W grudniu ubiegłego roku przed wrocławskim sądem rozpoczął się pierwszy proces w tej sprawie. Na ławie oskarżonych zasiadło 17 osób, w tym Ryszard F., pseudonim Fryzjer - domniemany organizator całego procederu.

Dzisiaj:

Sędzia Grzegorz G.(ilewski) zatrzymany przez CBA

Międzynarodowy sędzia piłkarski Grzegorz G. z Radomia i jego asystent Tomasz S. zostali zatrzymani we wtorek przez CBA w związku z korupcją w polskiej piłce nożnej.

Jak powiedział szef oddziału Prokuratury Krajowej we Wrocławiu Edward Zalewski, mężczyźni jeszcze we wtorek mają zostać przewiezieni do Wrocławia.

Grzegorz G. był wytypowany do sędziowania spotkań podczas mistrzostw świata w RPA w 2010 roku.

W poniedziałek policjanci zatrzymali międzynarodowego arbitra Jarosława Ż. w związku z podejrzeniem o przyjmowanie korzyści majątkowych, w zamian za korzystne rozstrzygnięcia wyników spotkań piłkarskich. Prawdopodobnie Ż. we wtorek usłyszy zarzuty.

Śledztwo w sprawie korupcji w polskim futbolu toczy się od maja 2005 r. Do tej pory prokuratura postawiła zarzuty ponad 170 osobom - trenerom, piłkarzom, sędziom, obserwatorom PZPN, m.in. dwóm ówczesnym członkom zarządu PZPN Witowi Ż. i Kazimierzowi F.

W grudniu ubiegłego roku przed wrocławskim sądem rozpoczął się pierwszy proces w tej sprawie. Na ławie oskarżonych zasiadło 17 osób, w tym Ryszard F., pseud. Fryzjer - domniemany organizator całego procederu.

Wiecie co mnie od dłuższego czasu zastanawia? Czy w programie "Szybka piłka", sędzia ekspert Jarosław Szostek jest czysty, że na pewniaka krytykuje innych sędziów :lol: Kiedyś jak TVN prowadził "Orange ekstraklasa" to ekspertem był Dariusz Wdowczyk i wiecie czemu później go zabrakło w dalszych programach :D

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 gru 2008, 12:02

Fishbone pisze:Czy w programie "Szybka piłka", sędzia ekspert Jarosław Szostek jest czysty
nie jestem tak obeznany w naszej lidze, jak ty chociażby wiec nie wiem czy masz jakieś konkrety na myśli. Ale żeby już podejrzewać kogoś tylko dlatego, że w programie ocenia :lol:
Myślisz, że Wit Ż. nowy trend rozpoczął ?
Jarek Ż. to jeszcze, ale że G. zatrzymają ? W sumie to chyba jeszcze nie mają zarzutów, wiec dlaczego nikt nazwiska nie ujawnia ? Czy może zarzuty już są ? Wie ktoś ?

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 09 gru 2008, 12:26

fieldy pisze: Jarek Ż. to jeszcze, ale że G. zatrzymają ? W sumie to chyba jeszcze nie mają zarzutów, wiec dlaczego nikt nazwiska nie ujawnia ? Czy może zarzuty już są ? Wie ktoś ?
Że Żyro jest zamieszany w aferę korupcyjną nie miałem wątpliwości, bo o tym w jego i moim rodzinnym mieście było już głośno od dawna. Zresztą był na tej "słynnej liście Fryzjera", którą wydrukował swego czasu PS. Z kolei jeśli chodzi o Gilewskiego, to miałem nadzieję, że jest czysty. Oczywiście na razie nie można wyciągać pochopnych wniosków, bo zostali obaj tylko zatrzymani. Ale raczej nie bez powodu.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 09 gru 2008, 12:45

Nawet Gilewski ... eh :roll:

Wielka trójca.

Obrazek

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 02 lut 2009, 9:59

http://sport.onet.pl/74318,1248685,1908 ... omosc.html

kolejny raz mnie zatkalo... :o

Najpierw byl Wit, Wdowczyk, potem Gilewski a teraz ... Reiss

Teraz to juz mnie nic nie zaskoczy...

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 02 lut 2009, 10:01

to już chyba nigdy się nie skończy, no ale Reiss żywa legedna Lecha, symbol klubu nie spodziewałem się... zobaczymy co z tego wyjdzie :(

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 02 lut 2009, 10:07

Cóż, jak dla mnie to było pewne ;) Lech był umoczony na całej linii, ale po fuzji z Amicą gówno mogą mu zrobić. A poza tym, działacze dobrowolnie poddali się karze, o czym nigdzie nie wspominano

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 lut 2009, 10:17

Ja myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy, widać za słabo się orientuje w realiach naszej ligi.
I Reiss, ciekawe czy Kotwica Kórnik też jest umoczona, jak znam zawodników, to pewnie tak :lol:

szkoda, bo Reiss to żywa legenda. Ciekawe o co go oskarżą, o ile w ogóle. Jak udowodnią winę - karać surowo. Bez wyjątków.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 02 lut 2009, 10:24

Reiss sie wywinie i pewnie zadnej winy mu nie udowdnia niczym Wisle w 93.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lut 2009, 10:57

fieldy pisze:Ciekawe o co go oskarżą, o ile w ogóle.
Sprzedany mecz w sezonie 2002/2003 Świtowi Nowy Dwór Mazowiecki. Trenerem Świtu był wtedy Wójcik, który 3-4 dni temu miał składać obszerne wyjaśnienia.

ukarać i to surowo // fieldy

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 02 lut 2009, 10:59

lisek_chz pisze:Lech był umoczony na całej linii, ale po fuzji z Amicą gówno mogą mu zrobić
Po mojemu to Amica jest bardziej umoczona... ale i tak gowno im zrobia bo czasu malo a na amice - oko cykllonu jak narazie nic nie maja
fieldy pisze:Jak udowodnią winę - karać surowo. Bez wyjątków.
Ktory pilkarz beknal ? zawiasy i tyyle z tego bylo jak narzie...

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 02 lut 2009, 11:50

Czekam na posty Jarzinho, który z nienawiścią, wręcz chorą pasją pisał o Koronie jako skorumpowanym klubie.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 02 lut 2009, 12:50

Hm, podejrzewam, żę haka na wszystkie kluby obecnie by się znalazło ;]

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 02 lut 2009, 14:56

Obrazek
Licencja (i wpis w KRS) - Amica.
Miejsce w pucharze UEFA - Groclin.
Mistrzostwo w 1993 - Legia.
Ikona klubu handlująca meczami.
Być kibicem Amiki Poznań - bezcenne...

Bienias pisze:Reiss sie wywinie i pewnie zadnej winy mu nie udowdnia niczym Wisle w 93.
Pamiętasz kiedy ostatnio pisałeś coś o Legii albo Lechu nie wspominając Wisły :lol:? Zresztą sugerowanie, ze w 93 rok była zamieszana tylko Wisła samo w sobie jest dobre :lol:.
lisek_chz pisze:Hm, podejrzewam, żę haka na wszystkie kluby obecnie by się znalazło ;]
To zazwyczaj jedyne co mają do powiedzenia kibice zamieszanych klubów, ale dopiero po tym jak padną podejrzenia na ich klub. Wg mnie jedyny możliwy wynik w przypadku Lecha to degradacja, ale pewnie do tego czasu zdążą już uchwalić abolicję. A wtedy na miejscu Korony, Arki, Widzewa, Łęcznej, Świtu ubiegałbym się o odszkodowanie :lol:.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 lut 2009, 15:14

Marco_Van_Basten pisze:Czekam na posty Jarzinho, który z nienawiścią, wręcz chorą pasją pisał o Koronie jako skorumpowanym klubie.
Skończ... Lech sprzedawał od dawna, wszyscy o tym wiedza, tylko narazie aktu oskarzenia brakuje. Nadal od kilku lat. Pisalem kilkakrotnie, jezeli Lech sprzedawał to wolałbym, żeby byl ukarany mimo, że gra na licencji Amici. Podobnie w odwrotnej stronie. Nie mam nic na obrone Reissa, bo jest to dla mnie coś chorego. Mam do niego szacunek i mam nadzieje, że sprawa nie skonczy sie tak jak z Majchrzakiem.
Do momentu kiedy Amice badz Lechowi nie zostana przedstawione zarzut mozecie sobie pisac tyle co przez ostatnie lata. Mi to lotto.
A Korona kupowała a Bilski śpiewał: kiełbasa krolem kielc. :P
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 17:09 przez Jarzinho, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”