Sporty zimowe - Strona 3

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0
Kontakt:

Re: Sporty zimowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 07 gru 2008, 13:59

Ładnie, dobry prognostyk przed przyszłorocznymi MŚ w Libercu.

========================================================================================================

"Sztab szkoleniowy kadry w skokach narciarskich zdecydował, że reprezentanci Polski nie wystąpią w dwóch najbliższych konkursach Pucharu Świata we włoskim Pragelato, w dniach 13-14 grudnia."

nasi szukają formy.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 10 gru 2008, 18:00

Skoro jesteśmy przy temacie sportów zimowych to pochwalcie się czy mieliście kiedyś z nimi styczność.
Przyznam się szczerze że moje doświadczenie ogranicza się do zjazdów z górki na sankach, ale w najbliższe ferie zimowe to się zmieni.
Otóż wybieram się do Nauders, miasteczka leżącego po stronie Austriackiej 5 km od granicy Szwajcarsko-Włoskiej aby nauczyć się jazdy na Snowboardzie.
Kupiłem sobie dechę Burtona używaną za 200 pln z Allegro, pozostało mi jeszcze zakupić jakieś ciuchy - tu akurat nie będzie problemu gdyż mam znajomą właścicielkę Second-Hand'u i przy nowej dostawie powybiera mi zawsze jakieś 'rodzynki', skombinuję sobie jeszcze jakieś buty,gogle,kask i jazda.
Mimo to iż w moim miasteczku mamy fajne Lodowisko, to jeszcze nigdy nie miałem okazji na poważnie sprawdzić się w jakimś 'elitarnym' sporcie.

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 10 gru 2008, 18:05

Aktualnie żadengo ze sportów zimowych nie uprawiam. Jak byłem młodszy to oczywiście narty, ale ograniczało się to zjazdu z górki. No i oczywiscie wcześniej jazda na łyżwach, bo blisko zanjduje się lodowisko :P

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 10 gru 2008, 19:42

A ja się pochwalę ;) A co :!:

Reprezentant kadry Dolnego Śląska ;) Brązowy medalista Mistrzostw Dolnego Śląska 07/08 w Narciarstwie Alpejskim oczywiście :) (GS)

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 13 gru 2008, 12:50

Tomasz Sikora zajął trzecie miejsce w biegu na dochodzenie 12,5 km biathlonowego Pucharu Świata w austriackim Hochfilzen.

Zwyciężył lider klasyfikacji generalnej, Norweg Emil Hegle Svendsen, który wyprzedził swojego rodaka Ole Einara Bjoerndalena o 9,4 s. Polakowi do drugiej pozycji zabrakło 2,6 s.

Awatar użytkownika
African
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: African » 21 gru 2008, 23:08

Dzisiaj w austriackim Hochfilzen odbyły się bieg sztafetowe. O dziwo Polacy mieli dzisiaj wiele powodów do radości, co przy okazji sztafet nie zdarza się zbyt często - praktycznie w ogóle.

Panowie nie startowali i dobrze. Przynajmniej Tomek Sikora sobie odpocznie, bo reszta ekipy prezentuje się tak słabo, że aż szkoda gadać. Tylko niepotrzebny wysiłek dla Tomka by był, bo prócz pewnie najlepszego rezultatu na swojej zmianie nic więcej by nie ugrał.
Sztafeta padła łupem Austriaków. Austriacy już w zeszłym tygodniu bardzo dobrze wypadli w sztafecie, zajęli drugie miejsce. Dzisiaj natomiast nie mieli już sobie równych i po super strzelaniu i bardzo dobrym biegu całej czwórki okazali się najlepsi. Naprawdę wielkie brawa dla Austriaków, którzy mają niesłychanie mocny skład, a dzisiaj nie startowali jeszcze Eder i Landentinger. Na MŚ spokojnie mogą powalczyć o medal. Drugie miejsce dla Szwedów, a trzecie dla powracających do formy Francuzów.

Obrazek

W przeciwieństwie do panów nasze panie wystartowały i to z jakim skutkiem - 4 miejsce 8| Nasza sztafeta w składzie Pałka, Gwizdoń, Grzybek i Nowakowska sprawiły wielką sensację zajmując tak wysoką lokatę. Zawdzięczają to głównie bardzo dobremu strzelaniu, bo z biegiem nie było już tak dobrze. To właśnie przez kiepski bieg Polki nie stanęły na podium. Na ostatniej zmianie Agnieszka Grzybek dała się wyprzedzić Sandrine Bailly, dzięki czemu Francuzki zajęły 3 miejsce, a Polki 4. Niemniej jednak sukces i tak przeolbrzymi ;)
Wygrały Rosjanki, które dzisiaj znowu rozniosły całe towarzystwo. Tam to można wybierać ile się chce i spokojnie trenerzy mogą ustawić dwie damskie sztafety i obie mogą znaleźć się na podium - to się nazywa kłopot bogactwa :) Drugie miejsce dla Niemek.

Obrazek

Awatar użytkownika
Angelo18
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo18 » 27 gru 2008, 15:24

Justyna Kowalczyk zajęła trzecie miejsce w biegu na 2,8 km techniką dowolną w niemieckim Oberhofie rozpoczynającym Tour de Ski - najważniejszą po lutowych mistrzostwach świata w Libercu impreza biegowa w tym sezonie.
Polka z czasem 6.19,5 zajęła trzecie miejsce ex aequo ze Słowenką Petrą Majdic.

Zwyciężyła Niemka Caludia Nystad z czasem 6.17,2. Drugie miejsce zajęła Włoszka Arianna Follis, ze stratą 1,1 s.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 13 lut 2009, 22:47

Jutro ruszaja w Korei MS w Biathlonie !!! Na pierwszy ogien jak zawsze sprint :P Ciekawa sprawa bo koniec kariery SIkory coraz blizej a w ziwazku z tymi mistrzostwami mamy najwieksze od lat apetyty na medal, wkoncu w tym sezonie Tomek pokazuje sie z bardzo dobrej strony... Trzeba rowniez zakomunikowac o wpadce 3rosjan, mlodej liderki PS oraz starej juz koksiary Achatowej ... Zaginiona czesc tego trojkatu to jaroszenko, tak wiec moze reszta rosjan bedzie bez formy wkoncu troszke ich nastraszyli :P

Jutro Ole, Svendesn i Sikora 3msc :D

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lut 2009, 23:32

Sikorze te trasy nie odpowiadają, zatem bez medali. Nie zdziwilbym sie, gdyby bylo jak w PŚ, czyli miejsca okolo 20.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 14 lut 2009, 1:05

cloner pisze:Sikorze te trasy nie odpowiadają, zatem bez medali. Nie zdziwilbym sie, gdyby bylo jak w PŚ, czyli miejsca okolo 20.
Hahaha. Uwielbiam clonera udajacego pseudozawce i jego pseudo komentarze.
Chlopaku PŚ w Pyeong Chang odbyl sie po raz pierwszy przed rokiem, a ty juz wysuwasz pochopnie te swoje brednie, ze Sikorze nie lezy ta trasa. Doprady zabawne.
Dodajac do tego kontuzję plecow Tomka, ktorej doznal w grudniu 2007, a takze chorobe na poczatku ubieglego roku, po zawodach w Oberhofie, ktore byly 6 stycznia, po ktorych startowal tylko raz w biegu ze startu wspolnego w Antholz aż do MŚ w Oestersund, ktore rozpoczely sie 9 lutego, to faktycznie nie ma zadnych szans na medal.
Zabawny jest takze ponizszy frazes:
cloner pisze:Nie zdziwilbym sie, gdyby bylo jak w PŚ, czyli miejsca okolo 20.
Spojrzales na wyniki PŚ w Pyeong Chang, gdzie Sikora byl 24 w sprincie z 3 pudlami tracac do Svendsena 1,5 min i udajesz wielkiego znawce. Wow faktycznie beznadziejny wynik biegowy.
Z kolei 2 dni pozniej byl juz 7 w biegu na dochodzenie. Ale szanowcy cloner pisze brednie, ze byly miejsca kolo 20.
Skoncz wasc, bo o biathlonie to ty zielonego pojecia chlopcze nie masz. Stul dziob i przestan raczyc nas swoimi bredniami.
Mozliwe, ze Tomek nie zdobedzie zadnego medalu w Korei, ale jak czlowiek czyta takie popierduchy jak twoje, to niedobrze mu sie robi.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 lut 2009, 8:15

Interesuje sie biathlonem dluzej, niz Ci sie moze wydawac, no ale dyskutowac z wszech wiedzącym arkiem nie bede. Czytalem wypowiedz Sikory, ze trasy mu tam nie "leżą", no to napisalem o tym. I tyle z mojej strony.

Mam nadzieje, ze po dzisiejszych zawodach biathlonu, narciarstwa alpejskiego, biegów oraz skoków będziesz miał o czym dyskutować.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2009, 8:43 przez cloner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 14 lut 2009, 8:42

Ja z kolei czytałem wywiad z dziewczynami ze sztafety, z których wypowiedzi jednoznacznie wynikało, że Sikora nie lubi tras w Korei.
"- Ja w przeciwieństwie do Tomka Sikory lubię trasy w Korei." - tak mówiły.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 14 lut 2009, 11:09

Tomek mowil w wywiadach, ze trasy w Korei nie naleza do jego ulubionych, a to jest zasadnicza roznica.
"Profil tych tras na pewno nie należy do moich ulubionych, ale zazwyczaj jest tak, że jeżeli zawodnik jest w dobrej formie, to żadna trasa mu nie przeszkadza i na każdej trasie osiąga dobre wyniki. Przykładem był w moim przypadku w tym roku Ostersund, gdzie naprawdę bardzo ciężko mi się co roku biegało, a w tym roku wszystko było w porządku."

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 14 lut 2009, 13:04

Na pocieszenie powiem, ze mamy lidera PS :P Malo sniegu, w ogole jakis dziwny zreszta taki zmrozony proszek lekko, widac ze w niektorych miejscach popracowaly armatki - a na takim dosc ciezko sie biega - uwiezcie :P, Lars pedziwiatr" Berger przez sekundowa stratey przy strzelaniu, gdy cos mu sie zacielo stracil zloto :o bo Ole tracil uzyskana przewage...

DominCJa norweska :P 40latek braz :o, jutro poscigowe, fajerwerkow raczej nie mozna oczekiwac ale to biathlon a tu wszystko mozliwe

Chyba nie ma innej mozliwosci jak wygrana norwegow w sztafecie, dobrze ze 2tyg temu postawilem na takie rozstrzygniecie :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 lut 2009, 15:24

No i jednak byłem bliżej. Jak Sikora twierdzil, ze mu trasa nie pasuje, to od razu bylo wiadomo, ze sie asekuruje na wypadek nieudanego występu, i tak tez sie niestety stało. No szkoda, może za rok będzie lepiej.

Kowalczyk dziś wygrała kolejne zawody PŚ, brawo! Ale dziś było ciekawsze wydarzenie. 2 Polki zostały sklasyfikowane w slalomie podczas MŚ w Val D'Isere, Aleksandra Kłuś oraz Katarzyna Karasińska :brawo: Miejsca chyba 23 i 24, ale jak na nasze skromne możliwości, to świetny rezultat. Jutro faceci, ciekawe czy Austriacy się odegrają za dzisiejszą klęskę kobiet.

Aaaaa, brawo Stoch.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”