El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 23

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 gru 2008, 0:13

ramos musi zagrac na srodku obrony. dwojka pewnych stoperow to podstawa. a ramos na boku oznacza niepewnie grajacego metzeldera na srodku, czego bym sie jednak obawial. bo blad bocznego obroncy czesto jest jeszcze mozliwy do naprawienia, ale gdy pomyli sie stoper to jest kiepsko. pamietajmy przeciwko komu gramy. eto'o potrafi strzelac bramki i nie moze byc slabego punktu wsrod stoperow, bo on to wykorzysta bezwzglednie.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 12 gru 2008, 1:47

pamietaj jednak o tym ze nasza trojka z przodu caly czas wymienia sie pozycjami - jezeli tylko jeden z obroncow da sie za kims wyciagnac i da sie ograc 1 na 1 zazwyczaj jest dla nas bramka

mysle ze barcelona zagra dosc spokojnie - 4 obroncow, dwoch silnych pomocnikow w tym yaya na dm plus xav i 3 napastnikow

jezeli pressing zadziala, sedzia nie pozwoli na brutalna gre pilkarzom realu badz ogolnie nie da ciala jak zwykl czynic powinno byc dla nas dobrze. ciekawi mnie czy real rzuci sie od poczarku by cos strzelic czy od razu zacznie sie bronic. bronic sie w tym sezonie nie umiecie i nie macie do tego zdrowych pilkarzy

jak wy myslicie? bo mnie bardzo ciekawi pomysl ramosa na mecz. schuster pewnie jakis pomysl tam mial. ciekawi mnie czy juande przez 3 dni wymyslil cos nowego niz pokazywal ze swoimi druzynami na camp nou?

mam nadzieje ze w koncu nie bedzie zadnych uwag dotyczacych sedziego. i zadnemu z naszych nie stanie sie krzywda po jak zwykle uroczych wejsciach gutka, canny, salgado czy ramosa

powiem szczerze ze nie pamietam tak slabego kadrowo realu na GD. jezeli nie zagra wam sneijder to na lawce nie bedzie nikogo wartosciowego. dobrze licze? macie zdrowych 15 pilkarzy pierwszego skladu w tym trzech bramkarzy. kazda kontuzja badz kartka oznacza wielki problem.

choc oczywiscie cuda w takich meczach sie zdarzaja. na szczescie rzadko

ps - mentor. nie remontady a goleady :P

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 12 gru 2008, 8:28

mistyk pisze:Mecz juz za 2 dni, wiec mozna sie troche ponapinac, chociaz glowna napinka jak wiemy i tak bedzie po meczu :wink:
Jak można to można :wink: Ja pomogę sobie cytatem
José Luis Rodríguez Zapatero przepowiada wysokie zwycięstwo Barçy w sobotnim klasyku na Camp Nou: "Wygramy 5-1...Premier Hiszpanii dodał, że nawet "Cultural Leonesa (drużyna z jego regionu, obecnie Segunda B przyp. red.) ma lepszą defensywę od Realu Madryt".

:lol:

Co do możliwego nastawiena Realu w meczu wyjście defensywne, czekanie na Barcę może okazać się dla "królewskich" gorsze niż rzucenie się na rywala. Prawdopodobnie w środku pola wyjdą Gago-VdV-Guti a ci dwaj ostatni w grze defensywnej nie są za mocni.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 12 gru 2008, 8:51

Ja liczę na świetne widowisko chociaż ilość nieobecnych w Realu przebija nawet ilość kontuzji w Barcy podczas ostatnich Gran Derby. Ciekawe, czy wyjdziemy na ten mecz z 2 DM-ami czy też Ramos postawi wszystko na ofensywę, wiadomo, obrona będzie wyjątkowo słaba, więc nie pozostaje nam nic innego jak atakować, ważne ,żeby ten mecz nie przyniósł nam wstydu. Wiadomo, że Barca jest faworytem i ona musi to spotkanie wygrać, ewentualna porażka Realu nie będzie wielkim zaskoczeniem co daje naszym pewien komfort psychiczny :) , mimo wszystko liczy się walka.

Dzisiaj na jednym ze sportowych portali ukazał się miniwywiad z Calderonem, który mówi,że straciliśmy 3 zawodników na cały sezon, w tym DE La REDA! czy ktoś mi może to wyjaśnić? myślałem, że Ruben wróci do gry w styczniu

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 gru 2008, 10:17

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=24809
Thierry Henry pisze:"To jest El Clasico i chcę je wygrać. Nie myślę o tym, że Madryt jest poszkodowany, że przegrywa i nękają go kontuzje. Czy wcześniej ktoś przejmował się Barceloną, do której składu ledwo co powrócił Messi, w której Ronaldinho miał ciężki rok, Márquez nie miał formy, a Eto'o i Deco byli zawieszeni...? Wtedy nikt nie płakał nad Barçą, dlatego teraz my nie płaczemy nad Realem"

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2439
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 gru 2008, 12:55

rkoeman pisze:pamietaj jednak o tym ze nasza trojka z przodu caly czas wymienia sie pozycjami - jezeli tylko jeden z obroncow da sie za kims wyciagnac i da sie ograc 1 na 1 zazwyczaj jest dla nas bramka
jednak zawsze trzeba pamietac ile znaczy blad srodkowego obroncy. rzadko jest szansa by ktos go wyasekurowal. to zawsze jest wiecej niz blad bocznego. skrzydlowy/boczny napastnik po uporaniu sie z bocznym obronca gdy nie scina ostro do srodka juz w okolicach 16-stki musi jeszcze komus odegrac pilke i tu zawsze jest jeszcze szansa. bo stoper na pewno pod niego jeszcze podejdzie, ale przede wszystkim w wiekszosci wypadkow jest juz na dosc ostrym kacie. moze troche pociagnac i musi odegrac. duzy blad stopera bardzo czesto oznacza mozliwosc oddania strzalu od razu. wybieram mniejsze zlo, a co wybierze ramos to zobaczymy.

watpie by real chcial sie od poczatku murowac. wiedza, ze nie moga pozwolic barcelonie sie rozkrecic i musza utrudniac rozegranie jak najdalej od bramki. ciezko bedzie pograc pilka, bo barca swietnie gra pressingiem, ale to tez bedzie potrzebne. gdy nie masz chwili wytchnienia i bez przerwy musisz sie bronic - w koncu blad popelnisz i nie ma znaczenia jaka masz obrone. zwlaszcza przy takiej barcy.

co nie zmienia faktu, ze nie chce jutro linii pomocy z gago, gutim i van der vaartem. albo holender albo hiszpan powinien zaczac na lawce - rafa ma na to znacznie wieksze szanse. gdyby sneijder jakims cudem zdazyl na mecz to i tak od poczatku nie zagra. w innej opcji ramos odbierze sobie kogos ofensywnego w pomocy na lawce i przede wszystkim da swobode drugiej linii rywala. chcialem juz tego w meczu z sevilla, schuster zrobil inaczej. w sobote znow chce gago i javiego garcii obok siebie w pierwszym skladzie. jak nie chcemy, by barcelona zdominowala nas calkowicie swoboda rozegrania i sila fizyczna - musi byc taka pomoc. nie mamy parkowac autobusu. mamy dac sobie szanse poprzez rozsadek.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2008, 12:58 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kon2r
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 12 gru 2008, 12:55

huhuhu będzie się działo na taki mecz czeka się cały rok. Obie strony podgrzewają atmosferę, ja czuję "gorączke gran derby" od ponad tygodnia. To bez wątpienia najwązniejszy mecz jaki dotychczas graliśmy, ciekawi mnie jak poradzi sobie Pep, on przecierz dobrze wie czym jest pojedynek obu tych drużyn. Zastanawia mnie też co dzieje się w psychice naszych zawodników, czy sobie poradzą ? Są pod wielką presją. Jesteśmy w świetnej formie i jest to najlepszy moment do rewanżu i odskoczenia Realowi na 12 pktów. A składy obu zespołów ? wolę nie myśleć jaką jedenastkę zestawi Pep ale wydaję mi się że zagramy Keitą Xavim i Toure w drugiej linii a Barca podejdzie do tego meczu niezwykle ostrożnie. Natomiast atak ? to chyba największa niewiadoma jedynym pewniakiem jest chyba Messi, Eto'o opuścił ostatni trening z powodu spraw osobistych i wydaje mi się że może zacząć z ławki a więc Hleb - Henry - Messi ? Przydałby się Iniesta na pewno odczujemy jego nieobecność w tym właśnie meczu. Nic nie zapowiada by miało nam pójść źle mimo wszystko czuję że nie pójdzie nam szczególnie łatwo :?:
VV
Alves-Puyol-Marquez-Abidal
Xavi-Keita-Toure
Messi-Henry-Hleb

a Real ? z Zenitem Metzelder grał bodajże na prawej obronie :? nie mam pojęcia co ubzdura sobie nowy szkoleniowiec któryś z kibiców ma jakieś przypuszczenia co do zestawienia meczowej jedensatki ?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 gru 2008, 13:57

kon2r pisze:Natomiast atak ? to chyba największa niewiadoma jedynym pewniakiem jest chyba Messi, Eto'o opuścił ostatni trening z powodu spraw osobistych i wydaje mi się że może zacząć z ławki a więc Hleb - Henry - Messi ?
Atak to największa niewiadoma? Zestawienie linii ataku właśnie najłatwiej przewidzieć :] Będzie Henry - Eto'o - Messi i tyle. Samu odpuścił ostatni trening, ale mógł to zrobić bo przecież ostatnio nie grając w meczach nie leżał na hamaku tylko trenował :] Sprawy osobiste to jest nic. Gdyby opuścił trening z powodów zdrowotnych to moglibyśmy się martwić, ale w takim wypadku absolutnie nie ma czym. Poza tym dlaczego miałby zaczynać z ławki? To jakiś dziwny półśrodek.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1541
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 12 gru 2008, 14:07

http://fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=24859
Iniesta będzie gotów na Gran Derbi

Iniesta, do treningów z kolegami powrócił już we wtorek, jak stwierdził na ostatniej konferencji prasowej Pep Guardiola, Katalończyk będzie mógł wystąpić w meczu z Realem Madryt.

Wychowanek Barçy urazu nabawił się 4 listopada podczas meczu z FC Basel w Lidze Mistrzów. Lekarze przewidywali dla niego od 6 do 8 tygodni przerwy. Wstępne prognozy wykluczały występ pomocnika reprezentacji Hiszpanii w meczu z Realem Madryt.

Powrót do zdrowia Iniesty sprawił, że tylko jeden zawodnik pierwszego składu nie jest zdolny do gry. Jest nim Gabriel Milito, który do drużyny powróci na początku przyszłego roku.
Wcześniejsze prognozy mówiły o jego dłuższym dojściu do zdrowia :shock: Z pewnością nie wejdzie od pierwszej minuty, może Pep wpuści go na zmęczonych rywali w końcówce meczu :think: Tak czy siak cieszy mnie jego powrót :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 gru 2008, 14:19

:o

Jestem szczerze zaskoczony. Byłem już pogodzony z tym, że Andresito nie ma szans wykurować się na GD a tu proszę co za fantastyczna niespodzianka \o/ Na dodatek skoro Pep twierdzi, że Iniesta trenuje z kolegami już normalnie od wtorku to rzeczywiście można przyjąć, że mógłby w tym meczu zagrać. Przypuszczam, że jednak nie wystąpi, ale tak czy inaczej to bardzo dobra wiadomość. Lepiej mieć takiego piłkarza do dyspozycji niż go nie mieć :P

Andresito \o/

[EDIT]

http://www.sport.pl/pilka/1,65082,60566 ... arczy.html
Xavi: Kibice proszą nas o 5:0 w Gran Derbi, nam wystarczy 1:0

- Kibice proszą nas o 5:0, ponieważ widząc naszą grę są bardzo entuzjastyczni. Myślą też, że tak przychylna okazja, aby upokorzyć rywali w Gran Derbi więcej się nie trafi. Jednak w naszej szatni nikt nie narzekałby na zwykłe 1:0, które przyniosłoby nam 12 punktów przewagi nad Realem- mówi Xavi, pomocnik Barcelony w rozmowie z "La Gazzetta dello Sport".

Przed nami mężczyzna, który ma 28 lat i ostatnio karmi się przede wszystkim chwałą. W magicznym dla niego roku 2008 został wybrany najlepszym piłkarzem Mistrzostw Europy i zajął piąte miejsce w klasyfikacji :France Football" na piłkarza roku.

Barcelona jest świetna, Realowi idzie bardzo źle. Czy to stwierdzenie pana przekonuje?

Tylko pierwsza część, to prawda, że idzie nam świetnie. Z Realem to złożona sprawa, spróbuję to wytłumaczyć: przeznaczenie Barcy i Realu to bycie na dwóch szalach tej samej wagi. Nie możemy być szczęśliwi jednocześnie, między nami jest taka rywalizacja, że sukces jednej drużyny automatycznie dewaluuje rezultat drugiej. Dziś Real wydaje się być w kryzysie, ponieważ nam idzie bardzo dobrze, jednak dystans jest mniejszy niż się wydaje.

Na wstecznych lusterkach w amerykańskich samochodach jest napisane: uwaga, przedmioty, które widzicie odbite mogą być bliżej niż wam się wydaje.

Doskonale, koncepcja jest właśnie taka, kibice proszą nas o 5:0, ponieważ widząc naszą grę są bardzo entuzjastyczni. Myślą też, że tak przychylna okazja, aby upokorzyć rywali w Gran Derbi więcej się nie trafi. Jednak w naszej szatni nikt nie narzekałby na zwykłe 1:0, które przyniosłoby nam 12 punktów przewagi nad Realem.

Czy zdziwiło pana zwolnienie Schustera?

Tak, ale jeszcze bardziej zdziwiły mnie jego słowa, zdanie: - Na Camp Nou nie możemy wygrać - to brzmiało fałszywie.

Czy czytał pan o możliwych parach w 1/8 Ligi Mistrzów? Wszystkie drużyny są bardzo silne, także Inter Jose Mourinho...

Czytałem, czytałem, na razie jest zbyt wcześnie, żeby wyrazić jakieś preferencje, jeśli jednak wylosujemy z Inter urok rywalizacji będzie silniejszy niż strach. Byłyby to wyjątkowe mecze. Mourinho jest wielki, poznałem go tutaj, kiedy z nami pracował. Rywalizacja z Interem byłaby bardzo wyrównana.

Na pańskiej pozycji mamy we Włoszech dwa wielkie nazwiska: Pirlo jeśli chodzi o dzisiaj i Aquiliani jeśli chodzi o przyszłość.

Pirlo jest najlepszy, Aquiliani natomiast jest wspaniałą obietnicą, może dojść do poziomu Pirlo, ale w tym momencie tylko podąża jego śladami.

Czy był pan zdziwiony szybkością, z jaką Ronaldinho zaaklimatyzował się w Milanie?

Nie, piłka to prosta gra, która jest oparta w dużej mierze na talencie - jeśli masz go bardzo dużo, a Ronaldinho ma bardzo dużo pomnożone przez dziesięć - bardzo szybko dostosujesz się do nowej sytuacji.

Jednak jest kilka problemów taktycznych z Kaką.

Rozumiem to, grają na tej samej pozycji. Kaka też ma ogromny talent, razem znajdą jakieś rozwiązanie. Według mnie muszą obaj powinni trochę zmienić styl gry, nie może poświęcać się tylko jeden.
Polecam szczególnie podkreślony fragment. Xavi dobrze zobrazował specyfikę rywalizacji Barcelony i Realu.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 12 gru 2008, 17:32

Wiele, a moze wszystko wskazuje na Barce. Nie widze takze porównania do dwóch ostatnich sezonow i porazek w GD. Ten zespol jednak wyglada zdecydowanie lepiej niz w zeszłym roku czy jeszcze w poprzednim. Są nowi zawodnicy, nowy trener, nie ma zawodnikow, ktorzy sa bez formy, nie ma duzej ilosci kontuzji. Motywacji napewno nie zabraknie. Chcialbym, żeby to był popis gry Barcelony, ale tak naprawde jestem w stanie przyjac zwyciestwo 1-0. Moze to zbytnia pewność siebie, jednak czego mam sie obawiać ze strony Realu, chyba Dudka. Real jest tak osłabiony jak chyba nigdy wcześniej, do tego forma innych naprawde odbiega od conajmniej dobrej. Nie wierze, że Ramos szybciutko wszystko jakos ustawi, jesli tak to było to z Zenitem i teraz bedzie prysznic.
Jedyna niewiadoma ze strony Barcy to chyba partner Xaviego i Toure, ja stawiam na Keite.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 12 gru 2008, 22:03

Media przewiduja wystep Metzeldera od pierwszych minut, co mnie bardzo cieszy :)

- zeby troche nastroj podrecic

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 gru 2008, 22:07

Z naszej strony natomiast przewidują Eidura w wyjściowym składzie. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do gry Islandczyka w ostatnim czasie, ale mimo wszystko wolałbym Busquetsa. Gudi ma więcej do zaoferowania wchodząc z ławki rezerwowych :P

A ten filmik oglądałem już dzisiaj dwa razy :P

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 13 gru 2008, 0:33

ten filmik ma pewne wady - nie ma chamskich fauli figo i carlosa, zlamanej nogi puyola i kilku innych rzeczy typu ciaganie motty za wlosy. srednio mi sie podobal. choc obejrzalem go jednym okiem

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 13 gru 2008, 17:59

A mnie się podobał.

Mam nadzieję że nie będzie dzisiaj tego co ostatnio było częstym zjawiskiem podczas Gran Derbi, kiedy to komentator wyprzedzał obraz o jakieś 2 lub 3 sekundy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”