Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 255

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 31 gru 2008, 13:34

Bo to skrzydłowy obrońca.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 31 gru 2008, 13:40

Van der Sar to chyba ofensywny bramkarz.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 31 gru 2008, 13:42

Mentor pisze:Bo to skrzydłowy obrońca.
:roftl3: Piękne podsumowanie tej całej dyskusji o pozycjach.

Od razu mi się przypomniało, jak kiedyś kumpel nabijał się, że Roberto Carlos to taki "defensywny napastnik" :lol:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 31 gru 2008, 13:47

A ja się dalej nie doczekałem odpowiedzi...

Mascherano bliżej do obrońcy czy do pomocnika? Evrze bliżej do obrońcy czy pomocnika?

Może w końcu ktoś zobaczy do jakich absurdów prowadzą co niektóre tezy.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 31 gru 2008, 14:32

Tak, sugeruj się dalej grafikami... chociaż z tej np. można wywnioskować ciekawą rzecz, ale znając Ciebie to i tak do tego nie dojdziesz. Zresztą sugerując się Twoimi przegenialnymi rysunkami dojdziemy do wniosku, że Berbatov do OP ?
:haha: Dlaczego niby mam się tym nie sugerować? :shock: Przecież nikt tego sobie nie wymysla, tylko to jest średnia pozycja na jakiej zawodnik grał w meczu. Przebięgniętymi km w meczu tez mam się nie sugerować, bo ktoś to sobie wymyśla?
A i owszem Berbatov gra u nas cofniętego napastnika...wystarczy oglądać mecze, żeby to zobaczyć. Ale lepiej się mądrzyć zza kompa :smile2: Zupełnie tego nie rozumiem, o czym już pisałem, dlaczego Roo gra na szpicy a Berbatov cofniętego, ale nic nie zrobie. To są fakty, także zapraszam przed TV, najpierw coś oglądnij poźniej się mądrzyj.
Mnie zastanawia, dlaczego najbardziej cofniętym graczem MU był Giggs.
Może dlatego, że zmienił O'Shea i grał na lewej obronie? A tak się akurat złożyło, że padł niedługo potem gol i już się cofnęliśmy i boczni obrońcy się nie włączali do akcji ofensywnych?
Bo to skrzydłowy obrońca.
Możesz mi powiedzieć "szyderco" co w tym zabawnego? Co za rożnica jak się powie boczny obrońca, a skrzydłowy obrońca?
Van der Sar to chyba ofensywny bramkarz.
ło stary :shock: ha ha ha ha ha...już nie tylko koń by się uśmiał, ale i świnia...miszczu założ kabaret.
D.Alves to napastnik wystarczy spojrzeć w statystki. :haha: Co miszczu dostane się do kabaretu?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 31 gru 2008, 14:43

Ja rozumiem, że można się nie zgadzać ze stwierdzeniem "Ronaldo to środkowy napastnik" bo takim nie jest. Ale jak już ktoś uważa go po prostu za napastnika, to po co się tak denerwować ? Wchodzi ze skrzydła, sporo czasu spędza pod polem karnym - w ostatnim meczu nawet najwięcej czasu przebywał w ofensywie, co widać na tej grafice - po najechaniu kursorem na Ronaldo i innych.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 31 gru 2008, 14:46

Wchodzi ze skrzydła, sporo czasu spędza pod polem karnym - w ostatnim meczu nawet najwięcej czasu przebywał w ofensywie, co widać na tej grafice - po najechaniu kursorem na Ronaldo i innych.
Czyli graliśmy w tym meczu taktyką 4-2-4(no 4-2-1-3) i Park też jest napastnikiem?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 31 gru 2008, 15:22

Ta dyskusja przejdzie z pewnoscia do klasyki forum. Na nastepnym zlocie niewatpliwie beda do niej jakies nawiazania i ladna polewka. Mentor powie ze obiecanych przez niego 30 bramek Bojan nie mogl strzelic bo gral rezerowego napastnika a gdy wchodzil to cofnietego defensywnego napastnika i juz bedzie smiech.
Godziny polemik o nazewnictwo i przytykow przypominajace dyskusje o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca.
Caly zespol sie broni i caly zespol atakuje kazdy jest kazdym calosc z wielosci i symbioza jednostki. I tak dalej i tym podobne.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 31 gru 2008, 15:28

nie wiem jak graliście w tym meczu, jakim ustawieniem, bo nie oglądałem.
Widziałem tylko tą nieszczęsną grafikę, wg której Ronaldo w ofensywie spędził 66% czasu - najwięcej spośród wszystkich graczy United w tym meczu. [5% w obronie i 28% w pomocy].
Dla porównania. Rooney - 63% w ofensywie, a Berbatov - 38% :!:
Park 61% w ofensywie.

Z tego wynika, że w tym meczu najczęsciej atakował Ronaldo. Bo dwaj "napastnicy" więcej działali w pomocy.
Ronaldo oddał 10 strzałów z czego 3 celne.
Berbatov 4/1
Rooney 4/2
Park 6/1
Dlaczego więc nikt nie ma prawa uważać, że Ronaldo to także napastnik ?

Ja już wcześniej pisałem. Dla mnie skrzydłowy to trochę pomocnik, trochę napastnik. W zależności od meczu, sytuacji, etc.
Jednak jak ktoś uważa, że jest tylko pomocnikiem, albo tylko napastnikiem [bez rozróżnienia na dokładne ustawienie, czyli że środkowy np.] to ja nie widzę sensu, aby z nim się kłócić.

Taki Giggs ma na tej grafice 0% udziału w ataku, bo wszedł w końcówce i nie zdążył nic zdziałać, dlatego tu nie ma sensu wyciągać żadncyh wniosków.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 31 gru 2008, 15:47

Niektórzy po prostu nie przyjmują do wiadomości, że istnieje taka pozycja jak skrzydłowy. Dla uproszczenia - to taki ofensywny pomocnik grający po bokach, którego głównym zadaniem jest efektywna gra w ofensywie.

Ilość strzałów ma niewiele do rzeczy, Ronaldo to piłkarz, który przy każdej okazji szuka strzału i uderza najczęściej po udanym dryblingu rozpoczętym na skrzydle. Inna sprawa, że w niejednym meczu obrońca ma więcej strzałów niż pomocnik i nikt z tego daleko idących wniosków nie wyciąga.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 31 gru 2008, 15:49

red85 pisze:Niektórzy po prostu nie przyjmują do wiadomości, że istnieje taka pozycja jak skrzydłowy. Dla uproszczenia - to taki ofensywny pomocnik grający po bokach, którego głównym zadaniem jest efektywna gra w ofensywie.
Wyraziłeś się nieprecyzyjnie: ofensywny pomocnik bądź napastnik. Skrzydłowym jest zarówno boczny pomocnik w 4-4-2 i 4-5-1, jak i boczny napastnik w 4-3-3.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 31 gru 2008, 15:50

Kamil232 pisze:Może dlatego, że zmienił O'Shea i grał na lewej obronie? A tak się akurat złożyło, że padł niedługo potem gol i już się cofnęliśmy i boczni obrońcy się nie włączali do akcji ofensywnych?
Szczerze mówiąc, moja wina, bo nie pamiętałem, kogo zmienił Giggs.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 31 gru 2008, 15:52

Chlopaczek pisze:Na nastepnym zlocie niewatpliwie beda do niej jakies nawiazania i ladna polewka. Mentor powie ze obiecanych przez niego 30 bramek Bojan nie mogl strzelic bo gral rezerowego napastnika a gdy wchodzil to cofnietego defensywnego napastnika i juz bedzie smiech.
:lol2:

Jesteś bliższy prawdy niż Ci się wydaje Chłopaczek. Bojan jeżeli już pojawia się na boisku to bardzo często gra na boku a nie na środku a więc jest skrzydłowym. Skrzydłowi nie zdobywają tylu bramek tak więc trudno od niego oczekiwać 30 goli. Nie tak miało być trenerze!
fieldy pisze:Ronaldo oddał 10 strzałów z czego 3 celne.
Berbatov 4/1
Rooney 4/2
:]

Manchester United to dla mnie za trudny przypadek. Tutaj cofnięty napastnik (Rooney) gra jako wysunięty napastnik a wysunięty napastnik (Berbatov) gra jako cofnięty napastnik. Na dodatek skrzydłowy (Ronaldo) oddaje najwięcej strzałów i strzela najwięcej bramek a Giggs gra na obronie :wink:

PS: Wytyczne jednego ze specjalistów z ramienia UEFA (konkretnie Pedji Mijatovicia) mówią o tym, aby nie traktować mojej wypowiedzi śmiertelnie poważnie. Nie ma szans na dojście do kompromisu więc jedyne czego może mi dostarczyć ta dyskusja to uśmiech co również sobie cenię. A Ronaldo jest napastnikiem bo jego gra nie różni się niczym od gry bocznego napastnika.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 31 gru 2008, 16:07

Kamil232 pisze::haha: Dlaczego niby mam się tym nie sugerować? :shock: Przecież nikt tego sobie nie wymysla, tylko to jest średnia pozycja na jakiej zawodnik grał w meczu. Przebięgniętymi km w meczu tez mam się nie sugerować, bo ktoś to sobie wymyśla?
A i owszem Berbatov gra u nas cofniętego napastnika...wystarczy oglądać mecze, żeby to zobaczyć. Ale lepiej się mądrzyć zza kompa :smile2: Zupełnie tego nie rozumiem, o czym już pisałem, dlaczego Roo gra na szpicy a Berbatov cofniętego, ale nic nie zrobie. To są fakty, także zapraszam przed TV, najpierw coś oglądnij poźniej się mądrzyj.
Jak tu z Tobą rozmawiac jak Ty nie rozumiesz tego co ktoś do Ciebie pisze :shock: Co innego napisałem, a co innego Ty zrozumiałeś.
Nie chodzi o to, że ktoś wymyśla sobie to ustawienie, tylko fakt, że jest ono gówno warte. Co z tego, że tak wygląda średnia pozycja ? Fakt faktem prawie cały czas gra w ataku, jest pod grą, strzela, nie rozgrywa. Jak bym się sugerował tym ustawieniem z rysunków to bym zwariował i uznał to co pisałem. Nie zrozumiałeś aluzji dotyczącej Berbatova ? Człowieku przemyśl najpierw to co do Ciebie się pisze, zastanów się czy zrozumiałeś i dopiero odpisuj.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 31 gru 2008, 16:25

Kamil232 pisze: D.Alves to napastnik wystarczy spojrzeć w statystki. :haha: Co miszczu dostane się do kabaretu?
Alves to obronca, pomocnik i napastnik w jednym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”