Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post autor: (L)oczkerson » 28 sty 2009, 2:25

Postanowiłem też wtrącić swoje zdanie o ciekawym przypadku Benjamina Buttona, bo opinia Wilmora dla mnie jest jednak niesprawiedliwa.
1. Jeśli chodzi o samego Pitta to nie jestem jego zwolennikiem.Amant, w dodatku grał takie role jak w Troi za które w ogóle go nie szanuje, ale jednak nie mogę powiedzieć by był przeciętnym aktorem, bo 2 razy dla mnie wzbił się na absolutny szczyt aktoskiego piemontu i jego role w "Fight club" i 'Se7en" to naprawdę majsterszytyki. Za role w Uśpionych też należy mu się szacunek.
Co do samego filmu oczywiście można się przyczepić, że w filmie nie wytłumaczono dlaczego życie Benjamina potoczyło się "odwrotnie", ale czy tak nie jest lepiej gdy pomysł na film nie jest rozrywany na strzępy w celu wytłumaczenia zagadki przy czym zabija się całą magję tego pomysłu, który sam w sobie jest naprawdę intrygujący? Dla mnie to jest doskonały wytrych do poprowadzenia niebanalnej fabuły i to mi się podoba. Do tego bardzo mi się podobał początek filmu, który jest nie dość, że bardzo epicki, i klimatyczny to jeszcze znakomicie pokazuje świat i podejście do życia starszych ludzi. Tej tematyki nikt nawet nie stara się w filmach poruszyć a jak na nią trafiam zazwyczaj bardzo mi się podoba (pora umierać, Choć goni nas czas). W dodatku niesamowite było jak w tym staruszku tliło się dziecinne pragnienie poznanie świata i ogólnie jak psychika szła inną drogą niż ciało główego bohatera, który na starość mimo ciała nastolatka miał w sobie wielką mądrość życiową. Dla mnie to największy plus tego filmu, niejdenoznaczność bohatera. Do tego znakomita Cate Blanchett, ładne zdjęcia, interesujące i orginalne postacie poboczne, których histornie potrafią wciągnąć (kapitan artysta, babka z Rosji, która przepłyneła kanał)
Dla mnie ten film ma bardzo wiele atutów, a wady...
no cuż czasem fabuła spowalnia, przez co film jakby tracił rytm, trochę nie w moim stylu, bo to jednak melodramat, trochę czasem zbyt patetyczny...
Ale ogólnie dla mnie
8,5/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”