Żeby uściślić, dodam, że geograficzny Śląsk sięga także naszych południowych sąsiadów, Czechów.bellus pisze:Co nie zmienia faktu, że owe rozumowanie utożsamiające Śląsk z Górnym Śląskiem jest błędne.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2009, 13:05
Żeby uściślić, dodam, że geograficzny Śląsk sięga także naszych południowych sąsiadów, Czechów.bellus pisze:Co nie zmienia faktu, że owe rozumowanie utożsamiające Śląsk z Górnym Śląskiem jest błędne.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 10 sty 2009, 23:25
MENDEZ

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sty 2009, 12:26
To tylko świadczy o braku jakiegokolwiek szacunku do tradycji Śląska, to tak jakby reszta Polski śmiałaby się, że w Poznaniu na ziemniaki mówi się "Pyry".Śmieją się ? Nie.Bo [ przynajmniej na Śląsku ] ludzi są przywiązani do tradycji i potrafią szanować język, zwyczaje i kulturę innych regionów.Mogę nawet stwierdzić, że tradycją jest nawet pogarda dla ludzi z Warszawy.MENDEZ pisze:Nie mniej ubaw n 15 po pachy
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 11 sty 2009, 12:44
Źle mnie zrozumiałeś. Ubaw miałem z tego, że leciała Izaura z dablingim (który był zresztą koszmarny pod względem wykonania), a że była to gwara to efekt był dość śmieszny, a powtarzające słowa: zara ci wtrąbie, jo nie ukradła pierscionka (bez wyraźnego "ć "), itp wywoływały mimowolny uśmiech ale nie pogarde dla gwary, którą szanuje. Także "ubaw po pachy" jest tu jak najbardziej pozytywny, bez podtekstów naśmiewania się. Oczywiście komentarz do meczu z gwarą śląską takiego "banana" mógł by mi nie przynieść.EnJoy's pisze:a że ludzie z Wielkopolski, Mazowsza mają z tego jak to nazwałeś "ubaw po pachy" to już nie Nasz problem.
MENDEZ

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sty 2009, 13:12
W takim układzie przepraszam, ponieważ zrozumiałem, że po prostu cała gwara jest śmieszna, a nie brałem pod uwagę, że mówisz o tym serialu.Pozdrawiam.MENDEZ pisze:Źle mnie zrozumiałeś
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 11 sty 2009, 13:30
Pierwsi komentatorzy już są. To aktor Bogdan Kalus, znany widzom m.in. z serialu Ranczo oraz pochodzący z Zabrza szkoleniowiec Jan Żurek, który dziś jest także ekspertem Orange Sport w meczach ligowych. - Na próbę nagraliśmy już fragmenty komentarza do meczu Polonii Bytom z Piastem Gliwice. Fajnie wyszedł - mówi Basałaj.
Żurek: - Wypadło zabawnie. Basałaj słynie z pomysłów, ten jest najnowszy. Na pewno dzięki temu będzie mnóstwo śmiechu i rozrywki.
Yukasz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sty 2009, 13:50
No to mnie trochę zdziwiło ponieważ moim zdaniem ma wyjść profesjonalnie, oraz jak już zdecydowano się na taki krok to moim zdaniem powinno się rozpowszechniać tą gwarę, a nie śmiać z niej, ale jak widać Ślązacy [nie którzy ] mają inne zdanie.Zresztą jak Żurek powiedział, że jest śmiesznie, to ja poczekam do rozpoczęcia ligi i wtedy się do tego ustosunkuje.Yukasz pisze:Ale tak samo i inne gwary. Zresztą przyszli komentatorzy śląskiej gwary mówią że jest zabawnie
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 11 sty 2009, 13:58
Dlatego zaproponowałem im aby stworzyli kabaret albo nakręcili lepszą wersję Bercika. Także moim zdaniem komentarz powinien być profesjonalny i spontaniczny ale nie kabaretowy.EnJoy's pisze:No to mnie trochę zdziwiło ponieważ moim zdaniem ma wyjść profesjonalnie, oraz jak już zdecydowano się na taki krok to moim zdaniem powinno się rozpowszechniać tą gwarę, a nie śmiać z niej, ale jak widać Ślązacy [nie którzy ] mają inne zdanie
Yukasz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 lut 2009, 15:57
czeher
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lut 2009, 16:26
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 10 lut 2009, 19:33
Ja również chodziaż bardziej myśli zaprząta mi mecz z Udine na Bułgarskiej jak i wyjazd do Włoch, który oczywiście mam zaklepanyczeher pisze:nie moge sie juz doczekac startu ligi
MENDEZ
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 10 lut 2009, 19:40
Który do końca sezonu będzie grał w Bełchatowie, więc argument trochę z dupy. Nawet z Gargułą to „trochę” pod względem kreatywności Wiśle do Legii by brakowało.MENDEZ pisze:Wisła wzmocniła się o Gargułę i ma bardzie kreatywny skład niż Legia
Zico_FCI

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 10 lut 2009, 19:59
majer13

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 lut 2009, 14:46
nie wiem czy ten brazylijczyk bedzie zbaiweniem... chociaz wszytsko zweryfikuje liga ale uchylajac jakiegos tam rabka tajemnicy, jaki z niego kozak, mozna dosc do wniosku ze to zaden wirtuoz po filmiku wislatv, bydz moze typowy snajper... dobrzxe grajacy glowamajer13 pisze:Wisła niby kupiła jakiegoś Brazylijczyka
czeher

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 11 lut 2009, 16:25
Ja tak przeczuwam już od początku i dlatego myślę ,że Wisła się nie wzmocniła i szanse na mistrzostwo ma mniejsze od Lecha i Legii. Szczególnie jak napisałeś już wyżej na przykładzie Marcelo to też nie jest chociażby bardzo dobry jak na nasze polskie warunkiczeher pisze: nie wiem czy ten brazylijczyk bedzie zbaiweniem.
majer13
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio