Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 267

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 19 lut 2009, 20:50

Co ma jedno do drugiego? Mój wpis odnosił się do śmiesznego zarzutu Wilmore, który odbiera Bońkowi prawo do krytyki Beenhakera, gdyż Zibiemu nie powiodła się kariera trenerska. Tak więc chciałem pokazać, że takie stawianie sprawy jest niedorzeczne, gdyż praktycznie takie forum jak to nie powinno istnieć, bo w 99% żaden z nas nie zagrałby lepiej w piłkę od omawianych tu zawodników i nie poprowadził lepiej drużyny od omawianych tu trenerów, w związku z tym idąc za tokiem myślenia Wilmore nie mamy prawa ich oceniać/krytykować/wyszydzać.
Tak więc może teraz ty wytłumaczysz co miał na celu twój wpis?
Widzę, że coś typie do mnie masz, także napisz śmiało o co chodzi, a nie bawisz się w jakieś podchody. Gdyby Ci jeszcze one wychodziły to ok, ale każdy kolejny jest bardziej żałosny od poprzedniego.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 lut 2009, 23:34

czeher pisze:I wsyztsko, poza tym ze ja zauwazylem brak korony juz dawno i kilku innych rowniez :wink:
Zapanowała nieuzasadniona moda to niemal wszyscy popłynęli z nurtem rzeki, nawet Kaczyński chciał być fajny i się podlizać społeczeństwu to odznaczył Zgreda :)
Kamil232 pisze:Tak więc chciałem pokazać, że takie stawianie sprawy jest niedorzeczne, gdyż praktycznie takie forum jak to nie powinno istnieć, bo w 99% żaden z nas nie zagrałby lepiej w piłkę od omawianych tu zawodników i nie poprowadził lepiej drużyny od omawianych tu trenerów, w związku z tym idąc za tokiem myślenia Wilmore nie mamy prawa ich oceniać/krytykować/wyszydzać.
A Andrewa Leppera, Beger i wszystkie pokemony musielibyśmy szanować 8)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 lut 2009, 22:35

Podobno Wichniarek zażądał od Leo wykonania pierwszego kroku, jeśli chce go powołać do kadry. :shock:
Mam nadzieję, przy całym szacunku do jego możliwości, że tego piłkarza już nigdy nie zobaczę w koszulce reprezentacji Polski. Koncepcja koncepcją, trener ma prawo go nie powołać, tym bardziej kiedy zespół gra dobrze bez Wichniarka, a psim obowiązkiem piłkarza jest czekać na to, aż go się powoła.
Okolicznością łagodzącą byłaby klasa i sława piłkarza - tyle że do licha Leo nie odpuścił Kaki ani Messiego, ale Wichniarka, gwiazdeczkę jednej z najsłabszych drużyn Bundesligi, gdzie na dodatek cały zespół gra na niego, co w kadrze nie miałoby miejsca.
W d**ie się poprzewracało gwiazdorkowi i jak dla mnie wolałbym w ataku zobaczyć duet Jop - Bosacki, niż liczyć na to, co pokaże Wichniarek. Choćby i zdobył w tej swojej Arminii koronę króla strzelców.
Wichniarek to świetny piłkarz, choć w kadrze nie widzę dla niego miejsca - tym bardziej przy Brożku, Lewandowski, Smolarku, Jeleniu czy innych - on po prostu do kadry nie pasuje profilem piłkarskim. Ale po tych deklaracjach... Ręce opadają.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 20 lut 2009, 22:44

Wilmore pisze:Koncepcja koncepcją, trener ma prawo go nie powołać, tym bardziej kiedy zespół gra dobrze bez Wichniarka
Kiedy to reprezentacja grał dobrze :> Ja od wielu miesięcy widzę dość przeciętne, żeby nie powiedzieć słabe mecze w wykonaniu naszych orłów.
Wilmore pisze:Wichniarek to świetny piłkarz, choć w kadrze nie widzę dla niego miejsca - tym bardziej przy Brożku, Lewandowski, Smolarku, Jeleniu czy innych - on po prostu do kadry nie pasuje profilem piłkarskim. Ale po tych deklaracjach... Ręce opadają.
Piłeś coś? Nie wiem czy wiesz, ale Smolarek od kilku miesięcy w piłkę gra od święta. Ciekawe więc, że stawiasz go na równi z jednym z najlepszych strzelców Bundesligi.

Mam nadzieje, że Artur zagra jeszcze w reprezentacji, czy to u Leo czy u kogoś innego. Jakby trener faktycznie chciał go powołać, to bez zbędnych zapowiedzi wsiadłby do samolotu i poleciał do Bielefeld i porozmawiał z zawodnikiem. W innym wypadku to tylko granie na alibi, no bo co ... przecież to sam zawodnik nie chciał.

Najlepsze w tym wszystkim jest, to że Wichniarek nagle wskoczył na international level, a bramki gra dobrze o wielu miesięcy. Kończ Holendrze :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 lut 2009, 22:56

Zauważ, że wszyscy napastnicy przeze mnie wymienieni są piłkarzami o dość podobnym stylu gry, jaki preferuje reprezentacja.
Stąd, jak długo Polska będzie skazana na pressing i kontrataki, tak długo miejsca dla snajpera Wichniarka nie będzie w kadrze - to po prostu nie taki zawodnik.
Smolarek jest słaby, ale ma dużą szybkość i lepszą technikę od Artura = lepiej pasuje do koncepcji budowy zespołu. A ta, choćby milion Polaków bełkotało co innego, jest widoczna.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 20 lut 2009, 23:07

Wilmore pisze:Stąd, jak długo Polska będzie skazana na pressing i kontrataki, tak długo miejsca dla snajpera Wichniarka nie będzie w kadrze - to po prostu nie taki zawodnik.
Oglądasz czasami Bundesligę? Jak Ci się wydaje, skoro ta Arminia to taki słabiutki klub, to jaki system gry preferuje. No przecież, że nie prowadzi otwartej gry z rywalami pokroju Hamburg czy Bayern. Także grają kontrataki i jak widać po obecnym sezonie Artur całkiem nieźle spisuje się w takim systemie.
Wilmore pisze:Smolarek jest słaby, ale ma dużą szybkość i lepszą technikę od Artura = lepiej pasuje do koncepcji budowy zespołu. A ta, choćby milion Polaków bełkotało co innego, jest widoczna.

Ok. Faktycznie Smolarek jest piłkarzem wyszkolonym lepiej technicznie, ale co to ma do rzeczy jeśli on od pół roku nie gra. Zresztą pisanie, że Wichniarek nie nadaje się do zespołu jest w tym momencie bezpodstawne, bo tak naprawdę on o Leo prawdziwej szansy jeszcze nie dostał, a warto dodać, że Holender piłkarzy to próbował od groma.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2887

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 20 lut 2009, 23:12

Duch pisze:Faktycznie Smolarek jest piłkarzem wyszkolonym lepiej technicznie, ale co to ma do rzeczy jeśli on od pół roku nie gra.
Sytuacja podobna do twierdzenia przez sztab reprezentacji, że mamy 2 równorzędnych bramkarzy. :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 20 lut 2009, 23:26

Duch - stwierdzenie, że X nie pasuje do zespołu można powiedzieć na podstawie obserwacji gry danego piłkarza - Wichniarek do koncepcji nie pasuje tak samo jak np. Rasiak. Jest napastnikiem zbyt statycznym, powolnym, nie nadaje się do koncepcji Leo, którą mam w głowie - choć wiadomo, że mogę się mylić, a w Wichniarku drzemią rezerwy.
Patrząc jednak na profil napastników przez Leo powoływanych wydaje mi się, że Wichniarek odpada właśnie ze względu na powyższe braki - zbawcą kadry nie będzie, to nie taki typ piłkarza, długofalową inwestycją też nie. Dla każdego piłkarza gra w reprezentacji narodowej powinna być najwyższym zaszczytem - lepsi od Wichniarka nie obrażali się na selekcjonerów, jak primadonna z Bielefeld.
W obecnej sytuacji, kiedy mamy Brożka, Lewandowskiego, Saganowskiego, nawet Jelenia, a znaleźliby się inni (ja tam wierzę w Matusiaka, choć to akurat marzenie ściętej głowy :wink: ) nie widzę powodu, żeby ktoś taki jak Leo kajał się przed kimś takim jak Wichniarek. Nie mamy aż takiej posuchy w ataku, Artur nie jest aż tak dobrym piłkarzem.
A Smolarka przywołuję dlatego, że on może nie grać, mieć zaległości treningowe, być w depresji, ale jest takim piłkarzem, który ze swoim potencjałem i techniką może raz dotknąć piłkę i zdobyć gola, albo dobrze podać. W tym ma sporą przewagę nad Wichniarkiem.
Nie ma co Ebiego z Wichniarkiem porównywać - Wichniarek w kadrze byłby trzecim napastnikiem - za Lewandowskim i Brożkiem, na których musi stawiać Leo - a na taką rolę się nie zgodzi. A Ebi tak - poza tym może grać gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lut 2009, 23:51

Smolarek jest dobrze wyszkolony technicznie, w odniesieniu do do czego i kogo. Dobrze wyszkolony technicznie to moze jest Garguła i przedewszystkim Roger. Smolarek napewno nie. Smolarek powoli to jest gosciu od wszystkiego, a tacy to sa do niczego. Strzelal w przecietniaku w Bundeslidze, nie istnial w La Liga, a teraz przegrywa miejsce w skladzie z Makukula.

Nie wiem skad sie wzielo stwierdzenie, że Arminia gra na Wichniarka, chyba po to sa napstnicy. Przyznam sie, że ogladałem w tym roku juz 2 spotkania druzyny Wichniarka, graja w piatki, a w sobote o dobrej porze spokojnie sobie mozna poogladac bo nic ciekawszego ostatnio w tym czasie sie nie dzieje. Arminia nie gra statycznej, powolnej pilki. Artur nie stoi i tylko czeka na pilke przez 90 minut. Tempo gry nie osiagalne w 80% spotkan kadry Leo.
Patrzac jakim poje... gramy ustawieniem to w kadrze akurat na pozycji napastnika nie widze ani Smolarka ani sorry Irka. To juz Jelen nie pasuje do ustawienia. Choc w jego przypadku jest on uniwersalnym pilkarzem i spokojnie dałby sobie rade na skrzydle, czego sorry nie mozna powiedziec o Smolarku. Przy normalnym ustawienie chetnie zobaczyłbym duecik Wichniarek - Jeleń.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 20 lut 2009, 23:57

Wilmore pisze:żeby ktoś taki jak Leo kajał się przed kimś takim jak Wichniarek. Nie mamy aż takiej posuchy w ataku, Artur nie jest aż tak dobrym piłkarzem.
Tak jak Leo nie jest wielki trenerem. Zresztą wcale nie chodzi o to żeby ktoś przed kimś się kajał tylko jak człowiek usiadł z nim przy kawie i porozmawiał jak widzi jego pozycję z reprezentacji. Skoro już ogłosił, że powołałby Wichniarka to dla mnie jest to zupełnie normalna sprawa, że z takim piłkarzem się rozmawia. Czapka mu z głowy spadnie jak poświęci kilka godzin na wyprawę do Niemiec i pogada z Polakiem.
Wilmore pisze:to nie taki typ piłkarza
Czytałeś to co napisałem o grze Arminii, czy szkoda Ci męczyć wzrok o tej godzinie :>
Wilmore pisze:długofalową inwestycją też nie
Liczy się to co jest tu i teraz, a obecnie Wichniarek jest w dużej formie i strzela bramki. Jak na napastnika przystało to chyba całkiem nieźle :> Nie interesuje mnie czy za dwa lata będzie grał w kadrze, a to że może mógły jej się przydać obecnie (choć oczywiście wcale tam być nie musi).
Wilmore pisze:Jest napastnikiem zbyt statycznym, powolnym, nie nadaje się do koncepcji Leo, którą mam w głowie
:roll:

Jak coś to odpiszę jutro, chociaż zastanawiam się czy ma to jakiś większy sens.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8672
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 lut 2009, 9:38

To nie ma sensu. Wilmore to bezplatny adwokat Benhałera. Jak mozna byc tak zaslepionym? Az strach czasem czytac wypowiedzi lorda, bo nigdy nie wiadomo, co za bzdury tym razem się nie przeczyta. Sam nigdy zwolennikiem Brożka czy Wichniarka nie byłem, ale ... skoro strzelają tyle goli od dawna, no to należy im się powołanie do kadry na kilka meczów towarzyskich, albo eliminacyjny z taką Irlandią Północną czy San Marino, zeby chociaz ich przetestowac. Brozka w koncu powolal, ale Wichniarka nie (a w koncu ten sam zrezygnowal - slusznie zresztą). Obecnie Leo ma taki pomysl, ze na nieoficjalne terminy powoluje "mlodych" pilkarzy z polskiej ekstraklasy, tj. do rocznika 1984. Wydaje mi się, że do kadry nie powinni być tylko powolywani mlodzi-zdolni, ale także emeryci, którzy są 10x lepsi od tych gówniarzy, ktorzy nie do konca wiedza, ze powolanie do reprezentacji to cholerny zaszczyt. Obecnie w kadrze mozna sie znalezc jak sie strzeli 2 gole, badz zaliczy 2 asysty, choc w przypadku Pazdana z Górnika i Zielińskiego z Polonii, wystarczy być jednym z najslabszym graczy na swojej pozycji, a wpasc asystentowi Ulatowskiemu raz "w oko".

Jeśli ktoś zagranicą strzela kilka bramek, to Leo pierwsze co powinien zrobić, to pojechac do tego kraju, obejrzec go w meczu ligowym i powolac na mecz, przyklad Jeleń, strzela gole w Ligue 1, moze nie za dużo, ale jednak tam pilkarze grają troche lepsi od tych, co biegają po polskich boiskach. Taki Dudka, ktory w oczach niektorych jest swietnym defensorem, tam tylko ławę grzeję, bo sie chlop do niczego tak naprawdę nie nadaje.

W polskiej lidze są znacznie lepsi pilkarze od Pazdana, Polczak, Celeban, Pawłowski, Łukasiewicz czy Zahorski i Zieliński. No ku.wa jego mać, po ch.j oni są powoływani do tej reprezentacji? Przecież obecnie to poziom zwykly ligowy. Może i w kilku meczach się wyroznili, ale to nie ten poziom, jak im wyjdzie runda, bądź cały sezon, wtedy mozna wrocic do tematu, a tak mlody Pawlowski grający w I-lidze, mający za przeciwników obrońców-drewniaków, mija ich jak tyczki na prawym skrzydle, ale przyszedl sparing w reprezentacji i potykał sie o wlasne nogi.

Nie bardzo potrafię zrozumieć czemu powołania do reprezentacji nie otrzymali jeszcze tacy gracze jak: Zakrzewski czy Wachowicz z Arki (w czym są gorsi od tych powoływanych?), Pawlusiński z Cracovii, Mariusz Ujek (tylko mi nie piszcie, ze Ujek gra gorzej glowa od Zahorskiego, albo jeszcze coś innego, koles jak nikt inny ma silne nogi, potrafi przytrzymac tylem pilke, i znakomicie dograć ja partnerowi z ataku) i Tomasz Jarzębowski z Bełchatowa (ten 2. obecnie już Legia), Sebastian Nowak z Górnika (bramkarz, pomimo ostatniego miejsca w tabeli, to znakomity golkiper, jak nie wierzycie, zapytajcie kibiców z Zabrza), Mateusz Bąk z Lechii (również świetny bramkarz), Sławomir Peszko z Lecha (ma chlopak pecha, ze na prawej gra Błaszczykowski, ale powinien czesciej byc powolywany), Maciej Iwański z Legii (sukcesy Legii to dzieło Iwańskiego, za stary dla Leo? to niech Leo spojrzy na kadrę mistrzów świata), Jacek Trzeciak z Polonii Bytom (i co z tego, ze obecnie ma 37 lat, skoro ma najlepsze wyniki wydolnosciowe w zespole, a to ten zespol pokonal Legię, w ostatniej sekundzie remis uratowal Lech, niestety to także prawy pomocnik), Jaroslaw Lato z Polonii W. (dobra technika, niezla szybkosc, chyba wiele asyst), Maciej Sadlok (19-letni stoper! i jeszcze go Leo nie powołał, ogromny talent, z nim w skladzie Ruch wygral z Wisla 1-0), Marcin Nowacki z Ruchu (gdyby nie on, Ruch bylby duzo, duzo nizej), Janusz Gancarczyk ze Slaska (ponoc najszybszy lewy pomocnik, naprawdę wyrozniajacy się zawodnik, a lewa pomoc ostatnio nam kuleje), Patryk Małecki z Wisły (jeśli powolanie dostaje Zielinski lub Pawlowski, to on juz powinien byc pewniakiem, wielkie serce do gry, potrafi grac zarowno na prawej pomocy, jak i w ataku, a podobno Leo lubi uniwersalnych graczy).

Za brak tych zawodników nalezy się wielki MINUS asystentom i Beenhakkerowi. Jesień za nami i wydaje mi się, że byli to wyrozniajacy sie gracze, oczywiscie + Ci, ktorych Leo juz powoluje notorycznie, np. Brozek, Boguski, Gargula czy Jodłowiec.

Do boju nasi :!:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2887

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 21 lut 2009, 10:30

cloner pisze:Az strach czasem czytac wypowiedzi lorda, bo nigdy nie wiadomo, co za bzdury tym razem się nie przeczyta.
Dla czystej przyjemności poprawienia sobie humoru. :wink:
Beenhakker został u nas wykreowany na boga i jemu się chyba naprawdę zdaje, że nim jest. Wy Polacy to i tamto. Uparł się na niektórych zawodników i ich bierze, ci co mu się nie podobali, nawet jeśli grają świetnie, to nie ma szans żeby trafili do repry, a później grali, bo bóg się nie myli. O Polskiej lidze pisać nie mam zamiaru, praktycznie nie znam, Cloner zresztą wyręczył nas, czytelniejsze dla mnie są przykłady z zagranicy. Wichniarek, Jeleń czy Gancarczyk (po co powoływać piłkarza, który gra dobrze w swojej lidze i w pucharach i nawet nie dać mu szansy gry, a na jego pozycji grał gość kompletnie się tam nienadający DWA RAZY) to moim zdaniem 3 główne przykłady dziwnego stanu rzeczy. Grają dobrze ale co tam boski Holender ma inną koncepcję. Wilmore pisał o tym, że na Wichniarka gra cała Arminia, no cóż taki urok bycia napastnikiem :wink:, skoro Wichniarek wykorzystuje te sytuacje (widziałem jeden, z racji tego, że tak mało to mogę się mylić, ale nie tylko dostawiał nogę ale walczył o piłki, przetrzymywał i odrywał na boki, czyli to co napastnik robić powinien) to w reprezentacji mając takiego Błaszczykowskiego (jeśli oczywiście się trafi, że nie jest kontuzjowany :wink: ) to można być przekonanym, że jego podania wykorzysta. Na lewej spokojnie mógłby grać Jeleń (albo dokładniej chciałbym) zamiast Krzynówka, komentarz zbędny. Co do lewej strony nie ma co pisać, Bronowickiego nie ma, a za to gra Wawrzyniak :|

VeriCris
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VeriCris » 21 lut 2009, 14:54

Tak popieram zdanie przedmowcy

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8672
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lut 2009, 9:08

Selekcjoner piłkarskiej reprezentacji Polski, Leo Beenhakker, pojawił się na meczu Le Havre - Auxerre (1:2).

Holender zobaczył nie tylko Ireneusza Jelenia, ale także wracającego do składu Dariusza Dudkę.
- Powiem szczerze, byłem trochę usztywniony obecnością selekcjonera. Wiedziałem, że mam swoją szanse, którą muszę wykorzystać - powiedział Ireneusz Jeleń, który w tym meczu zaliczył asystę.

Beenhakker nie zobaczył jednak asysty Polaka, gdyż przed końcem spotkania wyszedł ze stadionu.
I ciekawe czy Jeleń doczeka się powołania :think: Trochę tych goli nastrzelał, teraz asysta, może jednak.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 lut 2009, 17:46

Alternatywą dla Leo po meczach z Irlandią Północną jest Jerzy "Złotousty" Engel.
Czy nadal ktoś na poważnie życzy Leo odejścia? :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”