1/4 fin. LM: Barcelona - Bayern

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

1/4 fin. LM: Barcelona - Bayern

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 29 mar 2009, 19:01

1/4 finału Ligi Mistrzów 2008/2009: FC Barcelona – FC Bayern Monachium

Spotkania odbędą się 8 kwietnia na Camp Nou i 14 kwietnia na Allianz Arena.

W 1/4 finału spotykają drużyny, które jak do tej pory, idą jak burza w tegorocznej fazie Ligi Mistrzów. Dla przypomnienia – Barcelona jak do tej pory wygrała 5 spotkań, 2 zremisowała i tylko 1 przegrała (w momencie, kiedy miała już wygraną grupę), strzelając 24 bramki i tracąc 11. Z kolei Bayern nie odniósł jeszcze porażki, wygrywając 6 spotkań i remisując 2, przy stosunku bramek 24-5 (najlepsze osiągnięcie wśród zespołów LM, jak na razie :) )
Ciekawym zbiegiem okoliczności jest fakt, że w 1/8 fin. obie ekipy wyeliminowały odpowiednio drugie drużyny ze swoich grup – Sporting i Lyon. Także do tego pojedynku po prostu musiało dojść. :)

Dwumecz ten powinien mieć szereg ciekawych konfrontacji. Jednym z nich jest pojedynek trenerów – Jurgena Klinsmann i Josepa Guardioli. Niegdyś znakomici piłkarze, broniący również (w przypadku Guardioli – przede wszystkim :P) barw drużyn, które teraz prowadzą. Obydwaj z małym doświadczeniem w trenerce klubowej, ale z apetytem na duże sukcesy, tak krajowe jak i międzynarodowe.

Kolejnym „pojedynkiem” będzie rywalizacja niewątpliwie dwoch najlepszych w tej chwili piłkarzy obu drużyn, ich liderów. Mowa oczywiście o Leo Messim po stronie blaugrany i Francku Riberym po stronie Bawarczykow. W tej chwili oczywiście dużo wyżej oceniany jest Argentyńczyk, jednak Francuz, po raz pierwszy grający w LM, z pewnością będzie chciał udowodnić swoje wysokie aspiracje.

Co do indywidualnej klasy zawodników, to oczywiście więcej gwiazd uznanych na arenie międzynarodowej ma w swoim składzie drużyna z Katalonii. Messi, Eto’o, Henry, Xavi, Iniesta, Puyol, Alves – te nazwiska mówią same za siebie. Bawarczycy, chociaż mają w swoim składzie choćby Ribery’ego, Toniego (o ile się wykuruje…), Ze Roberto czy Lahma, przystępują do pojedynku z Katalończykami z pozycji outsidera. Nikt oczywiście nie mówi, że taka pozycja jest zła…Szkoda jedynie, że w obu meczach zabraknie w naszym składzie najskuteczniejszego gracza tej edycji LM, czyli Miro Klose. To poważne osłabienie, którego nie będziemy w stanie zapełnić Podolskim lub Sosą.

Dodatkowe smaczki tego pojedynku to m.in. fakt, że w naszych szeregach zagra Mark van Bommel, który jeszcze w sezonie 2005/06 zdobywał Puchar Mistrzów właśnie z Barceloną. Ponadto, oba kluby są podobno (bo oficjalnie i jedni i drudzy zaprzeczają) zainteresowane graczami z przeciwnych stron – Bayern Hlebem, zaś Barcelona Riberym. Swoją drogą, nie za wiele było w przeszłości transferów z jednego klubu do drugiego. Poza wspomnianym van Bommelem, przypomina mi się jedynie transfer Patricka Anderssona w 2001r., na którym raczej skorzystał (finansowo) Bayern aniżeli sportowo Barcelona.

Co ciekawe te dwa kluby, tak doświadczone w rywalizacji na arenie międzynarodowej, mające tyle sukcesów w europejskich pucharach spotykały się do tej pory zaledwie dwukrotnie. Co ciekawe, obydwa dwumecze miałem okazję oglądać (pewnie jako jedyny z forumowiczów… :wink: ).

Pierwszy dwumecz między nimi rozegrał się w 1/2 fin. edycji P. UEFA 95/96. 2 kwietnia 96 r. na Stadionie Olimpijskim w Monachium padł remis 2:2, bramki zdobywali: Oscar na 1:0 dla Barcy, następnie Witeczek i Scholl dla Bayernu i wreszcie wyrównał w końcówce spotkania Hagi. Przyznam że nie oczekiwałem zbyt wiele po rewanżu. Jednak na Camp Nou 16 kwietnia 96 r. górą byli – w sumie dość niespodziewanie - Bawarczycy, którzy prowadzili nawet w pewnym momencie 2:0 (po golac Babbela i znów Witeczka, który miał normalnie mecze życia przeciwko Barcelonie ). Honorowego gola w ostatniej minucie spotkania zdobył jednak de la Pena. Jak wiadomo, edycja ta zakończyła się finalnym triumfem Bayernu i rekordem strzeleckim…Klinsmanna, który zdobył wtedy 15 goli. Barcelonie nie strzelił jednak żadnego…

Drugi dwumecz to z kolei znów pamiętna dla bawarskich kibiców edycja LM 98/99. Wtedy w grupie eliminacyjnej grały ze sobą MU, Barcelona, Bayern i niejako na pożarcie (choć nie do końca, jak się okazało) Broendby. Przystępując do pojedynkow z Barceloną (3 i 4 mecz grupowy – odpowiednio 21.10.98 i 4.11.98), Bayern miał już nóż na gardle, wyciągnąwszy przedtem zaledwie 1 pkt z poprzednich spotkań. Jednak w obydwu meczach Bawarczycy stanęli na wysokości zadania. Specjalnie na nie Hitzfeld przestawił drużynę z 3-4-3 na 4-3-3, żeby móc łatwiej powstrzymać ataki Barcelony (między innymi Markus Babbel miał b. trudne zadanie powstrzymania Rivaldo, z czego się jednak wywiązał należycie). Oba spotkania zakończyły się zwycięstwami Bayernu – w Monachium 1:0 po golu Effenberga, a w Barcelonie 2:1 po golach Zicklera na 1:1 i w 87 min. Salihamidzicia na 2:1 (dla Barcelony bramkę zdobył Giovanni z karnego). Barcelona odpadła więc w fazie grupowej, Bayern wyszedł z niej wespół z Manchesterem i z nim też zakończył rywalizację, na Camp Nou zresztą…

Miejmy nadzieję, że tegoroczna rywalizacja również dostarczy nam wielu emocji, a z pewnością zelektryzuje społeczność forumową pilka.pl :)

Owocnej dyskusji :beer:

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: 1/4 fin. LM: Barcelona - Bayern

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 29 mar 2009, 19:38

Dobra robota Michał :beer:

Naprawde juz nie moge sie doczekac tego meczu. Ciesze sie, ze trafilismy na Bayern z dwoch powodow - dawno juz ze soba nie gralismy i raczej sie nie zamurujecie, jak Liverpool czy Chelsea. Licze wiec na otwarty i ciekawy mecz.

Bylbym spokojny, gdyby rewanz mial miejsce na Camp Nou. Bedzie wiec ciezko, tym bardziej, ze nie pamietam, kiedy ostatnio pokonalismy renomowanego rywala, grajac rewanz na wyjezdzie.

Bardzo ciekawie zapowiadaja sie pojedynki Ribery- Alves i Messi - Lahm (mimo, ze jak wiadomo za bardzo go nie cenie :lol: )

Na mecz z Bayernem gotowi powinni juz byc Puyol, Iniesta i Toure. Nie wiem czy do konca wyleczy sie Abidal, mam nadzieje, ze tak bo jego obecnosc na boisku naprawde sporo nam daje w tym sezonie. Jesli sie nie wykuruje, to nie zdziwie sie jesli na lewej obronie zagra Puyol i wlasnie tak wydaje mi sie, ze bedzie. Pique, ktory ma swietny sezon, bedzie wowczas odpowiedzialny za krycie Toni`ego, wiadomo dlaczego.

Wazne, zeby w pierwszym meczu nie dac sobie strzelic gola.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 mar 2009, 21:46

Michał Obrazek

Pewnie nie muszę dodawać, że nie mogę się doczekać meczu, ale jak widać... dodałem :lol:

Sam fakt wylosowania Bayernu oceniam raczej pozytywnie. Co prawda wolałem Porto, ale z drugiej strony mogliśmy trafić gorzej. Cieszy fakt, że zapowiada się emocjonujący dwumecz stojący na wysokim poziomie. Moim zdaniem Bawarczycy przystąpią do konfrontacji niemalże bez presji (przynajmniej w porównaniu do presji jaka będzie ciążyć na Barcelonie) i powinni po prostu pokazać na co ich stać. Pierwszy mecz rozgrywany na Camp Nou stawia ich w lepszej sytuacji. Barcelona musi wygrać a Bawarczycy zapewne nie będą się specjalnie murować bo bardzo ważne są bramki strzelane na wyjazdach. Trzeba będzie bardzo uważać na kontry i stałe fragmenty. Mam nadzieję, że Guardiola będzie mógł skorzystać z najważniejszych piłkarzy (prawdopodobnie z wyjątkiem Abidala - to większa strata niż by się mogło wydawać jeszcze do niedawna). Trochę martwi mnie termin tak bliski powrotom z wojaży reprezentacyjnych bo po kadrach zawsze gramy trochę słabiej. Przypuszczam, że w najbliższym spotkaniu z Valladolid nie zobaczymy najsilniejszego składu. Chyba nawet mam taką nadzieję.

Ciekaw jestem jak będzie wyglądał pierwszy skład. Najłatwiej przewidzieć linie ataku (Henry - Eto'o - Messi), ale w pozostałych formacjach może być różnie. Baaardzo (!) liczę na to, że u siebie zagramy z Iniestą i Xavim w środku pola. W takim zestawieniu uzupełni ich najprawdopodobniej Toure. W obronie bardzo nam będzie brakować Abidala :/ Sam nie wiem kogo się spodziewać na lewej stronie - Puyola czy Sylvinho. Brazylijczyk to nominalny lewy obrońca, który ostatnio grywa regularnie, ale to zawodnik lepszy w ofensywie niż w defensywie (jak na obrońcę). Puyol z kolei to tytan obrony, który jak trzeba potrafi się również włączyć do akcji ofensywnej, ale rzadko kiedy mamy z tego jakiś pożytek a poza tym miał trochę przerwy w grze. Ciężka decyzja przed Guardiolą.

Pierwszy mecz musimy wygrać. Najlepiej bez straty gola a jak nie to różnicą dwóch bramek. Oczywiście liczę się z tym, że może paść inny wynik, ale nawet wtedy moja wiara w awans pozostanie niezachwiana :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 mar 2009, 22:17

Mentor pisze:Najłatwiej przewidzieć linie ataku (Henry - Eto'o - Messi), ale w pozostałych formacjach może być różnie. Baaardzo (!)
nie oszukuj, najłatwiej wytypować obsadę bramki :lol:

Mecz zapowiada się bardzo ciekawie, obie drużyny grają ofensywną piłkę [choć z Bayernem to różnie czasami bywa] wiec goli nie zabraknie. Szkoda, że nie zagra Klose, bo to spore osłabienie Niemców, którzy przecież faworytem nie są.
Puyol na lewej stronie ? Jak tam sobie radzi ? Myślę, że Sylvinho byłby lepszym rozwiązaniem, ale nie ja decyduje :P

p.s. zobaczycie, że van Bommel gola zdobędzie :)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 mar 2009, 22:34

fieldy pisze:Puyol na lewej stronie ? Jak tam sobie radzi ?
Wbrew pozorom bez zarzutu. Jak zawsze pewny w defensywie tylko gorzej z ofensywą. Gdybym miał wskazać kto (grając na lewej) bardziej przypomina Abidala - Sylvinho czy Puyol - to wskazałbym na tego drugiego właśnie. Carles w ataku będzie raczej bezużyteczny, ale od atakowania będzie kto inny :P O nasz potencjał ofensywny nie mam najmniejszych zmartwień więc chyba wolałbym widzieć kapitana w miejsce Sylvinho.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 29 mar 2009, 23:26

Mecz zapowiada się naprawdę bardzo interesująco. Obie drużyny grają dość ofensywny futbol (przynajmniej tak sądzę, gdyż jakiś czas już nie widziałem Bayernu w akcji). Zobaczymy tu rywalizację hiszpańskiego polotu prezentowanego przez Barcelonę i twardej, żelaznej, niemieckiej konsekwencji w wykonaniu monachijczyków. Barca ma w drużynie wiele gwiazd, które mogą jedną, indywidualną akcją rozstrzygać spotkania, ale jak wiemy jej siłą jest szybka gra zespołowa. Bayern nie ma raczej aż tylu indywidualności dzięki czemu łatwiej można wyłączyć z gry te najważniejsza ogniwa. Ale z drugiej strony, w takiej sytuacji, ciężar gry na swoje barki może bez większego problemu przejąć inny z graczy. Jakkolwiek to będzie wyglądało, jednego możemy być pewni: widowiska na najwyższym poziomie.
Michał M pisze:Co ciekawe, obydwa dwumecze miałem okazję oglądać (pewnie jako jedyny z forumowiczów… :wink: ).
Bardzo cię rozczaruję jeśli nie okażesz się tym jedynym? :wink: Choć jestem troszkę w tyle, gdyż nie widziałem pierwszego spotkania w UEFA - tylko rewanż.

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 30 mar 2009, 0:19

fieldy pisze:p.s. zobaczycie, że van Bommel gola zdobędzie
Raczej nie zdobędzie, gdyż Rensing trafi w piłkę. Mark będzie musiał się bardziej postarać, a z jego umiejętnościami może być ciężko. Np. na drodze stanie Lucio albo Ze Roberto w odpowiednim momencie zażegna niebezpieczeństwo stworzone przez wielkiego kapitana.
emdżej pisze:Bardzo cię rozczaruję jeśli nie okażesz się tym jedynym? :wink: Choć jestem troszkę w tyle, gdyż nie widziałem pierwszego spotkania w UEFA - tylko rewanż.
I tylko dzięki niezawodnym kasetom vhs, sześć lat później. Idę spać, cześć.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 mar 2009, 8:53

emdżej pisze:
Michał M pisze:Co ciekawe, obydwa dwumecze miałem okazję oglądać (pewnie jako jedyny z forumowiczów… :wink: ).
Bardzo cię rozczaruję jeśli nie okażesz się tym jedynym? :wink:
Jakoś przeżyję ten fakt :P W sumie, jak już wysłałem posta, to później uświadomiłem sobie, że przecież te osoby, które urodziły się powiedzmy ok 85-86 r.
mogły spokojnie oglądać tą pucharową edycję, więc nieco przesadziłem :)
fieldy pisze:p.s. zobaczycie, że van Bommel gola zdobędzie :)
Nie mam nic przeciwko, ale wątpię :P Po prostu nasz kapitan jest daleki od tej formy, którą prezentowal jeszcze choćby 2 lata temu...
mistyk pisze:dawno juz ze soba nie gralismy i raczej sie nie zamurujecie, jak Liverpool czy Chelsea.
Nie mamy aż takich murarzy :lol: Zważywszy jeszcze ile już goli straciliśmy w tym sezonie... Co prawda, statystyki w LM co do liczby straconych goli mamy na razie świetne, ale ja bym się na nich aż tak bardzo nie opierał :wink:
Mentor pisze: Trzeba będzie bardzo uważać na kontry i stałe fragmenty.
Kontry - jak najbardziej tak, stałe fragmenty - nieco z tym u nas gorzej. Mimo, że mamy świetnie grających glową choćby Lucio, van Buytena czy rzecz jasna Toniego, to jakoś po rzutach rożnych nie zdobywamy zbyt wiele. Co do wykonujących wolne bezpośrednie (Ribery, Schweinsteiger, Altintop), to niestety również słabo ostatnio w tym zakresie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 31 mar 2009, 22:09

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=26255
Najsłabszy punkt Bayernu

Mimo że w prasie często mówi się o kontuzjach napastników Bayernu, najsłabszym punktem niemieckiego zespołu wydaje się być obrona. Trener Bawarczyków ma wielu wspaniałych piłkarzy ofensywnych, natomiast patrząc na wyniki drużyny z Monachium, wygląda na to, że linia defensywna nie stanowi zapory nie do przejścia.

W tym sezonie, w rozgrywkach Bundesligi, Bayern stracił już o dziewięć bramek więcej niż przez cały sezon 2007/08. Podopieczni Jurgena Klinsmanna tylko raz zachowali czyste konto w meczu ligowym u siebie - w minioną sobotę na Allianz Arena, wygrywając 1:0 z Karlsruhe, najsłabszym zespołem Bundesligi.

Piłkarzom Bayernu trudno przychodzi zgranie linii defensywy i pomocy. W wielu meczach tego sezonu między obrońcami a pomocnikami tworzyła się pusta przestrzeń, która była natychmiast wykorzystywane przez rywali do konstruowania akcji ofensywnych. Po części winni są temu piłkarze środka pola, van Bommel i Ze Roberto, ponieważ żaden z nich nie jest urodzonym "pivotem". Między innymi dlatego, szeregi Bayernu od nowego sezonu zasili Ukrainiec Anatolij Tymoszczuk z Zenitu Sankt Petersburg. Drużyna z Monachium starała się sprowadzić środkowego pomocnika już przed rozpoczęciem obecnego sezonu, nie udało się jednak pozyskać ani Gennaro Gattuso, ani Mathieu Flaminiego.

Także sami piłkarze naciskali na trenera, aby zmienić trochę styl gry. Van Bommel, kapitan, oraz Philipp Lahm, sugerowali Klinsmannowi ustawienie pomocników bliżej linii defensywnej. Bayern zagrał więc w przemodelowanym, defensywnym składzie w meczu z Bayerem Leverkusen w Pucharze Niemiec i na kilka dni przed starciem ze Sportingiem w Lidze Mistrzów, przegrał 2:4.

Obrona Bayernu Monachium to zbiór indywidualistów. W środku niezawodny Lucio, od kilku lat w niezmiennie wysokiej formie, a obok niego nierówno grający Demichelis. Na lewej stronie króluje Philipp Lahm, który jednak częściej angażuje się w akcje ofensywne niż grę w destrukcji.

Kolejnym problemem Bayernu jest brak Willy'ego Sagnola. Na prawej obronie Klinsmann testuje obecnie młodego Christiana Lella oraz wypożyczonego z AC Milan Massimo Oddo, żaden z nich nie potrafi jednak zastąpić francuskiego skrzydłowego. Wydaje się, że przeciwko Barcelonie wystąpi Oddo, ze względu na jego doświadczenie. Na chwilę obecną jest to jedyna niepewna pozycja zespołu. Teoretycznie na prawym skrzydle mógłby zagrać Lahm. Trener Bawarczyków nie ma jednak zastępstwa dla Philippa na lewą obronę. Jego zmiennik, Jansen, również reprezentant Niemiec, został sprzedany do Hamburga na początku sezonu. Wydaje się, że Bayern powinien jak najszybciej zacząć szukać silnego bocznego obrońcy.
Co na to Bawarczycy? Ilość bzdur w granicach normy czy przesadzili? :P

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 01 kwie 2009, 17:48

Obawiam się, że wszystkie kobiety będą kibicować Bayernowi. Luca Toni zapowiedział, że jak zdobędą Puchar Mistrzów to przejdzie nago przez Marienplatz w Monachium. :lol:
Choć wiadomy jaki dziś mamy dzień ;)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 kwie 2009, 11:35

Mentor pisze:Co na to Bawarczycy? Ilość bzdur w granicach normy czy przesadzili? :P
Dość prawdziwy ten artykuł. Faktycznie z naszą defensywą jest sporo problemów w tym sezonie. Rzeczywiście Tymoszczuk będzie sprowadzony dla uporządkowania sytuacji w def. pomocy, czego nie jest w stanie zrobić sam van Bommel, a Ze Roberto jest w tym sezonie ustawiony mocniej do przodu (Klinsmann jest jak wiadomo zwolennikiem gry ofensywnej), przez co nie zawsze zdąży wesprzeć obronę. Co do samej obrony, to najważniejsze filary to oczywiście Lucio (znakomicie gra w tej edycji LM póki co) i Lahm (z tymi jego błędami w obronie bym nie przesadzał, częśc wynika po prostu z faktu konieczności pokrywania wysuniętego do przodu Francka). Demichelis zalicza niestety dużo gorszy sezon niz poprzednio, niewiele lepszą alternatywą jest van Buyten. Prawa obrona to zaś zupełna pięta achillesowa, dowodzi to rownież fakt, iż Bayern rozgląda się za wzmocnieniem na tej pozycji (wzglednie na lewej obronie, bo Lahma można by przesunąc na prawą).
emdżej pisze: Luca Toni zapowiedział, że jak zdobędą Puchar Mistrzów to przejdzie nago przez Marienplatz w Monachium. :lol:
No nie wiem, czy to był do końca prima aprilis :P Niektórzy gracze takie akcje już przecież zapowiadali :wink:

Awatar użytkownika
Tobik33
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tobik33 » 02 kwie 2009, 11:59

a mecz będzie leciał na TVP 2 jak by ktoś nie wiedział :) wreszcie coś nowego niż taktyczna gierka Chelsea - Liverpool od czterech sezonów pokazują ich mecze...

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 04 kwie 2009, 18:36

Bayern wlasnie dostal lanie od Wolfsburga 5-1 :shock:
Chyba nikt nie spodziewal sie tak wysokiej porazki Bawarczykow. NIe powiem ale mnie to cieszy i jestem co raz bardziej spokojny o mecz na Camp Nou. Zdziwie sie jesli Bayern nie wyjedzie z bagazem co najmniej 3 bramek. Moze jestem teraz zbyt pewny siebie, ale czy sa jakies znaki na Niebie i Ziemi, ktore mowia, iz druzyna Klinsiego moze cos wskorac w Hiszpanii?

CO prawda jeszcze mecz z Valladollid przed nami, ale powiem szczerze, ze ewentualna porazke biore pod uwage. I licze na rezerwy.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 04 kwie 2009, 20:39

Berik pisze: Chyba nikt nie spodziewal sie tak wysokiej porazki Bawarczykow. N.
ja sam sie nie spodziewalem porazki a az takiej tym bardziej. Chociaz typy Olsona w BPU daly mi do myslenia.............

Jednak LM to nie krajowa liga wiec nie licze na jakas taryfe ulgowa a wrecz przeciwnie. Sadze ze BM bedzie bardzo mocno skoncentrowany na meczu z nami.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 06 kwie 2009, 18:48

Ateenzione!

Sędziuje Webb :lol:

My mamy w druzynie jednego piłkarza z polskim pochodzeniem, wiec mamy lipe. Graty za zwyciestwo.

:lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”