Formula 1 - Strona 61

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 kwie 2009, 12:19

mete pisze:gdzie bedzie mozna sprawdzic wage samochodow?
na f1.com

Jak wspomniał Maurycy Kochański, może być problem na starcie, bo Raikkonen i Alonso dysponują KERS a Kubica nie. Ja mam pewne wątpliwości co do niezawodności Brawna... Deszcz na pewno pomoże Polakowi. Z takiej pogody najbardziej cieszyłby się Heidfeld, który wymiata w takich warunkach.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 730

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 kwie 2009, 13:47

Z takiej pogody najbardziej cieszyłby się Heidfeld, który wymiata w takich warunkach.
skad wysuwasz takie wnioski??niemiec jest kierowca co najwyzej srednim zeby nie powiedziec przecietnym..nawet niektorzy niemiccy komentatorzy poznali sie na jego umiejetnoscia i przewiduja jego odejscie z bmw

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 04 kwie 2009, 14:00

Bo oglądam F1 od dłuższego czasu :roll:

Po odejściu Schumachera, Heidfeld jest dla mnie najlepiej radzącym sobie kierowcą właśnie w takich warunkach. (ja o suchym torze tu w jego kontekście nic nie wspominałem :roll: )

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8715
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 kwie 2009, 14:18

(L)oczkerson pisze:Liderzy ostatnich lat dalej są głęboko w dupie, a Brown, Toyota i Red Bull wchodzą do 10 bez najmniejszego problemu i zgraniają całą pierwszą 5
A to pokazuje ILE W F1 DAJE DOBRY BOLID, a ILE UMIEJETNOSCI KIEROWCY.

Wystarczy miec najlepszy bolid - obecnie brawn gp - i wygrywasz.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 kwie 2009, 14:26

Ja odnosze wrażenie, że Red bull przygotował najlepsze bolidy. Wygladaja naprawde dobrze na treningach, w kwalfikacjach czy samych zaowdach. Brown, toyota i Williams maja te dyfuzory i to im te ułamki sekund daje przewagi. Brown gdyby mieli jeszcze KERS to ciezko by było ich wogole dopasć. Choc wg. mnie i tak sporo dobrego Honda w zeszłym sezonie zrobiła budujac obecny bolid, te wyniki to napewno nie tylko zasługa dyfuzoru.

Robertowi bedzie naprawde ciżeko poprawić sowja pozycje. Wielka niewiadoma bedzie napewno Glock, bo ja go do jakis mocnych psychicznie nie zaliczam i moze sie pogubić. Przed soba ma Buttona, ktorego raczej bedzie ciezko wogole dogonić, Jarno wyglada dobrze, Nico kręcił swietne wyniki na treningach, Red bull Webbera takze dobrze wyglada. Dodatkow z tyłu bedzie Barrichello i Vettel, oni napewno ostro beda atakować i gonić na podium. Kimiego bym sie nei obawiał, bo Ferrari wyglada naprawde słabo.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 04 kwie 2009, 15:15

mete pisze: skad wysuwasz takie wnioski?
Chociażby w zeszłorocznych wyścigach na Spa i Silverstone.

Co do kwalifikacji to można być zadowolonym o tych z KERS-em bym się tak nie martwił Rubens ich zablokuje i nie przesuną się tak szybko.Jak dla mnie wcale faworytem nie jest Button tylko Tulli. W Brawnach ponoć szwankują dość często skrzynie Rubens już musiał ją wymienić. Jeśli na starcie Robert wyprzedzi chociaż jednego kierowcę to na koniec powinno być 3-4 miejsce. Heidfeld znowu dołuje widać nie potrafi wyciągnąć maksa z bolidu ... Ferrari i McLaren coś mi się wydaje że powinni zaczynać myśleć o przyszłym sezonie bo te dyfuzory mogą dawać przewagę ale bez przesady np. Red Bull może z nimi walczyć bez owej części samochodu.

1. Jenson Button Brawn GP 660,0 kg
2 Jarno Trulli Toyota 656,5 kg
3. Timo Glock Toyota 656,5 kg
4 Nico Rosberg Williams 656,0 kg
5. Mark Webber Red Bull 656,0 kg
6 Robert Kubica BMW Sauber 663,0 kg
7. Kimi Raikkonen Ferrari 662,5 kg
8 Fernando Alonso Renault 680,5 kg
9. Rubens Barrichello Brawn GP 664,5 kg

Robert dość ciężki więc na starcie nie liczyłbym na nic wielkiego jeśli utrzyma 5-6 pozycję do pierwszego tankowania to potem powinno być już tylko lepiej ... przynajmniej nadrobi na tych dwóch kółkach na którym reszta zjedzie wcześniej ... Pewnie wystartuje na twardszych gumach ale to jeszcze nie przesądzone bo słychać pogłoski że miękkie tez się nieźle tu spisują ...

PS. Módlmy się o deszcz

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 730

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 kwie 2009, 16:31

Chociażby w zeszłorocznych wyścigach na Spa i Silverstone.
na jednym z tych wyscigow Heidfeld byl trzeci.powod byl taki ze zawalilo bmw a nie umiejetnosci wyscigowe niemca.Kubica jechal caly czas przed nim.pozniej jak zaczeli tankowac auto polaka to zajelo im to cos kolo 20 sekund.niemiec wyprzedzil polaka i jechal dalej.zaczelo padac na sam koniec wyscigu i niemiec dzieki temu ze "wyprzedzil" Roberta zjechal po opony na deszcz i jadac na takich oponach dojechal na mete na podium wyprzedzajac kilku innych rywali.tylko ze ci inni jechali na oponach nie przystosowanych do takich warunkow.

jak dla mnie niemiec tylko ze wzgledu na narodowosc ma miejsce w bmw i od Kubicy jest gorszy w kazdym elemencie.wystarczy popatrzyc na ten sezon.KERS daje mu okolo 0,4 sekundy przewagi na obkrozenie i Heidfeld osiaga slabsze czasy od polaka.

Polak ma dobrze zatankowane auto wiec mysle ze po pierwszy tankowaniu przesunie sie wprzod.trzeba sie obawiac Alonso.jezeli auto nie bedzie mu sprawiac problemow to przy tak zatankowanym aucie moze odjechac gdy inni wczesniej zjada tankowac.

oby nie bylo zadnej kolizji przy starcie bo ciezko byloby ominac Kubicy...

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 04 kwie 2009, 17:35

mete pisze:i od Kubicy jest gorszy w kazdym elemencie
A czy Ja napisałem że tak nie jest :?: Napisałem tylko że Nick jest dobry na deszczu i w takich warunkach ma szanse na wysokie miejsce a nie że jest lepszy od Roberta ...

Jak dla mnie najważniejszy pierwszy stint ważne po prostu żeby przed pierwszym tankowaniem utrzymać swoją pozycję a później zaatakować ale jeśli Polak już przed tankowaniem przesunie się do przodu to oczywiście będzie bardzo dobrze ale jak dla mnie cel minimum to utrzymanie pozycji a potem zaatakowanie.

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 05 kwie 2009, 11:41

klątwa bolidu z poprzedniego sezonu trwa nadal. świetnie. :evil:

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 05 kwie 2009, 12:14

rbortniczuk pisze:klątwa bolidu z poprzedniego sezonu trwa nadal. świetnie. :evil:
Dawno się tak nie uśmiałem. W zeszłym sezonie BMW ani razu nie miało awarii ale jak klątwa to klątwa :haha:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 kwie 2009, 12:37

Tak to jest jak się nie przesyła dalej łańcuszków :angry2:
Miejmy nadzieję że bolid w kolejnych wyścigach będzie się spisywał znacznie lepiej.

Co do modłów o deszcze to raz także wiele osób chciało go dla Kubicy a Robert wtedy nie ukończył wyścigu czy tam dojechał na dalekim miejscu... Nie jest powiedziane że Kubica na pewno zyska, wtedy to jest już loteria.

Awatar użytkownika
Maximus_
Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maximus_ » 05 kwie 2009, 13:04

Królów deszczu było tylko dwóch - Ayrton Senna i Michael Schumacher.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 kwie 2009, 13:13

Szkoda wielka, bo dziś miał szansę na wysokie miejsce w tych warunkach.

Nick nie tyle znakomicie pojechał, co miał pełno paliwa i nie zmieniał chyba niepotrzebnie kół co chwilę.

Ja już się pogubiłem, może ktoś mi powie - Button wykręcił najlepszy czas ? Bo tak zagrałem i sam już nie wiem :lol:

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 05 kwie 2009, 13:19

majer13 pisze:
rbortniczuk pisze:klątwa bolidu z poprzedniego sezonu trwa nadal. świetnie. :evil:
Dawno się tak nie uśmiałem. W zeszłym sezonie BMW ani razu nie miało awarii ale jak klątwa to klątwa :haha:
Człowieku! Ty masz problemy z myśleniem. Nie czytaj wszystkiego dosłownie. Nie chodziło o awarie bolidu w poprzednim sezonie a ogólnie problemy z bolidem, których było wówczas pełno.
Tabletki ponoć pomagają. Weź pluszz, czy coś takiego. Patrz tylko,żeby Ci serduszko nie wysiadło. Do matury trzeba nauczyć się czytać, bo będzie źle.

Awatar użytkownika
Maximus_
Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maximus_ » 05 kwie 2009, 13:23

fieldy pisze:Szkoda wielka, bo dziś miał szansę na wysokie miejsce w tych warunkach.

Nick nie tyle znakomicie pojechał, co miał pełno paliwa i nie zmieniał chyba niepotrzebnie kół co chwilę.

Ja już się pogubiłem, może ktoś mi powie - Button wykręcił najlepszy czas ? Bo tak zagrałem i sam już nie wiem :lol:
Prawdopodobnie Button, ale nie ma jeszcze oficjalnego potwierdzenia.

Masz link :

http://www.formula1.com/results/season/ ... _laps.html

Niedlugo tutaj powinny pojawic się rezultaty najszybszego okrążenia.

Edit:
Oficjalne potwierdzenie.

1 22 Jenson Button Brawn-Mercedes 18 17:33:05 206.483 1:36.641

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”