Villarreal - Arsenal (1/4 finału Ligi Mistrzów)

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Villarreal - Arsenal (1/4 finału Ligi Mistrzów)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 05 kwie 2009, 1:59

Ostatni raz te drużyny spotkały się ze sobą w 2006 roku kiedy to Arsenal doszedł do finału LM. Żółte Łodzie Podwodne odpadły z Kanonierami w półfinale. Pierwszy mecz na Highbury zakończył się zwycięstwem gospodarzy. Skromnym, bo tylko 1:0, a jedyną bramkę w meczu strzelił Kolo Toure. Rewanż był bardzo emocjonujący, chociaż zakończył się wynikiem 0:0. Jens Lehmann w końcówce spotkania wybronił rzut karny. Wykonawcą był Roman Riquelme (o mały włos nie dostałem zawału jak podchodził do jedenastki :| ).

W tej edycji to Villarreal jest gospodarzem w pierwszym meczu. Niestety (dla kibiców Villarreal), Santi Cazorla złamał kość w prawej nodze podczas meczu z Almerią. Także sezon już ma z głowy. To duże osłabienie dla drużyny. Poza nim to nie wiem kto nie będzie mógł zagrać w najbliższym meczu. Ponoć Senna jest kontuzjowany dlatego nie zagrał z Almerią, ale na mecz z Arsenalem ma być już gotowy.

W ekipie Arsenalu na pewno nie zagra Arshavin [ z wiadomych przyczyn], Rosicki[tradycyjnie], być może Robin[nabawił się kontuzji w meczu reprezentacyjnym-też tradycja] i Diaby[jw]. Do składu powraca Nasri i prawdopodobnie Eduardo, ale tak jak Robin- "He has a little, little, little chance but could be short for Tuesday." Jak dla mnie to taka ściema i obaj będą gotowi na wtorek. :wink:

Ostatnie 5 meczów Villarreal w lidze:

Real Betis 2 - 2 Villarreal
Villarreal 1 - 0 Espanyol
Atlético Madrid 3 - 2 Villarreal
Villarreal 2 - 0 Athletic Bilbao
Almería 3 - 0 Villarreal

Jak widać nie imponują formą. 2 zwycięstwa, 2 porażki i jeden remis.

Za to Arsenal w lidze radzi sobie lepiej. W ostatnich 5 meczach 4 zwycięstwa i 1 remis.

Arsenal 0 - 0 Fulham
West Bromwich Albion 1 - 3 Arsenal
Arsenal 4 - 0 Blackburn Rovers
Newcastle United 1 - 3 Arsenal
Arsenal 2 - 0 Manchester City

Pierwszy mecz odbędzie się 7 kwietnia o godzinie 20:45. Rewanż jest w środę 15 kwietnia o godzinie 20:45.

Zapraszam do dyskusji! :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: Villarreal - Arsenal (1/4 finału Ligi Mistrzów)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 kwie 2009, 10:01

Nie wiem, czy był sens zakładać temat, kibiców Villarreal ci u nas niedostatek :)
No, ale zawsze będzie łatwo odnaleźć ten temat, w razie jak ktoś bedzie chciał wspominać wspaniałe zwycięstwo :D

Jestem umiarkowanym optymistą przed tym dwumeczem. Cesc, Ade i Theo wrócili do gry. To spore wzmocnienie. Do tego Nasri wraca, wiec brak Arshavina nie będzie odczuwalny. Bardzo liczę, na występ Eduardo, bo przecież bramkę na wyjeździe strzelić musimy, a on się do tego idealnie nadaje.

Awatar użytkownika
rbortniczuk
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rbortniczuk » 05 kwie 2009, 10:21

Ja jestem jakoś spokojny. Gra się zaczęła układać, rewanż gramy u siebie. Villareal nie gra ostatnio porażająco a w Arsenalu czas powrotów. Będzie dobrze, można powoli myśleć o półfinale :wink:

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 05 kwie 2009, 10:56

Dalem u bokow na wasze zwyciestwo, chociaz jeszcze tydzien temu bym tego nie zrobil.

Senna raczej nie zdazy sie wykurowac, Cazorla wczoraj zakonczyl swoj seon, wiec wypada dwoch kluczowych pilkarzy, do tego forma slaba. Czuje, ze Arsenal wygra.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 05 kwie 2009, 11:35

Awansu Arsenalu jestem tak samo pewny jak pogromu Bayernu na CN. Villareal gra bardzo słabo, Arsenal jak zwykle. Przykre, że takie zespoły jak Bayern czy Villareal dostają się do 1/4, a Real nie :mrgreen:
Co do zakładów to byłbym skłonny w pierwszym meczu postawić na remis, 0-0. Jak coś to odbijecie sobie w Londynie.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 05 kwie 2009, 13:25

W Arsenalu na pewno nie zagrają Diaby, Eduardo no i Rosicky. Małą szansę na występ ma Robin i bardzo małą Nasri. Ciekawie jak wygląda sytuacja z kolanem Theo. Jak dla mnie to może sobie posiedzieć na ławce bo jego występ nie jest niezbędny, chyba że w trakcie meczu sytuacja zmieni się dramatycznie na niekorzyść Arsenalu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 kwie 2009, 13:27

Logan pisze:Małą szansę na występ ma Robin i bardzo małą Nasri.
skąd takie info ? Wczoraj Wenger mówił, ze Robin ma bardzo małą szansę, a Samir wiekszą.

O kolanie Theo mówił, że wygląda w porządku ...

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 05 kwie 2009, 13:30

We have a little opportunity to get Van Persie back, a very small one to get Nasri back.
Ja sobie tłumaczę że Nasri ma mniejszą :P

Wygląda w porządku, ale dzisiaj ma przejść dokładne badania, tak jak reszta zawodników. Ja bym go nie nadwyrężał bo gramy co 3 dni i póki co nie ma konieczności tak go eksploatować.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 13:34 przez Logan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 05 kwie 2009, 13:33

fieldy pisze:skąd takie info ?
Logan dramatyzuje :D Jak dla mnie nawet jeśli Robin będzie mógł zagrać to Wenger na niego nie postawi. Lepiej do końca wyleczyć uraz, bo przed nami ważniejsze mecze w kwietniu. Mamy kim grać w napadzie, więc nie widzę problemu. Nasri na El Madrigal zaś raczej zagra. W końcu on nie jest kontuzjowany, a jedynie chory, więc dostanie antybiotyk i będzie ok.

Co do samego meczu to oczywiście podchodzę do niego z optymizmem, ale też bez przesady. Nasza sytuacja zmieniła się ostatnio dość mocno na plus, tak pod względem kadrowym jak i samej gry więc w dwumeczu powinniśmy sobie poradzić z rywalem. O zwycięstwie w pierwszym meczu już tak do końca przekonany nie jestem, chociaż mocno na nie liczę. Najważniejsze to strzelić w Hiszpanii gola, a najlepiej z dwa :P

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 05 kwie 2009, 13:39

Jak dla mnie to występ Nasriego, RvP i Theo nie jest niezbędny. Lepiej dać im więcej czasu na regenerację.

Almunia - Sagna, Toure, Gallas, Clichy, Eboue, Song, Cesc, Denilson, Bendtner, Adebayor.

Nicklas grałby bardziej jako lewy pomocnik, tak jak w meczu z Romą i nie byłoby źle. 5 w pomocy i na koniec nawet 0-0 w perspektywie meczu na Emirates zupełnie mnie satysfakcjonuje.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 kwie 2009, 13:47

Przecież Nicklas nie potrafi piłki prowadzić. Dostaje piłkę na skrzydło i zwalania wszystkie akcje. To już wolę Eboue, w takiej dyspozycji jak wczoraj.

Nicklas wczoraj pięknie zgasił piłkę, niczym Dennis :D ale na tym zakończył pokaz techniki. Nie widzę jakoś ich obu na boisku. Wolałbym Samira z lewej, a Ade samego z przodu.
A zresztą, liczy się tylko gol na wyjeździe.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 05 kwie 2009, 13:54

No pewnie ja też wolałbym widzieć Samira w składzie :P
Ale nie wiadomo jak zareaguje jego organizm po chorobie, czy jak pisze Duch grając na antybiotykach. Może grać też tak słabo jak Bendtner, może też np zgasnać po 20 minutach i przestać biegać - tak będzie osłabiony chorobą.
Na ławę można ich dać, do podstawy nie ma dla mnie takiej konieczności.
Ale oczywiście zobaczymy co Wenger zrobi, on ma najlepsze rozeznanie.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 06 kwie 2009, 16:29

Robin, Diaby i Eduardo jednak nie będą gotowi na Villarreal. Dobrze, że do składu wraca Samir. Theo niby też będzie mógł zagrać. Na szczęście nie stało mu się nic groźnego w to prawe(?) kolano podczas sobotniego meczu.

Skład Arsenalu:
1 Manuel ALMUNIA (BR)
3 Bacary SAGNA
4 Cesc FABREGAS
5 Kolo TOURE
8 Samir NASRI
10 William GALLAS
12 Carlos VELA
14 Theo WALCOTT
15 DENILSON
17 Alex SONG
18 Mikaël SILVESTRE
20 Johan DJOUROU
21 Lukasz FABIANSKI (BR)
22 Gaël CLICHY
25 Emmanuel ADEBAYOR
26 Nicklas BENDTNER
27 Emmanuel EBOUE
40 Kieran GIBBS

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 kwie 2009, 16:56

Chciałbym żebyśmy zagrali otwartą, ofensywną piłkę. Wiadomo - gole liczą się podwójnie. Nie wiem w ogóle jak gra Villarreal, ale z tego co widać po wynikach, też lubią otwartą piłkę, sporo goli zawsze pada. Ale jednak myślę, że będą chcieli zachować czyste konto i nastawią się defensywnie, tym bardziej że stracili Cazorlę.

Chciałbym taki skład:

Almunia - Sagna, Kolo, Gallas, Clichy - Theo, Denilson, Cesc, Nasri - Ade, Vela.

Ale znając Wengera, to Veli nie da od początku. Może zagra 5 w pomocy, z Songiem, albo Eboue, a Ade sam z przodu. Albo z Nicklasem :think: ciężko zgadywać, co Wenger wymyśli.

Wiadomo czy Senna zagra ?

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 06 kwie 2009, 19:13

fieldy - wg doniesień prasowych:
Senna, który z powodu kontuzji odniesionej podczas zgrupowania reprezentacji nie mógł wystąpić we wczorajszym meczu z Almerią, ma się coraz lepiej i prawdopodobnie we wtorek będzie już w pełni sprawny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”