Tour De France - Strona 29

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Re: Tour De France

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 paź 2008, 17:10

Duch pisze:Jeszcze tylko Jana i będziemy mieć komplet
Yukasz pisze:Taa a oprócz Ulricha brakuje Basso, Vino, reszty i jadymy
czeher pisze:PS. Ja chce Vino
http://sport.onet.pl/0,1248734,1837758, ... omosc.html

Janek tez cos chce startowac w jakis amatorskich wyscigach wiec moze i z tego cos sie urodzi :P

Ale jaja

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 04 paź 2008, 19:25

czeher pisze:Janek tez cos chce startowac w jakis amatorskich wyscigach
Możesz poczęstować nas linkiem :wink:

Szczerze mówiąc tak jak kibicowałem wcześniej i Janowi i Vino, to po tych wszystkich cyrkach straciłem do nich szacunek. Co oczywiście nie jest jednoznaczne z tym, że ich powrót mnie nie cieszy, bo im więcej znanych nazwisk wokół touru tym ciekawiej ... byle tym razem czyściej.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 04 paź 2008, 19:51

A dla mnie to jest przegięcie i nie mam odrobiny szacunku do koksiarzy. Teraz możemy się przygotować na kolejny barwny TdF... i następny, i następny i tak do usranej śmierci. Jak ma być walka z dopingiem do dyskwalifikować dożywotnio a te dzisiejsze kary są śmieszne i na pewno nie odstraszą potencjalnych koksiarzy. Jak kara mała to można ryzykować i wygrywać w innych wyścigach bo kolarzy łapie sie głównie na TdF. A jak złapią to taka Astana czy inny team z pocałowaniem ręki przyjma koksiarza z sukcesami. I nie mam powodów wierzyć aby koksiarz ponownie nie sięgnął po doping :!:

Kolarstwo jest na dnie i nadal wali kilofem w podłoże [*]

PS
Schleck przyznał się do dokonania wpłaty na konto Fuentesa, ale dodał także, iż płacił tylko za porady dotyczące treningu i nigdy nie stosował żadnych niedozwolonych środków, ani metod. Po rozmowach z ojcem i bliskimi przyjaciółmi, Luksemburczyk postanowił zerwać kontakty z kontrowersyjnym lekarzem.
edit:
Jednak 35-latek może napotkać pewne przeszkody na drodze do swojego powrotu. Prezydent UCI Pat McQuaid stwierdził, że zawodnik musiałby uzupełnić swoją karę o kolejny rok, żeby móc myśleć o ewentualnym powrocie do peletonu. Nie ma mowy, że on powróci, dopóki nie zgodzi się na dwuletnią karę zawieszenia - powiedział McQuaid dla Reuters w sobotę. UCI nie złożyło apelacji do Sądu Arbitrażowego ds. Sportu (CAS), tylko dlatego, że on ogłosił zakończenie swojej kariery.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 14 paź 2008, 14:39

Kohl przyłapany na dopingu w TdF

Austriacki kolarz Bernhard Koel jest kolejnym zawodnikiem, który został przyłapany na stosowaniu dopingu podczas lipcowego wyścigu Tour de France. To trzeci zawodni TdF 2008 i zwycięzca klasyfikacji górskiej.

"Zadzwonił do mnie Bernhard Koel i poinformował o pozytywnym wyniku testu. W jego organizmie wykryto EPO CERA" - wyjaśnił szef grupy Gerolsteiner Hans Michael Holczer.

Wcześniej na stosowaniu tego samego środka przyłapano kolegę Koela z zespołu Gerolsteiner - Niemca Stefana Schumachera (w TdF wygrał dwie czasówki). CERA to zmodyfikowane EPO. Do tej pory było niewykrywalne, ale laboratorium w Lozannie opracowało skuteczną metodę badawczą.
czytaj dalej

Zdecydowano się więc ponownie przebadać próbki. CERA wykryto już u Koela, Schumachera oraz Włocha Leonardo Piepoliego. W czasie wyścigu na stosowaniu innych środków przyłapano także Włocha Riccardo Ricco, Hiszpanów Moisesa Duenasa Nevado i Manuela Beltrana, Kazach Dmitrija Fofonowa oraz Francuza Jimmy'ego Caspera (ten ostatni został oczyszczony z zarzutów).

"Myślę, że to oznacza dla mnie koniec pracy w kolarstwie" - skomentował informacje o dopingu kolejnego zawodnika Holczer, który wielokrotnie podkreślał jak surowo stara się walczyć z dopingiem.

Już wcześniej podobną decyzję podjął sponsor ekipy - Gerolsteiner. Koel miał w kolejnym sezonie jeździć w barwach Silence-Lotto. Teraz grozi mu dyskwalifikacja.

W świetle sukcesów z wykrywaniem CERA Międzynarodowy Komitet Olimpijski ponownie zbada próbki pobrane w trakcie igrzysk olimpijskich w Pekinie.

źródło informacji: INTERIA.PL/PAP

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 11 kwie 2009, 10:49

Francuska Agencja Antydopingowa (AFLD) zastanawia się nad ukaraniem „Bossa”, który rzekomo nie wykazał ochoty do współpracy z kontrolerami dopingowymi. 17 marca br. kontrolerzy „odwiedzili” 38-letniego Teksańczyka z zespołu Astana w Beaulieu-sur-Mer, lecz Armstrong kazał na siebie czekać ok. 20 minut.

Dopiero potem kontrolerzy mogli pobrać próbki krwi, moczu i włosów siedmiokrotnego zwycięzcy Touru (1999-2005). Choć wyniki testów okazały się być negatywne AFLD chce nałożyć sankcje na „Sir Lancelota”, ponieważ spóźnianie się na kontrole jest wbrew regulaminowi.

UCI tym czasem bardziej przychylna jest Armstrongowi, który w styczniowym Tour Down Under powrócił do peletonu. Pat McQuaid, prezydent Międzynarodowej Unii Kolarskiej, powiedział, że: -wpierw AFLD musi go ukarać. Potem sprawie przyjrzą się nasi adwokaci i podejmą decyzję. Na dziś dzień, Armstrong nie postąpił ani przeciw zasadom UCI, ani przeciw regułom Światowej Agencji Antydopingowej (WADA). Nie chcemy się na razie mieszać w kwestie o charakterze krajowym. Nie chcemy wchodzić na teren francuskiego prawa.

Manager kazaskiej drużyny, Johan Bruyneel, tłumaczył, że zanim wpuścił kontrolerów do Armstronga zadzwonił do UCI, by dostać potwierdzenie, iż taka kontrola ma zostać w ogóle przeprowadzona: -Kilka dni wcześniej kręciło się sporo dziwnych ludzi. Chciałem być pewien, że otwieram drzwi właściwym osobom.

Na „twitterze” Armstrong napisał, że kontrola przebiegła w przyjaznej atmosferze: -Pan kontroler pozwolił mi wziąć przysznic po treningu, a w międzyczasie zostały załatwione wszelkie sprawy papierkowe.
Nie jestem fachowcem w tych sprawach, ale zastanawiam się czy 20 minut robi różnicę przy tego typu badaniach :think: Próbek do sprawdzenia mieli sporo (włosy, krew i mocz), więc te kilka minut nie wpłynęło chyba na zgodność wyników.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 kwie 2009, 12:13

Duch pisze:Nie jestem fachowcem w tych sprawach, ale zastanawiam się czy 20 minut robi różnicę przy tego typu badaniach
Dokładnie.W 20 minut raczej nie pozbędzie się niedozwolonych substancji z organizmu, a jeżeli Lance mówi, że się kąpał, menadżer dzwonił, żeby potwierdzić badanie to artykuł ten to szukanie taniej sensacji.

Już za nie długo się zacznie TdF :jupi: :jupi: :jupi: .

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8667
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 kwie 2009, 12:30

EnJoy's pisze:artykuł ten to szukanie taniej sensacji.
Taniej sensacji, ale skoro badania wykonuje się po treningu, to po, a nie po 20-minutowym prysznicu.

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 11 kwie 2009, 12:32

cloner pisze:Taniej sensacji, ale skoro badania wykonuje się po treningu, to po, a nie po 20-minutowym prysznicu.
Dokładnie. Zasady to zasady.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 kwie 2009, 14:47

trenowaliscie kiedys dyscypliny wytrzymalosciowe? nie jakies tam przyjemne kopanie pilki... Po treningu osobnik nie marzy o niczym innym jak o prysznicu/kapieli i lozku :!: A jezeli oni uczepili sie go jak rzep psiego ogona to juz inna sprawa... Cos mi sie wydaje, ze bedzie proba nerwow, bo czym blizej TdF tym wiecej bedzie kontroli - kto kogo przetrzyma :think:

Zasady ? cloner jakby trzymac sie zasad to neiktore kluby nie powinny dzisiaj grac ...

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 11 kwie 2009, 15:48

czeher pisze:A jezeli oni uczepili sie go jak rzep psiego ogona to juz inna sprawa...
Tym bardziej, że to Francuzi, a nie jest tajemnicą jaki oni mają stosunek do Lance'a. Wydaje mi się że tym razem mocno przesadzają, bo to przecież tylko 20 minut. Zrozumiałbym jeśli kolarz na dobre unika kontroli, albo tak jak Kurczak podaje całkowicie inne miejsca pobytu, ale o karaniu zawodnika za wzięcia prysznica jeszcze nie słyszałem.

Od powrotu do peletonu Lance przeszedł takich kontroli pewnie na pęczki i co ... no właśnie nic i biedni Francuzi nie mogą się temu nadziwić.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8667
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 kwie 2009, 18:02

czeher pisze:trenowaliscie kiedys dyscypliny wytrzymalosciowe?
Jak najbardziej, lekką atletykę. Biegam, biegam i tyle atrakcji :lol:
czeher pisze:cloner jakby trzymac sie zasad to neiktore kluby nie powinny dzisiaj grac ...
Otóż to. Np. Widzew, który przekształcił sie, a długi jak były, tak nadal są. U nas przede wszystkim zawinił zus, przecież nie wina działaczy, że zus nie wysłał wszystkich dokumentów :P

A co do TdF, to jak to bywało ostatnimi laty, raczej nie obejrzę, lipiec to termin, kiedy wyjeżdżam na wakacje :lol:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 11 kwie 2009, 19:08

Ogólnie zgadzam się że Francuzi mają pydolca na punkcie Armstronga i najbardziej by się radowali gdyby przyłapano go na koksowaniu ale zdaje się że jest nawet aktualnie zawieszonych dwóch piłkarzy za podobne wykroczenie (raczej się nie mylę) no i kogo obchodzi że zmęczonemu sportowcowi marzy się prysznic, łóżko, kanapka czy sex. Mimo że przez te 20 min Lance nie mógł sobie przetoczyć krwi, zmienić włosów ale czas kontroli to czas kontroli a tym bardziej jak wszyscy mają na tym punkcie pydolca gdy wraz z nadejściem wiosny z zimowego snu budzą się koksiarze na rowerach (na takie określenie sami sobie przez lata zapracowali).

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 02 lip 2009, 21:06

Panowie :glass:

Czas odkurzyć rowery i przygotować się na 3 tygodnie z Tomkiem i Krzysiem. Co by to jednak był za tour gdyby nie było dobrej zabawy. Tak więc robić drużyny i meldować się w temacie :wink:

http://konkursy.rowery.org./index.php

GKS Tychy na start :chill:

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 02 lip 2009, 21:35

FC united też jadą :D

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 15 lip 2009, 17:12

Dlaczego kolarstwo to taki porabany sport? Dzisiaj Sapa na 5 km do konca bedac w ucieczce z van Summerenem mial niepowtarzalna szanse wygrac etap w TdF to odpuscil ucieczke, pozwolil zeby peleton go doscignal i tym samym stracil szanse na wygrana. Jezelei to ustalenie taktyczne to żenua

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”