Polska & Ukraina EURO 2012 - Strona 29

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Polska & Ukraina EURO 2012

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 13 maja 2009, 13:12

O ile się nie myle to za umieszczeniem Krakowa na liście rezerwowej stała przede wszystkim niechęć do Majchrowskiego . Od razu zaznaczam , tak ja tylko wykoncypowałem jako że merytoryczne powody trudno znaleźć . Dlatego jak dziś czytam wypowiedzi tych cwaniaków pisiaków że oni walczyli o więcej to lece z krzesła . Same głupki tak ta listę ustawiły. Mam jednak nadzieje że Donieck się np nie wyrobi i Kraków , ew. Chorzów też będą gościć "wielką rodzinę uefa" :lol: bo to jest możliwe . Jeśli tam będą 2 miasta to może do nas przeniosą 3 grupy . Zobaczymy ja trzymam kciuki za te miasta . Nie da sie ukryc że najbardziej mnie cieszy iż kretyńskie spekulacje się skończyły i Poznań ma euro .

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 13 maja 2009, 13:44

Yukasz pisze:Teraz powinny się ukazać tytuły w tym stylu: 'Chorzów i Kraków się zesrali', 'UEFA powiedziała NIE dla Nożowników', 'Cała Polska w cieniu Górnego Śląska' :boruta: Tak Wilmorku i pakuniu? :glass:
Widzę że was bardzo zabolało określenie legła, zajebiaszczi jesteście.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 maja 2009, 14:14

Szkoda że dopiero teraz to zauważyłeś bo od samego początku to mówiliśmy. Wielkiego halo bym z tego nie robił mimo że samo określenie jest płytkie jak te moje no ale jak ktos próbował mi wmawiać że nic się nie stało i taki ten tytuł jest fajny to musiałem zabrać głos :)

Wracając do meritum
Killerbean pisze:Mam jednak nadzieje że Donieck się np nie wyrobi i Kraków , ew. Chorzów też będą gościć "wielką rodzinę uefa" :lol: bo to jest możliwe .
Właśnie Kraków i Chorzów definitywnie pożegnały się z organizacją Euro choć niektórzy znowu pompują balonik i twierdzą że jest jeszcze nadzieja. Wariant ma być 4+4 lub 4+2.

Jednak co by nie mówić znalezienie się na jakimkolwiek stadionie będzie pewnie porównywalne z trafieniem piątki w lotka. PZPN już się o to postara, resztę zrobią politycy i elyta 'od dziecka fani piłki' typu Lech Kaczyński którzy też zgarną swoją pulę biletów. Zatem i tak większości niezależnie od miejsca zamieszkania pozostanie telebim bądź TV.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 13 maja 2009, 14:43

:lol2:

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 13 maja 2009, 15:34

Cóż... Szkoda Krakowa, bo to najpiękniejsze miasto w Polsce i kibice po meczach mieliby co oglądać i wspomnienia o Polsce na pewno byłyby lepsze ;) A tak to jest Poznań, w którym zobaczysz stukające koziołki i sztuczną Maltę, którą obecnie zasłania centrum handlowe. Jeżeli chodzi o stadniony jednak, to ten w Poznaniu będzie bardziej nowoczesny, infrastruktura komunikacyjna Poznania jest na wysokim poziomie, a cała Bułgarska jest obecnie rozkopana już pod względem Euro. A po meczach kibice będą mogli wybrać się na zakupy do centrum handlowego, których w Poznaniu jest tyle, że nie sposób tego zliczyć.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 13 maja 2009, 15:44

Żenua. Rozumiem że Warszawa i Gdańsk mogą być dobrymi wyborami ale Wrocław i Poznań przed Krakowem to jest śmiech na sali. [*][*][*][*][*][*][*]

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 13 maja 2009, 16:04

Wrocław i Gdańsk to jakaś pomyłka. Aż mnie świerzbią palce, żeby wpisać tu Warszawę, ale stolica oczywiście musi być gospodarzem, choć kto wie, czy nie będzie najgorzej przygotowana.
Żal Krakowa i aglomeracji śląskiej, bo te dwa miasta będą na pewno o wiele lepiej do euro przygotowane od wszystkich pozostałych, ale... Co zrobić, projekt PiS był jaki był, skoro zgłosili takie miasta, UEFA nie zmieniła, to trudno się mówi, nie dało się tego już cofnąć.
Tak czy owak Wrocław to jakiś żart w ogóle. Za Gdańskiem od biedy może przemawiać morze - w końcu Euro to nie tylko piłkarska impreza - ale z Krakowem czy aglomeracją żadne z tych miast nie ma szans w rozsądnym pojedynku.
Atutem jednak jest to, że w Krakowie stadion będzie tak czy owak, z euro czy bez, to samo tyczy się Chorzowa. A Gdańsk czy Wrocław długo by sobie bez turnieju nie poradziły.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 13 maja 2009, 16:15

Od Wilmore'a jak zawsze bije obiektywizmem. Skoro W-wa jest tak słabo wg Ciebie przygotowana a nawet może być najgorzej ze wszystkich czym podważasz wszystkie opinie i raporty (a te mówią że na dziś jest albo na równi z Krakowem albo zaraz za nim) to może podzielisz się z nami swoimi raportami. A może głównym problemem W-wy jest brak morza? :lol2:

PS1 Ślązacy planują odłączenie się od Polski a Małopolska wg nieoficjalnych doniesień ma się przyłączyć do Austrii :rotfl:
PS2 Rozumiem rozżalenie Krakowa bo ich wydymano.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 16:19 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 13 maja 2009, 16:19

Wilmore pisze:Gdańsk to jakaś pomyłka.
:shock: poproszę o wyjaśnienie?
Wilmore pisze:Za Gdańskiem od biedy może przemawiać morze
Skąd Ty się chłopie urwałeś? Co Ty w ogóle możesz wiedzieć co się w Gdańsku dzieje. Jedyny problem to A1, z resztą nie widzę kompletnie żadnego problemu. Zainteresuj się troche :lol:
Wilmore pisze:ale z Krakowem czy aglomeracją żadne z tych miast nie ma szans w rozsądnym pojedynku.
Ktoś tu ma słabość do Krakowa. Nie wiem skąd czerpiesz te informacje, ale rozumiem - swoje zdanie każdy może tu przedstawić.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 13 maja 2009, 16:24

Widze, że w temacie pełno lamentów i płaczu :płacze: :hardkor:
brylancik pisze:Rozumiem że Warszawa i Gdańsk mogą być dobrymi wyborami ale Wrocław i Poznań przed Krakowem to jest śmiech na sali. [*][*][*][*][*][*][*]
Pozwole sobie dopisać jeszcze jedną świeczkę [*] i dopowiedzieć
brylancik pisze:Żenua
Ludzie ogarnijcie się trochę. Gdy Polska i Ukraina przygotowywały się do kandytatury EURO2012 to Kraków jakoś ich olał, nie wierzył w sukces. Pogratulować możecie uwczesnym władzą. Gdy okazało się, że nasza kandydatura wygrała to Kraków i Chorzów dopisały się jako rezerwowe - ot wyczuły niezły pieniądz :whistle:
Słowa, że wszyskie miasta są równe to bajka i bardzo dobrze. Wrocław, Gdańsk i Poznań były miastami równymi. Warszawa jako stolica to był pewniak a Chorzów i Kraków to tylko miasta rezerwowe. Gdyby, któryś z pierwszych trzech miast się przeliczył, podwinęła by się im noga, zdecydowane opóźnienie w harmonogramie to w jego miejsce wskakuje miasto rezerwowe. Po dwóch latach nie ma argumentów, które by miały zmienić miasta organizatorów.

Pisanie o atrakcjach jest śmieszne bo to nie MISS polskich miast a EURO. W każdym mieście jest co zwiedzać. Jak ktoś będzie chciał to i do Krakowa pojedzie, co za problem :shock:
Patrząc z punktu komunikacyjnego to lepszy były by Kraków zamiast Gdańska ale jak już pisałem kto miał być gospodarzem wybrano już dawno
Wilmore pisze:Co zrobić, projekt PiS był jaki był, skoro zgłosili takie miasta
a mi się wydaje, że to rozgrywało się jeszcze za SLD [to wtedy powstawały projekty kandydatury wliczające 4 miasta, które zostały słusznie wybrane]

Na koniec zapraszam wszytkich rozżalonych takim a nie innym wyborem do Poznania [europejskiej stolicy futbolu] na EURO2012 :king:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 13 maja 2009, 16:46

Poznań europejską stolicą futbolu. :lol:
W Warszawie niezadowalająca komunikacja miejska, stadion jest na razie na najgorszym z możliwych etapie przygotowań, baza hotelowa gorsza niż w aglomeracji i Krakowie (podobno, cholera wie, jak to tam jest), stan dróg i komunikacja wewnątrz miasta na żenującym poziomie, brak obwodnicy (każdy, kto prowadził samochód w Warszawie musi się zgodzić)... Gdyby Warszawa nie była stolicą, to przemawiałoby za nią chyba tylko Okęcie...
W Gdańsku na ten moment nie ma niczego. Lepszy stadion będzie w Chorzowie i Krakowie, baza hotelowa zapowiada się na lepszą tylko od Poznania (dzięki wybrzeżu), wszystko kuleje. Nikt nigdy nie ukrywał, że to miasto jest wybierane ze względu na lokalizację - przecież to jedyne miasto, w którym powstanie stadion, z którym nie będzie co później robić (niby Lechia go wypełni? Chyba tylko przy derbach. :roll: ).
Kraków i Chorzów na ten moment biją pod względem przygotowań wszystkie miasta - baza noclegowa, lotnicza i komunikacyjna lepsza, stadion w Chorzowie zapowiada się na gorszy tylko od Narodowego, a ten w Krakowie też raczej nie będzie ustępować innym. Generalnie Kraków pokutuje za to, że nie rządził tam PiS, a Śląsk za bieżnię lekkoatletyczną - gratulacje dla twórców projektu.
Jedynym atutem wyboru Wrocławia i Gdańska jest to, że tam nie ma na razie prawie nic, a powinno być za dwa lata wszystko. To duży plus, bo tam trzeba budować wiele rzeczy od zera, a na południu modernizować.

Już kilka lat temu była mowa o tym, że PiS (tak, to oni zgłosili do PZPN miasta główne i rezerwowe) wybierał miasta pod siebie i zgodnie z dziwnymi kryteriami. Wielki wkład w ten wybór miała wspaniała posłanka Jakubiak. To chyba pokazuje, na jakim poziomie merytorycznym był ten projekt.
UEFA po prostu zobaczyła, że organizacja turnieju jest możliwa wszędzie, więc po co zmieniać projekt PiS?
I wcale by mnie to nie ruszyło, bo pewnie Euro i tak sobie spokojnie obejrzę, czy w Czermnie, czy w Gdańsku, gdyby nie to, że w obecnej sytuacji państwa trzeba oszczędzać i modernizować, a nie wydawać kokosy i budować od zera. Stąd moje narzekanie na Gdańsk czy Wrocław, które to miasta muszą wiele zbudować od zera, co będzie kosztowało więcej, niż modernizacja tego, co jest w Krakowie i Chorzowie. I będzie o wiele trudniej doprowadzić te miasta do stanu używalności.

A już się cieszyłem, że po przeprowadzce będę miał Euro w swoim mieście. :wink:
Ah, zapomniałbym. Yukasz, skończ szczekać.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 13 maja 2009, 16:49

MENDEZ pisze:Ludzie ogarnijcie się trochę. Gdy Polska i Ukraina przygotowywały się do kandytatury EURO2012 to Kraków jakoś ich olał, nie wierzył w sukces. [...] Gdy okazało się, że nasza kandydatura wygrała to Kraków i Chorzów dopisały się jako rezerwowe - ot wyczuły niezły pieniądz :whistle:
:lol2:
MENDEZ pisze:Pisanie o atrakcjach jest śmieszne bo to nie MISS polskich miast a EURO. W każdym mieście jest co zwiedzać. Jak ktoś będzie chciał to i do Krakowa pojedzie, co za problem :shock:
A co w takim razie przemawiało 2 lata temu za twoim miastem? W czym było lepsze od Krakowa?

Pytanie. Dlaczego Kraków został najlepiej oceniony przez UEFA, a dwa lata temu najgorzej przez polityków spośród kandydatów, skoro przez te dwa lata nic się nie zmieniło?

UEFA chyba niepotrzebnie mamiła z tym ostatecznym wyborem i mówieniem, że wszyscy startują z równej pozycji, a decyzja zapadnie w maju. Tak więc generalnie śmiech z tej decyzji i z tego co pisałem w tym temacie, bo się okazało nic nie warte :lol:. Byłem pewien, że decyzja zostanie podjęta ze względów merytorycznych i zweryfikuje poprzedni, błędny, wybór. Nie chcę mi się roztrząsać, które miasto powinno odpaść, bo wszystkie są dla mnie takie same, poza Warszawą. W W jednym mieście jak przyleci za dużo ludzi, to będą odprawiać ich w namiotach, w drugim jak przyjedzie ich za dużo sprowadzą statki ze Skandynawii, żeby mieli gdzie spać. Co prawda wątpię, by coś z tego się faktycznie wydarzyło (histeria o nieprzygotowaniu do Euro była od początku żałosna, skoro brakuje nam tylko dróg MIĘDZY miastami) a budowę stadionów od początku gwarantował rząd, więc Euro będzie zorganizowane na normalnym poziomie. Jednak żal, ze Kraków, w przeciwieństwie do reszty, mający naddatki na każdej pozycji (atrakcyjność, komunikacja, baza hotelowa, lotnisko, połączenie ze stadionem), tylko stadion mniejszy o całe 10 tys. został kopnięty w dupę :lol:.

Ale jeśli ktoś podaje argument, że Euro powinno się odbyć w jego mieście, bo jest tam dużo galerii handlowych i poszerzają mu ulicę koło stadionu, to mi ręce opadają.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 13 maja 2009, 16:52

To, że w Gdańsku narazie jest niewiele (chociaż widać, że robota wrze) to nieznaczy, że tak będzie do ME. Z noclegami nie będzie problemu, budowa stadionu jak narazie przy komisji zdała wszelkie egzaminy, połączenie szybkiej kolei z Warszawą powstanie, jest co pozwiedzać i ja nie widzę żadnego problemu. Kraków nie dał rady bo sam się poddał przed losowaniem więc nie wiem nad czym się tak rozżalasz. Poza tym Kraków swoją aglomeracją nie odbiega wcale od Gdańska bo w czym niby? Poza tym nie odpowiedziałeś na poprzednie pytanie.

To było kierowane do Willmora 8)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 13 maja 2009, 16:55

Tomusmc pisze:Kraków nie dał rady bo sam się poddał przed losowaniem
Czym to się objawiało?
Wilmore pisze:Kraków i Chorzów na ten moment biją pod względem przygotowań wszystkie miasta - baza noclegowa, lotnicza
Chorzów wpisał Kraków jako część składową bazy noclegowej, bo w całej aglomeracji nie starczyło hoteli. To samo tyczyło się lotniska,gdzie znalazły się również Balice, zresztą i tak Pychowice reklamują się w Polsce i na świecie, jako leżące koło Krakowa :P. Tyle na temat Śląskiego.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 13 maja 2009, 17:01

piwus pisze:
Tomusmc pisze:Kraków nie dał rady bo sam się poddał przed losowaniem
Czym to się objawiało?
Tym, że Kraków więcej mówił po losowaniu niż przed. Gdańsk nie mając wystarczającego budżetu (w końcu stadiuon trzeba budować od podstaw :roll: ) kombinował jak koń pod górę i się opłaciło. Determinacją doprowadziliśmy do tego, że mamy to pieprzone Euro. Chorzów bardziej od Krakowa się starał. Dopiero jak przyszedł czas losowania to wszyscy znowu wstali z krzeseł w nadzieji, że się uda.

Generalnie dla mnie jest szokiem brak Krakowa na Euro jako jednego z najpiękniejszych i najlepiej położonych miast, ale nie można go faworyzować i stawiać nad całą resztą skoro komisja stwierdziła inaczej, to oni sprawdzają raporty i widzą na własne oczy jak przebiegają prace.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”