Czego obecnie słuchacie? - Strona 32

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 617
Kontakt:

Re: Czego obecnie słuchacie ?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 05 cze 2009, 7:28

piwus pisze:Knopfler, najbardziej niedoceniany motyw filmowy, a przy okazji cała płyta Alchemy świetna rockowa jest. Widziałem, ze ją miał nawet rkoeman na playliście, więc nie może być zła.
W ogóle Dire Straits to kapitalna grupa jest. Z bardzo charakterystycznym wokalem Knopflera i równie charakterystyczną gitarą tegoż.
(L)oczkerson pisze: zdarza się wam słuchać polskiego Reggae :?:
Tak, ale tylko w wykonaniu Dżemowym i Daabowym.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 cze 2009, 9:46

(L)oczkerson pisze:zdarza się wam słuchać polskiego Reggae
Nie.

Bliżej mi do dancehallowego brzmienia czy raggamuffinowych nawijek, bo imo poza Konopiansami to jakoś nie widze czegoś wybijającego w klimatach roots reggae czy ska (fakt mało słucham ostatnio), ale ostatnio najwieksze wrazenie zrobiła na mnie Ragana. Jak ktoś lubi tłusty bass, roznorodne brzmienie perkusji, deleye, sliczny kobiecy wokal, a wszystko podane w dubowym sosie to polecam. Muzyka bardziej do medytacji niz do ruszania posladkami.

http://kacper-mistrz.wrzuta.pl/audio/1A ... nergy-ptrg
http://kacper-mistrz.wrzuta.pl/audio/2M ... rayer-ptrg

Nowa płyta Indios Bravos pod tajemnicza nazwa Indios Bravos do mnie nie trafiła, ale Peace było w porzadku i zdarza mi sie słuchać. Jeszcze przed wakacjami (choć nie podano którego roku) ma wyjść solówka Pablopavo, jak sam zapowiada zdecydowanie rózna od tego co robi w Vavamuffin. Wiem, że bedzie dobra bo akurat Pablo jest gwarantem jakości. Jesli komus nie podejdzie brzmieniowo to na pewno warto nabyć dla samej strony lirycznej.
Dżemowym
To rzeczywiscie bardzo sladowo. Bakshish, Izrael w takim razie tez polecam.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 05 cze 2009, 11:15

Polskie reggae to dla mnie przede wszystkim Habakuk, chociaż akurat nie piszę o przeróbkach piosenek Kaczmarskiego, bo te mi nie podchodzą.

Vavamuffin nigdy nie byłem zachwycony, z klimatów raggamuffin zdecydowanie najbardziej lubię Cinq G (Senk Że). Niedawno Pablopavo napisał, że jego płyta wyjdzie dopiero we wrześniu, więc trzeba będzie poczekać.
Babel pisze:Nowa płyta Indios Bravos pod tajemnicza nazwa Indios Bravos do mnie nie trafiła
Mam podobne zdanie. Nie wiem czemu wydawali tą płytę rok po premierze Peace. Chyba mogli jeszcze popracować :) Co by nie mówić, żadna z tych płyt nie równa się wg mnie z Mental Revolution. To jest jeden z moich ulubionych albumów ever :P

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 cze 2009, 12:11

Co by nie mówić, żadna z tych płyt nie równa się wg mnie z Mental Revolution. To jest jeden z moich ulubionych albumów ever
A mi osobiscie najbardzej odpowiada Part One nagrane jako Banach i Indios Bravos. Ale ja jestem dziwny.

Vavamuffin po sukcesie pierwszej płyty dorobiło sie wlasnego studia (w zasadzie częsc ekipy Vavamuffin) i dlatego ich produkcje sa strasznie techniczne, dopracowane i maja dość czesto syntetyczne, cięzkie brzmienia (inne niz te melodyjne na pierwszej) i nie wszytkim one musza sie podobać. Ale to przede wszystkim nadal swietni muzycy i jak juz wybierzecie sie na koncert i usłyszycie wersje z żywym basem, perksuja czy gitara to zmienicie zdanie, plus umiejetność porwania publiki do zabawy to proste że na chwile obecna sa nr 1 na polskiej scenie. A koncertów to graja od groma.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 05 cze 2009, 14:07

Babel pisze:
Dżemowym
To rzeczywiscie bardzo sladowo. Bakshish, Izrael w takim razie tez polecam.
Podziękował. To co podałem + The Best Marleya całkowicie zaspokaja mój głód reggae.
:wink:

A na koncercie Vavamuffin byłem (dość przypadkowo), ale mnie nie porwali.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 cze 2009, 17:37

(L)oczkerson pisze:zdarza się wam słuchać polskiego Reggae
Polskiego nie za często i w sumie zagranicznego też.

Z Polski to: Indios Bravos, Konopians, Vavamuffin wszyscy są kilka razy lepsi na żywo niż na płytach.

No i oczywiście Bob Marley :wink:

http://witass.wrzuta.pl/audio/5VABs0Dw7 ... re.fora.pl

:afro:
Babel pisze: gitara
Raffi Kazan, czyli Rafał Kazanowski dobry ziomek - spoko gość. W El Dupie pokazuje klasę.
Babel pisze:A mi osobiscie najbardzej odpowiada Part One nagrane jako Banach i Indios Bravos. Ale ja jestem dziwny.
Dziwny? Może i tak, ale w kwestii najlepszej płyty Indios Bravos masz zdecydowanie rację.
10 pisze:A na koncercie Vavamuffin byłem (dość przypadkowo), ale mnie nie porwali.
No ja też byłem i mnie akurat porwali - fajnie sie podskakiwało pod sceną.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 06 cze 2009, 21:03

franz pisze:Raffi Kazan, czyli Rafał Kazanowski dobry ziomek - spoko gość. W El Dupie pokazuje klasę.
Aj noł. W Vavie nie bardzo ma okazje do jakichs riffów, w reggae generalnie raczej nie ma tego za dużo, ale juz na innym projekcie Ruff Radics (a przyjechali do mnie w gosci) razem z Marika łamia troche dzwieków z pogranicza reggae, soul czy nawet funku i tam gitka chodzi juz prawie pierwszoplanowo (bass żondzi!) i pierwszorzednie. Jej płyta jest nierówna (ma kilka kozackich podkładów), ale na zywo fajnie sie do tego tyłkiem trzesie i popija piwkiem. No i ładne dziewczyny zawsze sie lepiej oglada niz trzech spoconych, szalejacych po scenie facetów.

Oj, jak zawsze nie zawodny jutub:
http://www.youtube.com/watch?v=v1t8Yd9E ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=2QfIlqEl ... re=related
franz pisze:No ja też byłem i mnie akurat porwali - fajnie sie podskakiwało pod sceną.
Po prawdzie to mi niewiele trzeba by mnie porwać. Dobre brzmienie (wystarczy jak szkło i mury pekaja od basu), pozytywne wibracje, alko - juz czuje sie poderwany. Zawsze i wszedzie. Bob zawsze, ale jest juz otrzaskany, niestety tez przez słabych wykonawców, i trzeba miec na niego spokofaze. Jakis czilałcik tam mi sie kojarzy.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 23 cze 2009, 12:41

Reggea :afro:

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 23 cze 2009, 21:16

Nie lubię Van Halena (za bardzo zalatuje kiczowatym popem), nie lubię szybkopalcego Joe (jest nudny w tych swoich niekońcących się solówkach), ale supergrupa Chickenfoot to kawał niezłego zeppelinowego grania.
Nic odkrywczego, ale oby więcej takich płyt.

Najlepszy kawałek:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2884

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 23 cze 2009, 22:46

Nowego kawałka głównej gwiazdy z "czarnej listy" Nowaka :boruta: :
http://www.myspace.com/behemoth

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 lip 2009, 23:51

Jesus Volt - Only the Devil:

Siódma w nocy - Już mnie więcej nie oszukasz:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 lip 2009, 12:35

POGODNO!

:]

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 lip 2009, 14:40

Jeśli chodzi o Pogodno na youtubie to zapomniałeś o tym filmiku:
, bardzo mi się podoba ta wersja.

A przy okazji chciałbym zaprotestować przeciwko youtubowi, który coraz więcej oficjalnych teledysków zamyka dla naszej części globu, tak, że zostają tylko wersje live. Skandal, targowica :lol:! Dobrze, że chociaż tyle jest, bo zawsze zostają takie kawałki jak ten:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 lip 2009, 16:50

piwus pisze:
No zapomiałem - fakt.

Wersja jak to od POGODNA - bardzo pogodna :)
piwus pisze:A przy okazji chciałbym zaprotestować przeciwko youtubowi, który coraz więcej oficjalnych teledysków zamyka dla naszej części globu, tak, że zostają tylko wersje live.
Lipa z tym youtube, ale zawsze zostają inne serwisy z filmikami, których jest multum. Choć wiadomo, że tak szerokich i różnorodnych zasobów teledysków jak dawanej na youtube nie znajdziemy.

Jeszcze POGODNO:

:spoko:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”