Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1020

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 13 lip 2009, 14:13

Ciekawe. Do tej pory myslalem, ze dlug Barcelony wynosi mniej niz 200 mln euro.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 13 lip 2009, 14:19

mazur-mozna prosic o źródło?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 lip 2009, 14:22

jordan20 pisze:mazur-mozna prosic o źródło?
world soccer

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 13 lip 2009, 14:24

a bardziej konkretny link...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 lip 2009, 14:26

Moje zdanie się nie zmieniło bo w tym newsie wciąż nie ma żadnych konkretów. Wciąż nie rozumiem skąd się wezmą dużo większe wpływy z biletów (rozbudujecie stadion do 200 000 miejsc?), dużo większe wpływy od sponsorów (kryzys to nie fikcja) czy dużo większe wpływy z ogólnie pojętego sponsoringu niż w przypadku gry Cristiano w Manchesterze United, który jest nie mniejszą marką niż Real.

Zresztą ja wielokrotnie prosiłem, aby ktoś mi zwyczajnie wytłumaczył te najprostsze wydawałoby się niuanse, ale jakoś nikt nie potrafi tego zrobić :]

Gdybym miał wierzyć w tego newsa musiałbym przyjąć, że Perez jest geniuszem a reszta włodarzy największych europejskich klubów to delikatnie mówiąc pionki i dyletanci :] Wziąć kredyt dajmy na to 50 mln, aby kupić piłkarza, który w rok da 100 mln :lol: Piękna sprawa.

Ciekaw jestem również dlaczego Kaka z marketingowego punktu widzenia da Realowi dużo więcej niż Cristiano. Jakieś pomysły brylancik?

Interesuje mnie też kwestia koszulek a konkretnie wpływów z koszulek.

Ten człowiek ( http://en.wikipedia.org/wiki/Xavier_Sala-i-Martin ) referencje ma doskonałe bez względu na oczywisty związek z Barceloną. Mówił coś o tym, że klub zarabia na koszulce około 5 euro czy coś takiego. Nie mogę teraz odnaleźć tego konkretnego newsa, ale mniejsza z tym. Real ma chyba droższe koszulki więc i kwota zapewne będzie wyższa, ale trzeba mieć świadomość, że 70 euro za koszulkę Realu z Kaką na plecach to nie jest 70 euro dla Realu. To nie jest nawet połowa tego zapewne.

Wracając jeszcze do praw telewizyjnych to takie firmy jak Mediapro nie po to podpisują długoterminowe umowy za wielką kasę, aby zaraz skakać wokół Realu i dawać duuużo więcej niż wcześniej.

Pytań i wątpliwości jest mnóstwo. Nie udają znawcy bo nim nie jestem. Zadają proste pytania wynikające ze zdrowego rozsądku, ale jakoś nikt się nie kwapi do odpowiadania.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 13 lip 2009, 15:03

mistyk pisze:Ciekawe. Do tej pory myslalem, ze dlug Barcelony wynosi mniej niz 200 mln euro.
Dobrze myślałeś: http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=24049

Co prawda news sprzed 9 miesięcy, ale sytuacja nie zmieniła się chyba zbytnio.

Jeśli chodzi o link brylancika, to jeśli ktoś wierzy w takie bajki, to chyba się z choinki urwał. Jak dla mnie ten artykuł jest z gatunku fantastyki.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 13 lip 2009, 15:05

brylancik pisze:Wybacz ale bardziej wierze w to co napisze firma ktora zajmuje sie profesjonalnie takimi rzeczami i ktora na analizach zarabia pieniadze niz tobie, bo stwierdzisz ze to sie kupy nie trzyma.
Pelart pisze:Każdą umowę można renegocjować, brylancik ma rację, chyba jednak zawodowcy mają więcej do powiedzenia o finansach Realu niż kibic, dla którego Xavi jest bogiem.
sprzedaż koszulek, dochody ze sponsoringu i biletów na mecze

Taaa firmy w dobie kryzysu beda renegocjowac zawarte umowy bo Real kupil kilku nowych zawodnikow. Napewno, Bilety beda kosztować tyle co lot w kosmos. Jedyne z czego Real moze czerpac spore korzyści to fakt ze pilkarze ci zapewnia kilka tytułow na przestrzeni 3-5 kolejnych sezonow, druga sprawa jesli Real posiada jakis procent do wizerunku zawodnikow. Tak to jest to realne tak jak mialo być zwyciestwo Realu na SB z Barca.
Ludzie w co wy wierzycie. Zeby pieniadze za te transfery sie zwrocily klub bedzie musial wygrywać, bo zaden kibic nie kupi sobie koszulek Benzemy, Ronaldo, Kaki bo na uj mu one. Karnety moze Real podniesc ale o ile 5%.?
Jest jeszcze jeden problem to: MU, Barcelona, Chelsea i Inter na dzień dzisiejszy, najpierw Real musi im dorównac pozniej moze myslec o jakis dochodach.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2009, 15:08 przez Jarzinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 13 lip 2009, 15:08

Te 384 mln Barcy to info typowo z dupy :
Na stronie Barcelony jest zakładka Financial raport . 200 stron w pdf po hiszpańsku ale zawsze można sprawdzić .
http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... omica.html
To jest link , który wskazuje aktualny budżet i rozrachunek za rok poprzedni i obecny .
alej mamy info z oficjalnej strony
End to bank debt and more club funds

In relation to the accounts, the financial vice-president wanted to point out two things: the reduction of debts, both bank and in general, and an increase in the club’s own funds. On the first point, Boix revealed that during last season FC Barcelona paid back 26 million euro, reducing the debt from 39.8 million to 13.6 million and that “the bank debt will be wiped clear on 30 October”.
tutaj jest link http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... 02955.html

Barca nigdy takiego długu nie miała i nie sądze , że będzie . Wydatki na przebudowe Camp Nou są stopniowo wprowadzane do budżetu .
Widze że nie tylko ja sie czepiam ale spora cześc tego forum również ma wątpliwości . Nie moje wymysły tylko realne podejście do tematu

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1382
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 13 lip 2009, 15:35

WS jest w miarę wiarygodnym źródłem (jeden z najbardziej poczytnych magazynów o piłce na świecie),ale kłócić się nie będę - jednak chyba każdy zgodzi się z tezą,że zlikwidowanie zadłużenia circa 200 mln € ze sprzedaży koszulek to mrzonka...

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 13 lip 2009, 15:40

MazurXIII pisze:WS jest w miarę wiarygodnym źródłem (jeden z najbardziej poczytnych magazynów o piłce na świecie),ale kłócić się nie będę - jednak chyba każdy zgodzi się z tezą,że zlikwidowanie zadłużenia circa 200 mln € ze sprzedaży koszulek to mrzonka...
Nie tylko zlikwidowanie . chodzi o zlikwidowanie w rok . :rotfl:

Aha teraz mi się przypomniało Real ma podpisane umowy dot. wizerunku piłkarzy ( Kaka i CR7 ) w stosunku 55%-45% na korzyśc klubu . Więc skoro Real na Kace zarobi 100 mln to znaczy , że ten generuje zyski na poziomie 190 mln euro rocznie :rotfl:
A cristiano na poziomie 140mln euro rocznie . :haha:

Więc jak bardzo poważny może być ten " raport "

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 lip 2009, 16:36

Jarzinho pisze:jesli Real posiada jakis procent do wizerunku zawodnikow. Tak to jest to realne tak jak mialo być zwyciestwo Realu na SB z Barca.
Tutaj sam się zaplątałem szczerze mówiąc. To, że Real posiada pewien procent praw do wizerunku piłkarzy i czerpie z tego duże korzyści to pewnik. Napisałbym nawet, że to podstawa 'galaktycznych' transferów.
Jarzinho pisze:Zeby pieniadze za te transfery sie zwrocily klub bedzie musial wygrywać, bo zaden kibic nie kupi sobie koszulek Benzemy, Ronaldo, Kaki bo na uj mu one.
Que?

Tego to już w ogóle nie kumam. Mam na myśli oczywiście fragment o koszulkach. Myślisz, że nie będą się doskonale sprowadzać bez względu na to czy Real coś wygra czy też nie? Przecież tych koszulek zejdzie cała masa zanim jeszcze rozegrają jakikolwiek mecz.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 13 lip 2009, 16:45

Mentor pisze:Tego to już w ogóle nie kumam. Mam na myśli oczywiście fragment o koszulkach. Myślisz, że nie będą się doskonale sprowadzać bez względu na to czy Real coś wygra czy też nie? Przecież tych koszulek zejdzie cała masa zanim jeszcze rozegrają jakikolwiek mecz.
naprawde ciekawie może być jak którys z nich złapie długa kontuzję . Nie życzę tego nikomu , żeby nie było , ale nikt tego nie bierze pod uwagę . Wyobraźcie sobie że CR7 zrywa wiezadła , jest out na 6 miechów . Koszulki już nie bedą tak schodzić a i marketingowo osłabnie .

Awatar użytkownika
DareN
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DareN » 13 lip 2009, 17:05

Musi was to bardzo boleć skoro tyle czasu poświęcacie finansom Realu, no i najwięcej do powiedzenia mają kibice innych drużyn nieprzychylnych Realowi. Bo przecież oni najlepiej znają strukturę tego klubu. No ale oczywiście mity o kompleksach Barcelony w stosunku do Realu można głęboko w buty włożyć.
Killerbean pisze: Aha teraz mi się przypomniało Real ma podpisane umowy dot. wizerunku piłkarzy ( Kaka i CR7 ) w stosunku 55%-45% na korzyśc klubu . Więc skoro Real na Kace zarobi 100 mln to znaczy , że ten generuje zyski na poziomie 190 mln euro rocznie :rotfl:
A kto powiedział, że przez rok, kto powiedział, że Real ma zarobić tylko na wizerunku medialnym tych zawodników. Nie znasz drogi kolego potrzeb azjatyckich przyjaciół Realu. No i nie wierzę, że taki adidas nie będzie chciał renegocjować umowy, skoro Ronaldo jest główną twarzą Nike. Nie sądzisz, że pozbyliby się w ten sposób potencjalnych zysków?
Michał M pisze: Z drugiej strony, nie robimy też zbyt wielu spektakularnych czyt. drogich transferów (w ostatnich 2 latach w zasadzie tylko Gomez spełnia to kryterium, wcześniej Ribery).
Przypominają mi się słowa, że pieniądze za Gomeza zwrócą się znacznie szybciej, niż te za Ronaldo- by Uli Hoeneß, chyba.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 13 lip 2009, 17:17

DareN pisze:Musi was to bardzo boleć skoro tyle czasu poświęcacie finansom Realu, no i najwięcej do powiedzenia mają kibice innych drużyn nieprzychylnych Realowi. Bo przecież oni najlepiej znają strukturę tego klubu. No ale oczywiście mity o kompleksach Barcelony w stosunku do Realu można głęboko w buty włożyć.
Cofnij sie ze 2 srtony i poczytaj zanim bedziesz się napinać . Dyskusja jest prowadzona merytorycznie , tylko jakoś odpowiedzi brak . Jak chcesz brać udział w dyskusji to chociaż musisz wiedzieć o co w niej chodzi . Więc czytaj i cofnij sie do pewnego linka ze sport.pl przytoczonego tu wcześniej .
DareN pisze: Killerbean napisał(a):Aha teraz mi się przypomniało Real ma podpisane umowy dot. wizerunku piłkarzy ( Kaka i CR7 ) w stosunku 55%-45% na korzyśc klubu . Więc skoro Real na Kace zarobi 100 mln to znaczy , że ten generuje zyski na poziomie 190 mln euro rocznie :rotfl:

A kto powiedział, że przez rok,
No bo właśnie o to chodzi , że wg pewnego raportu KAka i CR tyle zysków przyniosa rocznie . Nie czytasz postów poprzedników tylko wcinasz sie w dyskusje .
DareN pisze:No i nie wierzę, że taki adidas nie będzie chciał renegocjować umowy
Po cholerę . Mają umowe na 7 lat i sami maja prosić o to by płacić więcej . Ty chyba nawet w monopoly nie grałeś , nie mówiąc o poważniejszych przedsięwzięciach . Czy jak wynajmujesz od kogoś mieszkanie i w bloku wyremontują klatke to biegniesz do właściciela żeby tobie podniósł czynsz ??? :lol: litości
Zastanów sie . Jak chcesz dyskutować , to wiedz o czym sie mówi .

Awatar użytkownika
DareN
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DareN » 13 lip 2009, 17:32

Przez rok- ok, umknęło mi to gdzieś wśród głupot napisanych tutaj przez niektórych. Jednak na drugie pytanie nie odpowiedziałeś. Zysk ma napływać tylko z prawa do wizerunku danego piłkarza? Tak wyraźnie napisałeś. Tzn. że Real zyska na Kace tylko wtedy, kiedy ten łyknie sobie pepsi w tv? Bo inne czynniki już nie są brane pod uwagę.
Po cholerę . Mają umowe na 7 lat i sami maja prosić o to by płacić więcej . Ty chyba nawet w monopoly nie grałeś , nie mówiąc o poważniejszych przedsięwzięciach . Czy jak wynajmujesz od kogoś mieszkanie i w bloku wyremontują klatke to biegniesz do właściciela żeby tobie podniósł czynsz ??? :lol: litości
Zastanów sie . Jak chcesz dyskutować , to wiedz o czym sie mówi .
No więc twierdzisz, że na takiej nowo podpisanej umowie zyskałby tylko Real. Bo przecież nikt by nie pomyślał, żeby wprowadzić w umowie punkty korzystne dla obu stron. I nawet gdyby adidas zapłaciłby z bwinem z 40 mln rocznie więcej to dzięki właśnie tym nowym warunkom umowy kasa może by się im zwróciła, a nawet zarobili by trochę na tym interesie.
Ale przecież co ja mówie, Perez stwierdził, że skoro kupił dwóch cracków to wszyscy mają płacić Realowi więcej booo... no bo tak. Tak myślisz, co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”