Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 441

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Re: Inter Mediolan (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 25 lip 2009, 14:55

Pomału odejście Ibry staje się faktem. W sumie to mam mieszane to całej tej wymiany. Z jednej strony nigdy Szweda zbytnio lubiłem, a drugiej nie można mu odmówić ogromnego wkładu w ostatnie sukcesy. Pewne jest, że po odejściu Ibry obraz gry Interu bardzo się zmieni. Czy na lepsze czy na gorsze na dzień dzisiejszy trudno przewidzieć. Ibra dużo drużynie dawał – niekonwencjonalne zagrania, piękne gole i asysty, ale moim zdaniem też mocno ją ograniczał taktycznie. Widomo, że był centralną postacią zespołu i prawie wszystkie akcje ofensywne przechodziły przez niego co było bardzo łatwe do rozszyfrowania przez rywali. Poza tym nie można zapomnieć o naprawdę ogromniej ilości strat piłki jakie Szwed notował w meczach. Co prawda bardzo często rekompensował to genialnymi zagraniami, ale trzeba na to zwrócić uwagę.

Jest też kwesta – bardzo ważna – tego co dostaniem w zamian za naszego napastnika. Eto’o to moim zadaniem lepsza wersja Milito. Gdybym miał wybierać to wolałbym na przykład Cassano, ale Kameruńczyk ma to czego nie miał Ibra – strzelił bardzo wiele bramek w kluczowych meczach. Zlatan jeszcze nie strzelił ani jednej bramki w fazie pucharowej Ligi Mistrzów. Może to przypadek, a może rzeczywiście coś w tym jest.
Pamiętam, że bardzo chciałem aby Inter sprowadził Hleba rok temu. Po sezonie jego notowania bardzo mocno spadły. Wydaje się, że Białorusin potrzebuje sporo czasu aby zaaklimatyzować się w nowej drużynie. Z tego co pamiętam to tak było w Arsenalu, w Barcelonie nie miał takiej możliwości ponieważ rywalizacja na jego pozycji była zbyt wielka. Obawiam się, że w Interze może być podobnie. Wprawdzie nie mamy w kadrze zbyt wielu zawodników o jego charakterystyce (żadnego? :P) ale nie wiedzę możliwości aby Hleb grał w pierwsze 11 więcej niż kilka meczów pod rząd jeśli będzie prezentował się niezadowalająco.

Ważne jest także to czy kasa transferu Zlatana zostanie właściwie spożytkowana. Naprawdę przydałby się tu jakiś środkowy ofensywny pomocnik, który potrafiłby kreować grę. Trudno mi wskazać jakiegoś zajebistą realną opcję dla nas na to pozycje i tu jest chyba największy problem...

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 15:37

Witam Interistów (i nie tylko) Sporo się ostatnio działo wokół naszego klubu, odchodzi Ibrahimovic, wcześniej klub wzmocnili Milito i Motta. Do tego transfer Szweda na tak korzystnych warunkach daje multum możliwości jak załatać po nim dziurę. W mojej opinii do pełnego składu brakuje już jedynie rozgrywającego. Ale takiego przez duże R. Wciąż wielką niewiadomą jest czy i jaką sumę z zainkasowanych pieniędzy za Zlatana Moratti przeznaczy na dalsze wzmocnienia. W najgorszym wypadku nie sprowadzi już żadnego zawodnika i; albo Mourinho ustawi na pozycji rozgrywającego Hleba (co mnie osobiście nie przekonuje), albo zrezygnuje z gry "rombem" w pomocy. Zakładając optymistyczną wersję wydarzeń, Moratti sypnie groszem, jak to nieraz miewał w zwyczaju i powitamy w szeregach Interu playmakera z prawdziwego zdarzenia. Moim typem w tym wypadku byłby ktoś z dwójki Sneijder - Van der Vaart ze wskazaniem na pierwszego.
Idąc dalej, krążą słuchy o sprzedaży Manciniego, co uważam za błąd, lecz jeśli faktycznie miałoby tak być, to czemu by nie skusić się na... Robbena? :D Niechciany w Realu mimo udanego sezonu. Do tego Królewscy puszczą go za 25 milionów euro, co za piłkarza tej klasy jest okazją. Mourinho świetnie zna go z Chelsea, więc namówiłby holendra na przenosiny bez problemu. Transfer Manciniego do jakiegoś klubu pokryłby część pieniędzy włożonych w Robbena.
Co ciekawsze wciąż byłoby sporo kasy na rozgrywającego, bo wkońcu Rivas, Burdisso, Vieira czy Obinna też za darmo nie odejdą. Zakładamy że Inter sprowadza jeszcze Sneijdera i zyskujemy zupełnie nową jakość w poczynaniach ofensywnych Nerazzurich. Co prawda oznacza to sporą ilość nowych zawodników w podstawowej 11-tce, ale według mnie w świetle niemocy Interu w rozgrywkach Ligi Mistrzów, warto byłoby poświęcić sezon na dotarcie się i zgranie drużyny, bo profity z takiego zabiegu mogą być olbrzymie, a i w lidze bylibyśmy (przynajmniej na papierze) najsilniejszą ekipą.
Rozmarzyłem się, ale chyba nikt mi nie powie, że takie rozwiązanie nie byłoby ciekawe. Stratę Ibrahimovicia da się obrócić na korzyść, ale trzeba rozsądnie wybrać spośród wszystkich możliwości, a jest ich naprawdę wiele. :D

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 25 lip 2009, 16:30

Salas, ani Sneijder ani VdV nie są klasycznymi playmakerami, VdV jest bliżej odejścia z Realu więc jeśli Inter szuka kogoś kto gra za napastnikami to Rafa nadałby się idealnie.

Co do Robbena to 25 mln jest wymysłęe prasy, skoro Real dał za Holendra 36 mln to chce na nim zarobić podobne pieniądze, poza tym odejście Arjena nie jest wcale takie pewne.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 16:44

Mnie też wydaje się co najmniej dziwnym pomysłem pozbywanie się zawodnika, który w minionym sezonie robił grę Realowi i był najjaśniejszym punktem. Jednak Królewscy konsekwentnie będą dążyli do pozyskania Ribery'ego, jak nie teraz to za rok, co oznacza że dla Robbena nie będzie miejsca w drużynie. Co do kwoty odstępnego, sądzę że nie byłoby problemu z dogadaniem się stron i cena oscylowałaby wokół okrągłych 30 milionów euro.
W przypadku Sneijdera, jest tak uniwersalnym pomocnikiem, że da sobie radę na każdej pozycji w tej formacji, więc na playmakerze widziałbym go jak najbardziej. Podobnie Van der Vaart, ale optowałbym mimo wszystko za tym pierwszym. Po prostu bardziej mnie przekonuje jego profesjonalne podejście do zawodu.
Po wielkich zakupach w Realu przyjdzie pora na wyprzedaż i żal z tego nie skorzystać, bo ceny będą przystępne i negocjowalne, gdyż Królewskim będzie zapewne zależało na zmniejszeniu nieco budżetu płacowego. Zarobki Cristiano Ronaldo czy Kaki będą horrendalne. No i będą przede wszystkim liczyć na zwrot części wpompowanych we wzmocnienia pieniędzy. Do tego nigdy nie wiadomo, kto nagle stwierdzi że potrzebuje zmiany otoczenia? Przy takiej konkurencji, jaka panuje obecnie na ofensywnych pozycjach w Realu, wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 25 lip 2009, 16:54

Zarobki rzeczywiście wysokie, ale moim zdaniem lepiej dać 13 mln Cristiano niż 5 mln Savioli czy Heinze.

Na jutrzejszy mecz powołania nie dostali m.in. Heinze, VdV, Hunter czy Parejo i to oni wydają się być na wylocie.

Do tego los Ruuda, Robbena, Wesleya, Mahamodona, Metzeldera, Garaya wydaje się być niepewny, aha zapomiałbym o Negredo i Drenthe.

Inter wydaje się być mocną drużyną, ale nie mają osobnika, któy poprowadziłby ich do zwycięstwa w LM, jak widać nawet ibra się do tego nie nadawał.Ciekawi mnie kto będzie waszym boiskowym przywódcą.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 17:11

Siłą Interu będzie kolektyw i wyrównana kadra, o czym wspominał już Mourinho. Rodzi się nowy Inter. Do tej pory było tak, że jak nie wiedzieli co zrobić z piłką, to podawali ją Zlatanowi i on robił coś z niczego. Teraz ciężar gry będzie bardziej rozłożony, napastnicy będą tylko od strzelania. Od robienia gry będą pomocnicy. I właśnie dlatego potrzebny nam rozgrywający. Robbena wspomniałem dlatego, że Mancini nie jest pewny bytu w na San Siro, a że nie mamy zbyt szerokiego wyboru jeśli chodzi o klasycznych skrzydłowych, luka po Brazylijczyku musiałaby być załatana i w mojej opinii Holender byłby świetnym rozwiązaniem. Ma wszystko co powinien mieć klasyczny skrzydłowy. Gdyby tylko jeszcze nie był tak kontuzjogenny.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 25 lip 2009, 18:11

powiem tak, bez indywidualności nie ma sukcesów w Europie

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 18:30

Ależ są, przykładów jest wiele. FC Porto w 2004 roku, Grecja w 2004, Borussia Dortmund w 1997. Te ekipy zgraniem utorowały sobie drogę do sukcesów w Europie. Próżno szukać w tych ekipach wyraźnego lidera drużyny. Takiego jakim był Zlatan w Interze.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 25 lip 2009, 18:36

Salas11 pisze: FC Porto w 2004 roku.
Tu akurat się nie zgodzę - Deco.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 18:45

Hehe, wiedziałem. No niby był tym liderem, ale wówczas świat dopiero o nim usłyszał, a grał z takimi zawodnikami jak McCarthy, Derlei, Maniche, Paulo Ferreira, Carvalho. Mieli bardzo wyrównany skład i świetnego trenera który ich poukładał. ;)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 25 lip 2009, 18:47

Takie pytanie z innej beczki. Ile ma/miał was kosztować Arnautovic ?

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 18:57

Jeśli wierzyć doniesieniom prasowym, 10 milionów euro.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2425
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 lip 2009, 19:17

Salas11 pisze:Grecja w 2004
Zdarzyło się, ale grając w ten sposób trudno realnie liczyć na sukces. Jeden gol i po zabawie.

Ja jestem ciekaw jak ten kolektyw w drugiej linii ma wyglądać. Zakładać można sobie różne rzeczy, ale prawda jest też taka, że Inter z obecną kadrą jest skazany na indywidualności, a co gorsza tę największą właśnie stracił. Naprawdę nie liczyłbym na lepszego rozgrywającego niż Hleb. Nie macie kogo pozyskać. A jak teoretycznie kupicie Robbena, którego byś chciał, to będzie to opieranie się na indywidualności jak w mordę strzelił. To mistrz świata piłki jednoosobowej.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 lip 2009, 19:42

Ooo, zapominasz kto jest u nas trenerem. ;) Mourinho dobrze zna Robbena i już raz go poskromił, gdy Holendrowi zachciało się gwiazdorzyć. Przychodząc do Interu wiedziałby co go czeka. Ale to tylko moje dywagacje. Transfer Arjena pozostaje na razie jedynie w sferze moich marzeń. Co do Hleba, to czemu nie mógłby być ktoś lepszy? Macie na wylocie dwóch playmakerów. Sfrustrowanego Van der Vaarta i nie wiedzącego na czym stoi Sneijdera. Transfer jednego z nich jest jak najbardziej realny, o ile Mourinho weźmie ich pod uwagę i szepnie Morattiemu słówko. Do tego w mijającej dekadzie sporo było transferów na linii Real - Inter. Seedorf, Cambiasso, Solari, Samuel, Figo, Ronaldo, wcześniej też Roberto Carlos. Te kluby mają dobre relacje.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2425
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 lip 2009, 19:50

Pellegrini nie bardzo chce się pozbywać Sneijdera. Klasycznym rozgrywającym też nie jest i musiałby mieć obok Hleba. Tak jak w Realu do lepszej gry potrzebował Gutiego. Van der Vaart? Toż to nie jest rozgrywający i danie mu tych zadań to strzał kulą w płot. To gorsza wersja Kaki. Gra bardzo wysoko, często jak cofnięty napastnik.

Robben nikt nie jest w stanie do końca poskromić i to wcale nie jest tak, że on gwiazdorzy. Zawsze dużo grał indywidualnie i każdy wie jak on gra. Jak sprowadzasz Robbena to właśnie piłkarza mającego robić różnicę w pojedynkę i tracącego te przynajmniej 9-10 piłek w meczu, a nie zawodnika do spokojnej klepanki przez dwie minuty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”