Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 445

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Inter Mediolan (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 lip 2009, 12:21

Salas11 pisze:Nie oprę się wrażeniu, że jeszcze zaskoczy cały piłkarski świat (w moim odczuciu) więc tym bardziej liczę na jego dobre występy w barwach Interu. ;)
w świętego mikołaja też jeszcze wierzysz? :shock:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 lip 2009, 12:27

Quaresma nie sprawdził się w Barcelonie, Chelsea i Interze, dla mnie wniosek jest prosty.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lip 2009, 12:35

W Barcelonie był jeszcze młody i nieułożony, Rijkaard rzadko dawał mu szansę gry, bo miał takich graczy jak R10 czy Overmars. W Chelsea... Chyba nie muszę odpowiadać. ;) No i Inter. Podkreślam, że albo w tym sezonie pokaże na co go stać, albo nie zaistnieje w wielkiej piłce. Ja na pewno nie skreślę go przez jeden nieudany sezon. Tym bardziej że liga jest trudna i niejedna gwiazda już zęby sobie na niej połamała. Do tego nigdy wcześniej w niej nie grał. To był jego pierwszy sezon w Serie A. Zrozumcie to.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 lip 2009, 12:38

kij tam gdzie się nie sprawdził. Chodzi o to że to ostatni zawodnik jaki ma szanse zaistnieć na włoskich boiskach. Jego styl gry opiera się na takich elementach, które w Calcio są zabijane w zalążku. Do tego jest zbyt ograniczony w rozegraniu bo jego gra sprowadza się do szybkich rajdów przy bocznej lini i albo dośrodkowania, albo próby zejścia do środka przy lini końcowej i strzału. Wystarczy że nie ma miejsca i musi grać trochę bardziej statyczną piłkę i się gubi. Nie umie rozegrać do środka, nie wymienia krótkich podań, nie gra prostopadłych piłek.Dryblingiem też nie wiele był wstanie zdziałać gdy było na nim podwajane krycie.
To było już wiadome przed transferem żę Quaresma się nie sprawdzi...
...i zresztą o tym pisałem już wtedy.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 26 lip 2009, 12:41

A więc z Antkiem jest jednak mały koncert życzeń.
Niekoniecznie.
Doniesien w sprawie Cassano bylo w tym mercato co niemiara. Nawet z dwa dni temu 24oredisport podal (a Recalati ma niezle przecieki jezeli chodzi o sprawy z Interem zwiazane), ze oferta za Antonio jest juz gotowa (wlaczony ma byc Rivas lub Suazo), cos tam rowniez ma kapnac Realowi podobno :wink:
Do tego dochodzi ostatnio wizyta Marotty w siedzibie Interu, czy wczesniej kolacja Orialiego z bylym trenerem Sampdorii.
Mourinho go rowniez chce.
Dla mnie jest to bardzo wazne aby ten transfer doszedl do skutku.

Co do Zanettiego to jednak upieralbym sie, ze lewa obrona jest ciekawa alternatywa.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lip 2009, 12:42

Toteż wcześniej napisałem, że jego braki w taktyce zniwelują treningi. Podkreślałem że musi zmienić styl gry aby dopasować się do Serie A jakieś 3 - 4 posty temu.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lip 2009, 12:53

Salas11 pisze:1. Wrzucić piłkę w pole karne na napastników.
2. Zagrać przed pole karne do do rozgrywającego (o ile jest taka możliwość)
3. Przerzucić ciężar akcji na drugie skrzydło ( -II- )
4. Cofnąć do bocznego obrońcy, np Maicona i wyjść na wolne pole.
5. Spróbować indywidualnego rajdu skrzydłem.
4 z tych opcji są potwierdzeniem gry skrzydłami. Tylko odegranie przed pole karne tym nie jest. Przy czym ten zawodnik przed polem karnym prawdopodobnie poda do skrzydła lub od razu do napastnika. To jest właśnie opieranie gry na skrzydłach. W takim ustawieniu nie ma innej możliwości.

Mancini wcześniej grał w Romie, która miała trzech a czasem nawet czterech środkowych pomocników i bardzo kreatywnego Tottiego w ataku. To jest całkiem inna sytuacja i jego zadania defensywne nie były aż tak wielkie, bo skrzydłowi ich nigdy bardzo dużo nie mają. Poza tym on kiedyś grał na obronie, więc to całkiem inna sytuacja niż Quaresma. Jednak obronę już przerabialiśmy (już przy 4 wybitnie ofensywnych piłkarzach dwójka DM jest koniecznością dla zachowania równowagi, u ciebie jest 5 i 1, mniejsza już z tym) i teraz jest przód. Więc wracam do Romy. Widzisz ile jest opcji? Zawodnik X ma piłkę i może dograć do obu skrzydeł lub do jednego z kilku kolegów w środku pola lub do ataku. Jest gęsto w środku pola i może poprowadzić grę na kilka sposobów. Właśnie ta gęstość zawodników pozwala panować nad piłką i radzić sobie z twardo broniącym się rywalem.

Teraz twój Inter. Ofensywny pomocnik może podać do skrzydła lub do napastnika lub wycofać piłkę w tył bo obok nie ma jak podać i z kim rozegrać w środku pomocy. Nie ma wariantów w środku pomocy i dlatego gra musi być oparta na skrzydła. Próbując grać w środku przez osamotnienie zostanie zjedzony przez trzech piłkarzy rywala, którzy pojawią się przy nim błyskawicznie. Tak się nie da skutecznie grać.

Quaresmy i jego fenomenu u wielu młodych ludzi nie da się wytłumaczyć. Ci, którzy jeszcze nie dostrzegli, że jest przeciętniakiem muszą to odczuć na własnej skórze. Treningi tu nic nie zmienią. Nie można zmienić stylu gry piłkarza, tego czego uczył się przez całe życie i przez całe życie żył w przekonaniu (również ze strony trenerów!), że jest to słuszne. To są rzeczy siedzące w piłkarzu głęboko i tego się przez kilka treningów lub poleceń nie zmieni.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lip 2009, 13:12

Oczywiście że nie, nie powiedziałem że Mourinho zrobi z Quaresmy super ułożonego taktycznie skrzydłowego, który zawsze znajdzie wyjście z sytuacji. Nie. Może go jednak trochę podrasować, wkońcu od tego jest też trener. Nigdy nie jest na tyle dobrze aby nie mogło być lepiej. :) Wracając do ustawień na boisku. Nigdy nie byłem fanem asekuracyjnej gry nastawionej głównie na defensywę. Z tego co widzę, dla Ciebie równowaga w drużynie to 6 + 4, dla mnie 5 + 5. Składa się na to wiele analiz jakie przeprowadzałem latami w oparciu o taktyki poszczególnych drużyn z różnych krajów. Utarło się że we Włoszech nie można grać zbyt ofensywnego i otwartego futbolu. Bzdura. Można, ale do tego potrzebni są odpowiedni ludzie na odpowiednich pozycjach. Przy założeniu, że drużyna gra moim ustawieniem, wszystko zależy od tego, kto obsadza DMF i AMF. Współpraca między tymi dwoma piłkarzami może mieć kluczowe znaczenie dla obrazu meczu i gry drużyny. Zagęszczenie w drugiej linii mogą zapewnić skrajni pomocnicy, bądź boczni obrońcy. W zależności od klasy i umiejętności rywala. Zauważ że w moim ustawieniu skrzydłowi wcale nie są ustawieni tak ofensywnie, są za rozgrywającym.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lip 2009, 13:23

Skrzydłowi to z samego stylu gry są piłkarze bardzo ofensywni i tu ustawienie papierowe nie ma takiego znaczenia. Tu masz Quaresmę i Manciniego, czyli piłkarzy, ktorych największym atutem jest szybkość. W ten sposób, w jaki chcesz mogą grać skrzydłowi tacy jak Beckham czy Cazorla lub ustawiony na boku środkowy pomocnik, jak nieraz Hleb, Iniesta, Granero, czy Sneijder.

Równowaga - to nie jest tak, że dla mnie to jest 6+4. To wszystko zależy od tego, jakich mamy piłkarzy. Ty wstawiłeś przy tym ustawieniu piątkę wybitnie ofensywną. Żaden liczący się obecnie zespół nie gra aż piątką wybitnie ofensywnych piłkarzy. Może być trójka bardzo ofensywna i dwójka trochę cofniętych mocno zaangażowanych też w obronę pomocników + DM lub bardzo ofensywna czwórka + 2 DM. Wtedy mamy taką równowagę. :wink: Przy piątce ten środkowy pomocnik musiałby w obronie grać tak jak defensywny pomocnik i być w tym tak dobry jak on i jeden z napastników też powinien być zaangażowany w tyły jak np. Rooney. Przy Hlebie, Eto'o i Milito tak się nie da niestety.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lip 2009, 13:29

Może i jestem trochę staroświecki, ale ja widzę w tym ustawieniu metodę na Ligę Mistrzów :P Taki włoski Blitzkrieg. ;) W lidze można za to grać już sprawdzonymi ustawieniami, które jak dotąd gwarantowały sukces na krajowym boisku. Jednak wciąż trzeba pamiętać że już nie będzie Zlatana.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 lip 2009, 13:35

Może i jestem trochę staroświecki, ale ja widzę w tym ustawieniu metodę na Ligę Mistrzów
no ja nie bardzo. Nie wiem od ilu już lat w Champions League triumfują zespoły grające 3 środkowych pomocników (Barca, Man Utd, Liverpool, Milan, Porto) chyba ostatni był Real w 2002.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lip 2009, 13:46

Bo Real miał wówczas czyściciela Makelele i ktoś o jego charakterystyce przydałby się w Interze.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 26 lip 2009, 13:50

a Cambiasso to co?
Prędzej ktoś o charaktersystyce Zidana by się wam przydał :wink:

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 26 lip 2009, 13:52

(L)oczkerson pisze:a Cambiasso to co?
Prędzej ktoś o charaktersystyce Zidana by się wam przydał :wink:
Jest Motta :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lip 2009, 14:12

Cambiasso zawsze był bardzo solidny, ale nie mogę powiedzieć o nim że jest świetny. Dwóch defensywnych pomocników odkąd interesuję się piłką zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Davids i Makelele. Szkoda że Holender zawitał w Interze tak późno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”