Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 565

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Arsenal Londyn (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2009, 15:32

Duch pisze:Chociaż czuje, że to wszystko prowadzi do jednego.
No raczej. Inaczej nie powiedziałby, że zobaczymy za 24h. Przeważnie ucina się spekulacje, jak już pytają, chyba że coś jest na rzeczy. A że City starają się o niego już od dawna i sam w styczniu chciał odejść, można być pewnym, że do końca tygodnia będzie piłkarzem City :(
Moze nie ma dma dostepnego ktory kosztowalby rozsadna cene i byl lepszy od Songa
Veloso ponoć chce odejść, jak Bolton o niego walczy, to Arsenal też powinno być stać finansowo. Zokora był do wyjęcia za mniej niż 10 mln. Cana przeszedł za śmieszne pieniądze do Sunderlandu - 5 mln to kpina jakaś. A Wenger milczy i wyprzedaje podstawowych graczy, sezon po sezonie ...

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 28 lip 2009, 15:41

ciekaw jestem czy za rok odejdzie Fabregas. apropo DMa, w Realu może Mahamadon być na wylocie, skała z Mali, ale cena między 15 a 20 mln.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 15:44

Moje marzenie to teraz za kase z Toure wziac Hangelanda bo Verm, Dju lub Sendi to nie obroncy na walke o mistrzostwo.
Za kase z Ade np Toulalan. Veloso to nie jest kolejny nazelowany przereklamowany Tevez czy Quaresma? Pytam bo nie wiem jak on gra.

Chyba raczej Mahomodon. A u nas gra Nazir.

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 28 lip 2009, 16:00

Jesli faktycznie ma zarabiac dwa razy wiecej niż w Arsenalu to w ogole nie ma mu sie co dziwic o.O
Mial slabszy sezon i to wplynelo na jego cenę, zawsze bardzo wysoko go ceniłem. Dobry transfer City, ciekaw jestem jak Arsene sie z tego wszystkiego wywinie...chyba powinien byl chwytac prace w Realu poki jeszcze mogl.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 17:07

Arsenalowi należy się niezły opierodol. Od dłuższego czasu każdy stostuje taryfę ulgową w stosunku do polityki transferwej Wengera. Każdy zachwycał się pionerskim pomysłem zbudowania zespołu od podstaw, z zawodników zaczynających karierę w Arsenalu, bez głośnych transferów a za to z piorunującym potencjałem. Tyle że od dłuszego czasu widać iż potencjał jest mniejszy niż się wydawało i niejeden gracz gra nie dlatego że odstaje możliwościami od przeciętnego piłkarza a dlatego że w Arsenalu jest poprostu miejsce dla młodych. Gdy się to okazało taryfa ulgowa powinna była się skończyć, tymczasem Wengerowi się upiekło i np. tłumaczono brak transferów kosztowną budową stadionu. Teraz już chyba nawet wytłumaczeń nie ma. Kadra potrzebuje wzmocnień. Brakuje graczy pewnych, którzy doprowadziliby Arsenal do sukcesów, a Arsenal zamiast ich kupować oddaje tych liderów których ma do swojego przyszego rywala! :shock: Bo biorąc pod uwagę jak na sile traci Arsenal (gdzie ten Arsenal, który dominował w squadzie z Henrym, Bergkampem, Campbellem, Piresem...) i jakich graczy ściąga Man City to już zaraz za momencik Araby będą bezpośrednim rywalem Kanonierów :roll: (oczywiście to jak wszystko się w City poukłada to jeszcze zobaczymy)
I teraz moje pytanie. Jakie wytłumaczenie ma Wenger? Kasy nie ma? Przecierz stadion się spłaci i te kredyty, które są nie powinny być problemem... Na jakąś supermegagwiazdę kasy też Wenger nie zbiera więc co? Tekstów o tym że Kolo odchodzi bo jest za dużo obrońców nie biorę nawet pod uwagę bo to szaleńcza logika :roll:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 28 lip 2009, 17:20

(L)oczkerson pisze:gdzie ten Arsenal, który dominował w squadzie z Henrym, Bergkampem, Campbellem, Piresem...
Aż się wzruszyłem :cry:
(L)oczkerson pisze:I teraz moje pytanie. Jakie wytłumaczenie ma Wenger? Kasy nie ma? Przecierz stadion się spłaci i te kredyty, które są nie powinny być problemem...
Stadion będziemy spłacać jeszcze przez kilka dobrych lat, więc w pewnym stopniu jest to jakieś wytłumaczenie. Problem w tym, że jak do tej pory wychodzimy bardzo korzystnie w tym oknie jeśli mowa o wpływach (Ade i ew. Kolo), więc te pieniędze są w klubowej kasie. Na jedno wzmocnienie (nie uzupełnienie :!: ) absolutnie nas stać, ale jak widać Wenger widzi to nieco inaczej. Zresztą nawet jak rok temu Appiah był do zakontraktowania za friko to boss sie nim nie zainteresował.

Z tymi transferami nie było też tak tragicznie ostatnio, bo przecież przyszli Nasri, Arszawin, Dudu i Thomas. Trochę pieniędzy na nich poszło, chociaż kontrastując to ze stratami to nasz bilans już tak ciekawie się nie przedstawia.

W defensywnego pomocnika już zwątpiłem. Nie po to Wenger forsował w ubiegłym sezonie skład z Songiem i Denilsonem by teraz ich odstawiać na boczny tor. Liczę jednak, że luka jak powstanie po ew. odejściu Kolo zostanie porządnie załatana.

Naprawdę tak wiele oczekuje :think:
Ostatnio zmieniony 28 lip 2009, 17:26 przez Duch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 17:22

@Loczkerson

-Poczekajmy z ocenami tego transferu az sie wyjasni czy przyjdzie jakis obronca. Sa pogloski o Hangelandzie. Zobaczymy.

-Nie mamy pewnosci czy polityka transferowa to decyzje Wengera czy wlasnie nie zarzadu.

-Sezon 07/08 pokazal ze polityka nie jest zla. Gorzej ze na odejscie Hleba i Flaminiego Wenger zaregaowal zastapieniem ich 2 dzieciakami. Kontuzja Rosy i 3 Walcott w pierwszej 11.

-Jeszcze co do Toure to i tak ostatnio nie gral tak jak powinien. Nie wiemy tez czy sam nei chcial odejsc-kasa+mozliwosc unikniecia gry z nielubianym Gallasem.

-City sciagnelo Teveza ktory strzelil w poprzednim sezonie az 5 bramek+leniwego Adebayora ktory strzelil ich 11.

-Adebayora zastapi Eduardo ktory bedac zdrowy spokojnie przebije te osiagniecia. Na lawce jest Bendtner ktory przy calej swej nieskutecznosci i 'drewnowatosci' strzelil 10 goli w lidze. Dla porownania krol strzelcow 19, Rooney 12. Za malo na 3 napastnika?

-Problemem jest pozycja defensywnego pomocnika no i pytanie czy przyjdzie ktos za Toure.

-W pomocy wiele zalezy od tego czy Tomas Rosicky powroci do formy. Jest jeden z najlepszych zawodnikow ligi Arshavin 14 meczow 11 asyst i 6 goli.

-Arsenal ma teraz lepsza kadre niz to bylo rok temu. Jesli dokupia dma i sr obronce to powalcza o mistrzostwo.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 17:42

Nie po to Wenger forsował w ubiegłym sezonie skład z Songiem i Denilsonem by teraz ich odstawiać na boczny tor
mi się wydaje że w dużej mierze brak wzmocnień wynika z tego iż Wenger jest za bardzo przywiązany do tych graczy jakich ma. Wiadomo gdy kogoś kupujesz, kogoś musisz sprzedać, gdy ktoś jest kupowany do 11, ktoś z niej wypada. Mam wrażenie że Wenger jest jak ta Matka Teresa, która opiekuje się swoimi dziećmi za wszelką cenę. W tym przypadku za cenę naprawdę silnego Arsenalu.

Odnośnie Rosickiego i Eduardo to dla mnie to jednak wielkie niewiadome. Obaj mieli gigantyczne problemy ze zdrowiem i kto wie jak to teraz będzie wyglądało. W dodatku Eduardo aż tak wiele nie grał by nazywać go wprost graczem lepszym od Ade, który mimo wszystko był kluczową postacią Arsenalu w ostatnich 2 latach (co do zeszłego sezonu wiem że było gorzej, ale warto dodać żę miał kontuzję) W dodatku Arsenal traci silnego dobrze grającego snajpera. Tacy gracze często pełnią wyjątkową rolę w ataku, choćby dlatego że można grać górną piłkę na głowę takiego bysiora jak Togijczyk
Arshavin 14 meczow 11 asyst i 6 goli.
Andźej to świetny zawodnik, zawsze go uwazałem za gracza idealnego dla Arsnealu i byłem pewny że będzie wielkim wzmocnieniem. Zresztą się nie zawodłem, ale kronikarski obowiązek nakzuje mi wspomieć, że prawie wszystkie bramki strzelił w 1 meczu :wink: (jeden ale jaki :D )
Arsenal ma teraz lepsza kadre niz to bylo rok temu a przyszedł jedynie ten Belg z Ajaxu. Jesli dokupia dma i sr obronce to powalcza o mistrzostwo
A jak to możliwe? Kadra jest jeszcze krótsza niż rok temu, bo odszedł Ade i wylatuje Kolo a przyszedł tylko 1 zawodnik. To że znów nie będzie tylu kontuzji gwarancji nie ma (Nasri już sie posypał) Nawet jeśli przyjdą odpowiedni nastepcy dla nowych graczy Man City to nikt poza nimi się nie pojawi... Dla mnie Arsenal teraz musi się starać by być równie mocny co rok temu.

Odnośnie tej całej wyliczanki kto ile strzelił to dla mnie głupotą jest porównywanie snaperów (Bendtner) z cofniętymi napasnikami ((Rooney, Tevez) i graczy podstawowych z rezerwowymi (Tevez). Każdy wie że Tevez, Ade, Barry, Kolo, czy inni gracze których Man City już ma to piłakrze już naprawdę konkretni (mają swoje wady, wybitnie nie są, ale konkretni napewno tak). Nie ryzykuje stwierdzenia że ta maszyna już w tym roku wypali bo o to będzie im ciężko, ale raczej mam na myśli szerszą tendencję, która wynika z tego że Arsenalowi coraz dalej do tej mistrzowskiej drużyny, a transferowa ofensywa City skutek przynieść jakiś jednak musi. Jak nie teaz to za rok czy dwa...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2009, 17:54

(L)oczkerson pisze:W dodatku Eduardo aż tak wiele nie grał by nazywać go wprost graczem lepszym od Ade, który mimo wszystko był kluczową postacią Arsenalu w ostatnich 2 latach (co do zeszłego sezonu wiem że było gorzej, ale warto dodać żę miał kontuzję)
Eduardo ma wiele zalet. Jeśli chodzi o przydatność dla drużyny, to Eduardo [jeśli zdrowie dopisze] może sprawić, że po Ade nikt płakał nie będzie.
W poprzednim sezonie nie grał prawie wcale. Wrócił po 9 miesiącach przerwy, zagrał 4 mecze, 2 od początku i 2 z ławki. Zdobył 3 gole - jeden piękniejszy od drugiego [no, oprócz karnego :P]. Jakby spojrzeć statystycznie to miał znakomitą średnią. Nikt inny się do takiej nawet nie zbliżył :P

Ale bardziej poważnie. Eduardo nie narzeka na otoczenie [jak Ade], nie obija się na boisku [jak Ade], myśli na boisku [w przeciwieństwie do Ade] i także dzięki temu nie łapią go na spalonych w co drugiej akcji [Ade był liderem w lidze pod tym względem]. Pod bramką jest dużo skuteczniejszy niż Ade. Ponadto jest lepszy technicznie i bardziej pasuje do stylu, potrafi zagrać ładną akcję z klepki. Ade też potrafił, ale nie tak często. Jednym słowem - Eduardo będzie kluczowym piłkarzem, jeśli tylko zdrowie dopisze.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 18:00

No i wlasnie ja licze na Andrzeja w linii pomocy, wtedy nie musi az tyle strzelac a 11 asyst na pol sezonu to swietny wynik.

No ok, w ten sposob jest krotsza o jednego zawodnika.

Co do kontuzji to gwarancji nie ma, ale gdyby w Juve wylecialo 5 podstawowych to tez o mistrza nie powalczycie. Kogo dzisiaj stac zeby miec na lawce takich graczy ze sa na poziomie 5 innych z pierwszej 11?

Jestesmy lepsi niz rok temu ale taki warunek jest ze Edu i Tomas beda gotowi do gry na poziomie. Dodac do tego obronce i dma a kadrajest na poziomie tej z sezonu 07/08.

Aha i Bendtner to tez rezerwowy. No i nie uwzgledniles tego ze w porownaniu z sytuacja sprzed roku wrocili Tomas i Eduardo. Gdyby oni byli zdrowi rok temu to wtedy zespol gralby lepiej. Do tego transfer Arshavina. Zdecydowanie jestesmy lepsi niz sezon temu.

Rok temu pomoc Walcott-Song-Fab-Nasri
Teraz mamy pomoc Rosicky-Song-Fab-Arshavin
Atak tez lepszy bo porownanie leniwy Ade vs snajper Eduardo tez wychodzi na korzysc Brazylijczyka.
Obrona-Vermaelen nie bedzie slabszy niz przecietny rok temu Kolo.
To wszystko sprawia ze o ile Tomas i Edu beda do gry to jestesmy silniejsi niz rok temu+Wenger ma 40 milionow wiec jakies szanse na transfery ciagle sa. Ja wierze

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 28 lip 2009, 18:12

michal2 pisze: Co do kontuzji to gwarancji nie ma, ale gdyby w Juve wylecialo 5 podstawowych to tez o mistrza nie powalczycie.
5? Mała liczba kontuzji podstawowych graczy jak na ostatnie sezony u nas. A przez jakiś czas o tego mistrza jednak się biliśmy. Potem Ranieri złapał swój świat i skończyło się ledwo na drugim

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 18:14

Eduardo będzie kluczowym piłkarzem, jeśli tylko zdrowie dopisze.
Też mam taką nadzieje. Tyle że nie mam takiej pewności. Eduardo ostatecznie zagrał bardzo niewiele spotkań, miał potężny uraz. Dla mnie ze względu na to niczego nie można być pewnym w jego kontekście. Wy pewnie wiecie lepiej bo oglądacie częściej Arsenal, ale ja poprostu nie mam pewności. Tak jak nie mam pewności że wszyscy będą zdrowi, żę Rosicki będzie grał jak kiedyś, czy żę przyjdzie do Arsenalu w tym oknie jeszcze ktokowiek :roll:

Zresztą jeszcze jedna kwestia atak Eduardo-Van Persie to atak bez snajpera a to niesie za sobą pewne komplikacje. Np. brak skuteczności, brak kogoś mocnego w powietrzu, typowego odgrywącego grajacego plecami do bramki i utrzymującego się przy piłce. To też się liczy i tu Eduardo Togijczyka nie zastąpi. To też jest strata.
o do kontuzji to gwarancji nie ma, ale gdyby w Juve wylecialo 5 podstawowych to tez o mistrza nie powalczycie. Kogo dzisiaj stac zeby miec na lawce takich graczy ze sa na poziomie 5 innych z pierwszej 11?
W zeszłym sezonie wypadł nam Treze, Buffon, Camoranesi, Sissoko, Chiellini, Amauri Zanetti, Zebina (też go wymieniam bo w sparingach wymiata i jest pewniakiem do 11 jak tak dalej będzie grał). Więc wiem co to znaczy grać bez liderów. Tyle że JUVE wyciąga wnosiki i kadra robi się naprawdę bardzo szeroka. W ataku jest 4 równorzędnych napastników w pomocy widzę 7 graczy spokojnie nadających się do 11 (a nie jak Poulsen czy Marchionni z przymusu) w obronie też nie jest źle :D Da się :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lip 2009, 18:24

(L)oczkerson pisze:Zresztą jeszcze jedna kwestia atak Eduardo-Van Persie to atak bez snajpera a to niesie za sobą pewne komplikacje. Np. brak skuteczności,
:angry2:
brak snajpera? brak skuteczności ? A Eduardo to pies ? Przecież własnie Chorwat ma skuteczność nieporównywalnie większą niż Ade. Nie uderza byle jak, na siłę - uderza precyzyjnie i skutecznie. Wysoki nie jest i nie będzie zgrywał piłek, od tego jest Nicklas.
A zresztą, kto powiedział, że przy kombinacyjnej grze, jaką prezentuje Arsenal potrzebny jest wysoki napastnik ?

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 28 lip 2009, 18:30

Wlasnie Eduardo to taki typowy lis pola karnego wykorzystujacy niemal kazda sytuacje sam na sam.

MU wygrywal mistrza 2 x z rzedu bez wysokiego snajpera.

No Arsenal mial sporo kontuzji 2 sezony temu i tez bil sie o mistzaa do konca. Pierwsza 11 byla dobra i jakos szlo. Rok temu pierwsza 11 byla slaba (pomoc Nasri, Song, Fabregas, Walcott-same pilkarskie dzieciaki moze oprocz Fabregasa) wiec i kontuzje mialy wiekszy wplyw.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 28 lip 2009, 18:32

brak snajpera? brak skuteczności ? A Eduardo to pies ? Przecież własnie Chorwat ma skuteczność nieporównywalnie większą niż Ade. Nie uderza byle jak, na siłę - uderza precyzyjnie i skutecznie. Wysoki nie jest i nie będzie zgrywał piłek, od tego jest Nicklas.
Poprzez brak snajpera nie rozumiem ilości goli, a charakterystkę piłkarską. Del Piero czy Totti nawpierniczali goli ponad 250 ale snajperami nie są. Eduardo nie porusza się po boisku jak snajper w ściłsłym znaczeniu tego słowa. Bendtner natomiast to zło konieczne :twisted:
A zresztą, kto powiedział, że przy kombinacyjnej grze, jaką prezentuje Arsenal potrzebny jest wysoki napastnik ?
Ja wyznaje zasadę że bez snajpera się nie da :lol: To bradzo ogranicza wszechtronność w ataku. Zamiast rozklepywać stłoczonego w defensywie rywala, czasem łatwiej zagrać prostą piłkę na snajpera ze skrzydła. Jak tego nie możesz zrobić, to jesteś o jakiś element słabszy i musisz napierdalać głową w mur jak Barca w meczu z Chelsea

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”