FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 953

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 790

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 29 lip 2009, 19:30

Mentor pisze: Kto zatem Twoim zdaniem mógł wykupić od nas Eto'o za te przykładowe 30 mln euro? Kto aż tak potrzebował napastnika? Pamiętaj o warunkach.
Mi do głowy przychodzi jedynie MU, ale przed pozyskaniem Owena.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 29 lip 2009, 19:55

Mentor pisze:W sumie mógłbym postawić świeczkę. Nie trzeba wytężać zbyt mocno szarych komórek, aby sobie uzmysłowić, że nie dało się sprzedać Samuela Eto'o za 30 mln euro. Dlaczego? Napiszę najprościej i najkrócej jak potrafię:
Nie będę się tutaj spierał, bo kompletnie nie o to mi chodziło. Wiadomo że Barcelona wyłożyła z kasy klubowej 45 mln euro na Zlatana i koniec. Kwestia Eto'o była tylko próbą spojrzenia na to nie co z innej strony.
Mentor pisze:2. Kluby mogące spełnić wymagania finansowe Samuela (spełniając jednocześnie wymagania sportowe!) można policzyć na palcach jednej ręki.
Rzeczywiście największym problemem było spełnienie jego oczekiwań finansowych. Jednak np. gdyby taki AC Milan uparł się na Eto'o to spełnił by jego oczekiwania finansowe (choć mogę się mylić).
Mentor pisze:3. Za rok byłby dostępny za darmo.
Rok to kupę czasu. Z drugiej strony o ile mi wiadomo to Eto'o chętnie by przedłużył kontrakt z Barceloną, ale Barca chyba by z tego nie skorzystała. Jednak co by się stało za parę miesięcy nigdy nie wiadomo i lepiej tego tematu nie poruszać.
Mentor pisze:Gdyby Ibra nie uparł się na transfer do Barcelony to Inter nawet by się Samuelem nie zainteresował.
To jest logiczne, bowiem mieli by wtedy wciąż Ibrahimovica + Diego Milito i resztę ekipy.
Mentor pisze:Kto zatem Twoim zdaniem mógł wykupić od nas Eto'o za te przykładowe 30 mln euro? Kto aż tak potrzebował napastnika? Pamiętaj o warunkach.
Być może Milan, być może MU. Kwota 30 mln podana była z dupy, mogło to być np. 20 mln. A Eto'o za 20 mln nawet z jego zarobkami to byłby niezły kąsek.
Mentor pisze:Liczyłem po prostu na bardziej stonowany scenariusz. Walka o trzecie miejsce w lidze (łatwo nie będzie), walka o wyjście z grupy w LM (łatwo nie będzie) i namieszać jak najbardziej w Pucharze Króla.
Jeżeli masz ambitne plany to one nigdy nie będą łatwe do zrealizowania. W PD czy LM nie ma czegoś takiego jak łatwe i chyba wszyscy jesteśmy tego świadomi. Barcelona będzie teraz walczyła o Mistrzostwo i znowu o wygranie LM. Ani to, ani to łatwe nie będzie.
Mentor pisze:Jeżeli rzeczywiście macie zamiar przyłożyć się do Copa del Rey to OK. Trofeum przy pomyślnych wiatrach jest w Waszym zasięgu. Problemy mogą się pojawić jeżeli w półfinale traficie na Real albo Barcelonę.
Jak trafimy to wtedy się będziemy martwić. Wątpię aby jedna i druga ekipa potraktowała ten puchar poważnie i tutaj pojawia się szansa, choć łatwo z pewnością nie będzie :]

P.S Może w kwalifikacjach do LM nie będzie tak fatalnie. Wczoraj PAO przegrał ze Spartą 3-1, dzisiaj do przerwy Shaktar przegrywa u siebie z FC Timisoarą 0-1 i choć ciężko sobie wyobrazić by odpadli, to w piłce wszystko jest możliwe. Ostatnia kwestia to mecz Sporting - Twente. Jestem pewny że Holendrzy są w stanie wyeliminować Lizbończyków, a wówczas droga do LM będzie dosyć łatwa :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 lip 2009, 20:27

maciek_88 pisze:Mi do głowy przychodzi jedynie MU, ale przed pozyskaniem Owena.
Raczej nie byli zainteresowani. To właściwie kończy temat.
Asteniu pisze:Jednak np. gdyby taki AC Milan uparł się na Eto'o to spełnił by jego oczekiwania finansowe (choć mogę się mylić).
Pewnie daliby radę, ale u nich chyba jakieś cięcia kosztów się odbywają :roll: Wyraźnie oszczędzają na transferach więc trudno oczekiwać, aby wyłożyli 25 mln na Eto'o.
Asteniu pisze:Z drugiej strony o ile mi wiadomo to Eto'o chętnie by przedłużył kontrakt z Barceloną, ale Barca chyba by z tego nie skorzystała.
Jesteś kompletnie nie w temacie Asteniu i wszystko przekręcasz. Samuel Eto'o dostał od klubu propozycję przedłużenia kontraktu na dotychczasowych warunkach płacowych, ale nie skorzystał. Chciał zarabiać więcej.
Asteniu pisze:Być może Milan, być może MU. Kwota 30 mln podana była z dupy, mogło to być np. 20 mln. A Eto'o za 20 mln nawet z jego zarobkami to byłby niezły kąsek.
Jasne, że tak, ale zainteresowania nie było. Przecież klub za 20 mln euro oddałby go z pocałowaniem ręki. Długi czas istniało niebezpieczeństwo, że odejdzie za rok za darmo. Deal z Interem okazał się istnym wybawieniem bowiem rozwiązał dwa problemy. Pozyskaliśmy znakomitego zawodnika dodatkowo zbijając cenę Samuelem, który w innym wypadku nie dałby nam żadnych korzyści finansowych.
Asteniu pisze:Jak trafimy to wtedy się będziemy martwić. Wątpię aby jedna i druga ekipa potraktowała ten puchar poważnie i tutaj pojawia się szansa, choć łatwo z pewnością nie będzie
Jestem przekonany, że od półfinału będziemy podchodzić jak najbardziej poważnie. Na dobrą sprawę wystarczy uzyskać dobry wynik w pierwszym meczu, dowieźć awans w rewanżu i jest finał.

[EDIT]

Z tego wszystkiego zapomniałem o najważniejszej informacji. Szachtar w kłopotach i Czyhryński na murawie a więc do Barcelony raczej tego lata nie trafi. Sam nie wiem co o tym myśleć...

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 29 lip 2009, 20:58

Teraz sa zmiany w Uefa i drużyna może w późniejszej fazie zgłosić 1 zawodnika, który zagrał już w innym klubie . Tak więc Dmitro spalony nie jest ( Real w zeszłym roku zgłaszał 2 ale to nie przeszło i tylko Lassa zgłosili ). Gdzieś czytałem , że cena za niego bliższa jest 30 niż 20 milionom i ze Rinat Achmetov zaakceptuje propozycję .

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2418
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lip 2009, 21:09

Zawodnika grającego w byłym pucharze UEFA można było zgłosić do CL i na odwrót. Te same przepisy pewnie dotyczą teraz LE. Piłkarz nie może jednak zagrać w dwóch klubach w jednych rozgrywkach.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 lip 2009, 21:22

Killerbean pisze:Gdzieś czytałem , że cena za niego bliższa jest 30 niż 20 milionom i ze Rinat Achmetov zaakceptuje propozycję .
Źródło bym prosił :shock:

No i wydaje mi się, że jednak Kosowski ( :lol: ) jest spalony. Jeżeli zagra w LM w najbliższym sezonie to tylko w barwach Szachtara.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 29 lip 2009, 22:16

Mentor pisze: Killerbean napisał(a):Gdzieś czytałem , że cena za niego bliższa jest 30 niż 20 milionom i ze Rinat Achmetov zaakceptuje propozycję .

Źródło bym prosił :shock:
Proszę
http://shakhtar.com/en/news/10209

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/lig ... 1345134,99
RealFan pisze:Zawodnika grającego w byłym pucharze UEFA można było zgłosić do CL i na odwrót. Te same przepisy pewnie dotyczą teraz LE. Piłkarz nie może jednak zagrać w dwóch klubach w jednych rozgrywkach.
Możliwe, jeśli tak to mój błąd

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 lip 2009, 22:34

Ja tam nic nie wyczytałem o ofercie w wysokości 30 mln euro. Media mogą sobie donosić co zechcą. Nadmienię, że w link z Interii nawet nie zajrzałem bo takich pod uwagę nawet nie biorę.

Nie dalibyśmy 30 mln za rezerwowego obrońcę. Teraz zresztą i tak temat zamknięty.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 29 lip 2009, 22:43

Not thirty, but a little bit less…
to o to określenie chodzi . Choć jak dla mnie kwota ewidentnie z dupy .
W Hiszpanii jest tylko jeden klub co ściąga nie do końca sprawdzonych obrońców za 30 baniek i nie jest to Barca
( just kidding ) :lol:

Dramatic
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dramatic » 29 lip 2009, 22:52

Lepszy Pepe za 30 niż Cacares za 15 czy na Milito za 20 mln :rotfl:

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 29 lip 2009, 22:56

wiesz z oceną Caseresa bym sie jeszcze wstrzymał . Aha ja nie napisałem że Barca nie robi błędów na rynku transferowym ale nie płaci za obrońce 30 mln . Ile Pepe ma jeszcze pauzy - 10 meczów ??
Dramatic pisze:Lepszy Pepe za 30 niż Cacares za 15 czy na Milito za 20 mln
Chyba w kopaniu leżącego :lol: , w tym to jest absolutny top .

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 29 lip 2009, 23:13

Zgodzę się z Killerbeanem. Pepe pokazał że z psychiką ma ewidentnie coś nie tak, a i obrońcą nie jest aż tak wybitnym aby był wart 30 milionów euro. Rozmawiałem na ten temat z wieloma osobami (w tym fanami Realu) i wszyscy zgodnie stwierdzili że Pepe jest przepłacony o jakieś 100% i coś w tym jest. Porto zrobiło na nim złoty interes bo zdecydowanie nie był wart takich pieniędzy.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lip 2009, 23:40

Tak. Pepe był przepłacony. W chwili transferu. Obecnie jest jednym z najlepszych na swojej pozycji ot co. Ale nie jest wcale jakiś wybitny, w końcu największa częstotliwość odbioru piłki w całej lidze hiszpańskiej to wyczyn na miarę Baszczyńskiego.
Killerbean pisze:Ile Pepe ma jeszcze pauzy - 10 meczów ??
4

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 29 lip 2009, 23:52

RealFan pisze:Tak. Pepe był przepłacony. W chwili transferu. Obecnie jest jednym z najlepszych na swojej pozycji ot co. Ale nie jest wcale jakiś wybitny, w końcu największa częstotliwość odbioru piłki w całej lidze hiszpańskiej to wyczyn na miarę Baszczyńskiego.

Killerbean napisał(a):Ile Pepe ma jeszcze pauzy - 10 meczów ??

4
Wiesz ja nie neguje, że kolo jest świetny w swym fachu ale :
- nie za 30 mln . Po prostu nie jest tyle wart .
- nad tą psychiką powinien popracowac . Już pomijam ten mecz z Getafe . Ale weźmy chociaż jego debiut z Sevilla w Superp. Hiszpanii ( 2 lata temu ?? ) ten mecz jakoś mi utkwił w pamięci , siedziałem sobie w Jamesonie sącząc piwko i obserwowałem kumpla , który prezentował coś miedzy wyciem a załamaniem nerwowym . Ciekawe doświadczenie ( aha kumpel jest fanem Realu )
Tam chyba zawalił gola , sprokurował rzut karny za głupia rekę i na koniec wyleciał z czerwona kartką .
Całej sprawie smaczku dodaje fakt , że Mijatowić mógł Pepe ściągnąc do realu rok wcześniej za 2 mln. A więc 15 razy mniej , do czego zresztą sie przyznał.

BTW nie wiem czy ktoś zauważył ale mam nowy zajebisty avatar :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lip 2009, 23:58

Jako jeden z najlepszych stoperów jest wart wielu pieniędzy. Był najlepszym obrońcą Realu w zeszłym sezonie i jest najlepszym także w meczach przedsezonowych teraz.

Co ma do jego psychiki jego debiut przed kilkoma laty? Chłopak przeszedł z Porto do Realu, został wystawiony w pierwszym składzie w meczu o stawkę z wymagającym rywalem i nie rozumiał się jeszcze dobrze z partnerami. Nie on pierwszy nie dał rady w takich okolicznościach. O jego psychice niech świadczy fakt, że do meczu z Getafe przez ponad rok nie dostał czerwonej kartki. Ten sam Pepe, którego wielu z czerwoną kartką miało już powiązanego na zasadzie skojarzeń bo zobaczyli dwa jego czerwa w TVP. Nie należy też do zawodników często faulujących albo mających problemy z koncentracją.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2009, 0:01 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”