Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 239

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 187

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 29 lip 2009, 18:21

Diamen23 pisze:A co z Hummelsem? Wykupił go zespół z Dortmundu?
Tak, Hummels został definitywnie sprzedany (za 4,2 mln). To interesujący obrońca, aczkolwiek dość podatny na kontuzje. Jeśli nie złamią mu kariery, może być z niego w przyszłości reprezentant Niemiec. W BVB ma teraz kontrakt do 2013 r.

Decyzja zapadła w styczniu, myślę, że gdyby decydowali się teraz, to Hummels wróciłby do Monachium i kto wie, może by grał w podstawowym składzie.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 29 lip 2009, 18:35

EnJoy's pisze: O pomoc to jestem spokojny bo jeżeli mamy grać z DM jako Tymo z przodu Ribery, zaś po bokach Bastian bądź Altintop, zaś z lewej widziałbym Olica, którego uwielbiam jako piłkarza.Waleczny, agresywny, nie ma straconych piłek, a przede wszystkim skuteczny.
Waleczny i agresywny, no ale bez przesady - półlewego pomocnika to on nie zagra...

Toni dalej w rezerwach?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 29 lip 2009, 18:38

10 pisze:Toni dalej w rezerwach?
Toni znów narzeka na ścięgno Achillesa i jeszcze nie zagrał w żadnym meczu towarzyskim...Jak na razie napastnik nr 4, po Gomezie, Klose i Oliciu.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 29 lip 2009, 19:25

Michał M pisze:
Diamen23 pisze:A co z Hummelsem? Wykupił go zespół z Dortmundu?
Tak, Hummels został definitywnie sprzedany (za 4,2 mln). To interesujący obrońca, aczkolwiek dość podatny na kontuzje. Jeśli nie złamią mu kariery, może być z niego w przyszłości reprezentant Niemiec. W BVB ma teraz kontrakt do 2013 r.

Decyzja zapadła w styczniu, myślę, że gdyby decydowali się teraz, to Hummels wróciłby do Monachium i kto wie, może by grał w podstawowym składzie.
No to faktycznie szkoda, że go sprzedaliście, bo nie jest chyba wcale gorszy od Van Buytena czy Breno. Ale to już przeszłość liczę na to, że młody Brazylijczyk pokaże już co nie co w tym sezonie, bo papiery na granie ma, kilka lat u boku Lucio na pewno go czegoś nauczyły :) .
Jestem ciekaw dzisiejszego występu Bayernu, rewolucja prowadzona przez Van Gaala trochę ryzykowna, ale na pewno temu zespołowi przyda się zmiana po poprzednim sezonie. Co do nowych zawodników to Gomez i Ollic to pewniaki, świetni piłkarze, zastanawiam się jak sobie będę radzić Pranjic i Tymoszczuk. Brafheid to dla mnie wielka niewiadoma, ciekawe czy poradzi sobie lepiej od Engelaara.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 30 lip 2009, 0:15

Co tu taka cisza po meczu z Milanem? Przyznam, że nawet znając obecną "Rossonerich" i ich zmęczenie, nie spodziewałem się tak pewnego zwycięstwa Bayernu. Bardzo podobała mi się gra Mullera, a także krótki występ Sene. Choć w przypadku tego drugiego to pewnie jeden z większych przebłysków, ale chętnie dowiem się od was czegoś więcej o tym piłkarzu. Niedługo startuje liga i wydaje się, że Bayern jest w bardzo dobrej formie. Ale obawiam się, że szyki Bawarczykom może pokrzyżować szyki forma Butta. Jeśli będzie odstawiał takie popisy w bramce jak dziś, to może być niewesoło.

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 30 lip 2009, 0:29

Grunt , żeby Bawarczycy nie popadli w zachwyt . Bo takie victorie mogą przynieśc wiecej kłopotów niż pożytku . Ja pamietam , jak Barca biła Bayern w Joan Gamper Trophy 4-0 . A potem sezon do dupy . Rok później przyjechał Inter , dostał 5-0 i wyjechał a sezon kaszana . Może jeszcze się Milan zreflektuje . Choć bez wzmocnien , wróżę mu batalie o 4 miejsce w serie a .

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 30 lip 2009, 2:06

No i może ten Sene będzie fajnym uzupełnieniem składu, bo skoro udało mu się wkręcić w ziemię Onyewu i poradzić sobie z innymi obrońcami to na słabsze zespoły Bundesligi będzie jak znalazł :) . Bardzo dobry mecz w wykonaniu Bawarczyków, Schweinsteiger wygląda zupełnie inaczej niż za Klinsmanna, gdzie miał pewne miejsce w składzie. Jego krytyka przez Van Gaala podziałała na jego ambicję i zagrał najlepiej jak potrafi. Wszyscy nowi zawodnicy zagrali nieźle, Pranjic pewny w obronie, Gomez wypracował kilka sytuacji. Jedynie Butt zawalił sprawę, gdyby tylko w Monachium zawitał Neuer albo Enke byłby arcyciekawy skład :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1802
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 30 lip 2009, 2:21

Co do Onyewu, już po raz drugi dał się ograć w dziecinny sposób. Śmiem wątpić aby wniósł cokolwiek taką grą do Milanu, ale to ich problem. Co do postawy Bayernu, jestem mile zaskoczony. Dominacja absolutna i tylko żałować że Butt zamiast piłki próbował łapać jej cień. :P Bardzo dobra postawa młodego Moellera. Pomyśleć że mogli zagrać tak efektownie bez Ribery'ego. A mogło być wyżej. Tak czy inaczej widać rękę Van Gaala, drużyna gra inaczej, nie boją sie gry kombinacyjnej i co najważniejsze wychodzi im to nienagannie. Przyszły sezon będzie należał do Bawarczyków. ;)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 lip 2009, 8:08

emdżej pisze:Co tu taka cisza po meczu z Milanem?
No wiesz, niektórzy rano wstają do pracy i nie siedzą po nocach na forum, żeby jarac się meczami towarzyskimi :)
emdżej pisze:a także krótki występ Sene. Choć w przypadku tego drugiego to pewnie jeden z większych przebłysków, ale chętnie dowiem się od was czegoś więcej o tym piłkarzu.
Sene - aż tak super nie zagrał (np. zmarnował swoim zbyt silnym podaniem do Pranjicia jedną z lepiej zapowiadających się akcji), choć fakt, że wgniótł tego całego Onyewu (czy jak mu tam :P ) w ziemię. Jak chcesz wiedzieć, to ma 23 lata i - uwaga - nie ma nawet podstawowego miejsca w składzie rezerw Bayernu :lol: Ale ostatnio (bodajże we wtorek) strzelił gola dla tychże rezerw wchodząc jako joker no i pewnie van Gaal, przy obecnych kontuzjach Toniego, Olicia i grypie Klose postanowił wziąć go na turniej :wink:
Killerbean pisze:Grunt , żeby Bawarczycy nie popadli w zachwyt .
Sądząc po wypowiedziach pomeczowych, to każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wynik był nieco za wysoki, a Milan raczej przemęczony (w kość dała im przede wszystkim podróź do i z USA). Co nie zmienia faktu, że zagraliśmy ładną dla oka, szybką i kombinacyjną piłkę. Takiego Bayernu za Klinsmanna to nie widziałem.
Salas11 pisze: Tak czy inaczej widać rękę Van Gaala, drużyna gra inaczej, nie boją sie gry kombinacyjnej i co najważniejsze wychodzi im to nienagannie.
Nic dodać nic ująć.

Małe podsumowanie tego co widziałem:

Bramka - Butt mnie zawiódł. Momentami strasznie niepewny, a przy bramce po prostu katastrofa. Jak dzisiaj Rensing się wykaże, to może odbić miejsce w bramce. Tak czy inaczej, nowy bramkarz bardziej niż potrzebny.
Obrona - fantastyczny Lahm, dość pewny Badstuber (chyba tylko jeden większy błąd w 2 połowie, ale w miarę daleko od bramki, więc ok). Van Buyten - nie wiem czemu on gra w 1 składzie, skoro van Gaal chce, żeby obrońcy wprowadzali piłke do gry. Lepszy w tym elemencie jest jednak Micho. Braafheid - dobry w defensywie, ale w ofensywie dość słabo. W meczach, w których to my będziemy musieli grać, a nie bronić się (czyli większość spotkań w BL) widziałbym na lewej obronie jednak Pranjicia (naprawdę świetny występ Chorwata wczoraj).
Pomoc - ustawienie z jakim zaczęliśmy 2 połowę chyba najbardziej optymalne w tej chwili, chociaż oczywiście Pranjic w 1 połowie grając w pomocy zagrał równie świetnie jak w 2 na lewej obronie. Bastian rzeczywiście dostał powera, jak zobaczył, że miejsce w 1 składzie jest zagrożone (świetna indywidualna akcja przy bramce). Z drugiej strony b. zaangażowany Hamit, do pełni szczęścia zabrakło mu bramki. Van Bommel póki co przed Tymoszczukiem, ale w perspektywie widzę jednak bardziej Ukraińca - van Bommel jest za wolny i to może się zemścić z lepszymi przeciwnikami. Tymo co prawda nie zachwycił, ale widać, że prawa pomoc to nie jest pozycja dla niego, prawie co chwila wchodził do środka. Trochę szkoda, że van Gaal go tam wystawia, a w środku daje (nie wiadomo na jaką cholerę) szansę Ottlowi, który i tak będzie grzał ławę lub siedział na trybunach.
W ofensywie - b. dobrze Sosa (o dziwo) - potrafił (np. w przeciwieństwie do Francka) dość skutecznie odbierać piłkę. Znakomita akcja przy pierwszej bramce (jego główna zasługa). Baumjohann trochę słabiej, ale na jokera dość ok.
Atak - fantastyczny występ Muellera. Jeszcze trochę i to on będzie napastnikiem nr 4, a Toni chyba faktycznie pójdzie w odstawkę. Gomez również dynamiczny, ale bez szczęścia przy oddawaniu strzałów. Jednak cała formacja ataku (łącznie z amatorem Sene) zasługuje na spore pochwały. Zwłaszcza wobec aktualnych osłabień w tej formacji.

Dzisiaj może być ciekawie - silniejszy aktualnie przeciwnik, a na dodatek z pewnością zagra więcej rezerwowych. Ale jestem dobrze nastrojony na początek sezonu, myślałem, że będzie gorzej w obecnej chwili.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2296
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 30 lip 2009, 18:16

Meczu widziałem tylko kawałek więc oceniać nie będę.Piszę w innej sprawie.

Przed chwilą słyszałem w TV, że L'equipe podało iż Real wykłada 80 milionów za Franka.Co zrobił Uli wraz z resztą bandy ? Nie zgodzili się.
Jeżeli to co napisałem jest prawdą to na prawdę dla mnie oni są skończeni.Przecież za nie długo kończy się Francuzowi kontrakt i tak czy tak odejdzie za darmo, to dlaczego nie sprzedać go za tyle hajsu.
Przecież za 80 baniek można kupić trzech młodych, perspektywicznych zawodników, którzy zastąpią Riberego.Pierwszy przykład z brzegu to zabiegałbym o Hazarda z Lille, który jest bardzo dobrze rozwijającym się zawodnikiem.

Michał bądź Akarin słyszeliście o tych pogłoskach co ja ?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 30 lip 2009, 18:32

Obejrzałem właśnie mecz Bayernu z Milanem i - abstrahując od tego, że Milan wyglądał beznadziejnie - jakość gry Bayernu mogła imponować. Van Gaal twardą ręką ogarnął bajzel zostawiony po Klinsim i naprawdę przyjemni oglądało się zdyscyplinowaną taktycznie "11" z Monachium. Świetne zawody rozegrał przede wszystkim znakomity Pranijć, który znakomicie odnajdywał się na pozycji półlewego w systemie 4-1-2-1-2 (wrzutki palce lizać). Fajnie zagrali też młodzi: Muller i Badstuber. Do tego Gomez wyraźnie ma wielką ochotę udowodnienia światu, że wart jest te 30 baniek. Jak jeszcze jako wisienka na torcie dojdzie do tego Ribery - możecie być bardzo mocni w tym sezonie.
Na tym etapie przygotowań - pełne uznanie dla Can Gaala.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 30 lip 2009, 23:35

A po co go sprzedawać?

100 mln - minimalna cena. Nikogo na rynku na chwile obecną o jego klasie nie ma. Także nie ma sensu go sprzedawać. Kasy nie potrzebujemy specjalnie, wiec mnie to nie rusza. To tylko jasny sygnał w strone Realu, ze moga sobie te pieniądze wsadzić.

Wygraliśmy ;]

Defensywa super. Nie ma już śladu po burdelu z zeszłego sezonu. Luiii już pięknie to ogarnął. Zdyscyplinowana gra, pressing na połowie przeciwnika (dzsiaj tylko na naszej połowie pressingiem graliśmy). Ogolnie wygląło to naprawdę bardzo dobrze. Tylko, żebysmy zaczęli strzelać więcej z dystansu kiedy jest taka możliwosć.
Baumjohann na przykład: dwie super okazje aż proszące sie, żeby strzelił zza 16stki, a ten kiwa sie lub podaje Sosie zupełnie nie w tempo. Aż sie normalnie zdenerwowałem.

Generalnie wygląda to naprawdę bardzo konkretnie. A to dopiero 4 tygodnie pracy Luisa :wink: :]

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 30 lip 2009, 23:46

Tak zupelnie nie komentujac meczu z ciekawosci zapytam - kto to jest ten koles co obok Franka juz ktorys mecz siedzi ? Jego kochanek ?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 31 lip 2009, 8:04

EnJoy's pisze:Michał bądź Akarin słyszeliście o tych pogłoskach co ja ?
Jasne :wink: Pytanie tylko, ile w tym prawdy, skoro wcześniej była mowa, że najwyższą ofertą jaką złożył Real, było 55 mln (były też teksty, że w ogóle Real nie złożył konretnej oferty). Ja oczywiście puściłbym Ribery'ego za taką kasę lekką ręką, ale ja nie jestem tu decyzyjny :) Nie wiem czy trzymanie Ribery'ego nieco na siłę w Monachium to dobry pomysł, ale chyba nie ma co już na ten temat gdybać, bo temat (mimo wciąż otwartego okienka transferowego) jest już raczej zamknięty. A z tym odejściem za darmo do końca się nie zgodzę - kontrakt ma do 2011 r., za rok też można będzie wyciągnąć za niego min. 30 mln (a może i 40 od Realu, skoro teraz chcieli zapłacić 80). A jak nie, to będzie tu grał jeszcze 2 lata i też źle nie będzie.
Akarin pisze:Defensywa super. Nie ma już śladu po burdelu z zeszłego sezonu.
I co wazniejsze - nie ma nawet śladu po braku Lucio. I oby tak było w całym sezonie, nie tylko w sparingach (pierwszy poważny test to 1 kolejka z Hoffenheim i ich szybkimi napastnikami).
Akarin pisze:Wygraliśmy ;]
Powiem tylko - mina Fergusona po karnym Evansa - bezcenne :lol:

Mecz ogólnie bez fajerwerków. Ale mam wrażenie, że wyniesiemy z niego nowego bramkarza nr 1, bo to co zaprezentował Rensing w 2 połowie i oczywiście przy karnych (przy których był skoncentrowany, jakby chodziło co najmniej o wygranie LM :P ) mogło się naprawdę podobać. Szczególnie na tle błędów Butta z meczu z Milanem. Podobał mi się też Braafheid, który naprawdę jest solidny jeśli chodzi o defensywę, a zaczął też się pokazywać wreszcie z przodu (no i karnego wykonał perfekcyjnie). Tymoszczuk zagral wreszcie na swojej pozycji - dość solidnie, aczkolwiek forma powinna mu jeszcze pójść w górę. Tyle tylko, że wydaje mi się, że on i van Bommel średnio pasują razem, bardziej na pozycji prawego pomocnika widziałbym w chwili obecnej Hamita, któremu naprawdę się chce (momentami aż za bardzo). Generalnie wczoraj było widać lekkie przemęczenie, ale z przebiego całego turnieju jestem b. zadowolony :wink:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 31 lip 2009, 9:14

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sp ... ern-0.html

Mówiłem już o tym dawno - czy zawodnik doznał kontuzji, czy nie, nalezy się za coś takiego co najmniej 6 meczów bana. Inaczej znowu będziemy mieli powtórkę z Eduardo. Może co niektórzy niezbyt rozgarnięci czegoś się w końcu nauczą :| FFS, to był tylko sparing :|

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”