Mecz średni. Widać nowe pomysły Guardioli są wprowadzane w życie, może dlatego, ale ogólna dyspozycja zespołu na pewno jest mocno zaniżona. Z przyjściem Ibry obiecywano nowe możliwości rozegrań, tj. górne piłki których dzisiaj było widać mnóstwo.. choć nie do Ibry. I zastanawiam się, czy były potrzebne. Nie do końca podoba mi się nowa taktyka obronna, gdzie boczni obrońcy wychodzą daleko do przodu, środkowi - rozchodzą na boki a DM ubezpiecza środek obrony. Domyślam się, jak bardzo Guardiola chce tak grać (dosyć podobnie grał Cruijff, do tego Toure sprawdza się jako obrońca) ale nie wiem, czy to sensowne z obecnym składem. Xaviego wiele razy widziałem głębiej z tyłu niż bym chciał, do tego usiłował ubezpieczać akcje ofensywne przez co nieźle się zabiegał w te dwie godziny gry. W takim zestawieniu widać brak tej opoki drugiej linii, którą jest klasyczny DM. Nie wiem jak to zostanie rozwiązane, może w zgraniu wyjdzie lepiej
Szkoda słabego meczu Ibry, Messi nieco negatywnie mnie zaskoczył (...), Titiemu zaczyna brakować dynamiki/motywacji.. Mam nadzieję, że jak wszystko się ładnie rozkręci to będzie si, w końcu w zeszłym sezonie również brakowało z początku zdecydowania i skuteczności.
Pedro
Kolejny puchar