Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 290

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 sie 2009, 21:41

Może i wyolbrzymiłem ale i tak jest to znaczna liczba. Dlatego właśnie jest uważany za najlepszego na świecie. Co do Sneijdera - nie był on znowu aż takim rozgrywającym, nie wyróżnił się zbytnio jakimiś świetnymi podaniami. Zagrał dobrze ale nic poza tym, wychodziły mu strzały z dystansu. Ale ma jeszcze czas.
Mam nadzieję, że Grosso zaskoczy tak jak Cannavaro. Przed nami MŚ więc na pewno będzie się starał.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 31 sie 2009, 21:48

To byłby fenomen większy niż dotychczasowe mecze Diego w barwach Juve, gdyby zakontraktowany 2 dni przed derbami i niepewny występu Sneijder nagle został bohaterem meczu. :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6613

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 sie 2009, 22:00

Uwierz mi, czytałem opinie które twierdziły że zagrał lepiej niż Diego. :roll:

Wracając jeszcze do Grosso jest to na pewno ruch na ten sezon. On ma zagrać ten jeden sezon dobrze a potem sobie może iść na emeryturę, będą lepsi :P W sumie to podsumowałbym mercato ale jakoś nie mam weny więc poczekam co napiszą inni. I tak opinie będą raczej jednoznaczne, bo jakie to było mercato to tak naprawdę widzieliśmy wszyscy wczoraj :jupi:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 31 sie 2009, 22:43

Nie mam nic przeciwko... chociaż nie, mam, bo od razu rzuca mi się na myśl przykład Massimo Oddo, ongiś gwiazdy i ostoi defensywy Lazio, po którego sięgnął Milan którego włodarze jakimś cudem wpadli na myśl, że Cafu jest już jednak za stary. :lol: I tak chłopak zagrał bodaj sezon 06/07 bardzo dobrze, zdobył z drużyną Ligę Mistrzów i co dostał w zamian? Wypożycznie do Bayernu a później ławkę rezerwowych. Mam nadzieję że z Grosso nie będzie podobnie i pogra u was dłużej, bo sentyment do niego mam ogromny za Weltmeisterschaft. :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 wrz 2009, 1:36

Podsumowanie okna transferowego :think: co za wdzięczny temat :D
Dobra to lecimy :P

Najważniejszy cel: zastąpić Nedveda...
...Gracza, który przez lata dominował w naszej ofensywnej pomocy. Tu potrzebne było prawdziwe wielkie działo. Zdecydowano się na Diego. Początkowo miałem pewne obiekcje, głównie ze względu na to, że byśmy musieli zmienić system taktyczny. Ostatecznie zmiana systemu wyszła nam na dobre, a Diego ma zapewnioną nawet lepszą pozycję na boisku niż potencjalny skrzydłowy. To tyle od taktycznej strony. Piłkarsko jest niesamowity, lepszego znaleźć się nie dało. Tymbardziej, że ofensywnych pomocników jego klasy na rynku nie było. A cena? Jak na to co się wydarzyłow tym oknie to zapłaciliśmy niewiele. Werder mógł za niego krzyknąć nawet z 40 mln i patrząc się na to ile on potafi nie była by to cena szalona. Ostatecznie gigantyczny sukces. Sukces na miarę transferu Nedveda, Buffona czy Thurama w 2001 roku. Już dzięki temu to okno jest bardzo dobre.

Kolejny cel: Skompletować pomoc
Czyli transfer Felipe Melo. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż tak dużego transferu. Defensywna pomoc dzięki Sissoko ostateczie wyglądała naprawdę dobrze. Tyle, że zarząd stwierdził, że dobrze, a fantatycznie to różnica :] Można się spierać, czy nie wypadało zainwestować tej kasy w obrone, ale faktem jest, że efekt tego transferu jest naprawdę bardzo dobry. Melo fantastycznie pasuje do Sissoko. Momo to demon w defensywie, ale może naprawdę rozwinąć skrzydła, grając pełnym pressingiem, goniąc rywala gdzie tylko może i szybko ruszając do przodu po przechwyciecie, gdy ktoś asekuruje tyły, trzymajac pozycję i pełniąc rolę ostatniego pomocnika. Felipe Melo dokładnie takim graczem jest. Zawsze świetnie ustawiony, zaliczający ogrom odbiorów, naturalny przywódca organizujący całą defensywną pomoc, która rozłaziła się bez Momo. Potrafiący zagrać bardzo dokładną długą piłkę i niezły technicznie. Sportowo lepszym wyborem by był tylko Xabi Alonso, ale o niego walki z Realem byśmy nie wygrali. Momentalnie wkomponował się w zespół. Dla mnie transfer kompletny. Troszkę drogi, ale mimo wszystko świetny i wygląda na to że szybko udowodni, że naprawdę tyle jest wart dla mnie 9/10 (10/10 by było gdyby był tańszy o te 5 mln)

Kolejny przystanek: obrona
Największym transferem jest z całą pewnością Canna. Nie miałem wątpliwości, że transfer świetny z wielu powodów
-za darmo
-doświadczony i ograny na najwyższym poziomie, czego wyraźnie nam brakowało w obronie
-naturalny lider, którego poza Chiellinim w obronie nie było
-zna ligę i zespół
Jedyna wątpliwość to poziom sportowy. Wiadomo najważniejsze by grał dobrze. A Canna narazie gra świetnie. Owszem z dalszą oceną należy jeszcze troszkę poczekać, ale on już pokazał, że może grać tak jak kiedyś, w co wielu wątpiło i to już jest przełom. Dla mnie ten transfer to błysk geniuszu Secco. Zamiast szukać drogich i pewnie niedoświadczonych obrońców, lub bardziej doświadczonych graczy o mniejszej klasie (bo ci najlepsi nie do wyrwania), zaryzykował i trafił w 10. Transfer może nie przyszościowy, ale my mamy wygrywać teraz a nie w przyszłości. Tym większe brawa, bo wielu by nie zaryzykowało znając opinię kibiców o Fabio.

Pozostały więc do wzmocnienia boki. Na lewej bardzo liczyłem na powrót Criscito, ale na chwilę obecną było to niemożliwe i nie ma co krytykować Secco za to żenie wrócił. W alternatywie Grosso. Tu już pisałem przed chwilą, więc się, nie powtarzam. Najważniejsze, że nie blokuje w przyszłości powrotu Criscito, że to dokładnie taki typ gracza jakiego potrzebowaliśmy, tani i że powinien być wzmocnieniem. Lepszej opcji nie widze.
Prawa obrona. Czyli Caceres. Jego jeszcze nie komentuje, bo trzeba poczekać co pokaże, ale faktem jest, żę liczyłem na kogoś bardziej sprawdzonego i pewnego. Tak, więc zachwycony nie jestem, ale Martin przychodzi na zasadzie wypożyczenia, więc za niewielkie pieniądze, ma talent i co ostatecznie tłumaczy ten transfer: Nie mam pojęcia kogo NAPRAWDĘ dobrego, byśmy mogli kupić na tą pozycję. Tak więc, jak niewiadomo, kto to i Caceres się nada.

Za tą kasę lepszych graczy do obrony sprowadzić poprostu się nie dało :wink:

No i wspomnieć jeszcze trzeba o ataku, z którym było pewne zamieszanie. Ostatecznie nie ma co jęczeć na brak wzmocnień, tej pozycji.
1. bo wywaliliśmy dużo kasy
2. Bo trzeba by wywalić Treze, a tego robić na siłę poprostu nie było można. Kwestia szacunku do legendy, której należy się szansa.

Z zawodników sprzedanych szkoda tylko Zanettiego, który jest dobrym graczem, ale taka była jego decyzja. Reszta to przeciętniacy, których trzeba było sprzedać. Liderów się nie pozybyliśmy,więc jeszcze większy gites :]

Ostatecznie dla mnie naprawdę fantastycznie, tymbardziej, że wydaliśmy niecałe 40 mln, co przy tylu tak dużych wzmocnieniach jest sumą niewielką. Sprowadziliśmy kilku graczy z potencjałem do odgrywania gigantycznej roli, nie wydając wielkiej kasy. Zarząd działał z dużym wyczuciem i kupił graczy dokładnie takich jacy byli potrzebni do systemu taktycznego. Tu też słowa uznania dla Ciro Ferrary, że wiedział dokłdanie jakich graczy potrzebuje. Ranieri tego nie widział i wychodziły takie klopsy jak Almiron czy Poulsen. Szkoda, że nie dało się kupić klasowego prawego obrońcy, ale nie było kogo i raczej też za co...
Ostatecznie 9,5/10 i zdecydowanie ponad oczekiwania :D
Królowie mercato jak w mordę strzelił :D

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 01 wrz 2009, 10:18

No trzeba przynznać, że ostro krytykowany Secco się popisał, zrobił mercato jak za Lucka :wink: .

Przyjście Diego to niewątpliwe początek nowego etapu w historii Juventusu, liczę na to, że stanie się takim symbolem i ważnym ogniwem klubu jak Nedved, zastąpić Nedveda się po prostu nie dało, nie tylko ze względu na to, że On jest nie do zastąpienia 8) , ale tez z tego względu że nie ma obecnie na rynku światowej klasy lewego pomocnika do wyciągnięcia ... VdV ? Rosicky ? bez jaj... nie ta liga :wink: ... Zdecydowana się więc na zmianę taktyki i zatrudniono Diego i to było chyba najlepsze wyjście z możliwych, martwi mnie tylko jedno ... Co zrobi Ferrara jeśli (100 razy odpukać w niemalowane) Diego nabawi się jakiejś kontuzji :roll: ... Jakbym był na miejscu Ciro ( :lol: ) to nie zamienił bym poprostu Giovinco na Diego, bo młody na tej pozycji nie bardzo mi pasuje, więc Giovinco na lewą pomoc i bysmy grali 4 pomocnikami w linii jak za czasów Pavla, moim zdaniem Giovinco jest poprostu za lekki :wink: , i mimo ze ma super technikę to jakby się przedzierał przez srodek tak jak Diego to poprostu został bym zwalony z nóg :? ... Prawie pewne jest, że jesli to Giovinco a nie Diego byłby w sytuacji pierwszej bramki w meczu z Romą to nie dobiegł by do bramki. Absolutnie nie krytykuję Mrówki, chłopak ma niewątpliwy talent, ale jak dla mnie nie nadaje się na pozycję Diego :roll: .

Powrót Cannavaro oceniam bardzo dobrze, świetny ruch ze strony klubu, jak dobrze pojdzie i zaczną sie w 100 % dogadywać to mogą z Kielonem zostać jedną z najlepszych par srodkowych obrońców w Europie, bo Cannavaro to pilkarz światowej klasy, a Chiellini tez juz sie wiele uczyć nie musi 8).

Melo zakończy kariere w Juve, jego keakcja po drugiej bramce Diego i po tej którą On sam strzelił mówi wiele :wink:

Zakupiony wczoraj Grosso na pewno nam pomoże, wielu płacze, że niby jest już stary ... ludzie dajcie sobie na wstrzymanie, pamietam jakie gadki były jak Canna przychodzil z Interu, ze niby słaby, a prosze jak wyszlo, podobnie bedzie z Grosso poprostu wloski obrońca powinien grać tylko we Włoszech bo tylko tam pokazuje pełnie swoich możliwości.

Niby mercato zakonczyło się wczoraj o godzinie 19.00, ale przecież czeka nas jeszcze jedno wzmocnienie .... Sissoko :wink: ... nie grał prawie połowe poprzedniego sezonu, nie bylo go w okresie przygotowawczym, nie było go na starcie ligi, wiec na dobra sprawe można go potraktowac jako nwego piłkarza :wink: ... jesli bedzie w formie z przed kontuzji to siła Juve jeszcze zyska :) .
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2009, 11:24 przez Sawyer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 01 wrz 2009, 11:16

Sawyer, piszesz poprawnie stylistycznie, pełnymi zdaniami, a Inter musiałeś napisać z małej :roll: Jakoś nie chce mi się wierzyć aby to było przeoczenie. :| Co za jakieś nowe trendy to ja nie wiem...

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 01 wrz 2009, 11:24

Przepraszam ,nie było to specjalnie, juz poprawiam.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 wrz 2009, 11:35

Sawyer pisze: martwi mnie tylko jedno ... Co zrobi Ferrara jeśli (100 razy odpukać w niemalowane) Diego nabawi się jakiejś kontuzji :roll: ... Jakbym był na miejscu Ciro ( :lol: ) to nie zamienił bym poprostu Giovinco na Diego, bo młody na tej pozycji nie bardzo mi pasuje, więc Giovinco na lewą pomoc i bysmy grali 4 pomocnikami w linii jak za czasów Pavla,
A wg mnie powinniśmy wtedy przejść na 4-3-3.
Lewy atak - Mrówa, Alex
Środek - Amauri, Treze
Prawy atak - Iaquinta, Camor.

Awatar użytkownika
Maro juve
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maro juve » 01 wrz 2009, 13:51

A wg mnie powinniśmy wtedy przejść na 4-3-3.
Mi się wydaje, że raczej nie będzie wielkich tasowań, jeśli chodzi o taktykę. W przypadku kontuzji Diego na trequistę przejdzie na pewno Giovinco albo Alex i zagramy tym 4-3-1-2. W sparingach już to było rozważane (Alex własnie) , i choć nie przynosiło oczekiwanych rezultatów, to nie wierzę, by Ferrara był tak doskonały i czasem na siłę nie stawiał na swoją taktykę, do której zespół będzie przyzwyczajony.

Ogólnie parę zdań co do mercato. Rzecz jasna w teorii transfery wydają się znakomite i naprawdę chyba lepiej nie mogliśmy sobie tego zaplanować. Może i tą nieszczęsną prawą stronę obrony, ale jest Cacares i nie jest powiedziane, czy jeżeli tam go próbować to sobie tam nie poradzi. Mercato jednak nie ocenia się na początku września, a na koniec sezonu. Dopiero wtedy można stwierdzić kto się sprawdził, a kto był klapą. Szczególną wartość mają dla mnie też zawodnicy, którzy wracają z piłkarskiego lamusa, tacy jak Tiago czy Poulsen, bo i oni mogą być kluczowi w tym sezonie. Diego będzie brylował, jeśli nie dostanie kontuzji. Środek Marchisio-Melo-Sissoko, a w zapasie Camor, Tiago i Poulsen. Czy może być fajniej? :) Canna jak będzie grał na podobnym poziomie cały sezon to najbardziej zagorzały ultras rzucający w jego zdjęcia rzutkami się do niego przekona. Szkoda Zanettiego i szkoda Grygery(że został), ale naprawdę mamy potencjał i w tym sezonie rzeczywiście możemy myśleć o Scudetto. Walka będzie zacięta, bo Inter też dokonał świetnych wzmocnień, ale musimy złamać dominację. Ten sezon jest nasz ^^

I trzeba podglądać Iago i Criscito. Ten drugi już w następnym sezonie będzie pewnie dla nas kolejnym dużym wzmocnieniem. Dlatego pochwalam w pełni doskonały pod względem finansowym transfer Grosso. Dobrego piłkarza na teraz za niewielkie pieniądze, bo za sezon wraca do nas Domenico, który być może, wcale bym się nie zdziwił, będzie podstawowym zawodnikiem kadry na RPA.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 wrz 2009, 16:21

W sparingach również były mecze gdzie graliśmy 3 napastnikami (w Villą nawet czterema :lol: ), więc taki wariant również może być brany pod uwagę. Ewentualnie Camor jako trequarista, bo pokazał, że też tam potrafi rozgrywać.
Maro juve pisze:Środek Marchisio-Melo-Sissoko, a w zapasie Camor, Tiago i Poulsen. Czy może być fajniej? :)
Może. Środek Camor-Melo-Sissoko a w zapasie Marchisio, Tiago i Poulsen.

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 03 wrz 2009, 16:53

Proponuje jakąś ankietę. "Najlepszy transfer" odpada - wiadomo że wygrałby Diego. Może "Co osiągnie Juventus w obecnym sezonie?", tak czy owak czekam na jakieś propozycje.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 03 wrz 2009, 17:04

Albo - jaka pozycja wymaga dalszych wzmocnień. Z tym, że to temat bardziej podczas okresu mercato a nie początku sezonu.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 618
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 03 wrz 2009, 17:19

maciek_88 pisze:Albo - jaka pozycja wymaga dalszych wzmocnień. Z tym, że to temat bardziej podczas okresu mercato a nie początku sezonu.
Też o tym pomyślałem. I po tak udanym mercato jest to jak najbardziej zasadna propozycja.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 wrz 2009, 17:22

mnie się nawet podoba, ale jako jako odpowiedzie niech nie będzie opcji napastnik, a następca dla Del Piero, następca dla Treze itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”