Plany dziennikarskie - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Barcelonissmo
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Re: Plany dziennikarskie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Barcelonissmo » 08 wrz 2009, 18:18

Dziś dziennikarzem może zostać każdy. Wiem z doświadczenia, bo widzę kto przychodzi i próbuje swoich sił. Nam także prezes tłumaczy, że mamy szokować, szukać sensacji... A ja pytam po co? Niestety takie są zasady, co wcale mi się nie podoba. Dlatego w redakcji spędzam minimum, gdyż wolę powłóczyć się po klubach, iść na kawę z trenerem, bądź piłkarzem. Dziennikarstwo zza biurka mnie nie bawi. Jak ktoś Cię kojarzy, to i Ci coś zawsze podrzuci. A za biurkiem pracują inni, co wolą węszyć po zagranicznych stronach i stamtąd przepisywać.

Z tym się zgodzę w całej rozciągłości (swoją drogą już słyszę głos: Z czym tym masz się do zgadzania!? Jesteś jeszcze dyletantem i nieopierzonym, na dodatek marnym adeptem dziennikarstwa :twisted: ). Może i nie mam nawet jednej dziesiątej wiedzy na ten temat aby się wypowiadac w podobnym tonie ale sporo juz przeczytałem o fachu dziennikarza. Zarówno tych chorobliwe żadnych sensacji, śliniących się na myśl o nich pismakach przed komputerem jak i tych co przedstawił bartbuks (naprawdę rzetelna osoba która widać zna się świetnie na swej robocie). Mnie także bardziej interesowałby pierwszy rodzaj "bycia" dziennikarzem. Rozmowy w cztery oczy z piłkarzem, działaczem bądż trenerem, reportaże po bezpośrednich wizytach itp. zdecydowanie wzbogacają w/g mnie warsztat i dają o wiele więcej satysfakcji. Nie lubię bzdur wyssanych z palca choć to się rozpowszechnia błyskawicznie (Fakt :haha: ). Ale tego chcą ludzie. (Na szczęście nie wszyscy).

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 627
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 08 wrz 2009, 18:19

Barcelonissmo pisze:Kolejny mądry sie znalazł. A Ty to nigdy błedów czy literówek to nie popełniłeś, nie? Zresztą - nie bede odpowiadal na posty frajerów

2 wp // fieldy
Jeśli chcesz być dziennikarzem, to musisz umieć pisać, a do tego niezbędna jest znajomość słów/gramatyki, więc powinieneś fieldy'emu za to dyskretne zwrócenie uwagi podziękować. To raz. A dwa, nie powinieneś wyzywać innych od frajerów, tym bardziej admina.

Michalmanchester
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michalmanchester » 23 paź 2009, 11:39

Witam !

Zalogowałem się na tym forum głównie dlatego, że przeczytałem Twój temat. Z tego co piszesz można wywnioskować, że bardzo mało wiesz o dziennikarstwie sportowym, żeby nie powiedzieć nic. Tak jak ktoś napisał w tym temacie, dziennikarzem sportowym można być mając 15. lat. Jest sporo portali internetowych, które zapewniają legitymacje prasowe i akredytacje. Często trafiają się dziennikarze sportowi( w innych dziedzinach też tacy są), którzy nie mają w ogóle studiów dziennikarskich. Dzieje się tak dlatego, że w zawodzie dziennikarza ważniejsza jest praktyka niż papierek. Poza tym studia dziennikarskie nie dają żadnego prawda do wykonywania zawodu "pismaka" (w ogóle czegoś takiego nie ma) i uczą rzeczy, które raczej w zawodzie się nie przydają. Poza tym nawet jeśli skończysz studia, a nie załapałeś się wcześniej w żadnej redakcji, to o karierę w dziennikarstwie będzie bardzo ciężko. Jeśli masz więcej pytań to zapraszam na PW.

Pozdrawiam

Michał

Scaligero
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scaligero » 07 cze 2010, 18:53

Jeśli chcesz zostać dziennikarzem, potrzeba duuużo pokory i jeszcze więcej ciężkiej pracy; do stanowisk dochodzi się czasem latami, a i nie wszyscy mają to szczęście. Musisz zastosować taktykę małych kroczków - powoli, ale rozwijać się i iść do przodu. Dobrze jest zacząć od pisania na jakimś portalu, np. Nicesport.pl, gdzie szukają ludzi do lig europejskich; takie pisanie to prawdziwa szkoła, w miarę upływu czasu powinieneś zobaczyć postępy.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”