El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 49

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 27 lis 2009, 13:56

Wcześniej Wołowski popełnił również jakiś tekst porównujący składy, ale nie warto czytać :/
Masz rację.
o szybkości, waleczności i charyzmy Puyola, Pique dodaje porządek i ogładę. Razem tworzą lepszą parę niż Vidić i Ferdinand w Manchesterze Utd,
:jupi:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 27 lis 2009, 14:22

Kamil232 nie bede polemizowal ale kazdy moze miec wlasne zdanie. Ja akurat podzielam poglad redaktora Wolowskiego.
Barça rozpoczęła dziś na dobre przygotowania do niedzielnego pojedynku z Realem Madryt na Camp Nou. Wygląda na to, że sytuacja kadrowa się stabilizuje. Touré, który już wczoraj ćwiczył z całą grupą, w najbliższych godzinach ma otrzymać pozwolenie na grę od lekarzy i wszystko wskazuje na to, że będzie do dyspozycji Guardioli w Gran Derbi.

Leo Messi oraz Zlatan Ibrahimović, którzy wczoraj ćwiczyli w odosobnieniu, dziś od pierwszych minut trenowali z całą drużyną. Po wykonaniu ćwiczeń z grupą powrócili jednak do treningu indywidualnego. Co prawda nie jest to jeszcze pewne, ale wydaje się, że obaj będą mogli wystąpić w niedzielnym "klasyku".

Niespodziewane odwiedziny

Były zawodnik FC Barcelony, Henrik Larsson, postanowił wykorzystać czas wolny i odwiedził dziś dawnych kolegów z drużyny. Przypominamy, że były napastnik m. in. Celtiku i reprezentacji Szwecji kilka tygodni temu zdecydował się zawiesić buty na kołku.
Piekna sprawa. Wszyscy zdrowieja z jakim efektem zobaczymy przed meczem. Mam nadzieje ze beda na tyle zdrowi zeby razem zagrali w sumie 90 min.

Henka zawsze byl pilkarzem z klasa. Mily gest w przeciwienstwie do figo.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 27 lis 2009, 14:38

Bienias pisze:Henka zawsze byl pilkarzem z klasa. Mily gest w przeciwienstwie do figo.
Ale czego od Luisa oczekujesz?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 27 lis 2009, 14:48

Chocby tego zeby swojej parszywej mordy nie pokazywal na CN

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 27 lis 2009, 15:35

^ :lol:

No pewnie, bo już nie można przyjść na mecz swoich byłych drużyn...

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2256
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 lis 2009, 16:17

Mentor pisze:Im więcej piszesz tym mniej Ciebie rozumiem szczerze mówiąc.
Ja również Ciebie nie rozumiem.
Mentor pisze:Zawsze gramy z defensywnym pomocnikiem. Akceptujesz to?

Defensywni pomocnicy w Barcelonie to Toure albo Busquets. Akceptujesz to?

W pomocy pozostają dwa miejsca. Akceptujesz to?
Nie musisz tworzyć ''aury'', że przemawiasz do kretyna, słabe to jest.

Mentor posłuchaj.Cały czas odnoszę się do Twojej pierwszej wypowiedzi, w której mocno przypuszczasz, że Keita zagra - więc ja dywagowałem kto wtedy nie zagra - doszedłem do wniosku, że wtedy nie będzie miejsca dla Sergio [ zakładając atak Henry - Ibra - Messi ].To tylko tyle.Wyciągnąłeś pochopne wnioski, że przekreśliłem Sergio i zarzucałeś mi, że ciągle wyrzucam tego DM'a.Dyskusja dotyczyła tylko tego za kogo ewentualnie ma grać Keita.
Mentor pisze:Normalnie idzie się zdenerwować bo miała być normalna dyskusja a tu jakieś cyrki nie wiadomo skąd i dlaczego.
Teraz to się zdecyduj - najpierw piszesz, że zapraszasz do dyskusji, a teraz nazywasz to Bóg wie czemu cyrkami.Trochę więcej odpowiedzialności za słowa.Więcej się nie wypowiadam bo dyskusja raz mile widziana, a raz nie.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 27 lis 2009, 18:24

Kamil232 nie bede polemizowal ale kazdy moze miec wlasne zdanie. Ja akurat podzielam poglad redaktora Wolowskiego.
Równie dobrze można powiedzieć, że Valdes jest lepszy od Ikera. Chociaż nawet to by nie było takim nadużyciem jak zacytowany fragment Wołowskiego, bo Valdes rzeczywiście w przekroju całego sezonu był lepszy od Ikera, natomiast para Puyol- Pique zagrała na podobnym poziomie jak Vidić i Rio, przez pół? a może nawet mniej sezonu(wszak pamiętam jak koło Grudnia tutaj co poniektórzy pisali, że to para Marquez- Puyol jest lepsza :mrgreen: ). Fakty są następujące para Vidic- Rio przez trzy sezony grała na najwyższym światowym poziomie, więc poprosiłbym, żeby para Puyol-Pique zagrała chociaż przez jeden cały sezon na tym poziomie, żeby ktoś śmiał twierdzić, że są lepsi.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 27 lis 2009, 19:51

EnJoy's pisze:Mentor posłuchaj.Cały czas odnoszę się do Twojej pierwszej wypowiedzi, w której mocno przypuszczasz, że Keita zagra - więc ja dywagowałem kto wtedy nie zagra - doszedłem do wniosku, że wtedy nie będzie miejsca dla Sergio [ zakładając atak Henry - Ibra - Messi ].To tylko tyle.Wyciągnąłeś pochopne wnioski, że przekreśliłem Sergio i zarzucałeś mi, że ciągle wyrzucam tego DM'a.Dyskusja dotyczyła tylko tego za kogo ewentualnie ma grać Keita.
Ale ja cały czas pytam skąd pomysł, że Keita zagra w miejsce Busquetsa/Toure. To jest właśnie nic innego jak wizja gry bez DM-a.

Malijczyk wystąpił do tej pory w około 50 spotkaniach lekko licząc. Bodaj ani razu nie grał jako defensywny pomocnik. Dlatego tak zaskoczyło mnie Twoje przypuszczanie. Tym bardziej, że Gran Derby to kiepski moment na eksperymentowanie a poza tym dysponujemy klasycznym defensywnym pomocnikiem i dobrej formie.

Nie strzelaj focha tylko zakończmy to co zaczęliśmy.

Jeśli nie to nic. Peace :wink:

[EDIT]

Iker stwierdził, że widzi Barcelonę, ale w lusterku wstecznym. Oto komentarz do tych słów:

Obrazek

:lol:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 lis 2009, 20:08

Benzema w pierwszym składzie na Camp Nou

Jak informuje dziennik As, Karim Benzema na Camp Nou wybiegnie w podstawowym składzie. Manuel Pellegrini zdecydował, że Francuz, który, pomimo intensywnej rozgrzewki przez większość drugiej połowy w meczu z FC Zürich, nie wszedł w środę na boisko, będzie najdalej wysuniętym piłkarzem Królewskich w niedzielnym meczu, a Higuaín i Raúl zaczną spotkanie na ławce. Za plecami Francuza trochę cofnięci zagrają Cristiano Ronaldo i Kaká.

Chilijczyk stawia na takie rozwiązanie pomimo statystyk Pipity i kapitana Los Blancos, którzy są wyraźnie lepsi od Benzemy. Francuz strzelił na razie cztery gole w trzynastu meczach (trzy w Lidze, jedna w Champions League). Higuaín rozegrał tyle samo spotkań, ale strzelił siedem bramek, a Raúl pięć razy pokonywał bramkarza rywali, chociaż potrzebował do tego aż pięciu spotkań więcej.

Statystyki pokazujące ile minut potrzebuje każdy napastnik na strzelenie jednej bramki są jeszcze bardziej niekorzystne dla Benzemy. Francuz rozegrał jak dotąd 978 minut, więc trafia do bramki rywali co 244 minuty. Tymczasem Argentyńczyk potrzebuje na to zaledwie 112 minut, a Hiszpan przy rozegranych 1021 minutach 204 minut.

Na pewno wszystkich zadziwia nieobecność w pierwszym składzie Higuaína, który ostatnio wyraźnie się rozstrzelał, strzelając bramki w ostatnich meczach z Getafe, Atlético i Racingiem w Lidze oraz dokładając zwycięskie trafienie w środowym meczu z FC Zürich.
Jeśli as się nie pomyli, to naprawdę nie wiem co o tym myśleć, ale nie podoba mi się opcja z Higuainem na ławce. Lepszy sam Benzema niż sam Raul, bo to by było jak gra bez wysuniętego napastnika, ale nie rozumiem dlaczego to Karim, a nie dużo lepiej prezentujący się Pipita miałby zagrać w el Clasico od pierwszej minuty :roll:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2256
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 lis 2009, 22:58

Mentor pisze:Nie strzelaj focha tylko zakończmy to co zaczęliśmy.
No widzę, że zaczynamy się rozumieć.Właśnie pomysł wziął się stąd, że jeżeli ma zagrać Keita to cały czas wydaje mi się, że nie będzie to kosztem Xaviego, Iniesty cze Henrego więc teraz trudno gdzieś wsadzić Malijczyka do podstawowej składu.

Może będzie tak jak mówisz i nie zagra od pierwszej minuty i Twój pierwszy wariant się sprawdzi.

Co do kreskówki/ zdjęcia to nie ma to jak dobra riposta 8).

RealFan - wspominałeś, że Arbeloa sam nie da rady z Messim i Alvesem ciekawi mnie kto będzie do pomocy, ale nie za bardzo wiem.Kto wg. Ciebie będzie odpowiedzialny za wyłącznie ich z gry ? Lass ?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 27 lis 2009, 23:03

Jeżeli Cristiano zagra na swojej lewej stronie (a więc będzie to strona Alvesa) to będąc często pod grą automatycznie ograniczy trochę zapędy Brazylijczyka, który będzie musiał bardziej niż zwykle uważać na tyły.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 lis 2009, 23:18

Tak jak już wcześniej pisałem i tak, jak teraz przypomniał Mentor. Cristiano z lewej strony to Alves bardziej z tyłu. To go oczywiście całkowicie z gry ofensywnej nie wyłączy, ale ją ograniczy. Skoro jednak pojawiają się doniesienia, że Pellegrini może wystawić Benzemę i posadzić zarówno Higuaina, jak i Raula na ławce (nie bardzo w to wierzę, ale kto wie, co trener wymyśli), to mam nadzieję, że pomocy nie uzupełni w tej sytuacji Marcelo, bo wtedy Cris pojawiłby się na prawej stronie i z ograniczania Alvesa wyszłaby kicha. Arbeloa i tak będzie musiał mieć wsparcie. To też już pisałem - oczekuję pracy w defensywie od wszystkich bez wyjątku. Jeśli będzie inaczej to pomaganie sobie i asekurowanie tworzyłoby dziury gdzie indziej, a na to z Barceloną nie wolno sobie pozwolić. Lewy obrońca Realu w GD zawsze miał wsparcie jednego ze stoperów, lewą obronę w niejednym meczu wspierał Xabi i mam nadzieję, że będzie ją wspierać też ten bezpośrednio przed Arbeloą - Cristiano najlepiej. Nie jest w tym mistrzem, ale sama obecność jednego zawodnika więcej znacznie ogranicza pole gry. Lass raczej lewej strony wspierać nie będzie. Dla niego priorytetem powinien być Xavi, a jak już będzie asekurował bok obrony, to będzie to prawa strona, bo tak jest zawsze, a Ramos lubi atakować. Dobrze, że Barca ma Abidala na lewej obronie, bo gdyby grał tam np. Filipe Luis to ciężko byłoby wymyślić cokolwiek sensownego :boje się:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 lis 2009, 12:15

Naprawde fajny wywiad jest z Benzema na rm.pl Nie wiem czy to sztab ak rozpracował Barcelone, czy sam Francuz doszedł do takich wniosków, w kazdym razie niech dalej buja w obłokach i marzy, ze moze stać sie najlepszym zawodnikiem na swiecie i pograc ofensywnie z Barca. :lol:
Duzo pozytywnego naplywa przed GD, Real nie wzmocnił obrony, dodatkowo Pellegrini ma posadzić Gonzalo i dać Barcelonie jeszcze jeden argument na boisku w postaci Karima.
Zawsze mimo formy jednej czy drugiej ekipy w tym spotkaniu nie mozna być niczego pewnym, jednak Barcelona Pepa, raczej nie zawodzi w spotkaniach, ktore maja komus coś udowodnić. Zreszta nie wiem czy Blaugrana ma cos do udowodnienia w spotkaniu akurat z Realem. To Barca ma w ostatnich kilku miesiacach mniej miejsca w gablocie, to Barca zdeklasowala pod wzgledem pilkaraskim dwukrotnie Real. To ekipa z Madrytu sporo musi udowodnić, konkretni zawodnicy musza własnie w spotkaniu w Katalonii zaprezentować to czego jeszcze nie pokazali, o kim sie mowi, ze porazce moze stracić swoja posade. Presja jest ogromna na Realu. Sporo sie mowi, że moga zagrać druga Almerie taktycznie, czyli zorbić wszystko, zeby Xavi nic nie mogl zrobić, moze i tak bedzie, choc ja poraz kolejny napisze, że kilku zawodnikow Realu jest taktycznymi zjebami i raczej Beniteza na boisku nie bedzie.
Jestem bardzo pozytywnie nastawiony, moze troche martwi niepewny wystep Leo czy Zlatana. Jednak ja ich widze od poczatku, cały podstawowy skład: Valdes-Alves, Puyol, Pique- Yaya, Xavi, Iniesta- Leo, Zlatan, Titi.
Troche jestem takze zawiedziony jednym faktem- nie znalazłem wypowiedzi Marcelo, one zawsze przed GD nadawaly ogromnego kolorytu i wprowadzały bardzo pozytywna atmosfere.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2009, 13:08

Jarzinho pisze:Troche jestem takze zawiedziony jednym faktem- nie znalazłem wypowiedzi Marcelo, one zawsze przed GD nadawaly ogromnego kolorytu i wprowadzały bardzo pozytywna atmosfere.
A z Katalońskiej strony nigdy nie ma ciekawych wypowiedzi? :>

Chciałbym, żeby piłkarze Barcelony mieli takie samo nastawienie jak Jarzinho.

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 28 lis 2009, 13:54

Jarzinho pisze: Presja jest ogromna na Realu.
Na Barcelonie nie ma? A co bedzie jak jednak przegracie z tym Realem bez stylu, kaleczacym gre, ktory jest podobno tysiac razy gorszy od Barcy? GD to GD. Presja jest taka sama dla wszystkich.

Kadra na jutro:
Goalkeeper: Casillas, Dudek.
Defenders: Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Albiol, Garay.
Midfielders: Diarra, Kaka, Cristiano Ronaldo, Lass, Drenthe, Xabi Alonso, Granero, Van der Vaart.
Forwards: Raul, Benzema, Higuain.

Nie ma Gago :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”