Filmy - Strona 58

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2886

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 gru 2009, 22:24

Wczoraj byłem na "Avatarze" w 3D. Jeśli idzie się na efekty to jest masakra :!: Świetny świat, po prostu wszystko schodzi na bok i prawie 3 gadziny podziwia się piękne widoki. Fabuła, wiadomo, słaba i przewidywalna, z podtekstem przeciwko pier**** usa. Warto :!:

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 27 gru 2009, 22:52

Rezus trochę się tylko moge z Tobą zgodzić. Może i efekty w porządku ale fabuła była przeeeetragiczna, bajka straszna. Jakimś Pocahontas mi to podjeżdżało. Ale sytuacja z filmem 2012 była z resztą całkiem podobna. Efekty mistrzowskie - fabuła i cała reszta niestety do kitu.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 gru 2009, 23:02

sudden pisze:Efekty mistrzowskie - fabuła i cała reszta niestety do kitu.
= Hollywood :roll:

Ogladalem wczoraj Eagle eye, w sumie porzadne kino, chociaz jezeli meic jakies ale to fakt, ze zbyt szybko pojawila sie w filmie nazwa Eagle eye co spowodowalo, ze mozna bylo sie latwo domyslic o co tak naprawde biega

ale ogolnie dobra produkcja

Jezeli mowa byla o horrorach to ja dawno nie widzialem nic dobrego... ostatnio to chyba Rec - a o juz bylo jakis czas temu, skusilem sie przez okres swiateczny na "Mrozny wiatr:" i slabizna

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 gru 2009, 23:03

sudden pisze:Rezus trochę się tylko moge z Tobą zgodzić. Może i efekty w porządku ale fabuła była przeeeetragiczna, bajka straszna.
Rezus pisze:Fabuła, wiadomo, słaba i przewidywalna
Halo, jest tam ktoś :?:

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 27 gru 2009, 23:15

Co do produkcji Camerona to imo nie warto szczegolnie przy holendarnych cenach biletow. Scenariusz pisany na kolanie, kiepska muzyka, zupelnie nijaka gra aktorska (wogole tam jest jakas gra aktorska). Nawet na tych calych efektach 3d srogo sie zawiodlem.
Biorac pod uwage obecne standardy kina rozrywkowego (jak Batman, Watchman czy Ironman) to dla mnie Avatar wypada popostu niedostatecznie.

Co do innych produkcji 3d to ogladalem koncert u2 i wrazenie bylo bardzo pozytywne.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 23:19 przez Maciek (interista), łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 27 gru 2009, 23:16

A ja mam takie pytanie odnośnie filmów 3d. Zazwyczaj ich nie oglądam (bo jakieś mało ciekawe one zazwyczaj), ale jak byłem na epoce lodowcowej 3d, to strasznie się zawiodłem. Film wyglądał jak te obrazki wyciągane z chipsów, którymi się macha do góry i dołu. I teraz się pytam, czy wszystkie filmy 3d tak wyglądają, czy winą było moje lenistwo, które zaciągnęło mnie do cinemacity (najbliżej, zazwyczaj tam chodzę), kosztem np. Imaxa, gdzie wszystko wygląda pewnie zupełnie inaczej?

A odnośnie filmów, to chciałem wtrącić, że jest parę naprawdę dobrych polskich filmów do zobaczenia. Zazwyczaj polskie filmy obchodzę szerokim łukiem, bo wkurza mnie, że opierają się na zasadzie, że im smutniej i zwyczajniej tym lepiej. W zasadzie w ostatnich latach podobały mi się tylko Pora umierać, Pitbull i Jestem. A teraz zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony. Oglądałem już Galerianki i Rewers. Pierwszy mocno uderza treścią, jest bardzo "świeży" (debiuty aktorskie, reżyserskie), ale daje lekkiego kopa w głowę i w pozytywnym sensie prowokuję. Naprawdę udane kino. Rewers natomiast jest już naprawdę rewelacyjny. Świetny aktorsko, ma kapitalny klimat i zahaczający o czarną komedię komizm. Naprawdę świetnie się ogląda.
Najwięcej obiecuje sobie po Domu złym, ale jeszcze nie oglądałem

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 27 gru 2009, 23:21

(L)oczkerson pisze:Film wyglądał jak te obrazki wyciągane z chipsów, którymi się macha do góry i dołu. I teraz się pytam, czy wszystkie filmy 3d tak wyglądają, czy winą było moje lenistwo, które zaciągnęło mnie do cinemacity (najbliżej, zazwyczaj tam chodzę), kosztem np. Imaxa, gdzie wszystko wygląda pewnie zupełnie inaczej?
Wg mnie wygląda to lepiej, co do kin nie wiem, w irlandzkim kinie oglądałem. :wink:

E:
sudden pisze:
Rezus pisze:Warto :!:
Z tym się nie zgodziłem ;)
Ok, żeby nie było, jestem fanem bardziej ambitnego kina, a takie oglądam w domowym zaciszu, w kinie to leci coś dla przyjemności, Avatar jak najbardziej spełnia te oczekiwania.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, 3:33 przez Rezus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 27 gru 2009, 23:25

Rezus pisze:
sudden pisze:Rezus trochę się tylko moge z Tobą zgodzić. Może i efekty w porządku ale fabuła była przeeeetragiczna, bajka straszna.
Halo, jest tam ktoś :?:

Rezus pisze:Warto :!:
Z tym się nie zgodziłem ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6616

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 gru 2009, 13:12

Jak dla mnie na Avatara jak najbardziej warto iść. Może nie jest to taki przełom jaki zapowiadano, ale sam świat naprawdę kapitalnie zrobiony, można usiąść i popatrzeć dla samych widoków. Jak ktoś idzie na SF, to się zawiedzie. Jak ktoś idzie na wspaniałą fabułę, to sie zawiedzie. A jak ktoś idzie sobie popatrzeć to będzie zadowolony. A że "pocahontas na niebiesko" to wiadomo było przed premierą.
Fabuła, wiadomo, słaba i przewidywalna, z podtekstem przeciwko pier**** usa.
Ja to odczytałem jako podtekst dla ekologów, którzy przykują się do drzewa żeby koparki nie wjechały drogi zbudować :lol:

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 28 gru 2009, 13:45

Ciągnąc świeży temat Avatara. Byłem wczoraj w Multikinie na tym filmie w trybie 3D. I o ile do filmów 3D nie jestem jakoś optymistycznie nastawiony to Avatar zrobił na mnie spore wrażenie. Obraz 3D przybliża nam w pewien sposób ekran i widać, że twórcy filmu przyłożyli się do dobrej jakości. Szczególnie w "innym świecie" wygląda to zabójczo dobrze :wink: .
Może i fabuła jest przewidywalna ale wg mnie nie odbija się to na jakości filmu. W pełni wynagradza to niesamowity klimat "innego świata", magii kolorów, krajobrazy. Widać, że film jest inny niż większość. Można powiedzieć, że film ten odkrywa kolejną, nową odsłonę kina.
Maciek (interista) pisze:kiepska muzyka
Jeśli chodzi o muzykę coś na wzór piratów z karaibów czy Batmana to nie ma, fakt. Ale jeśli chodzi o efekty dzwiękowe w kinie + obraz w 3D to robi ogromne wrażenie. Szczególnie podczas ucieczki, jak "coś tam" łamało drzewa było mega!
Rezus pisze:z podtekstem przeciwko pier**** usa.
Miałem dokładne wrażenie. Jak Sully (czy jak mu tam było) powiedział coś w stylu: "Byłem Marines, walczyłem o pokój ale każdy musi się kiedyś obudzić" czy jakoś tak, sens jest ten sam.

Reasumując. Jeżeli ktoś chce iść na ten film myśląc, że fabuła będzie miała 2-3-4 dna to się zawiedzie. To nie taki film :wink: I jeżeli ktoś o tym nie wie, będzie potem pisał, że dlatego się na filmie zawiodł to jest śmieszny!. Zanim się na coś wybierzecie do kina to warto przeczytać recenzje i co nie co się o filmie dowiedzieć. Natomiast jeżeli ktoś szedł po to by przez ok 150 minut zachwycać się efektami, "grą kamery", klimatem to nie ma prawa się zawieść, tym bardziej w trybie 3D.

9/10

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 28 gru 2009, 13:52

Cameron chyba ogólnie nie jest mistrzem fabuły, a raczej obrazów i efektów. Titanica przykładowo dobrze oglądało się właśnie dla samego statku i katastrofy, a fabuła...hmm, jaka fabuła? :)

Avatara oglądałem wczoraj - w 2D, bo na 3D nie było miejsc :P Zresztą niespecjalnie mnie porywa 3D, więc przeżyłem. Rzeczywiście, jeśli ktoś chce spędzić miło 3 h i nie nastawia się na nie wiadomo co (tzn. coś więcej poza efektownymi obrazami), to warto się przejść. Bo to chyba jeden z takich filmów, które faktycznie lepiej (przynajmniej 1 raz) obejrzeć na wielkim ekranie. Jest niestety dość przewidywalny, chyba już na pół godziny przed końcem dokładnie wiedziałem jaka będzie ostatnia scena. No i te pojedynki głównego złego vs główny dobry, "face to face" - to chyba w ogóle standard Camerona (Terminator, Obcy 2...). Ale ogólna ocena w sumie pozytywna. Dobry, efektowny "odmóżdzacz" :wink:

+ 1 za udział Sigourney Weaver :love:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 28 gru 2009, 17:43

(L)oczkerson pisze: Rewers.
Tutaj zgodzę się z Twoją oceną. Bardzo dobre kino. Zwłaszcza role kobiece są genialne. Ale też dobry pomysł i wykonanie, bez taniego efekciarstwa.
(L)oczkerson pisze:Najwięcej obiecuje sobie po Domu złym, ale jeszcze nie oglądałem
Jeśli chodzi o ten film, to żałuję pieniędzy i czasu. Zupełnie nie trzyma w napięciu. Postawiono na przewagę okrucieństwa nad treścią. Totalnie się zawiodłem.

Awatar użytkownika
Zdybu
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zdybu » 01 sty 2010, 19:34

sczegolnie 'Avatar' jest obecnie godny uwagi

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 01 sty 2010, 20:22

Może i nie nowy film ale dopiero dzisiaj było mi dane obejrzeć Ciekawy przypadek Benjamina Buttona. Chwilowo trochę nudnawy ale powoli robił się megaciekawy i wciągający. Film oglądałem z wielkim zaciekawieniem, bardzo fajny odmiennik. Obsada i efekty specjalne na wielki plus.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 sty 2010, 13:39

Ma ktos jakas liste z godnymi uwagi premierami na ten rok? Chcialbym zobaczyc na co warto czekac w tym roku i czego mozna sie spodziewac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”