Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 347

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
35%
2
5
25%
3
1
5%
4
3
15%
Poniżej 4
4
20%
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 17 sty 2010, 21:38

Babel trzeba było zawitać troche wcześniej :) w tym momencie nikt o niczym innym nie myśli jak o zmianie trenera i zarządu. My niestety możemy tylko się denerwować i wymieniać myślami, ale wiem, że w Turynie też są kibice którzy nie powinni odpuścić bo to co się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie. Porażki u siebie z Napoli, Bayernem Milanem i Catanią, odpadnięcie z LM i z walki o majstra, a do tego pierwsza historyczna porażka z Chievo... tak jak już mówiłem, módlmy się żeby chociaż w przyszłym sezonie zagrać w Lidze Europejskiej bo w tym momencie polecimy na pysk w dół tabeli :x

Awatar użytkownika
PabloSJ
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PabloSJ » 18 sty 2010, 18:41

Kod: Zaznacz cały

Mijają już cztery lata od wybuchu wielkiego skandalu, fatalnego w skutkach dla Juventusu. Zdegradowana do Serie B, ukarana finansowo, obdarta z tytułów mistrzowskich i pozbawiona najlepszych zawodników Stara Dama musiała zacząć od początku. Ale w całej sprawie przez ten okres pojawiło się wiele informacji - takich, które rzucają zupełnie inne światło na Calciopoli.

Wszelakie teorie spiskowe rodziły się w głowach tifosich Bianconerich od momentu, gdy wyszło na jaw, że na całej aferze wyjątkowo skorzysta Inter, a wcześniej 'pomagał' prokuratorom w działaniach. Jednak ostatnie zwierzenia zdyskredytowanego Luciano Moggiego i byłego piłkarza Interu Christiana Vieriego, a także dyskusje Moggiego z ówczesnym trenerem Nerazzurrich Roberto Mancinim z początku 2006 roku wywołały wielkie zamieszanie.

Wszystko miał obmyślić właśnie Inter, sfrustrowany brakiem jakichkolwiek wyników mimo wielkich pieniędzy wydawanych co sezon na nowych piłkarzy, a dzięki współpracy z Telecom Italia zaczął nagrywać rozmowy telefoniczne, by rzucić podejrzenie ustawiania meczów. Co ciekawsze, fakty potwierzają taki obrót sprawy, a obecny prezydent Juve Jean-Claude Blanc wierzy, że prawda na temat tych wydarzeń niedługo ujrzy światło dzienne.

Kilka miesięcy jeszcze przed Calciopoli Moggi niezbyt pochlebnie wypowiadał się na temat Roberto Mancinego, a ten odpowiedział mu: "Nie będę polemizował z Moggim, ale on wie, że w swoim czasie będzie musiał się mocno tłumaczyć." Takie stwierdzenie, na długo przed wybuchem afery, jest wyjątkowo podejrzane i sugeruje, że coach Interu wiedział o planach swojego klubu.

Guido Rossi zasiadał wcześniej w zarządzie Interu, a w maju 2006 został w trybie pilnym wybrany szefem FIGC, by decydować o karach dla zamieszanych zespołów. Co ciekawsze, innym dyrektorem Nerazzurrich był Marco Tronchetti Provera, jednocześnie szef Telecom Italia, który - jak się okazało - był bardzo często podsłuchiwany. Czy udział wspomnianej dwójki, tak bardzo powiązanej z Interem, nie jest podejrzany?

Zarzuty w listopadze ubiegłego roku postawił również Christian Vieri. Jeśli jego teoria jest prawdziwa, to tylko potwierdza udział Interu. Popularny Bobo zarzucił Massimo Morattiemu to, że ten dogadał się z Telecom Italia, by wyeliminować całą konkurencję w Serie A. Do tego piłkarze podpisywali w wielkiej tajemnicy szczególne kontrakty, na mocy których 70% pensji miał wypłacać klub, pozostałe 30% Telecom Italia. Vieri potwierdził, że posiada odpowiednie dokumenty (sam też je podpisał), a jego prawnik już przygotowuje wniosek do prokuratury.

Jeśli to prawda, to włoskie calcio czeka kolejna rewolucja. Juventus będzie musiał otrzymać ogromne odszkodowanie za degradację do Serie B i konieczność sprzedaży najlepszych zawodników, zostanie również oczyszczony z wcześniejszych oskarżeń. Podobny los czeka Milan, Fiorentinę i inne mniejsze kluby. To będzie katastrofa dla Interu, tytuły mistrzowskie za sezon 2004/05 i 2005/06 wrócą do Turynu, możliwe że w tym samym kierunku powędrują Scudetti za sezon 2007/08 i 2008/09, bo to Juventus kończył je na drugim miejscu, natomiast mistrzem za sezon 2006/07 zostanie AS Roma.

Ciężko sobie również wyobrazić, jak inaczej wyglądałoby calcio, gdyby proces Calciopoli został dokładnie przeprowadzony od razu. Juventus miał wtedy wyjątkowo silny skład, a jego piłkarze reprezentowali wiele najlepszych państw (finał niemieckiego Mundialu Włochy - Francja). Na koniec warto przypomnieć, że w Interze grał niejaki Alvaro Recoba, który posługiwał się sfałszowanym paszportem, ale Nerazzurri nigdy nie zostali za to ukarani.

Pozostaje wierzyć, że prawda wyjdzie na jaw, a Juventus zostanie oczyszczony z wcześniejszych zarzutów. Rozdział Calciopoli zostanie zamknięty, raz na zawsze.

autor: GT / Soccerlens.com
to jest artykuł z solojuve.com

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 18 sty 2010, 18:52

Ten artykuł jest aż nazbyt naiwny.
Szkoda, że kibice Juventusu nawet po aferze nie pamiętają olbrzymiego wsparcia od sędziów, dzięki któremu zdobywali mistrzostwa, minimalizmu zespołu, który wiedział, że wychodząc na boisko prowadzi 1:0.
Śmieszniejsze są domysły na temat tego, co by nie osiągnął Juventus, gdyby nie został zdegradowany. :lol: Ewidentnie tekst ten pisał nastolatek nieobeznany z włoskim futbolem, grą Juventusu z czasów Capello i ówczesnymi realiami sędziowskimi.
Ale i tak najlepsze są marzenia o czterech tytułach dla Juventusu. :lol:

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 18 sty 2010, 19:48

Jedna z nielicznych dobrych wiadomosci ostatnimi czasy, Momo wraca. :P
Mam nadzieje, ze dzisiejszego wieczoru tudziez jutrzejszego ranka uslyszymy kolejna, chyba kazdy domysla sie jaka.
Takze czekamy...

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 18 sty 2010, 20:48

nie doczekanie nasze :cry: jest tak jak mowilem :evil:
http://www.solojuve.com/index.php?optio ... ze-prasowe
jak to on nie jest problemem to znaczy ze musiamy cala druzyne zmienic :afro:

http://www.solojuve.com/index.php?optio ... ze-prasowe

Davson
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Davson » 20 sty 2010, 9:43

Zdegustowani postawą piłkarzy Starej Damy kibice po raz kolejny postanowili dać wyraz swojemu niezadowoleniu, tym razem organizując przemarsz ulicami Turynu. "Bez względu na płeć, wiek, fakt czy jesteś ultrasem czy niedzielnym kibicem, przyjdź i pokaż, że losy naszego klubu nie są ci obojętne!" - nawołują tifosi.

Zbiórka kibiców odbędzie się w najbliższą sobotę o godzinie 17:30 na placu Caio Mario, skąd pół godziny później kibice ruszą w kierunku Stadio Olimpico. W trakcie przemarszu fani Bianconerich mają oddać cześć Gianniemu Agnellemu, którego siódmą rocznicę śmierci będziemy obchodzić w niedzielę.

Następnie fani Juventusu udadzą się pod wejście na trybunę Curva Sud, gdzie będą protestować przeciwko kierownictwu klubu oraz żądać, aby w meczu z Romą oraz kolejnych piłkarze występowali w srebrnych koszulkach wyjazdowych. Powód? Kibice uważają, że zawodnicy nie są godni nosić na sobie historycznych biało-czarnych pasów...

http://www.juvepoland.com/news.php?id=15023

Konkret. Oby to podziałało na tych statystów i zarząd-pacynki.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6638

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 sty 2010, 10:54

aby w meczu z Romą oraz kolejnych piłkarze występowali w srebrnych koszulkach wyjazdowych.
Genialna inicjatywa, w pełni popieram :brawo:

Ech, co za czasy, najlepszy bramkarz ostatnich 20 lat, najlepszy obrońca ostatni roku a w obronie jedna wielka dziura...

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 20 sty 2010, 13:38

podobno ściągniemy jutro Candrevę i sam nie wiem co o tym myśleć. Niby prawie za darmo ściągamy młodego zawodnika, który nawet zaliczył debiut w reprezentacji. Udany trzeba przyznać. Gracza raczej ofensywnego i na tyle wszechstronnego, że z powodzeniem może się sprawdzić w 3 za plecami Diego. Więc niby pozytywnie. Wolę zresztą jego niż Hasana czy De Ceglie.

Z drugiej strony wygląda na to, że znów ściągamy nie takiego gracza jakiego powinniśmy, a przecież przejechaliśmy się na tym już nie raz (Melo, Poulsen, Tiago). Liczyłem, że ściągniemy tego nieszczęsnego cofniętego rozgrywającego., dzięki czemu bym mógł zobaczyć ile Melo potrafi na swojej optymalnej pozycji, tymczasem ściągając Candrevę możemy być wręcz pewni, że Melo dalej będzie grał na pozycji na której ja w niego nie wierzę... :roll:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 sty 2010, 17:37

(L)oczkerson pisze:podobno ściągniemy jutro Candrevę i sam nie wiem co o tym myśleć. Niby prawie za darmo ściągamy młodego zawodnika, który nawet zaliczył debiut w reprezentacji. Udany trzeba przyznać. Gracza raczej ofensywnego i na tyle wszechstronnego, że z powodzeniem może się sprawdzić w 3 za plecami Diego. Więc niby pozytywnie. Wolę zresztą jego niż Hasana czy De Ceglie.
Prawie za darmo? Oferta niby opiewa na 0,5 miliona teraz plus 7,5 milionów za połówkę karty później. Dla mnie to nie jest prawie za darmo... No chyba że mówimy o tym półrocznym wypożyczeniu.
(L)oczkerson pisze:Z drugiej strony wygląda na to, że znów ściągamy nie takiego gracza jakiego powinniśmy, a przecież przejechaliśmy się na tym już nie raz (Melo, Poulsen, Tiago). Liczyłem, że ściągniemy tego nieszczęsnego cofniętego rozgrywającego., dzięki czemu bym mógł zobaczyć ile Melo potrafi na swojej optymalnej pozycji, tymczasem ściągając Candrevę możemy być wręcz pewni, że Melo dalej będzie grał na pozycji na której ja w niego nie wierzę... :roll:
Z tego co pamiętam to pisałeś, że to jest bardziej ofensywny pomocnik więc jego przyjście byłoby trafione gdybyśmy mieli grac 4-2-3-1, na co w tym momencie nie mamy zawodników. Ale taki transfer na pewno może pomóc w przejściu właśnie na taką formację.
Sissoko jest już w pełni sił? Posypali nam się trochę defensywni pomocnicy (znaczy Melo sam się wykluczył) a Marchisio na DM jakoś mi nie podchodzi. Zresztą moje wyobrażenie o grze DM-a troszeczkę różni się od wyobraźni Ciro...

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 20 sty 2010, 18:30

Obrazek

:lol:

Drużyna delikatnych nosków:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 20 sty 2010, 18:36

plus 7,5 milionów za połówkę karty później.
w to kompletnie nie chce mi się wierzyć. Nie ma możliwości, by Candreva był wart 16 mln euro. Nie za kolesia, który zagrał pół sezonu w Serie a. I nie zmienia tego nawet jeden mecz w reprezentacji. Antonio to dalej mimo wszystko raczej anonimowy zawodnik. 8 mln pewnie i wart jest. 16? Nie ma takiej opcji.
Zresztą na razie go tylko wypożyczamy. Ciężko oczekiwać, by nasze ruchy były przygotowaniem pod przyszły sezon. On czy Poolucci to transfery doraźne. Jak się ułoży to dalej będziemy się zastanawiać po sezonie. Teraz mamy do czynienia jedynie z wypożyczeniem co jest opcją tanią.
Z tego co pamiętam to pisałeś, że to jest bardziej ofensywny pomocnik więc jego przyjście byłoby trafione gdybyśmy mieli grac 4-2-3-1, na co w tym momencie nie mamy zawodników
Tak to ofensywny pomocnik, ale raczej środkowy, do 4:2:3:1 potrzebujemy tymczasem skrzydłowych, a na flankach, które mają grać nieomal w ataku go nie widzę. U Lippiego w debiucie zagrał jako jeden z 3 środkowych pomocników i to też nie jakiś ofensywny i wyglądał dobrze. W młodzieżówce często zmieniał Giovinco, gdy Casiraghi bronił wyniku. Bliżej mu do środkowego pomocnika niż do trequartisty czy tym bardziej skrzydłowego.

A, że mają nosy połamane? Mi tam się podoba. w zasadzie to każdemu z naszych powinno dać się po pysku :twisted:

Edyta: I mamy oficjalne potwierdzenie.
i kompilacja:

Przypomijna Almirona stylem :hardkor:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 sty 2010, 21:10

Tak to ofensywny pomocnik, ale raczej środkowy, do 4:2:3:1 potrzebujemy tymczasem skrzydłowych, a na flankach, które mają grać nieomal w ataku go nie widzę. U Lippiego w debiucie zagrał jako jeden z 3 środkowych pomocników i to też nie jakiś ofensywny i wyglądał dobrze. W młodzieżówce często zmieniał Giovinco, gdy Casiraghi bronił wyniku. Bliżej mu do środkowego pomocnika niż do trequartisty czy tym bardziej skrzydłowego.
Chodziło mi raczej że może być zmiennikiem Diego. No zobaczymy, może sprawdzi się w roli łącznika defensywnej pomocy z Diego i atakiem. Myślicie, że zagra z Romą?
P.S. I faktycznie przypomina Almirona... Nie wiem czy to dobrze...

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 22 sty 2010, 0:13

No to Tiago ma już w Atletico na koncie więcej bramek niż przez 2,5-letni pobyt w Juventusie.

Oby tak dalej.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 22 sty 2010, 10:08

Boromir pisze:a Marchisio na DM jakoś mi nie podchodzi. Zresztą moje wyobrażenie o grze DM-a troszeczkę różni się od wyobraźni Ciro...
To że Tobie nie podchodzi nie znaczy, że dm-em nie jest. To jednak dla niego optymalna pozycja.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 sty 2010, 11:29

10 pisze:
Boromir pisze:a Marchisio na DM jakoś mi nie podchodzi. Zresztą moje wyobrażenie o grze DM-a troszeczkę różni się od wyobraźni Ciro...
To że Tobie nie podchodzi nie znaczy, że dm-em nie jest. To jednak dla niego optymalna pozycja.
Jak dla mnie jest zbyt dynamiczny jak na klasycznego DMa i szkoda by było tracić coś, co często było naszą największą bronią (a w zasadzie jedyną). Zwłaszcza, że mamy w składzie (teoretycznie) Melo i Poulsena którzy nie wniosą aż tyle do ataku co Claudio. Mecz z Romą to szlagier, a Marchisio takie mecze uwielbia. Dlatego właśnie pytałem o Sissoko, który po kontuzji może nie być w pełni sił (PNA zresztą to pokazał) i nie będzie mógł hasać od bramki do bramki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”