Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 413

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 20 lut 2010, 19:17

smurano pisze:
arek_ahig pisze:Posluze sie retoryka MGigssa. Rio to co prawda swietny obronca, ale w reprezentacji Anglii zawsze byl tym slabszym srodkowym obronca, czy to gral u boku Sola Cambella czy teraz kiedy gra u boku Terrego. Mimo ze Anglia nie odniosla juz dawno zadnego sukcesu, wspomniani wyzej partnerzy Ferdinanda na wielkich imprezach zawsze byli lepsi od niego, co zostawalo doceniane.
To nie retoryka to kpiny. Rozumiem jeszcze Terrego ale Sol? Carra rozumiem też lepszy, kto jeszcze Gallas, Kolo Toure czy schodzimy jeszcze niżej?
Sama prawda. Sol kiedy jego partnerem byl Ferdinand byl w All Stars FIFA 2002, Terry tez byl w All Stars FIFA w 2006 roku. W obydwu przypadkach u ich boku gral Rio. Oczywistym jest wiec, ze skoro to oni otrzymali to wyroznienie a nie Ferdinand, to musieli prezentowac sie lepiej. Zreszta Sol byl jeszcze w najlepszej druzynie ME 2004, ale Rio wtedy nie gral. Ferdinand nigdy nie zdobyl zadnego wyroznienia na ME czy MŚ.

Prosze wyjasnijcie mi dlaczego Ferdinand byl lepszy na MŚ w 2002 roku od Sola i w 2006 roku od Terrego, skoro to oni byli w najlepszej druzynie mistrzostw?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 724

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 20 lut 2010, 19:19

to jak to mozliwe ze taka ekipa odpada z brema, jedzie ja zurich w LM, przegrywa i remisuje mecze z lelakami u siebie, po czym potrafi zagrac swietny mecz gdzie cudem nie wygrywa z MU i wygrac w Madrycie? widzac tyle klasowych graczy grajacych pyte nie trzeba byc wirtuozem by wiedziec ze brakuje im motywacji.
Mecze z Brema były w tamtym sezonie. W tym sezonie odkąd doszliśmy do wysokiej formy(od meczu z Roma) w Seria A nie tracimy punktów ze słabszymi drużynami(ostatnio remisy z Bologna czy z Livorno ale to wina bardziej pecha niż motywacji). Motywacja w tym sezonie nie jest naszym słabym punktem.
po czym potrafi zagrac swietny mecz gdzie cudem nie wygrywa z MU i wygrac w Madrycie?
W tym sezonie graliśmy 3 mecze z bardzo silnymi drużynami, poukładanymi i zgranymi a nie budowanymi od nowa(Real). Wiesz jaki jest bilans? 3 porażki, 9-2 w bramkach. To nie jest wina motywacji tylko poprostu słabej kadry.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 20 lut 2010, 19:23

Pisales ze Chielini to poziom Rio i Vidica co jest bzdura po tym co prezentowali przez 3 lata i co dzieki nim wygralismy, kolega Boromir pisal ze wloch jest lepszy od Vidica. mam wkleic cytaty? to jez bzdura

na mudialu w 06 roku najlepszym srodkowym obronca byl canna, pozniej chyba Gallas, rewelacyjnie gral tez Thuram(mecz z brazylia), niezle spisal sie metsesaker(nie wiem jak sie to pisze) Jest terry byl na ich poziomie to ja dziekuje, gral slabo, nie trzymal lini,rio mu ratowal tylek ze hoho

mete- z MU zabraklo skutecznosci oraz dobrej gry nesty ktory zawalil gola, a on akurat gra super w tym sezonie.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 20 lut 2010, 19:26

Tak, tak MGiggs dalej zyj w swoim swiecie, gdzie Rio byl lepszy od Terrego, a mimo to ten drugi byl w najlepszej druzynie mistrzostw. Jak mozna takie brednie pindolic?

tu masz wszystkich obroncow z All Stars FIFA 2006:
Argentina Roberto Ayala
England John Terry
France Lilian Thuram
Germany Philipp Lahm
Italy Fabio Cannavaro
Italy Gianluca Zambrotta
Portugal Ricardo Carvalho

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 724

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 20 lut 2010, 19:28

Pisales ze Chielini to poziom Rio i Vidica co jest bzdura po tym co prezentowali przez 3 lata i co dzieki nim wygralismy, kolega Boromir pisal ze wloch jest lepszy od Vidica.
Ja nadal pisze, że Chielini, Rio i Vidic grają wszyscy na takim samym najwyższym poziomie i zdania nie zmienie. Giorgio jedyne co brakuje to klubu, który teraz spełniałby jego aspiracje. Jednak to, że teraz Juve jest w kryzysie nie ma prawa obiżać poziomu Chieliniego, na który pracuje od dobrych 3 lat. Koniec tematu bo to nie ma sensu.

smurano
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smurano » 20 lut 2010, 19:28

arek_ahig pisze:Prosze wyjasnijcie mi dlaczego Ferdinand byl lepszy na MŚ w 2002 roku od Sola i w 2006 roku od Terrego, skoro to oni byli w najlepszej druzynie mistrzostw?
Milan Baros to król strzelców Euro 2004. Teraz jakoś o nim sie słychać. To, że Sola czy Terrego wybrali w jakimś plebiscycie to nie znaczy znowu, że Ferdinand jest słabszym obroncą od nich. Powiem wiecej to, że mieli u boku Rio zapewne im pomoglo znaleźć sie w tych plebiscytach. Oglądnij mecze przynjamniej te z mundialu w 2002 i sam oceń grę Ferdinanda własnym okiem.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 20 lut 2010, 19:28

to jak to mozliwe ze taka ekipa odpada z brema, jedzie ja zurich w LM, przegrywa i remisuje mecze z lelakami u siebie, po czym potrafi zagrac swietny mecz gdzie cudem nie wygrywa z MU i wygrac w Madrycie? widzac tyle klasowych graczy grajacych pyte nie trzeba byc wirtuozem by wiedziec ze brakuje im motywacji.
to nie jest kwestia motywacji. Milan poprostu nie jest regularny, a nie jest regularny bo to zespół oparty na indywidualnościach. To wypadkowa umiejętności 3, może 4 zawodników, którzy decydują o obliczu zespołu. Owszem inni też potrafią grać naprawdę dobrze, ale w zasadzie wszystko zależy od Dinho, Pato, Nesty i Ambro. W takiej sytuacji ciężko grać równo przez cały sezon. Milan w odróżnieniu od Interu, to nie jest kolektyw, który potrafi osiągać zawsze równy poziom przez cały sezon, bo jak nie jeden zdecyduje o wyniku to ktoś inny. Zresztą Milan przeszedł w tym sezonie bardzo dużą przemianę, jeszcze pół roku temu to był zupełnie inny zespół.
Motywacja to ostatnia rzecz jakiej tej drużynie teraz brakuje. Rok temu tak, teraz zdecydowanie nie.
doszlismy do tego ze seria a jest zajebista i ofensywae a Chielini co nic nie wygral jest lepszy do Rio i Vidica, dowiedzialem sie ze terry gral lepiejod rio na mundialu. jeszcze sie dowiaduje ze nic nie wiem i mam pograc w CM, kuzwa moze oni tam dali chieliniemu lepsze parametry ale w realu to wyglada inaczej torszke.
Jedyne do czego doszliśmy, to to, że nie masz pojęcia o Serie A, a mimo udajesz mądrzejszego w temacie od pozostałych. A najlepiej o tym świadczy, że wyciągnąłeś takie właśnie wnioski.
PS: a w Fm'a ostatnio grałem 3 lata temu :wink:

E:
Ja nadal pisze, że Chielini, Rio i Vidic grają wszyscy na takim samym najwyższym poziomie i zdania nie zmienie. Giorgio jedyne co brakuje to klubu, który teraz spełniałby jego aspiracje. Jednak to, że teraz Juve jest w kryzysie nie ma prawa obiżać poziomu Chieliniego, na który pracuje od dobrych 3 lat. Koniec tematu bo to nie ma sensu.
i to jest cała prawda w temacie. Po prostu.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 20 lut 2010, 19:35

ok nie znam sie bo pisze ze Vida/rio sa lepsi od wlocha...za ty wy ogladacie wszystkie mecze MU rozumiem i wiecie jak gral VIdic, jesli tak lubucie rankingi to ktory obronca dostal najwiecej puktow w FF i kto byl niemal w kazdej 11 sezonu.

dowiedzialem sie wloch to ten sam poziom co serb ba ze jest lepszy niz serb, potrafie czytac, jesli mialo to ukryte przeslanie to chetnie poczytam

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 20 lut 2010, 19:43

MGiggs pisze:ok nie znam sie bo pisze ze Vida/rio sa lepsi od wlocha...za ty wy ogladacie wszystkie mecze MU rozumiem i wiecie jak gral VIdic, jesli tak lubucie rankingi to ktory obronca dostal najwiecej puktow w FF i kto byl niemal w kazdej 11 sezonu.

dowiedzialem sie wloch to ten sam poziom co serb ba ze jest lepszy niz serb, potrafie czytac, jesli mialo to ukryte przeslanie to chetnie poczytam
Jak obserwuję Vidica, to od razu widzę Chielliniego przed oczami. Ostra gra (aczkolwiek Chiellini w tym sezonie tylko 1 żółtak kartka), bardzo dobra gra w powietrzu (również w ofensywie) i nienajlepsza technika. I tu jest ta kwestia by miec koło siebie w obronie zawodnika, który potrafi wyprowadzic piłkę a Vidic ma Ferdinanda. I dla mnie jest to środek obrony kompletny. Byc może Vidic jest lepszy w odbiorze od Giorgio (choc wątpię), ale Włoch potrafi włączyc się do ofensywy podczas akcji (a nie tylko podczas stałych fragmentów) co już wiele razy przyniosło dobre rezultaty. Dla mnie Vida i Chiellini to ten sam znakomity poziom. Ferdinanda sprzed 2 (?) sezonów stawiam wyżej, bo uwielbiam oglądac środkowych obrońców, którzy poza bronieniem potrafią grac piłką.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 20 lut 2010, 19:46

Tak, tak MGiggs dalej zyj w swoim swiecie, gdzie Rio byl lepszy od Terrego, a mimo to ten drugi byl w najlepszej druzynie mistrzostw. Jak mozna takie brednie pindolic?
Nawet jak wygrywaliśmy LM w głównej mierze dzięki Rio, to Terry dostał nagrodę od Uefa i co z tego? Za Rio ciągnie się łatka, lenia uciekającego przed komisją dopingową i jest niedoceniany. A od Terrego jest lepszy.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6625

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 lut 2010, 20:16

MGiggs. Napisałem że Chiellini jest lepszy od Vidica i zdanie podtrzymam, bo tak uważam. A uważam tak dlatego, bo widzę jak przez cały obecny sezon Kielon trzyma w kupie defensywę Juventusu, nie rzadko też zapierdzielając od bramki do bramki. On ma 25 lat a już jest w absolutnym topie stoperów na świecie i już teraz ciężko sobie wyobrazić żeby był jeszcze lepszy, mimo iż z roku na rok robi widoczne, kolosalne postępy. Jak nabierze doświadczenia to dostanie opaskę w Juventusie. A w takich klubach nie dostaje się kapitana za nic.

Ponadto wcale nie umniejszam klasy Serba, również uważam go za wspaniałego obrońcę i nie wymyślam bdzdurnych argumentów na siłę w stylu: czemu Vidic nie grał na ME skoro taki dobry. Oczywiste jest, że z Serbią nigdy nie będzie grał o najwyższe cele i głupotą jest oceniać go pod tym względem, bo mógłby się równać co najwyżej z reprezentantem Polski a nie z Chiellinim. I nie oceniaj zawodników przez pryzmat ligi czy klubu, zwłaszcza jeśli ani ligi, ani meczów tego klubu nie oglądasz, bo się ośmieszasz, co Ci już nie raz i nie dwa w tej dyskusji tłumaczyli (L)oczkerson, mete czy arek_ahig.

Tyle w temacie, idę na skoki :beer:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 20 lut 2010, 20:48

Jestem tylko ciekaw ile razy wy ogladaliscie Vidica, ja sie nie znam bo uznaje lige wloska za slabsza od angielskiej czy hiszpanskiej. napisze po raz 10, Chielini jest swietny, powtorze chielini jest swietny ale Rio z Vida sa lepsi. czy k...mac wszyscy kibice ligi wloskiej maja syndrom mazura? kazdy pisal ze berba jest gorszy od ibry a ten swoje, teraz wychodzi ze Giorgio jest slaby, sredni, nie jest w swiatowej czolowce. Jest swietny ale zeby go stawiac na rowni( nie mowiac o wyzszosci) musi zagrac w najwazniejszych meczach w karierze jak Vidic i RIo.wielcy gracze musza pokazac jaja w najwazniejszych meczach, Chielini jeszcze o takie nie gral.

wybacz ze nie uznalem wielkosci seria a i zespolow pokroju udine czy sampy, w angielskiej pewnie by sie bily o majstra ze swoja ofensywna i piekna gra.palermo tez

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 788

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 20 lut 2010, 20:54

MGiggs pisze:Jest swietny ale zeby go stawiac na rowni( nie mowiac o wyzszosci) musi zagrac w najwazniejszych meczach w karierze jak Vidic i RIo.wielcy gracze musza pokazac jaja w najwazniejszych meczach, Chielini jeszcze o takie nie gral.
To trochę niesprawiedliwa ocena, bo Chiellini zwyczajnie nie miał możliwości w takich meczach grac. Zaś w klasykach ligi włoskiej zawsze trzyma poziom (nawet w ostatnim blamażu z Milanem), w Euro został wybrany do 11 Mistrzostw wg wielu osób pomimo blamażu Włochów. Trzymając się Twoich poglądów, nie można uznac Zlatana za jednego z najlepszych zawodników na świecie na swojej pozycji. Nie deprecjonuję umiejętności Vidica i Ferdinanda (o czym pisałem u góry), tylko ja wolę patrzec umiejętności gracza i wpływu na drużynę.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 20 lut 2010, 21:09

estem tylko ciekaw ile razy wy ogladaliscie Vidica
nie martw się oglądamy regularnie. Zbyt wiele jest fajnych meczy w Angielskiej i to nie tylko z Arsenalem, Mu, Chelsea czy LFC, ale i z AV, MC czy Evertonem.

A co do Chielliniego, to wiemy, że jest świetny, tu nie mamy twoim poglądom nic do zarzucenia. Chodzi o to, że nie jest gorszy od Vidica.
A fakt, ze tak gra jak gra w obronie złożonej z przypadku tylko to potwierdza. Przecież JUVE po odejściu w 2006 roku Canny, Thurama i Zambro nie zainwestował w obronę w zasadzie nic. Z aktualnych graczy Zebina, Grygera i dziadek Canna przyszli za darmo, Caceres został wypożyczony, Grosso kupiony za 2 mln, De Ceglie jest wychowankiem, a Legro wrócił z wypożyczeń do zespołów ze strefy spadkowej i gra dobrze tylko wtedy gdy jego partnerem jest Giorigio właśnie. Obrona JUVE to zbieranina, na którą nie wydano nawet 5 mln euro i tylko dzięki Chielliniemu pole karne JUVE nie jest pasem startowym dla rywali. Ten koleś w pojedynkę zatrzymuje rywali i nie ma nikogo, kto by mógł chociaż trochę go w tym odciążyć.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 lut 2010, 8:38

Rozumiem, że arek chwyta się plebiscytów. W teorii całkiem niezły argument, ale z drugiej strony wszyscy przecież wiemy ile są one warte. Nie jesteśmy laikami, żeby się tylko na nich opierać w ocenie zawodników. Kamil już sporo wyjaśnił - już po sezonie 07/08 mówiłem, że Ferdinand ma nie mniejszy wkład w sukces Unted niż Ronaldo (wielu fanów United było tego samego zdania. Utkwiło mi również w pamięci, że Twarowski komentując koronację powiedział coś podobnego, co mnie zaskoczyło, bo cenę tego pana, ale raczej przyzwyczaiłem się do tego, że robota Rio jakoś dostrzegana nie jest). A tytuł najlepszego defensora zgarnął Terry, który czeka bodaj od trzech sezonów aby znaleźć się w 11 roku PL :lol: Rio był w tamtym sezonie absolutnie genialny i naprawdę nie wiem czego można wymagać więcej od defensora. Rozumiem, że aby mógł się równać z Cannavaro to musiał jeszcze zaklaskać uszami?

Z Mundialu 2002 roku niewiele pamiętam, ale w 2006 Terry z pewnością od Ferdinanda lepszy nie był.

Ostatnia kwestia. Vidić. Mówiłem już niejednokrotnie, że Vida jest przeceniany przez fanów United. Z tych samych powodów co Terry przez wielu innych. Są to zawodnicy, którzy przykuwają uwagę swoim poświęceniem w grze, ale nie posiadają jednak tego naturalnego talentu co Rio. Nie ta szybkość, nie to czytanie gry. Jestem pewien, że gdyby u boku zdrowego Rio zagrał Chellini to by wyglądał nie gorzej niż Nemanja.

PS Kamil - Ty chyba od kilku lat w tego majstra nie wierzysz :P Szanse wielkie nie są, ale nie ma co myśleć o maju. Dużo się jeszcze może zmienić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”