Reprezentacja Belgii - czarno na białym (zbiorczy)

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Reprezentacja Belgii - czarno na białym (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 21:03

Kiedyś sobie myślałem, w których krajach roi się od przyszłych gwiazd, wiadomo, we Francji, Hiszpanii czy Włoszech takie pokolenia będą trwały długi czas :wink: Co myślicie o młodych Belgijskich piłkarzach? Czy za jakieś 5 lat reprezentacja złożona z min. Lukaku, Defoura, Hazarda, Fellainiego, no już niech będzie nawet ten Witsel, Dembele, Vermaelena (dopiero 24 lata), Vertonghena, Logan Bailly'ego (chociaż nie śledzę Bundesligi, niewiem czy gra i jak gra, no ale w sumie w Belgii jest ceniony) będzie światową/europejską czołówką?

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: Belgijskie pokolenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 29 mar 2010, 21:08

Pawel875 pisze:Kiedyś sobie myślałem, w których krajach roi się od przyszłych gwiazd, wiadomo, we Francji, Hiszpanii czy Włoszech takie pokolenia będą trwały długi czas :wink: Co myślicie o młodych Belgijskich piłkarzach? Czy za jakieś 5 lat reprezentacja złożona z min. Lukaku, Defoura, Hazarda, Fellainiego, no już niech będzie nawet ten Witsel, Dembele, Vermaelena (dopiero 24 lata), Vertonghena, Logan Bailly'ego (chociaż nie śledzę Bundesligi, niewiem czy gra i jak gra, no ale w sumie w Belgii jest ceniony) będzie światową/europejską czołówką?
Dokładnie o tym samym myślałem ostatnio. Mają niesamowity potencjał, zwłaszcza Hazard i Fellaini.
Odnośnie Witsela - dla niego nie powinno już być miejsca w futbolu, takie jest moje zdanie. Talent ma, ale to typowy jeździec bez głowy.
Jak będą w dalszym ciągu dobrze prowadzeni, mogą być wspaniałą drużyną.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 21:15

Z tym Witselem to nie wiem jak jest, nie oglądam spotkań ligi belgijskiej, a większość tutaj zna go tylko z brutalności, jednak powołań do reprezentacji nie dostaje się za łamanie nóg, więc potencjał na pewno ma. Hazarda w akcji przyjemnie się ogląda, robi z obrońcami co chce :wink:

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 29 mar 2010, 21:20

Całkiem niedawno, za wikipedią:

"W dniu 14 stycznia 2010 roku grając przeciw RSC Anderlecht zaatakował Rolanda Juhásza. Otrzymał za to czerwoną kartkę. Komisja Dyscyplinarna Belgijskiego Związku Piłki Nożnej zastanawia się jaką karę dla niego wybrać, możliwe jest nawet zawieszenie do końca jego kariery piłkarskiej."

Tez kolejny z Anderlechtu :D
Jak dla mnie ten koleś nie powinien już wybiegać na boisko

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 21:27

On ostro nie lubi Anderlechtu, chce z każdego zrobić kaleki :) Niech Janczyk trzyma się od niego z dala :)

Niewiem co o nim sądzić, z jednej strony ma opinię brutala, a z drugiej podobno talent

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 29 mar 2010, 21:28

Może i są utalentowani ale najpierw niech dorównają pokoleniu Scifo, Wilmotsa, Staelensa, Nilisa, De Wilde i wielu innym...
4 wielkie imprezy MŚ '90 '94 '98 '02 + ME '00 ale to jako gospodarze.
Niech najpierw osiągną coś podobnego potem porównamy :mrgreen:

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 21:35

Szczerze mówiąc nie pamiętam czasów, o których weasel wspominasz, co najwyżej urywki z MŚ2002, a co osiągną to się zobaczy

Bardes
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bardes » 29 mar 2010, 21:37

Faktycznie, z Hazarda i Lukaku może coś wyrosnąć. Już teraz grają bardzo dobrze i interesują się nimi czołowe zespoły. Belgia może wyrosnąć na kolejną siłę w Europie - widać dobre szkolenie młodzieży, dużo pojawia się talentów. Do tego kluby - Standard czy Club Brugge z powodzeniem grają w pucharach.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 29 mar 2010, 21:41

Pytanie tylko jak taki Lukaku poradzi sobie z presją jaką wywołuje obwieszczenie tak młodego piłkarza przyszłą gwiazdą. Już nie jednemu piłkarzowi na dobre taki szum nie wyszedł.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 21:49

Fakt, taka presja przeszkadza wielu młodym piłkarzom, a zadaniem Lukaku, jak każdej przyszłej gwiazdy jest sobie z nią poradzić. Duży wpływ będzie miał na to charakter piłkarza, jeśli nie będzie się lenił na treningach to będzie wielki :mrgreen: (Balotelli też pewnie by już był, ale on tam wszystko olewa i nikt nie wie, czego on od życia chce :p).

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 29 mar 2010, 21:55

Bardziej niż o Balotellim to pomyślałem o Adu, któremu bycie wielką gwiazdą wróżono już jak miał 14 lat. A teraz to go Benfica tylko przerzuca na wypożyczenie z jednego klubu do drugiego.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 22:01

Jeszcze nie czytając Twojego postu wbiłem na wiki sprawdzić gdzie on gra (Aris Saloniki), też go miałem na myśli, ale czy on miał trudny charakter? Może powiem inaczej, oczekiwania go przerosły

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 29 mar 2010, 22:05

Pawel875 pisze:Jeszcze nie czytając Twojego postu wbiłem na wiki sprawdzić gdzie on gra (Aris Saloniki), też go miałem na myśli, ale czy on miał trudny charakter? Może powiem inaczej, oczekiwania go przerosły
W Stanach wielkich gwiazd jak na lekarstwo (no może za wyjątkiem Donovana) i kiedy chłopaka zaczęto kreować na gwiazdę - w zasadzie w wieku dziecka - to go to wszystko przerosło.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 29 mar 2010, 22:08

Na pucharze konfederacji spodobał mi się Altidore, czy on teraz gra to nie wiem. Ale skończmy ten temat, mieliśmy gadać o belgijskich młodych gwiazdach :)

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 29 mar 2010, 22:53

Adu zapewne jest kilka lat starszy niż ma w papierach, tak to już jest w Afryce. Rejestrują dzieci często kilka lat po ich urodzinach, dużo też fałszerstw byle upchnąć 'młode talenty'. Na jakichś młodzieżowych mistrzostwach w kadrze Nigerii byli trzydziestolatkowie z lewymi papierami. Myślę, że taki Martins też ma więcej lat niż wszędzie jest napisane. W wieku 17-20 lat grał świetnie, a potem coraz gorzej.
Lukaku urodził się w Antwerpii, więc raczej to perełka a nie oszustwo :P . Ale budowę ma niesamowitą jak na dzieciaka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”