Katastrofa prezydenckiego samolotu - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Re: Katarstrofa prezydenckiego samolotu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 kwie 2010, 12:39

(L)oczkerson pisze: Swoją drogą ciekaw jestem jak bardzo zmieni się podejście społeczeństwa do Kaczyńskiego i Pisu.
No wlasnie ciekawe z pkt widzenia fenomenu socjologicznego. Ktos juz pisal, ze narod Polski lubi meczennikow, tak wiec teraz bedzie gloryfikowanie postaci z wgledow na tragiczny koneic, anizeli faktyczne dokonania ... i obiektywna ocena pisatowanego stanowiska.
Ktos pisal, o wykorzytsania tragedii przez Jaroslawa - oczywiscie mowimy tu w takiej sferze jak np wypowiedz w stylu -Chce dokonczyc misje brata itp - jednak nie zawracajmy sobie tym glowy. Mozna sie doszukiwac gdzie sa ludzkie odruchy a gdzie PR - czy Tusk faktycznie plakal jak to mowil Sikorski w radiu ?

Jak myslicie jak dluga zaloba nas czeka? majac na uwadze meczenstwo polakow jako glowne hobby? tydzien? 2? optuje za tygodniem...
Juz nie raz chyba tutaj podkreslalem, ze dla mnie te zaloby nie wiele znacza, owsze potrzeba jakas chwila zadumy, holdu ale ogolnie to przytaczajac swoja Freddiego "Show must go on".

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 kwie 2010, 12:42

Juz nie raz chyba tutaj podkreslalem, ze dla mnie te zaloby nie wiele znacza, owsze potrzeba jakas chwila zadumy, holdu ale ogolnie to przytaczajac swoja Freddiego "Show must go on".
Żałoby za Kaczyńskiego były żenujące i bezzasadne. Cierpiał na tym tylko naród, zamiast cierpieć razem z ludźmi.
Tym razem jednak żałoba 3 dniowa (tydzień to za długo, bez sensu) jest jak najbardziej na miejscu. To prawdziwa tragedia, jakiej ten naród jeszcze nie doznał.
Oby nikt nie stosował jednak skali Kaczyńskiego - skoro za autobus były 3 dni, to dziś powinni ogłosić żałobę do rozpoczęcia Euro.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 10 kwie 2010, 12:43

FF odwolane. Jua abstrahujac od tego wydarzenia, ale taka ogolnonarodowa panika, proby zatrzymania rzeczy które powinny isc swoim torem, sa chyba bardziej dezorganizujace niz sama katastrofa.

Poczatkowo szok, katastrofa przekraczajaca ludzkie pojmowanie. Wydawalo sie, ze to sie nie moze zadarzyc, ale zycie lubi tak zaskakiwac i warto pamietac, ze nie znamy godziny. Owszem zagrożenia o których pisaliscie sa faktyczne, ale po to istnieje cala machina konstytucyjna by w takich sytuacjach jej sie trzymac i by ewentualne kryzysy przetrzymac. Szkoda tych osob jako ludzi i tyle, show must go on. Niekoniecznie ten show medialny.

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 10 kwie 2010, 12:49

To prawdziwa tragedia, jakiej ten naród jeszcze nie doznał.
Polski naród nie zaznał nigdy większej tragedii niż dzisiejsza katastrofa pod Smoleńskiem?? :shock: Mocne...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2010, 12:50

Chlopaczek pisze:Musze przyznac ze zawiedliscie mnie dajac na glownej informacje o tej katastrofie. To nie portal o tym sa inne zrodla z ktorych mozna sie dowiedziec o tym co sie stalo (jezeli jeszcze ktos nie wie).
Starczylo dac jednego newsa w kontekscie odwolania kolejki ligowej. Po co nastepny?
Szkoda ze poszliscie w masowke podobnie jak pewna polska strona poswiecona Milanowi. Prezydent nie zyje co to ma wspolnego z Milanem? Nie zagra z Catania? Te kontuzje nas wykoncza.
Nic ci się nie stanie, jak ta fotka powisi kilkanaście godzin.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 10 kwie 2010, 12:50

Ależ podkładka dla wszystkich aferzystów - "Jarosław doprowadził do katastrofy poświęcając brata, by uzyskać poparcie społeczeństwa i wygrać dla siebie wybory prezydenckie".
Albo: "Tusk dogadał się z Putinem, że Rosjanie w niedobrym miejscu zasadzą wielkie drzewo, samolot się rozbije, a w Polsce PO doprowadzi do jedynowładztwa."
takie głupie teorie zawsze się pojawią. Np. właśnie zadzwonił do mnie dziadek i się pytał jak to jest, że Jaruzelski, który miał lecieć z Kaczyńskim nie był w samolocie. :P Domyślcie co miał na myśli :>
Dla mnie ta tragedia to jedynie tragedia w kwestii organizacji Państwa, bo takie rzeczy się po prostu nie zdarzają. Kaczyńskiego nigdy nie popierałem i po prostu żal mi człowieka, ale niewiele więcej.
No i ciekaw jestem jak będzie wyglądała polska scena polityczna
Żałoby za Kaczyńskiego były żenujące i bezzasadne.
a teraz Kaczyński ma swoją własną żałobę
los jest przewrotny

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 10 kwie 2010, 12:55

Polski naród nie zaznał nigdy większej tragedii niż dzisiejsza katastrofa pod Smoleńskiem?? :shock: Mocne...
Chyba właśnie niektórzy zapomnieli po co oni lecieli do Katynia...

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 10 kwie 2010, 12:55

Janio pisze:
Wolna Polska nigdy nie zaznała takiej tragedii.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 10 kwie 2010, 12:59

Chlopaczek pisze:Musze przyznac ze zawiedliscie mnie dajac na glownej informacje o tej katastrofie. To nie portal o tym sa inne zrodla z ktorych mozna sie dowiedziec o tym co sie stalo (jezeli jeszcze ktos nie wie).
Starczylo dac jednego newsa w kontekscie odwolania kolejki ligowej. Po co nastepny?
Szkoda ze poszliscie w masowke podobnie jak pewna polska strona poswiecona Milanowi. Prezydent nie zyje co to ma wspolnego z Milanem? Nie zagra z Catania? Te kontuzje nas wykoncza.
'
Sorry koleś ale jesteś głupi jak but i właśnie przez takich jak Ty w tym kraju nie jest tak dobrze, jak by mogło być. Zginęło prawie 90 osób, wiele najważniejszych osobistości w kraju i jest to dla całego kraju ogromna strata. I chyba normalne, że każdy "normany" wrażliwy, człowiek zamieszcza takie informacje na swoim serwisie informacyjnym. Nie chcesz, nie czytaj, weź sobie książke przeczytaj albo film obejrzyj, nikt Cie nie będzie informował o tragedii...

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 10 kwie 2010, 13:03

Paku wydaje mi się, że kiedy w 1939 r. II Rzeczpospolita została napadnięta przez III Rzeszę i sowietów była wolnym krajem, a wojna była większą tragedią niż śmierć kilkudziesięciu oficjeli państwowych w czasach stabilizacji i jasnych procedur konstytucyjnych regulujących następstwa takich tragicznych wydarzeń...
W dodatku Wilmore pisał o narodzie, a dla narodu nieporównywalnie większą stratą był choćby mord katyński czy pacyfikacja powstania warszawskiego.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 10 kwie 2010, 13:06

paku pisze:
Janio pisze:
Wolna Polska nigdy nie zaznała takiej tragedii.
No Wolna Polska to nie ale jak czytam na Onecie nagłówek "Największa tragedia w historii" to aż mi ręce opadają :zgon: bo my żyjemy w kraju który nigdy nie zaznał żadnej innej tragedii a II WŚ nas omineła. Szkoda tych ludzi były to ważne osoby w państwie, nasz kraj zapewne będzie słabo funkcjonował w najbliższym czasie bo raczej nikt się nie spodziewał takiego wypadku. Ci ludzie lecieli naszym samolotem czy od ruskich wzięli ??

btw. wie ktoś kiedy się zaczyna żałoba i ile potrwa ??

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 kwie 2010, 13:07

Babel pisze:FF odwolane. Jua abstrahujac od tego wydarzenia, ale taka ogolnonarodowa panika, proby zatrzymania rzeczy które powinny isc swoim torem, sa chyba bardziej dezorganizujace niz sama katastrofa.
Dla mnie odwolanie miedyznarodowego turnieju to jednak jak wlozenie jakiegos wytrycha w szprychy. Wiem, ze wiekszosc uwaza to za jedyna sluszna decyzje ale logiczne to nie jest... Kibice przyjechali z Slowenii, Wloch, Rosji czy ogolnie z calej Polski, ktos im zwroci pewnie nie male jak na przecietnego kibica koszty komunikacyjne, pobytowe?
Tak jak pisalem oddanie holdu jak najbardziej, zrezygnowanie z splendoru, bez oprawy muzycznej. Czy w razie rozgrywek ligowych mozna przelozyc dziesiejsze mecze na jutro minuta ciszy przed meczem... a nie proba zatrzymania wsyztskiego w miejscu, oddanie sie tygodniowemu samoubiczowaniu, modlitwie, kontemplacji... w teorii

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 10 kwie 2010, 13:11

KajoFC pisze:Ci ludzie lecieli naszym samolotem czy od ruskich wzięli ??
Naszym. Swoją drogą nie wiem jak głowa państwa mogła takim złomem latać.

Awatar użytkownika
and1
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: and1 » 10 kwie 2010, 13:11

Już tak bardziej na "trzeźwo" i poczytaniu różnych opinii można coś konkretniejszego naskrobać. Mianowicie tragedia ogromna. Największa tragedia Polski w czasie pokoju. Wszyscy dowódcy sił zbrojnych, lądowych, lotniczych, marynarki wojennej i ich zwierzchnik pan Prezydent zginęli. Postacie historyczne, które były pewnymi symbolami. Szef NBP, PKOL, IPN, PO, posłowie, senatorzy, księża.

Każdego z nich z osobna, jako człowieka szkoda, jest mi bardzo przykro z tego powodu bo stała się rzecz tragiczna.

Osobiście jestem ciekaw jak będzie wyglądał teraz styl prowadzenia polityki. Tragedia zwykle łączy ludzi, ale to pewnie jak to w naszym przypadku bywa będzie chwilowe.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2010, 13:12

ponoć nowe samoloty miały w najbliższym czasie zastąpić te stare ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”