Premier League 2009/2010 - Strona 14

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Zablokowany

Ligę w tym roku wygra

Manchester United
19
30%
Liverpool
3
5%
Chelsea
27
43%
Arsenal
10
16%
Everton
2
3%
Aston Villa
0
Brak głosów
Manchester City
1
2%
Tottenham
0
Brak głosów
ktoś inny ...
1
2%
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Re: Premier League 2009/2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 kwie 2010, 20:54

Tyle tutaj sie rzuca tekstow po angielsku, w koncu to forum o Premier League prawda? :P

ale prosze ;)

Gael Clichy uważa, że brak przerwy zimowej w Premier League jest dużą niewygodą dla występujących na arenie międzynarodowej klubów angielskich.

W tym sezonie, po raz pierwszy od 7 lat, żadna drużyna z angielskiej ekstraklasy nie awansowała do półfinału Ligi Mistrzów. Manchester United oraz Arsenal - ekipy, które dostały się do ćwierćfinału, pożegnały się z tymi prestiżowymi rozgrywkami w tym tygodniu.

Tegoroczni półfinaliści Champions League reprezentować będą 4 różne kraje - Hiszpanię, Niemcy, Włochy oraz Francję. Wart podkreślenia jest fakt, że we wszystkich tych państwach rozgrywki ligowe są zawieszane zimą na parę tygodni.

Francuski obrońca przyznał, że Barcelona w pełni zasłużenie wyeliminowała The Gunners z Ligi Mistrzów, stwierdził jednak, że zmęczenie odbija się mocnym piętnem na dyspozycji najlepszych angielskich ekip, które są zmuszone do walki na kilku frontach.

- Myślę, że brak angielskich zespołów na etapie 1/2 finału Champions League jest dużym ciosem dla Premier League, ale trzeba pamiętać, że jesteśmy jedyną europejską ligą pozbawioną luksusu, jakim jest niewątpliwie przerwa świąteczna - powiedział Francuz.

- Nie chce szukać usprawiedliwienia, lecz mając dwa tygodnie wolnego zimą, w środku sezonu można wypocząć i "naładować akumulatory". Jednak my ciągle co trzy dni wybiegamy na boisko, a to prowadzi do przemęczenia i większej ilości kontuzji.

- Patrząc na mecz z Barceloną na Camp Nou można dojść do wniosku, że 6 lub nawet 7 piłkarzy naszego pierwszego składu zmaga się z urazami i nie jest zdolnych do gry. Ta sytuacja, która rokrocznie zachodzi pod koniec sezonu i dotyczy zarówno Arsenalu, jak i Chelsea oraz Manchesteru United. Rozgrywamy bardzo dużo meczów, przez co cierpi cały angielski futbol.

- Lubimy grać w Boxing Day, jednak potrafi to być bardzo wyczerpujące - dodał Gael Clichy.

smurano
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smurano » 09 kwie 2010, 22:52

Coś w tym jest. Nie chodzi już o świeżość czy forme ale o te kontuzje. No ale dobra cisza bo zaraz wejdą tu różne maści i bedą naś oskarżać, że się usprawiedliwiamy 8)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 kwie 2010, 22:53

No ale dobra cisza bo zaraz wejdą tu różne maści i bedą naś oskarżać, że się usprawiedliwiamy 8)
To niech przychodza ja ich mam wiadomo gdzie :P taka jest jednak prawda, od cholery tych kontuzji jest na wiosne. Chociazby 2-3 tyg przerwy wystarczyly zeby odpoczac.. a tak gramy nonstop i do tego nawal pucharow dochodzi. (FA Cup, LM)

Awatar użytkownika
eXstaSy
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eXstaSy » 10 kwie 2010, 15:39

Witam, jestem nowy :)
Myślę że walka o Mistrza rozegra się miedzy United a Chelsea, sądze że Arsenal nie wytrzyma napięcia i zgubi punkty. Fajnie jak zabraknie LFC w TOP4 i w LM.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 11 kwie 2010, 14:03

Magnum pisze:
No ale dobra cisza bo zaraz wejdą tu różne maści i bedą naś oskarżać, że się usprawiedliwiamy 8)
To niech przychodza ja ich mam wiadomo gdzie :P taka jest jednak prawda, od cholery tych kontuzji jest na wiosne. Chociazby 2-3 tyg przerwy wystarczyly zeby odpoczac.. a tak gramy nonstop i do tego nawal pucharow dochodzi. (FA Cup, LM)
Mogę ?
Jeśli drużyna rzekomo, powtarzam rzekomo bijąca się co sezon o najwyższe cele narzeka na napięty grafik to chyba będzie musiała zmienić swoje priorytety. Manchester czy Chelsea dają rade, anglicy trzepią ligą mistrzów i podejrzewam, że w przyszłym sezonie wszystko wróci do normy.
Kontuzje można tłumaczyć ułomnością co niektórych drwali, którzy swoje zdobycze ładnie ozdabiają nad kominkiem :lol: Arsenal, którego futbol totalnie odbiega od angielskich standardów, jest po prostu czarną owcą wśród stada boiskowych brutali, gdzie - cytując bodajże trenera Stoke - 'ostry wślizg nagradzany jest gromkimi brawami'. Przykłady - Eduardo i Ramsey. To tylko jeden z przykładów, bo problem pewnie jest dużo bardziej złożony. Uważam, że drużyny grające technicznie są bardziej narażone na faule. Nie żebym generalizował, i przedstawiał Premier League jako ligę boiskowych toporów, ale faktem jest, że Arsenal nie gra futbolu typowo angielskiego. To może się podobać, ale tylko przez pewien okres, kiedy do gry wchodzi wyrachowanie i doświadczenie Kanonierzy pękają jak balon. Proszę bardzo, na Emirates przyjeżdża choćby Manchester, i co ? Arsenal przegrywa totalnie walkę w środkowej strefie, bo co ? Bo nie mają wpojonych pewnych zasad, bo nie potrafią efektywnie biegać, bo zamiast podejść do rywala albo go zaatakować biernie się przyglądają albo co gorsza - cofają się, zostawiając tym samym multum przestrzeni. Na drużyny typu Stoke czy Wolverhampton jeszcze starcza (chociaż nie bez problemów), ale na ekipy silniejsze już nie. A winowajce chyba każdy zna, prawda ? Taki Francuzik...

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 16 kwie 2010, 9:53

Niebawem wyniki plebiscytów, więc ja uprzedzę i przedstawię króciutkie podsumowanie sezonu.

Zawodnik Roku - Rooney
Młody Zawodnik Roku - Haart

Hart - Ivanovic, Dunne, Vermaelen, Cole - Valencia, Fletcher, Fabregas, Malouda - Rooney, Drogba

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 kwie 2010, 1:24

Troche mnie dziwi ze nikt nie gadal tutaj o 'home-grown' rule czyli limit 25 zawodnikow do skladu z czego 8 musi byc home grown u-21... jak sie na to zapatrujecie?
jak dla mnie to wenger dostanie kolejna wymowke zeby nikogo nie kupowac i zacznie sprzedawac bo beda problemy.. mamy w skladzie 30 zawodnikow a bedzie trzeba miec 25...

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 24 kwie 2010, 1:48

Nie pomieszałeś czegoś ? :> Wydawało mi się, że w zgłaszanej 25-tce musi być ośmiu HG(wiek nieistotny), a zawodników U-21 nie dotyczą żadne restrykcje(może być ich w kadrze i 50-ciu).

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 kwie 2010, 1:52

"To qualify as home grown, a player will have had to be registered for at least three seasons at an English or Welsh club between the ages of 16 and 21."
Z tego co czytalem wszedzie to musza byc home grown i u-21.. a reszta u-21 moze byc ile chce.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 24 kwie 2010, 1:56

No. Czyli jak rozumiem np.Giggs, Scholes ,czy Neville to ci wymagani HG. Nie musza być to U-21.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 kwie 2010, 1:58

Nie.

"As of next season clubs will be required to have a squad named of up to 25 players, of which no more than 17 can be over the age of 21 and not home grown,"

osobiscie mi sie nie podoba limit skladu przeciez... my mamy np 30 i dupa. ledwo z kontuzjami nam wystarcza tu mamy jeszcze 5 wyciac. szczegolnie ze duzo naszych grajkow bedzie mialo 22 i co :lol: ale chyba nie bedzie dotknieci tym az tak jak inne kluby :think:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 24 kwie 2010, 2:07

No to faktycznie wychodzi na to, że masz rację. Byłem przekonany, że jest inaczej. 17 miejsc na seniorów to marna liczba.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 24 kwie 2010, 20:46

Taki Francuzik..
Zgadzam sie, pytanie jak to jest ze wczesniej z innymi ludzmi mu sie udalo?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 kwie 2010, 21:33

Red poczytalem jeszcze angielskie teksty i na polskich forach i chyba jednak masz racje. Ale cholernie glupio napisali to trzeba przyznac. Ale wyglada na to ze musi byc 25 HG. Sorry za wprowadzenie w błąd.. o ile tym razem mam racje ;) Bo tak naprawde to ja sam nie wiem.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 kwie 2010, 15:43

Ciekawe, czy Fulham też kare dostanie za wystawienie rezerw w meczu z Evertonem. Hodgson poszedł na całość i 9 wymienił.

Kapitalne derby dziś były. Derby Londynu, Liverpoolu i Manchesteru się chowają przy derbach Birmingham - kto by się spodziewał :D Masa strzałów, kapitalne parady bramkarzy, obu, z jednej strony młody Hart, a z drugiej stary Friedel i sam nie wiem, który lepszy. Hart miał jedną znakomitą interwencję po strzale Collinsa w 1 połowie, ale Friedel częsciej bronił i ostatecznie Villa wygrała. A własnie - Birmingham cisnęło w 2 połowie, a Villa była zdecydowanie słabsza, ale wygrała. I ten Dunne w ostatniej sekundzie wybijający piłkę lecącą do bramki 8)

Zablokowany

Wróć do „Anglia”