Liga Mistrzów (zbiorczy) - Strona 241

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Najlepszy zwycięzca LM w historii?

PSG 2025
2
10%
Real 2016/2017/2018
3
15%
Real 2014
0
Brak głosów
Bayern 2013
6
30%
Bayern 2020
2
10%
Barcelona 2009
0
Brak głosów
Barcelona 2011
0
Brak głosów
Barcelona 2015
3
15%
Juventus 1996
0
Brak głosów
Marsylia 1993
1
5%
Inny
3
15%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 kwie 2010, 12:21

Michał M pisze:Super, tylko różnica jest taka, że Rooney to środkowy napastnik, a Robben ofensywny pomocnik/skrzydłowy.
to z czego go rozliczać ? z asyst ? To ile ma asyst ?
Ja wiem, ze Bayern wyeliminował United, ale to nie oznacza, ze Robben jest w tym sezonie lepszy od Rooney'a, bo nie jest.
Nie pamiętam dokładnie, bo przecież im nie kibicuje, moze jakiś kibic United mi przypomni. Rooney przed kontuzją miał chyba serię kilkunastu spotkań, w których strzelał średnio ponad bramkę na mecz. W silniejszej lidze niż niemiecka ;) Do tego 4 gole z Milanem.
pod tym linkiem zresztą co wyżej dałem można zobaczyć. 13 meczów i 18 goli, do tego kilka asyst pewnie.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 22 kwie 2010, 12:24

fieldy pisze:
Michał M pisze:Super, tylko różnica jest taka, że Rooney to środkowy napastnik, a Robben ofensywny pomocnik/skrzydłowy.
to z czego go rozliczać ? z asyst ? To ile ma asyst ?
Ja wiem, ze Bayern wyeliminował United, ale to nie oznacza, ze Robben jest w tym sezonie lepszy od Rooney'a, bo nie jest.
Nie pamiętam dokładnie, bo przecież im nie kibicuje, moze jakiś kibic United mi przypomni. Rooney przed kontuzją miał chyba serię kilkunastu spotkań, w których strzelał średnio ponad bramkę na mecz. W silniejszej lidze niż niemiecka ;) Do tego 4 gole z Milanem.
pod tym linkiem zresztą co wyżej dałem można zobaczyć. 13 meczów i 18 goli, do tego kilka asyst pewnie.
Cieżko oceniać Rooneya i Robbena. Obaj to znakomici grracze i przed ćwerćfinałami jeszcze uważałem całkiem obiektywnie, że trzech najlepszych na świecie w tym sezonie to Messi, Rooney i Robben i zdania nie zmieniłem mimo, że tego drugiego nie ma już w LM. A do Bayernu od zawse byłem bardzo krytyczny i chyba nigdy od momentu kiedy im kibicuję (98 rok) nie uważałem jakiegokolwiek gracza tego zespołu za Top 3 na świecie.

Swoją droga wczoraj chyba podawali statystyki Robbena - 18 goli w ostatnich jego 16 wystepoach? Czy odwortnie? Jak na pomocnika wynik przeznakomity a bramki strzelane przecież zacnym rywalom (nie tylko ogórkom) jak Schalke, Fiorntina, Manchester czy wreszcie Lyon.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 176

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 kwie 2010, 12:29

fieldy pisze: W silniejszej lidze niż niemiecka ;)
Michał M pisze:Złotą Piłkę przyznaje się przede wszystkim za osiągnięcia międzynarodowe, czy ktoś tego chce czy nie.
Tyle w temacie. Nie chce mi się analizować aktualnej siły obu lig (czy to w ogóle jest możliwe :?: ), prawda obiektywna jest taka, że na etapie 1/2 finału pucharów europejskich obie mają po dwóch reprezentantów.

Ilość goli ilością, a waga bramki jednej do drugiej nierówna. Robben strzela najważniejsze gole dla Bayernu, Bayern walczy wciąż o 3 trofea. Rooney może sobie i 50 goli machnąć, a jest duże prawdopodobieństwo, że jego klub nie zdobędzie nic w tym sezonie.
Ebi pisze: A do Bayernu od zawse byłem bardzo krytyczny i chyba nigdy od momentu kiedy im kibicuję (98 rok) nie uważałem jakiegokolwiek gracza tego zespołu za Top 3 na świecie.
Bo siłą naszego klubu zawsze był zespół :wink: Chociaż taki Oliver Kahn był w pewnym momencie w TOP 3 na świecie spokojnie. Mimo swojej nie spektakularnej przecież pozycji :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 22 kwie 2010, 12:34

Ebi pisze: Swoją droga wczoraj chyba podawali statystyki Robbena - 18 goli w ostatnich jego 16 wystepoach?
Przecież w całym sezonie strzelił bodajże 20 goli, więc na pewno nie mógł zdobyć 18 w ostatnich 16 meczach. Zwłaszcza, że więcej niż jednego gola zdobywał tylko z Wolfsburgiem, Freiburgiem i ostatni hat-trick z Hannoverem.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1518
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 22 kwie 2010, 12:34

Swoją droga wczoraj chyba podawali statystyki Robbena - 18 goli w ostatnich jego 16 wystepoach? Czy odwortnie?
odwrotnie

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 kwie 2010, 12:46

Mnie złota piłka nie interesuje. Mnie interesuje wasze zdanie na temat tego, kto jest lepszy w tym sezonie. Bez względu na to, kto wygra złotą piłkę. Na prosty chłopski rozum, lepszy powinien być ten, który gra lepiej na przestrzeni całego sezonu.
Michał M pisze:Rooney może sobie i 50 goli machnąć, a jest duże prawdopodobieństwo, że jego klub nie zdobędzie nic w tym sezonie.
United już zdobyli puchar w tym sezonie :P
EnJoy's wrzucił statystyki z ligi. Świetnie, bo ma udział przy 1 bramce na jeden mecz [prawie], ale ma tego w sumie 20 pkt. [w kanadyjskiej]. Rooney w lidze ma 31 - 26 goli i 5 asyst.
I teraz tak - ja wiem, że Robben ma kłopoty zdrowotne, ale to nie wina Rooney'a. Roo miał udział przy większej ilości goli dla swojej drużyny. Jakby tłumaczyć to kontuzjami Robbena, to można powiedzieć, że van Persie był świetny bo w 13 meczach, miał udział przy 14 golach [7 goli i 7 asyst] :P Skuteczność jeszcze lepsza, ale był połamany. Robben był połamany, a Roo strzelał. Bayern awansował, ale to nie znaczy, że Robben gra lepiej od Roo.

Lyon wyeliminował Real. A kto gra lepiej w tym sezonie, Lisandro Lopez, czy Ronaldo ?
Dlatego ja nie pytam, kto dalej przeszedł, ale który piłkarz gra lepiej.

ok, każdy będzie miał swoje zdanie. Ja tylko dodam jeszcze, ze United bez Rooney'a walczyliby pewnie o 4 miejsce ze Spurs i City.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 kwie 2010, 13:01

Mi się Robben w tym sezonie bardziej podoba. Nie ma co ich porównywać bo grają całkowicie inną piłkę. Robben w tej edycji LM na pewno strzelił ważniejsze bramki. Moim zdaniem jest ważniejszy dla Bayernu w tym sezonie niż Rooney dla MU.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 kwie 2010, 13:06

fieldy pisze:Mnie złota piłka nie interesuje.
Dyskusja zaczęła się od zlotej piłki, stąd...
fieldy pisze:United już zdobyli puchar w tym sezonie :P
Puchar Ligi Angielskiej :?: Gratulacje dla nich w takim razie. O znaczeniu tego trofeum dyskutować nie będę...
fieldy pisze:EnJoy's wrzucił statystyki z ligi. Świetnie, bo ma udział przy 1 bramce na jeden mecz [prawie], ale ma tego w sumie 20 pkt. [w kanadyjskiej]. Rooney w lidze ma 31 - 26 goli i 5 asyst.
Liga niemiecka gra też 4 kolejki mniej niż angielska. Do tego Robben przyszedł w momencie, kiedy 3 spotkania BL były już rozegrane. Ale co tam...
Łukasz_ pisze:Moim zdaniem jest ważniejszy dla Bayernu w tym sezonie niż Rooney dla MU.
Do czego to doszło, żebym musiał się zgadzać z Łukaszem :P Ale to zdanie to jest kwintesencja całej tej dyskusji.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 kwie 2010, 13:35

Puchar Anglii jest prestiżowy w Anglii, tak to sobie przynajmniej od zawsze tłumaczą.
Robben po prostu napędza całą grę Bayernu, do tego w kluczowych momentach bierze grę na siebie i podejmuje ryzyko. Gdyby nie jego piękne uderzenie w 2 spotkaniu z Fiorentiną to prawdopodobnie Bayernu dziś w 1/2 by nie było.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 kwie 2010, 13:37

Łukasz_ pisze:Puchar Anglii jest prestiżowy w Anglii, tak to sobie przynajmniej od zawsze tłumaczą.
Puchar Ligi Angielskiej to raczej nie Puchar Anglii? :wink:

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 22 kwie 2010, 13:39

Wiem wiem ale dla mnie oba te puchary razem wzięte są gówno warte.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 22 kwie 2010, 13:44

Nie wyrokowałby, który lepszy czy Robben czy Rooney - sezon jeszcze trwa. Robben więcej znaczy dla Bayernu aniżeli Rooney może dlatego, że Bawaczycy są słabsi kadrowo? Z drugiej strony bramki zdobywane przez Holendra sa bardziej efekciarskie i wazniejsze. Trzeba przywrócić dyusję na właściwe tory tzn. jak tam mecze Wam się podobały? :lol:

Po powrocie do domu napiszę trochę ciekawostek i innych uwag nt LM.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, 13:46 przez Ebi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 22 kwie 2010, 13:46

Łukasz_ pisze:Wiem wiem ale dla mnie oba te puchary razem wzięte są gówno warte.
W sumie jak chyba wszystkie puchary krajowe :lol:

No FA Cup, czy jak tam brzmi oficjalna nazwa Pucharu Anglii, ma tą przewagę, że są to najstarsze rozgrywki całej piłki nożnej. Stąd nieco jednak większy prestiż :wink:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2878

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 22 kwie 2010, 14:11

Michał M pisze:No FA Cup, czy jak tam brzmi oficjalna nazwa Pucharu Anglii, ma tą przewagę, że są to najstarsze rozgrywki całej piłki nożnej. Stąd nieco jednak większy prestiż :wink:
Ale wciąż dla kibiców angielskich drużyn. :wink:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 kwie 2010, 14:35

Łukasz_ pisze:Moim zdaniem jest ważniejszy dla Bayernu w tym sezonie niż Rooney dla MU.
Nie zgodzę się. Manchester przegrał(lub wygrał niewystarczająco wysoko) najważniejsze mecze w tym sezonie właśnie wtedy kiedy Rooney skręcił kostkę. Przegrana z Chelsea w meczu o mistrzostwo, remis z Blackburn oddalający nas od tytułu i wygrana z Bayernem kiedy grał na jednej nodze. Nie twierdzę, że Roo jest dla nas ważniejszy niż Robben dla Bayernu (mimo, że Bawarczycy wygrali z nami bez Holendra) ale, że obaj w tej chwili decydują o obliczu swoich drużyn i gadanie ten jest ważniejszy jest dla mnie bez sensu. Bez Robbena Bayernu nie byłoby w dalszej części LM, bez Rooneya MU pewnie nie walczyłby wciąż o mistrzostwo bo to jego bramki i gra pozwoliły nam zapomnieć o stracie Ronaldo. Mają różne pozycje na boisku i ciężko ich porównywać. To co ich łączy to, że obaj mają wielki wpływ na wyniki swoich drużyn.

To o czym pisze Ebi, że przegrywając 3:2 nie stworzyliśmy żadnej sytuacji wynika właśnie z tego, że nie mamy nikogo kto może nam go zastąpić stąd odpadnięcie z LM i przegrane kluczowego meczu w lidze.

Robben jest fantastyczny w tym sezonie i moim zdaniem jest w pełni uzasadnione zgłaszanie go do Złotej Piłki ale jednocześnie deprecjonowanie gry Rooneya w tym sezonie jest mocno nieuczciwe. Bayern jeszcze nie wszedł do finału - śmiem twierdzić, że w przypadku odpadnięcia z LM i braku sukcesu Holandii na MŚ to Anglik będzie poważniej traktowany w walce o tę nagrodę od Arjena, nawet mimo braku sukcesu Anglii. Zgadzam się z Michałem, że o sukcesie zadecyduje sukces międzynarodowy i zapewne bardzo dużą rolę odegra to kto wygra MŚ ale na tę chwilę widzę 5 poważnych pretendentów do ZP i zależnie od ostatecznego wyniku LM + MŚ myślę, że o tę nagrodę powalczą Messi, Rooney, Robben, Xavi i Sneijder. Kolejność nieprzypadkowa. Wszyscy Ci piłkarze w obecnym sezonie grają bardzo dobrze i mają kolosalny wpływ na wyniki swoich drużyn. Dzisiaj mówi się o Robbenie bo wczoraj zagrał kapitalne spotkanie i w ostatnim czasie praktycznie w pojedynkę ciągnie grę Bayernu dając Bawarczykom awans do kolejnych rund LM ale mimo jego świetnej postawy, która mi bardzo imponuje nie stawiałbym go przed Rooneyem. Przynajmniej jeszcze nie w tym momencie sezonu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”