Matura - Strona 108

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 maja 2010, 14:35

Metal pisze: Ja liczę, że może z 50% będzie. Matma podstawowa 70-80, angielski podstawowy 80-95, a rozszerzony hmmm z 70. No i jeszcze geografia, ale tą chcę tylko zdać (; Osobiście i tak idę na studia zaoczne, wspinam się i chcę zrobić kurs alpejski oraz licencje instruktora wspinaczki, tanie to nie jest. Każdy ma swój pomysł na życie, może nie doświadczę życia studenckiego, ale trudno - wolę mieć ta papiery i zarabiać tym co kocham.
BArdzo dobre myślenie z twojej strony.
Trzeba być zdecydowanym co do swojej przyszłości, im wcześniej tym lepiej.
Wiele osób tuż przed maturą główkuje sobie: "A może tutaj, a może tam".

Ja już od początku gimnazjum mam sprecyzowane co chcę w życiu robić. Póki co podążam wyznaczoną sobie ścieżką. Niebawem kończę Technikum Morskie i uderzam do Akademii w Szczecinie na ten sam kierunek (Mechanika okrętowa).
Rozpisywałem się już w temacie "Wasza Praca" - http://www.swiatpilki.com/viewtopic.php ... ml#p472427

Wiem jak wygląda ścieżka zawodowa, i bynajmniej nie grozi mi robota pn-pt za średnią krajową.
Najważniejsze to obrać sobie cel, i próbować do niego dążyć.

Elo

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 488

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 04 maja 2010, 14:38

a ja kurde napisałem że świętoszek zostal wydalony z domu na końcu :roll: a na początku ze był bardzo dobrym człowiekiem jak byłbiedny :roll:
Wiecie ile mozna popełnic błędów(tych jak pomylisz wątek w lekturze)?
Diamen23 pisze:prosta matematyka
najgorsze co może być :roll: Ogólnie szaroo to widze :(

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6601

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 maja 2010, 14:43

Matura to bzdura, każdy ją zdaje. Posłuchajcie starszego kolegi.

Kiedy jest z geografii?

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 04 maja 2010, 14:44

13., czwartek.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 04 maja 2010, 15:52

Jak dla mnie poziom trudność matury był tym razem jeszcze bardziej żenujący niż w latach ubiegłych. Dżizas, egzamin dojrzałości, a ci charakterystykę postaci na podstawie fragmentów dają :lol: Takie rzeczy to się w podstawowej szkole robiło jeśli mnie pamięć nie myli.

Mam nadzieję, że rozszerzona była trudniejsza.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1301

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 maja 2010, 15:57

a ja kurde napisałem że świętoszek zostal wydalony z domu na końcu :roll: a na początku ze był bardzo dobrym człowiekiem jak byłbiedny :roll:
Wiecie ile mozna popełnic błędów(tych jak pomylisz wątek w lekturze)?
a możesz mi powiedzieć po kiego ch.. odnosiłeś się do całej książki skoro w temacie było chyba podkreślone jeszcze że masz na fragmencie opisać swiętoszka :?: przecież oni i tak nie uznają tego co piszesz po za fragmentem i żadnych dodatkowych punktów nie dostaniesz...
Matura to bzdura, każdy ją zdaje. Posłuchajcie starszego kolegi.
Powiedz to tym którzy mają problemy z matematyką i teraz muszą ją zdawać obowiązkowo

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8637
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 maja 2010, 16:00

gilardino11 pisze: Powiedz to tym którzy mają problemy z matematyką i teraz muszą ją zdawać obowiązkowo
To jest na pewno lipa. Szczerze przyznam, że nie wiem co może być na maturze z matematyki, ale osobiście nigdy nie potrafiłem ogarnąć rysowania wszystkich brył geometrycznych i obliczania wszystkiego co z nią związane. To już łatwiejsze były równania, jakieś niewymierności i inne tego zasrane klamry :lol:

Awatar użytkownika
Metal
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal » 04 maja 2010, 16:35

Powiedzmy sobie wprost dzisiejsi humaniści, którzy walczą z maturą z matmy to głąby, którzy nadają sobie ten tytuł bezpodstawnie. Humanista to nie człowiek, który wie coś o sztuce o historii, nie mówiąc już o tym, że ci wybitni 'humaniści' znają sztukę z opracowań. Taki człowiek jest osobą inteligentną, z którą porozmawiasz na wiele tematów, obeznaną praktycznie w każdej dziedzinie. Przykre jak dziś się gwałci pojęcia.

Ja tam żałuje, że podstawa będzie banalna, mogłaby być trudniejsza od tej listopadowej - bo skoro tej nie zdało tyle ludzi to jestem załamany poziomem. Naprawdę czy tak trudno jest rozwiązać podstawowy logarytm, odczytać przedział, napisać wzór funkcji czy rozłożyć wielomian? Do tego mając kartę z wzorami... też kpina.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1301

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 04 maja 2010, 16:52

Powiedzmy sobie wprost dzisiejsi humaniści, którzy walczą z maturą z matmy to głąby, którzy nadają sobie ten tytuł bezpodstawnie
Nie wiem kto walczy kto nie.Nikt nawet nie sprawdził wcześniej na jakim poziomie jest matematyka w szkołach a w listopadzie obudzili się że jest tak źle.W szkołach często zdawalność była ledwo po nad 50-60% dodatkowo wyniki osiągane przez zdających nie byłe rewelacyjne.I nie chodzi o to że humaniści walczą o brak matmy na maturze tylko jej nie chce 90% uczniów :!: To że nie którzy z was chodzą do dobrych liceów i uczycie się dzień i noc matematyki czy innych przedmiotów nie znaczy wcale że w innych szkołach jest równie dobrze z zaangażowaniem w naukę.
Więc jaki jest sens robienia według nie których matury banalnej z matmy żeby zdało chociaż te 80% :?: :?: Żeby tylko była :?: No bo jak to będzie wyglądać jeżeli matematyka zostanie zrobiona na normalnym poziomie i wtedy zdałaby może 40% uczniów w całym kraju :?: Jak takie wyniki ogłosić opini publicznej :?: Jak bardzo ośmieszyło by się MEN :?: I wtedy media zlinczowałyby Ministerstwo i polskich Nauczycieli że nawet nie potrafią uczniów do matury przygotować...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 04 maja 2010, 16:56

I tak na niewiele wam się przyda ta matematyka której sie uczycie w szkole. Nam na pierwszym wykładzie z matmy oznajmili, że z tego co dotychczas umiemy przyda nam się tylko arytmetyka.
Powodzenia wszystkim.
Jeśli ktoś będzie na tyle zdolnym, że nie zda polskiego w takiej formie (zresztą jak ostatnio co roku, ja rok temu też miałem taką samą formę) to musi być debilem.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 maja 2010, 17:38

Tak patrze na ten arkusz.... i musze pryzznac, ze kiedys matura miala jakams renome a teraz przeciez mozna to zdac bez nauki... i to jest troche smutne -
Chyba kazdy zdajacy stara mature dojdzie do takiego wniosku. Prawda rocznik 85 i starsze? Bo moze ja sie myle
Kiedys byly 3 tematy ogolne bez jakichkolwiek fragmentow + dodatkowo kto chcial zamaist tego interpretacja wiersza, .
O ustnym z polskiego w ogole nie ma co pisac, bo nijak ma sie ten dawny gdzie losowalo sie pytania z ponad stu zagadnien z calego programu nauki podczas 4lat nauki do prezentacji bardzo czesto robionej przez osobe trzecia

Humanista wielkim nie bylem, matme sam wybralem z ktorej byla 4. A ustna to tez byl hardcore. Jezyk obcy to byl jedynie egzamin proforma, bowiem nie dalo sie raczej nie zdac
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 17:53 przez czeher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 04 maja 2010, 17:45

gilardino11 pisze:I nie chodzi o to że humaniści walczą o brak matmy na maturze tylko jej nie chce 90% uczniów :!:
No a 99% uczniów wogóle nie chce chodzić do szkoły tylko co z tego wynika :?:
Uczniowie nie mogą decydować o maturze jaka by nie była :!: O tym maja decydować ludzie, którzy się na tym znają, są ekspertami, mają wieloletnie doświadczenie :!: :mrgreen:

Po drugie matematyka na maturze obowiązkowa jak najbardziej :!:
Sam zdawałem "stara maturę" i zdaje sobie sprawę, że było to coś innego niż teraz ale wydaje mi się, że w takim zakresie w jakim była to każdy średnio rozgarnięty przy odrobinie własnej pracy (tak własnej pracy uczymy się nie tylko w szkole :!: ) był w stanie bez problemu ją zdać.

Po trzecie głupota jest tendencja "wszyscy zdają maturę" :!: Matura to matura powinna mieć swój poziom, przygotowujesz się i albo zdajesz albo nie :!: Nie każdy musi mieć maturę :!:

Po czwarte zderzenie z prawdziwa matematyką miałem na studiach mgr inż :mrgreen: całki, równania różniczkowe itd. to był hardkor :mrgreen: Na szczęście zakończony sukcesem. I to była matematyka trudna, z którą już nie każdemu powinno być po drodze (tylko z własnego wyboru :mrgreen: )...

Awatar użytkownika
Rafiq
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rafiq » 04 maja 2010, 18:00

Ten kto układał ten arkusz uważał chyba uczniów za całkowitych debili. Takiego czegoś , bo raczej nie była to matura, nie dało się nie zdać. Charakterystyki postaci to dzieci w podstawówce się uczą , a nie uczniowie liceum. Drugi temat już był bardziej wymagający , ale chyba każdy umie czytać tekst i wypisać z niego potrzebne fragmenty. Szczerze muszę przyznać , że trudniejsza była już próbna matura. Jeśli na podobnym poziomie będzie matma to już śmiech na sali .

Awatar użytkownika
gruchalbn
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gruchalbn » 04 maja 2010, 18:07

Ja osobiście wybrałem matmę rozszerzoną, mimo że nigdy prymusem nie byłem (z lenistwa) to już od początku liceum wiedziałem co wybiorę.
A to że wprowadzili matmę dla wszystkich, szczerze muszę przyznać że pokrzyżowało mi trochę plany. Gdyż zamiast przygotowywać się na lekcjach do poziomu rozszerzonego musiałem siedzieć i sam przerabiać większość dodatkowego materiału (bo nie będę realizował z klasą czegoś co już dawno mam opanowane), a nie należy to do banalnych czynności :|

Też jestem zdania że nie wszyscy powinni mieć zdaną maturę, bo jak widzę takiego który zawsze miał problemy ze zdanie do następnej klasy a później zdaje maturę i nie daj boże pójdzie na studia i je jakoś skończy to krew człowieka zalewa. A po studiach nie podejmuje żadnej pracy bo z jego wykształceniem to on powinien dwa razy tyle kasy dostawać.

Jutro od 9 do 17 na maturach :?
Niestety po jutrze to samo :?
Kto to wymyślił by podstawa i rozszerzenie było tego samego dnia :?:

Awatar użytkownika
SexyBitch
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SexyBitch » 04 maja 2010, 19:02

Niestety po jutrze to samo
Boj sie wyniku z polskiego :haha: