Wybory 2010 - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Swój głos oddam na

Bronisław Komorowski
25
36%
Jarosław Kaczyński
30
43%
Nie oddam głosu
14
20%
Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: Wybory 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 07 maja 2010, 0:08

Na PiS z tego co widzialem, to podPiSy zbierali m.in pod kościołami :rotfl: Niby "wolontariusze"
Tak samo ksiądz w mieście mówił na kazaniu, żeby "broń Boże nie głosować na Pawlaka i Komorowskiego bo to pierwsi grzesznicy RP, i należy wybrać męża stanu jakim jest Jarosław Kaczyński" :rotfl:

Wiecie może, czy Gabriel Janowski zebrał wymagane podpisy? :D Czy znowu będzie skakać i liczyć do dziesięciu :D

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 07 maja 2010, 0:19

Czarna Perła pisze:Na PiS z tego co widzialem, to podPiSy zbierali m.in pod kościołami :rotfl: Niby "wolontariusze"
Przed moim kościołem również zbierano podpisy na listę Kaczyńskiego, ale nie widzę w tym nic złego. W niedzielę na mszę chodzi bardzo dużo ludzi, z których wielu bardzo chętnie wesprze podpisem swojego(albo nawet nie swojego, bo sam bym podpisał taką listę, mimo że na Kaczyńskiego nie zagłosuję) kandydata. I osoba, o której mówię nie stała tuż przed drzwiami kościoła, lecz trochę dalej, na chodniku.
A co to znaczy "niby wolontariusze"? Rozumiem, że to ironia, ale nie załapałem. Akurat facet, o którym wspomniałem był bardzo miły. Jak ludzie mu odmawiali, to grzecznie przepraszał, że zabrał czas, życzył "miłej niedzieli" itp.
Niespecjalnie dziwi mnie też niechęć kleru wobec Pawlaka.

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 07 maja 2010, 0:48

Chodzi o to , że jak ostatnio jakiś czarny powiedział - nie należy mieszać kościoła z polityką i odwrotnie.
A tutaj to jest ewidentne mieszanie, mnie się to nie podoba osobiście.
Ale to jest tylko moje zdanie :)

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 07 maja 2010, 0:53

Ale jakie to jest mieszanie Kościoła z polityką? To że zbiera się podpisy w pobliżu kościołów? Przecież nie robi się tego wewnątrz świątyni, więc nie przesadzajmy.

I co to za murzyn, którego cytujesz? :)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 07 maja 2010, 0:56

Czyzby? :lol:

http://www.tvn24.pl/-1,1654616,0,1,ksia ... omosc.html

Wierni modlący się w kościele w tarzańskim Poroninie (woj. małopolskie) usłyszeli dziś podczas ogłoszeń parafialnych, że w zakrystii świątyni można złożyć podpis za kandydaturą Jarosława Kaczyńskiego. Nagranie z takim ogłoszeniem dostaliśmy na platformę Kontakt TVN24 od jednego z internautów. Ksiądz proboszcz w rozmowie z portalem tvn24.pl zapewnia, że w podobny sposób potraktowane zostaną - o ile się zgłoszą - sztaby innych kandydatów.

chcialbym zobaczyc czy naprawde jakby napieralski sie zglosil albo komorowski to czy by pozwolili ;)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 07 maja 2010, 1:08

Nic nowego. Kumpel kiedyś mi opowiadał o księdzu z jego parafii, który przed wyborami nawoływał z ambony by głosować na "prawych i sprawiedliwych" kandydatów :lol:

Awatar użytkownika
Czarna Perła
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Czarna Perła » 07 maja 2010, 1:10

No właśnie o to mi chodzilo.

A ten murzyn to tzw "czarna stonka" :boruta:

Nienawidzę księży - i to jest moja sprawa.

Wielcy cnotliwi, a co niedziela sobie jeżdżą na dziewczynki, fiki miki i te sprawy ;] U nas proboszcz ma ok 60 lat, i ma panienkę, która ma 25 lat... I jak taki ktoś ma prawo pouczać wiernych z ambony o życiu w zgodzie z wiarą i nauką Kościoła?

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 07 maja 2010, 7:34

Cris7 pisze: Co do zbierania podpisów, to nie do końca zrozumiałem. Jak można przeliczać podpis na różnych listach jako jeden? Logicznym wydaje mi się, że można się wpisać na listach ilu się chce kandydatów, tylko aby umożliwić im start. Nie widzę w tym nic złego. I na czyjej liście niby ten jeden głos byłby liczony? Na każdej w ułamku? I chodzenie po domach też się zdarza, bo zbierać podpisy może praktycznie każdy. Później musi tylko je dostarczyć w odpowiednie miejsce i tyle.
A jakbym sie wpisał u roznych ludzi 1000 razy na jednego kandydata?

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 07 maja 2010, 11:17

Czarna Perła pisze:Wielcy cnotliwi, a co niedziela sobie jeżdżą na dziewczynki, fiki miki i te sprawy ;] U nas proboszcz ma ok 60 lat, i ma panienkę, która ma 25 lat... I jak taki ktoś ma prawo pouczać wiernych z ambony o życiu w zgodzie z wiarą i nauką Kościoła?
Uogólnienie to naprawdę piękna rzecz 8)
Czyli z tym czarnym, to nie chodziło o murzyna, tylko o księdza, tak? Nie spotkałem się po prostu wcześniej z tym określeniem. Tym bardziej z "czarną stonką". Płytkie, ale nigdy nie spodziewam się za wiele.

Piotr, teraz rozumiem. Po prostu inaczej pojąłem sens Twojej wcześniejszej wypowiedzi. Z tego co wiem, to Ci zbierający zazwyczaj informują, że tylko raz należy składać podpis pod listą kandydata. Bo to tylko utrudnianie sprawy tym zbierającym, którzy nie mogą być pewni ile mają głosów.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 maja 2010, 1:51

Podczas jednej z ostatnich debat na Polsacie urzekl mnie Gabriel Janowski. Szkoda ze nie uzbieral wymaganej liczby podpisow bo chlop mowil z wielka pasja. Caly dzien sie smialem po tym jak zgasil JKM mowiac "Panie szanowny nie przerywalem i prosze cie Janusz zachowaj dyscypline" - Janusz pokornie odpowiedzial "Dobrze zachowam" :mrgreen:
Nie moge sie doczekac kolejnych debat. Niestety juz bez Gabriela ale za to z Januszem. On tez czasami potrafi cos przedniego powiedziec.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 08 maja 2010, 11:28

Co sie stało z sondą?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 08 maja 2010, 16:13

Komuś się chyba wyniki nie spodobały i zresetował :P :lol:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 maja 2010, 18:50

Magnum pisze:Co w końcu z tym Lepperem? Bo parę dni temu było, że niby TK uznało, że koleś skazany prawomocnym wyrokiem sądu kandydować nie może.. wie ktoś jak to się skończyło?
Andrzej Lepper wśród dziesięciu kandydatów na prezydenta RP

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /715951235

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 08 maja 2010, 23:54

Nigdy nie zagłosowałem na JKM i pewnie nigdy na niego nie zagłosuję. Jest w pewnych kwestiach zbyt radykalny, ale odrzucenie wszystkiego co związane z komuną (socjal!!!) i pomoc dla aktywnych to jest to o czym marzę. Studentem już nie jestem, ale entuzjazm tych co studiują i chcą coś zrobić jak najbardziej podzielam. Co w tym takiego smutnego?

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 maja 2010, 10:00

Co do JKM to chyba jakiś czas temu zbierał podpisy o przywrócenie kary śmierci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”