Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 370

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 maja 2010, 13:01

emdżej pisze:Bardzo dobrą (moim zdaniem) decyzję podjął dziś Smuda. Na najbliższe zgrupowanie i mecz z Finlandią powoła do kadry Przemysława Tytonia. Słusznie, bo chłopak odkąd wskoczył do bramki Rody to zbiera naprawdę pochlebne opinie i zainteresowały się nim czołowe kluby Eredivisie (mówi się o PSV i Twente). Może warto dać mu szansę.
Lepsza to pewnie decyzja niż powoływanie piłkarskich kalek w postaci Pawełka i Przyrowskiego. Wszystko wszystkim, ale szanse niech dostają zawodnicy z których można korzystać, bądź tacy, którzy się rozwijają albo dają nadzieje na dalszy rozwój. Tego Tytonia trochę jeszcze pamiętam z Łęcznej, ale jeśli gra za granicą i zbiera przy tym dobre noty, to zasługuje na szansę, skoro w kadrze jest miejsce dla Fabiańskiego, gościa który przez kilka lat nie nauczył się dobrze zachowywać przy wrzutkach, może ten będzie jakąś alternatywą. Z Finami ma rozegrać całe spotkanie.
Smuda coś wspominał o powołaniu dla Mateusza Cetnarskiego, fajnie, ostatnio dobra forma, spotkania z dobrymi rywalami- mam nadzieje, że ciekawie się zaprezentuje. Z gorszych spraw Smuda jakieś brednie opowiadał o Iwańskim- co [k****] jest z tymi ludźmi czy nigdy nie może być normalności, albo przynajmniej przyzwoitości. Ten zawodnik umniejsza rangę reprezentanta Polski. Już niech będzie ten cały Mierzejewski, bo przynajmniej ciągnął kilka spotkań Polonię i na tle jej zawodników wyróżniał się zdecydowanie, nie licząc ostatniego spotkania.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 09 maja 2010, 20:50

Jarzinho pisze:Iwańskim
Jeśli Iwański dostanie powołanie to naprawdę zasadne będzie pytanie "What the fuck?". Zwłaszcza. że powołania nie dostał np. Majewski. Akurat wczoraj miałem porównanie, bo oglądałem najpierw spotkanie Blackpool - Nottingham, a zaraz potem Legia - Wisła. Abstrahując od poziomu obu meczów( takiego spotkania jak to w walce o Premiership nie da się zobaczyć w polskiej lidze), Majewski prezentował się bardzo dobrze, a Iwański tragicznie. Majewski to już nie jest to samo chucherko co w Polonii, które owszem miało niezły przegląd pola i prostopadłe podanie, ale walki unikało jak ognia. Teraz ten chłopak nie odstawia nogi i walczy, bo inaczej usiadłby w Anglii na trybunach po pierwszym meczu. Do tego nie zatracił swoich atutów ofensywnych. Obecnie jest przepaść między Iwańskim, a Majewskim.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 maja 2010, 21:25

Fabiański miał dołek. Ale skoro Wenger nie chce się go pozbywać i liczy na niego, to trzeba mu pomóc. Może uwierzy znowu w siebie i zacznie dobrze bronić - powiedział selekcjoner.
Fabianski Wengerowi zawdziecza powolanie do kadry :boruta:

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VADER » 12 maja 2010, 11:35

Za nieco ponad 2 tygodnie naszą kadrę czeka w Kielcach pierwszy z trzech zaplanowanych meczyków towarzyskich przed mundialem...z reprezentacją Finlandii.Franz Smuda sprawdzi w tym meczu napewno młodego piłkarza FC Koln-Adama Matuszczyka.Do niedawna nikt o tym chłopaku nie słyszał,więc korzystając z zaproszenia mojego znajomego który mieszka niedaleko Kolonii wybrałem się z kumplem kilkanaście dni temu na mecz popularnych Kozłów aby obejrzeć chłopaka w akcji i ewidentnie kopara mi z wrażenia opadła.Matuszczyk biegał za dwóch i nie wyglądał na człowieka,który odczuwa zmęczenie.Do tego urodzony w Gliwicach defensywny pomocnik harował na całym boisku-pewnie grał z tyłu asekurując partnerów,ale też inicjował ataki.Ekipa z Kolonii jest dumna z Adama że taki nieopeirzony jeszcze żółtodziób sprawdza się tak dobrze.Adam ma bardzo dobre warunki fizyczne.Przy 183 cm wzrostu może jest za szczupły,ale nie niema co wymagać zbyt wiele.Nie musi wyglądać jak "Pudzian".Chłopak ten jest bardzo inteligentny i... nad wyraz dorosły.Ma już żonę i dziecko.W jego życiu nie ma już miejsca na wyskoki co pokazuje dobitnie że rodzina to dla niego świętość (w Polsce można takich piłkarzy policzyć na palcach jednej ręki).Czy ma wady?Pewnie że ma-jak każdy do czego sam w niemieckiej prasie się przyznaje bo mam w domu klubową gazetkę w której sam się przyznaje że brakuje mu zwłaszcza dynamiki,ale popracuje nad tym intenswynie podczas przygotowania do następnego sezonu w Bundeslidze.Ja mam o tym zawodniku jak najlepsze zdanie i sądzę że z Finami ten chłopak w koszulce z Orłem na piersi zaskoczy wszystkich na trybunach i przed telewizorami jak Ludo Obraniak.Widać że polscy stranieri wychowani piłkarsko w Zachodniej Europie od młodego brzdąca są o lata świetlne lepiej przygotowani pod każdą postacią niż nasi kulawi rdzenni piłkarze.Sądze że Polska linia pomocy już i tak teraz chyba najsilniejsza formacja naszej kadry z Matuszczykiem w składzie na kilka lat (oby do Euro 2012) będzie formacją która będzie siać nie tyle panikę w zespole przeciwnika,ale będzie formacją której należeć się będzie szacunek.Młody Adam Matuszczyk będzie ogromnym wzocnieniem dla kadry Franza Smudy.I niech nasi piłkarze którym się marzy gra w zespole narodowym zaczęli w końcu ciężej zasuwać na treningach i meczach aby samym sobie i takim malkontentom jak Ja udowodnić że rodowity Polak też może.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 12 maja 2010, 17:27

VADER pisze:.Chłopak ten jest bardzo inteligentny i... nad wyraz dorosły.Ma już żonę i dziecko.W jego życiu nie ma już miejsca na wyskoki co pokazuje dobitnie że rodzina to dla niego świętość (w Polsce można takich piłkarzy policzyć na palcach jednej ręki).
Nikomu nie życzę takiej dorosłości, gdzie on miał głowę dając synowi Lennox Lewis na imię. Co ja mam dać swojemu Kobe Bryant. :idea:

Kadra Polski na mecze z Finlandią, Serbią i Hiszpanią:

bramkarze: Tomasz Kuszczak (Manchester United), Łukasz Fabiański (Arsenal Londyn), Przemysław Tytoń (Roda Kerkrade)
obrońcy: Dariusz Dudka (AJ Auxerre), Michał Żewłakow (Olympiakos Pireus), Łukasz Piszczek (Hertha Berlin), Grzegorz Wojtkowiak (Lech Poznań), Tomasz Jodłowiec (Polonia Warszawa), Kamil Glik (Piast Gliwice), Maciej Sadlok (Ruch Chorzów).
pomocnicy: Rafał Murawski (Rubin Kazań), Jakub Błaszczykowski (Borussia Dortmund), Ludovic Obraniak (OSC Lille), Adam Matuszczyk (FC Koeln), Adrian Mierzejewski (Polonia Warszawa), Mateusz Cetnarski (GKS Bełchatów), Maciej Rybus (Legia Warszawa), Patryk Małecki (Wisła Kraków), Sławomir Peszko (Lech Poznań).
napastnicy: Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre), Dawid Nowak (GKS Bełchatów), Robert Lewandowski (Lech Poznań), Artur Sobiech (Ruch Chorzów).

Lista rezerwowa: Dariusz Pietrasiak (GKS Bełchatów), Arkadiusz Głowacki (Wisła Kraków), Seweryn Gancarczyk (Lech Poznań), Marcin Kowalczyk (Dynamo Moskwa), Tomasz Bandrowski (Lech Poznań), Rafał Boguski (Wisła Kraków), Radosław Majewski (Nottingham Forest), Maciej Iwański (Legia Warszawa), Łukasz Janoszka (Ruch Chorzów).

Bóg, a raczej Smuda uchronił nas przed Iwańskim. Kadra naprawdę bardzo dobra, ja osobiście nie mam do nikogo większego ale. Może Fabiana... Sobiech i Cetnarski już dawno sobie zasłużyli na powołanie, o Wojtkowiaku nie będę się rozpisywał, bo zdrowy Dyzio to najlepszy prawy obrońca w Ekstraklasie. Prędzej czy później musiał być powołany przez Franza, choć myślę, że u niego będzie grał na środku defensywy. Nie dostrzegam lewego obrońcy być może będzie tam grał Dudka. Ciekawie się zapowiadają te 3 towarzyskie gierki. Oby nikt nie wyleciał, bo w rezerwie jest sam Iwański.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 maja 2010, 17:31

Jarzinho pisze:Nie dostrzegam lewego obrońcy być może będzie tam grał Dudka
a nie Sadlok ? chyba tam grał na tym turnieju śmiesznym w Tajlandii, czy gdzie oni tam byli i ostatnio Franz mówił, żewidzi go na tej pozycji. Szkoda, że Majewski tylko na rezerwie, ale jak jest na rezerwie, tzn. że go Franek widzi i nie skreśla, wiec nie ma co narzekać.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 12 maja 2010, 18:41

Mam nadzieję, że w każdym z tych spotkań zobaczymy innego bramkarza. Tak by było sprawiedliwie, a chętnie zobaczę jak w kadrze spisze się Tytoń. (Jeśli z Rody do kadry tak blisko, to może niedługo zobaczymy w niej Prusa? :lol: )
Co do lewej obrony to zapewne zagra tam Dudka, który w meczu z Bułgarią zaprezentował się na tej pozycji naprawdę nieźle. Linia pomocy z Peszko i Kubą na bokach, oraz Ludo w środku może wyglądać naprawdę ciekawie. Chciałbym, żeby Janas nie zawahał się przed sprawdzeniem ustawienia z dwójką z przodu. Ta dwójka to oczywiście Lewandowski i Jeleń. Chociaż gdyby np. wraz z Ludo miał w środku grać jeszcze Matuszczyk, to pewnie Franz kosztem jednego napastnika wstawi do składu defensywnego pomocnika i zagra 4-5-1. Ale w zasadzie to cholera go tam wie, jak drużynę poukłada.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2010, 19:22

Chciałbym, żeby Janas nie zawahał się przed sprawdzeniem ustawienia z dwójką z przodu.
Też go wolałbym w kadrze, ale obawiam się, że Smuda go nie posłucha. ;)
Bardzo rozsądna kadra, przyczepić mógłbym się tylko do Nowaka i Rybusa, ale z drugiej strony - kto za nich?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 12 maja 2010, 20:10

Ja bym zamiast Fabianskiego bardzo chetnie zobaczyl Szczesnego – zagral bardzo dobry sezon w trzeciej lidze angielskiej i to bylby swietny test na wyzszym poziomie…

Awatar użytkownika
kubaokocim
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kubaokocim » 12 maja 2010, 21:15

Szczerze mówiąc kadra Polski prezentuję się dość ciekawie. Wydaje się że są to na tą chwilę najlepsi Polscy gracze. ( jeszcze jest Majewski, Brożek ). Ogólnie zapowiadają się ciekawe spotkania. Zobaczymy jak to wszystko Franz ustawi. Ja proponuję: Kuszczak - Dudka, Sadlok, Glik, Wojtkowiak - Murawski - Błaszczykowski, Obraniak, Peszko - Jeleń, Lewandowski. Ustawienie 1-4-1-3-2. Można też na lewą stronę dać Żewłakowa, i zamiast Jelenia wchodzi Dudka i wtedy jest 1-4-2-3-1. Jednak wole bardziej ofensywny skład, będzie ciekawie i przy okazji zobaczymy na co naszych stać z przodu. Dużo ofensywnych graczy, Małecki, Rybus, Matuszczyk, Mierzejewski, w odwecie, więc jest czym starszyć, za to ciężko znaleźć zawodników w środku pola odpowiedzialnych za typową destrukcję. Chyba Jodłowiec może grać jako defensywny? A Cetnarski? To chyba zawodnik bardziej ofensywny?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 12 maja 2010, 21:16

A Cetnarski? To chyba zawodnik bardziej ofensywny?
Zdecydowanie bardzo ofensywny gracz.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 13 maja 2010, 15:18

Wilmore pisze:Bardzo rozsądna kadra, przyczepić mógłbym się tylko do Nowaka i Rybusa, ale z drugiej strony - kto za nich?
Za Nowaka to mógłby jeszcze ewentualnie dostać szansę Janczyk. Trochę bramek w Belgii strzelił i nie zaszkodziłoby go wypróbować.
A jeszcze co do ustawienia, to oczywiście to bardziej ofensywne przetestować należałoby z Finlandią, ewentualnie z Serbią. Bo wiadomo, że na Hiszpanów to nie ma się co rzucać.

Awatar użytkownika
peler
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peler » 13 maja 2010, 18:33

Ja natomiast chciałbym zobaczyć w akcji Tytonia. Smuda mówi że będzie grał z Finlandią. :lol:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 maja 2010, 18:59

zeby tylko fabiana na hiszpanie nie wystawil to bedzie dobrze :P

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 13 maja 2010, 19:05

Raczej nie musisz się bać. Przeciwko najmocniejszemu przeciwnikowi powinien bronić numer 1, a takim w klasyfikacji Smudy jest Kuszczak. I od razu mówię, że współczuję Tomkowi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”