FMy - Strona 498

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Re: FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 10 maja 2010, 17:18

Dodam linki do skrinów, co by nie zaśmiecać tematu obrazkami:
tabela - 1 sezon: http://i43.tinypic.com/nnsj9i.jpg
tabela - 2 sezon: http://i44.tinypic.com/fu3rkh.jpg
mój transferowy powód do dumy: http://i39.tinypic.com/2aew6ps.jpg
jego historia: http://i44.tinypic.com/351xvr9.jpg
mój profil menedżerski: http://i44.tinypic.com/5zhzlc.jpg
moje statystyki: http://i44.tinypic.com/xmkd1i.jpg

i dla Pawła, Cheikh Sadibou Gueye w 2012 roku: http://i39.tinypic.com/iclbv9.jpg

Jakby ktoś był czegoś ciekaw, śmiało, pytać.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 11 maja 2010, 10:16

Idzie mi nie gorzej. Doprowadziłem MK Dons z League One do Premiership, gram nawet w 1/8 Ligi Europejskiej po awansie przez Puchar Anglii, ale mam kilka problemów, z którymi nie mogę sobie poradzić.
Po pierwsze nie mogę dobrze ustawić piłkarzy przy rzutach rożnych. Sam stwarzam minimalne zagrożenie pod bramką przeciwnika, a tracę bardzo dużo bramek po kornerach właśnie, pomimo, że mam w drużynie kilku świetnie grających głową piłkarzy. Jakieś podpowiedzi? Druga sprawa to motywowanie zespołu na mecze z przeciętniakami, słabszymi ode mnie. Potrafię ograć Liverpool, Arsenal, urwać dwukrotnie punkty Manchesterowi, a przegrywam dwa mecze z Peterborough czy Birmingham.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 11 maja 2010, 11:38

Ponoć na łatce 1.3.0 są killerrogi. Ma wyglądać to tak:
dwóch piłkarzy ustawiasz z tyłu (DL, DR domyślnie)
dwóch ustawiasz przy bramkarzu
dwóch na odegranie na krótki słupek
dwóch, by stali przy długim słupku
dwóch pod polem karnym, z tym, że jeden z nich to wykonawca (tak, by jeden zostawał z tyłu, ten z dobrym strzałem z dystansu)

Rzuty rożne w pole bramkowe.

Wyglądać ma to tak, że wykonawca zagrywa przed pole karne, skąd jakiś piłkarz z dobrym strzałem uderza i piłka leci do bramki.

Osobiście to testowałem i wykonawca zazwyczaj gra jednak w to pole bramkowe, rzadko się decydował na zagranie przed pole karne, więc ja skuteczności tego "triku" nie mogę potwierdzić. Jednak prawdą jest, że jak już zagra przed pole karne, a jest tam koleś z dobrym kopytem, to zdecydowana większość takich strzałów wpada do bramki. Więc przetestuj jeśli chcesz. Na stronach poświęconych FMowi rozpływają się nad tym zagraniem. Ja jednak osobiście wolę, gdy moi obrońcy środkowi w sezonie łącznie strzelą 10 goli po stałych fragmentach gry, ale nie umiem tak zrobić w tym nowym managerze. Często kończą sezon z okrągłym zerem na koncie, a mogliby wspomóc atak.

Co do rozmów, to ja daję często piłkarzom "możecie wygrać", w łatwiejszych meczach "oczekuję wygranej", jak remisują do przerwy lub przegrywają - "rozczarowanie" lub nawet "złość". Często też karcę ich indywidualnie. Choć sam nie zawsze jestem zadowolony z gry ze słabszymi. Może warto trochę pokombinować z taktyką: rywal gra wąsko, rozszerzmy grę, mamy wysokiego napastnika - dośrodkujmy mu, jak są bardzo głęboko i nie ma możliwości przedarcia się przez obronę, może warto nakazać piłkarzom brać przykład ze Stankovicia i szukać pięknych goli z daleka? Warto sprawdzić, co pomoże.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 11 maja 2010, 13:33

Haha, Mazur dobrze mnie podsumował. Chciałem testować jeden sezon tę taktykę i killer rogi. W tych killer rogach jeszcze musisz zaznaczyć, żeby wykonywali rzut rożny w pole karne. W opcjach taktyka - ustawienia drużynowe. Troche głupia ta gra była bo co chwile wygrywałem po 5:0 albo 6:0 :P

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 11 maja 2010, 18:35

W pole karne powiadasz? Ja ustawiałem w pole bramkowe i dlatego tak było jak było. Hmm, coś źle doczytałem. Szkoda, że takie rzeczy są w tej grze, fajniej byłoby, gdyby gra nie kusiła sama do oszustw, tak, jak nie idzie, robi się wszystko, by wygrać. Szczególnie, że znając skuteczność danego wariantu, jak ktoś chce ustawiać coś po swojemu, automatycznie traci jedną możliwość, bo ona ociera się o oszustwo. Szkoda.

piast_strzelce
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piast_strzelce » 13 maja 2010, 20:31

Poszukuję defensywnego pomocnika do ligi angielskiej. Ale takiego w stylu Essiena. Dobry zarówno w defensywie jak i rozgrywaniu gdy trzeba. Za nie wielkie pieniądze. Może ma ktoś jakieś sprawdzone nazwiska?

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 13 maja 2010, 20:39

Kiedyś z Toulouse (grałem Chelsea) w pierwszym sezonie wyciągnąłem za 10 mln Etienne Capoue, grał świetnie, załapał się nawet do pierwszej jedenastki. Ewentualnie sprawdziłbym Moussa Sissoko lub Blaise Matuidi. A jak kogoś bardziej doświadczonego, mogącego grać jako defensywny pomocnik (chyba) i jako ofensywny pomocnik to Achille Emana - jego chyba wyciągniesz ze wszystkich wymienionych najtaniej.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 13 maja 2010, 21:06

piast_strzelce pisze:Poszukuję defensywnego pomocnika do ligi angielskiej. Ale takiego w stylu Essiena. Dobry zarówno w defensywie jak i rozgrywaniu gdy trzeba. Za nie wielkie pieniądze. Może ma ktoś jakieś sprawdzone nazwiska?
Polecam brazylijczyka Sandro z Internacionalu...w 3 sezonie kupił go Zenit za 4 mln ja niestety żem go wyciągnął za większe pieniądze bo po kolejnych 3 sezonach się niesamowicie rozwinął ale nienarzekam :) i tak jak osoba wcześniej wspomniała warto też zainwestować gracza Touluse Etienne Capoue

EDIT: solidny też jest Necip z Besiktasu...oraz potwierdzam Annan i Zaculini są jedni z najlepszych na swojej pozycji :)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, 23:49 przez ddemon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 13 maja 2010, 21:32

Zależy jak dobrego zawodnika szukasz. U mnie karierę robi Victor Pallson z Islandii. Zarąbisty jest choć statów nie ma niesamowitych, przeważnie 14-15, ale dosłownie wszystko. Teraz próbuję jeszcze ściągnąć na tę pozycję Thiago z Sao Paulo.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 13 maja 2010, 21:42

Z tego co pamiętam najlepszym 'silnym' DMFem w grze wśród talentów jest Moussa Sissoko z Tuluzy.Niewiele mu ustępuje Anthony Annan z Rosenborga,ale za to jest dużo tańszy (okolice 2-5 mln €).Z 'rozgrywających' DMFów świetny jest np. Adrien ze Sportingu (aczkolwiek trzeba mu dać 2-3 sezony na rozwinięcie,szczególnie atrybutów fizycznych) czy wspomniany tu wcześniej Sandro.Ciekawym pomysłem może być także wystawienie na DMFie nominalnych obrońców,którzy jaką drugą pozycję mają DMFa.Swietnym przykładem jest tu Fazio z Sevilli (około 10 mln €) czy Havard Nordtveit z Arsenalu.
Przy nieograniczonym budżecie brałbym w ciemno o każdej porze dnia i nocy De Rossiego z Romy i właśnie Essiena z Chelsea.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 13 maja 2010, 21:56

MazurXIII pisze:Anthony Annan z Rosenborga,ale za to jest dużo tańszy (okolice 2-5 mln €)
Potwierdzam. Sprawdza się za równo jako DPŚ jak i PŚ. Choć zdecydowanie lepszy jako defensywny pomocnik, to rozgrywa nieźle piłkę, a i czasem coś strzeli z dystansu. Mam go w Wolfsburgu i się sprawdza. Równa, wysoka forma.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 13 maja 2010, 22:18

A ja mam Zuculiniego i też jest fajnie. Nieźle wymiata.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 13 maja 2010, 22:25

A ja mam Javi Martineza, i Miguela Veloso w Getafe ;)

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 13 maja 2010, 23:51

lisek_chz pisze:A ja mam Zuculiniego i też jest fajnie. Nieźle wymiata.
Miałem go przez sezon w Atalancie w ramach wypożyczenia, bo Motta często się łamał, a Guarante często wystawiałem jako środkowego pomocnika. I szału nie robił, więc nie zdecydowałem się na transfer. Ale atrybuty ma fajne, więc możliwe że stać go na lepszą grę.

piast_strzelce
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piast_strzelce » 14 maja 2010, 0:48

Nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu :) Dzięki wielkie ze wszystkie propozycje :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”