Grupa D - Niemcy, Serbia, Australia, Ghana

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Grupa D - Niemcy, Serbia, Australia, Ghana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 12 maja 2010, 12:59

Niemcy

Obrazek

RANKING FIFA: 6

SZEROKA KADRA:
Bramkarze: Hans-Jörg Butt, Manuel Neuer, Tim Wiese.

Obrońcy: Per Mertesacker, Westermann Heiko, Philipp Lahm, Jerome Boateng, Beck Andrea, Arne Friedrich, Serdar Tasci, Marcell Jansen, Holger Badstuber, Dennis Aogo.

Pomocnicy: Michael Ballack, Sami Khedira, Piotr Trochowski, Marko Marin, Bastian Schweinsteiger, Christian Trasch, Mesut Ozil, Toni Kroos.

Napastnicy: Lukas Podolski, Miroslav Klose, Stefan Kiessling, Cacau, Thomas Muller, Mario Gomez.
Serbia

RANKING FIFA: 16

Obrazek

SZEROKA KADRA:
Goalkeepers: Vladimir Stojkovic (Wigan/England), Zeljko Brkic (Vojvodina Novi Sad), Bojan Isailovic (Cukaricki Belgrade), Andjelko Djuricic (Leiria/Portugal)

Defenders: Branislav Ivanovic (Chelsea/England), Antonio Rukavina (1860 Munich/Germany), Nemanja Vidic (Manchester United/England), Neven Subotic (Borussia Dortmund/Germany), Aleksandar Lukovic (Udinese/Italy), Ivan Obradovic (Real Zaragoza/Spain), Aleksandar Kolarov (Lazio/Italy)

Midfielders: Dejan Stankovic (Inter Milan/Italy), Nenad Milijas (Wolves/England), Milos Krasic (CSKA Moscow/Russia), Milan Jovanovic (Standard Liege/Belgium), Milos Ninkovic (Dynamo Kiev/Ukraine), Zdravko Kuzmanovic (Stuttgart/Germany), Zoran Tosic (Manchester United/England), Miralem Sulejmani (Ajax/Netherlands), Gojko Kacar (Hertha Berlin/Germany), Nemanja Matic (Chelsea/England), Radosav Petrovic (Partizan Belgrade)

Forwards: Nikola Zigic (Valencia/Spain), Marko Pantelic (Ajax/Netherlands), Danko Lazovic (Zenit St Petersburg/Russia), Dragan Mrdja (Vojvodina), Dejan Lekic (Red Star Belgrade)

Australia

Obrazek

RANKING FIFA: 20

SZEROKA KADRA:
Australia squad
Goalkeepers: Adam Federici (Reading/England), Eugene Galekovic (Adelaide Utd), Brad Jones (Middlesbrough/England), Mark Schwarzer (Fulham/England),

Defenders: Michael Beauchamp (Al-Jazira/United Arab Emirates), David Carney (FC Twente/Netherlands), Scott Chipperfield (Basel/Switzerland), Shane Lowry (Aston Villa/England), Mark Milligan (JEF United/Japan), Craig Moore (uncontracted), Lucas Neill (Galatasaray/Turkey), Jade North (Tromso/Norway), Luke Wilkshire (Dinamo Moscow/Russia), Rhys Williams (Middlesbrough/England)

Midfielders: Mark Bresciano (Palermo/Italy), Tim Cahill (Everton/England), Nick Carle (Crystal Palace/England), Jason Culina (Gold Coast Utd), Brett Emerton (Blackburn Rovers/England), Richard Garcia (Hull City/England), Vince Grella (Blackburn Rovers/England), James Holland (AZ Alkmaar/Netherlands), Brett Holman (AZ Alkmaar/Netherlands), Mile Jedinak (Antalyaspor Kulubu/Turkey), Tommy Oar (FC Utrecht/Netherlands), Carl Valeri (Sassuolo/Italy), Dario Vidosic (Nuremberg/Germany),

Forwards: Josh Kennedy (Nagoya Grampus/Japan), Harry Kewell (Galatasaray/Turkey), Scott McDonald (Middlesbrough/England), Nikita Rukavytsya (FC Twente/Netherlands)

Ghana

Obrazek

RANKING FIFA: 32

SZEROKA KADRA :
Goalkeepers: Richard Kingson (Wigan Athletic/ENG), Daniel Agyei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Hearts of Lions), Stephen Adams (Aduana Stars)

Defenders: Samuel Inkoom (Basel/SUI), Eric Addo (Roda JC/NED), Jonathan Mensah (Granada/ESP), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek/EGY), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen/GER), John Mensah (Sunderland/ENG), Isaac Vorsah (Hoffenheim/GER), John Paintsil (Fulham/ENG)

Midfielders: Sulley Muntari (Inter Milan/ITA), Derek Boateng (Getafe/ESP), Anthony Annan (Rosenborg/NOR), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese/ITA), Kwadwo Asamoah (Udinese/ITA), Andre Ayew (Marseille/FRA), Michael Essien (Chelsea/ENG), Stephen Appiah (Bologna/ITA), Haminu Dramani (Lokomotiv Moscow/RUS), Quincy Owusu Abeyie (Al Sadd/QAT), Bernard Kumordzie (Panionios/GRE), Laryea Kingston (Hearts/SCO), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth/ENG)

Strikers: Matthew Amoah (NAC Breda/NED) Asamoah Gyan (Rennes/FRA), Prince Tagoe (Hoffenheim/GER), Dominic Adiyiah (AC Milan/ITA)

13.06
16:00 Durban
Niemcy -:- Australia

20:30 Pretoria
Serbia -:- Ghana

18.06
13:30 Port Elizabeth
Niemcy -:- Serbia
-
19.06
13:30 Rustenburg
Ghana -:- Australia

23.06
20:30 Johannesburg
Ghana -:- Niemcy

20:30 Nelspruit
Australia -:- Serbia

Niemcy byli na podium 2 ostatnich MŚ, tym razem apetyty są równie wielkie.
Kangury po ostatnim turnieju byli tak zachwyceni że pojawiła się propozycja zorganizowania tej imprezy w Australii
Ghana posiada w swoim zespole kilku klasowych piłkarzy z Europejskich lig. A w Niemczech zostali zatrzymani przez Brazylijczyków w 1/8
Serbowie to solidna europejska firma i chyba najwięcej w nich zostało z byłej Jugosławii.
Drabinka krzyżuje ich z grupą C
England
United States
Algeria
Slovenia

Będzie ciekawie ;)

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Re: Grupa D - Niemcy, Serbia, Australia, Ghana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 12 maja 2010, 13:03

Podolski w składzie może trochę dziwić chociaż Lukas w reprezentacji gra dobrze a w klubie tylko fatalnie. W tym sezonie strzelił 'aż' 2 gole :roll: Ten cały skład Niemiec jakiś taki mało przekonujący. Dużo młodych perspektywicznych zawodników jak Marin, Ozil czy Kroos. Swietny skład ma Serbia i ją obstawiam jako czarnego konia mistrzostw. Mają kim straszyć ;)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 12 maja 2010, 13:08

kaczy pisze:Bojan Isailovic (Cukaricki Belgrade)
Isailović gra w Zagłębiu Lubin. Wprawdzie jeśli pojedzie na mundial (a raczej tak) to jako rezerwowy, ale warto pamiętać, że mamy w RPA przedstawiciela polskiej ekstraklasy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 maja 2010, 13:13

emdżej pisze:Isailović gra w Zagłębiu Lubin. Wprawdzie jeśli pojedzie na mundial (a raczej tak) to jako rezerwowy, ale warto pamiętać, że mamy w RPA przedstawiciela polskiej ekstraklasy.
jest też Janek Mucha przecież, choć nie wiem czy jego jeszcze się liczy, jako przedstawiciela naszej ligi.
Serbia mi się podoba. Obronę i pomoc mają bardzo silną. Gorzej z bramką, co prawda 3 z nich nie znam :P ale Stojkovica już tak i nie jest to bramkarz, którego należałoby się bać [chociaż akurat on nie bronił, jak Chelsea 8 strzelała, a tylko na ławce siedział :P]
Obrona mocna, pomoc jeszcze bardziej. Ogólnie grupa bardzo silna. Niemcy wiadomo - a Australia i Ghana to też nie jakieś kopciuszki.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 12 maja 2010, 13:16

Serbia jest dla mnie jednym z czarnych koni. Mają naprawdę ciekawy zespół i będę im kibicował. Mam nadzieje, że sprawią wielką niespodziankę. Pomyśleć, że jeszcze na początku kadencji Benhakera byli za nami...

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 12 maja 2010, 13:19

fieldy pisze:jest też Janek Mucha przecież, choć nie wiem czy jego jeszcze się liczy, jako przedstawiciela naszej ligi.
Miałem na myśli, że warto pamiętać o każdym przedstawicielu. Nie twierdzę, że Isailović jest jedynym, bo przecież oprócz wspomnianego przez ciebie Muchy, w szerokiej kadrze Słowenii znalazł się też Andraż Kirm.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 12 maja 2010, 14:03

Z jednej strony Niemcy, z drugiej Serbia. Serbia przez wielu wymieniana jest jako czarny koń, jednak przypomnijcie sobie jak było ostatnio. Jeśli dobrze pamietam to też wygrali grupę przed Hiszpanią i to tracąc zaledwie jednego gola czy jakoś tak a na MŚ klapa. Oczywiście teraz są bardziej doświadczeni itp, ale cudów po nich nie oczekuję.

Michał, gdzieś czytałem, ze jednak Low zabierze na MŚ wszystkich 6 napastników (i tak Muller czy Podolski bedą grali na skrzydłach). Także raczej miałeś rację, ja sądziłem, ze jeden z nich odpadnie raczej.
Grupa jest ciężka i jeszcze chciałbym zobaczyć braci przeciwko sobie, ciekawe czy kiedyś coś takiego miało miejsce, że dwóch braci gra w różnych reprezentacjach?
Halil i Hamit byli tego blisko, ale matka kazała przysiąc im, że nie zagrają przeciwko sobie w meczu reprezentacji, więc obaj w końcu wybrali Turcję.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 12 maja 2010, 14:14

Akarin pisze:Grupa jest ciężka i jeszcze chciałbym zobaczyć braci przeciwko sobie, ciekawe czy kiedyś coś takiego miało miejsce, że dwóch braci gra w różnych reprezentacjach?
Był kiedyś artykuł o braciach Boatengach i tam było napisane, że będzie to pierwszy taki przypadek w historii. Przynajmniej jeśli chodzi o Mistrzostwa Świata.
Ale z tego co wiem to Kevin-Prince jeszcze nie dostał od FIFY ostatecznej zgody na grę w reprezentacji Ghany?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 12 maja 2010, 15:02

Może, dzisiaj właśnie podano decyzję, że uzyskał pozwolenie.
Będzie ciekawie, zwłaszcza, że obaj dysponują niezłymi charakterami a już szczególnie Kevin.
Może i w Premier League się spotkają, jeśli Kevin odejdzie z Portsmouth gdzieś indziej do pierwszej ligi.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 12 maja 2010, 15:36

Akarin pisze:Michał, gdzieś czytałem, ze jednak Low zabierze na MŚ wszystkich 6 napastników (i tak Muller czy Podolski bedą grali na skrzydłach). Także raczej miałeś rację, ja sądziłem, ze jeden z nich odpadnie raczej.
Chyba nawet Kicker to potwierdził. Zobaczysz jeszcze, że spełnią się moje słowa i z końcowej kadry odpadną Aogo, Trochowski, Beck i pewnie też Jansen (nie dojdzie do zdrowia, IMHO). Trochę to dziwne, z drugiej strony Loew nie ma argumentów, żeby odwalić np. Kiesslinga czy Muellera, biorąc Gomeza czy Podolskiego, a nawet Klose. A że rzeczonej trójki nie wywali, a do tego ma jeszcze ulubieńca Cacau, no to sprawa jest jasna :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 maja 2010, 11:22

Ale z tego co wiem to Kevin-Prince jeszcze nie dostał od FIFY ostatecznej zgody na grę w reprezentacji Ghany?
Właśnie dostał pozwolenie.
Ciekawy pojedynek się szykuje, o ile oczywiście Jerome będzie grał w pierwszym składzie Niemców. Ponoć młodszy z braci ma przyjść do City, szkoda, ze Kevin spadł - bo w lidze mogliby grać przeciwko sobie :P ale jest to dobry piłkarz, więc pewnie ktoś się na niego skusi. Niekoniecznie beniaminek.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 maja 2010, 11:48

Ale Serbia ma fajną kadrę.
Defensywa prezentuje się naprawdę znakomicie: Ivanovic-Subotic-Vidic-Kolarov :shock: W pomocy kozak Krasic, doświadczony Stanko, młodzi Zoran Tosic i Gojko Kacar, których gra w Serbskiej młodzieżówce bardzo mi się podobała (może jakiś raporcik fanów Bundesligi, o nich :wink: ) Naprawdę bardzo dobra kadra. Mam nadzieje, że Serbowie wygrają tą grupę i że dojdzie do pojedynku Niemcy-Anglia w 1/8 :twisted:

Odnośnie Niemców, to mam takie pytanie: Kto będzie pierwszym GK? Bo pierwszym był jeśli dobrze myślę Adler, który teraz kontuzjowany... Neuer?
Formacja ataku trochę bez formy. Podolski, Klose, Gomez. Najbardziej to ciekaw jestem jak sobie poradzą ci młodzi chłopcy z ofensywnej pomocy. Ozil, Muller, Kroos. Jak duże mają szanse na 11?

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 13 maja 2010, 12:26

(L)oczkerson pisze:Kto będzie pierwszym GK? Bo pierwszym był jeśli dobrze myślę Adler, który teraz kontuzjowany... Neuer?
Zdecydowanie Neuer. Z trójki młodych graczy, których wymieniłeś to największe szanse na grę w pierwszej jedenastce ma moim zdaniem Mesut Ozil. Mueller myślę, że dostanie więcej szans niż Kroos.

Awatar użytkownika
peler
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peler » 14 maja 2010, 15:22

Drużyna Niemiec pokonała Maltę 3:0. Dwa gole zdobył napastnik Cacau a wynik ustalił samobójczym trafieniem w 61. minucie Kenneth Scicluna.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 15 maja 2010, 17:31

Strasznie podoba mi się kadra Serbii, zrobili nieprawdopodobny progres od ostatnich 4 lat. Kiedyś w obronie byli tam: Basta, Djordjević, Dragutinović, Gavrancić, Dudić, Krstajić, Vidić. Z dzisiejszej kadry obrona może wyglądać tak:

Kolarov - Vidić - Subotić - Ivanović

Wiele europejskich reprezentacji chciało by mieć tak solidną linię obrony. Przejdźmy do pomocy. Wtedy na tej pozycji byli: Djordjević, Dujlaj, Ergić, Ilić, Koroman, Nadj, Stanković, Vukić. Dziś pomoc może wyglądać tak:

Tosić - Kuzmanović/Kacar - Stanković - Krasić

Atak niestety wcale nie jest lepszy. Dawniej tutaj byli: Kezman, Ljuboja, Milosević i Zigić. A dziś? W podstawowym składzie zagra pewnie dwójka z tych trzech: Pantelić, Zigić, Jovanović

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”