Primera Division (zbiorczy) - Strona 14

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Zablokowany

Kto wygra w sezonie 08/09

Real Madryt
16
39%
Barcelona
20
49%
Villareal
0
Brak głosów
Sevilla
1
2%
Valencia
2
5%
Atletico
1
2%
Ktoś inny
1
2%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Primera Division (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 kwie 2010, 18:31

http://www.blaugrana.pl/news/4932/straj ... derby.html
Strajk będzie, ale po Gran Derby

Stowarzyszenie Piłkarzy Hiszpańskich AFE (Asociación de Futbolistas Españoles) ogłosi strajk w weekend 17-18 kwietnia w lidze BBVA, Segunda A, Segunda B i Tercera.

Jak dowiedział się dziennik Marca, oficjalny komunikat zostanie wydany dzisiaj po południu przez zarząd AFE, któremu przewodniczy były kapitan Levante, Luis Rubiales.

Na 17 i 18 kwietnia, tj. w 33 kolejce Primera, zaplanowanych zostało kilka ważnych konfrontacji, m.in. Real Madryt - Valencia, Espanyol - FC Barcelona czy Villarreal - Atlético. W Segunda B:
Barcelona Atlètic - Lleida.

Według Rubialesa w strajku miałoby wziąć udział prawie 100% piłkarzy z Primera, Segunda, Segunda B i Tercera División.

Jeżeli po spotkaniach AFE z licznymi instytucjami, zaplanowanymi na ten tydzień, nie zostaną znalezione konkretne rozwiązania (dotyczące spłaty wielkiego długu wobec piłkarzy; w Segunda B ponad 4 miliony euro) powołanie strajku nie będzie jedynym środkiem podjętym przez zespół Rabialesa.
Ciekaw jestem co z tego wyjdzie i czym się ten strajk będzie objawiał.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 kwie 2010, 19:44

Co prawda sprawa nie została jeszcze rozwiązana, ale wygląda na to, że skończy się na strachu ---> http://www.blaugrana.pl/news/4979/olive ... rajku.html
Joan Oliver wypowiedział się na dzisiejszej konferencji prasowej na kilka ważnych tematów bieżących. Jednym z głównych problemów poruszonych przez dyrektora generalnego był możliwy strajk piłkarzy w najbliższy weekend:
”FC Barcelona nie popiera strajku. Rozumiemy motywy jakimi kieruje się AFE (Stowarzyszenie Piłkarzy Hiszpańskich, red.), jednak Barcelona nie znajduje się w takiej sytuacji. Jesteśmy w bardzo trudnym momencie rozgrywek. Zbyt trudnym, by organizować strajk”.
Przypomnijmy, że AFE zdecydowało się na strajk, domagając się m.in. spłaty ok. 4,1 mln euro zaległości płacowych wobec piłkarzy Segunda B i Tercera za sezon 2008/09 oraz spłaty długu RFEF wobec AFE, sięgającego ponad 6 milionów euro.

W sprawie wypowiedział się dzisiaj także Xavi Hernández, który podobnie jak Oliver jest przeciwny organizowaniu strajku i woli, by w sobotę i niedzielę zostały rozegrane mecze.

Najświeższe informacje są takie, że po dzisiejszym spotkaniu przedstawicieli AFE, CSD, LFP i RFEF, osiągnięto znaczący postęp w kwestii odwołania strajku. Jednak przewodniczący AFE, Luis Rubiales przyznał, że została rozwiązana tylko "część problemu, a korekty nie są wystarczające”, dlatego do kolejnych negocjacji dojdzie jutro.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 13 kwie 2010, 23:50

i zakonczyla sie na strachu http://www.blaugrana.pl/news/4988/straj ... olany.html
Stowarzyszenie Piłkarzy Hiszpańskich (AFE) zdecydowało się odwołać strajk generalny zaplanowany na najbliższy weekend po osiągnięciu porozumienia z LFP, RFEF i CSD na wtorkowym posiedzeniu.

Dzięki postępom w negocjacjach po spotkaniu poniedziałkowym, AFE porzuciło pomysł nie rozgrywania meczów Ligi BBVA, Adelante, Segunda B i Tercera zaplanowanych na dni 16-19 kwietnia.

Do skutku dojdą zatem konfrontacje: Málaga-Valladolid, Sevilla-Sporting, Tenerife-Getafe, Villarreal-Atlético, Xerez-Racing, Espanyol-FC Barcelona, Deportivo-Almería, Real Madryt-Valencia, Athletic-Zaragoza i Mallorca-Osasuna.

Awatar użytkownika
Inferno
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Inferno » 09 maja 2010, 1:59

Cóż na początku chciałbym pogratulować Barcelonie mistrzostwa za ten sezon, osiągnęła świetny wynik bijąc wszelkie rekordy. Nie należy też zapominać o Realu , który mimo klęski w GD równo dotrzymywał kroku Barcelonie. Obydwie drużyny mimo słabszych występów w europejskich pucharach zasłużyły na wielkie uznanie.
Czarna Perła pisze:Kto by pomyślał, że na kolejkę przed końcem, drużyna która będzie miała aż 96 punktów, nie będzie jeszcze Mistrzem?
Łukasz_ pisze:Nie jest czasem ta liga hiszpańska słabiutka ?
Hmm... ciężko to określić, akurat w tym sezonie mogliśmy ogladać Barcelonę (chyba najlepszą w historii istnienia klubu) i Galacticos2 więc nie ma się co dziwić tak wielkiej przewadze. W ostatniej dekadzie chyba tylko 4 razy(?) zwycięzca ligi przekraczał próg 80 punktów, w tym roku 3 Valencia cały czas ma szanse na przekroczenie 70 punktów (dzisiaj odpuścili - patrz mój post w "pewniaku dnia") więc to chyba nie jest to aż tak zły wynik?! Czołówka nie spuściła z tonu, raczej to dalsze z kolei drużyny stały się słabsze - nie wiem gdzie szukać powodów, może np. dlatego że Real i Barca dzielą między siebie ponad 60% przychodów z praw do transmisji telewizyjnych a pozostałe 18 zespołów musi się zadowolić ochłapami które pozostaną? Nie wiem, nie mi to oceniać.
Yaya24Toure pisze:parada Valdesa naprawdę świetna i ta reakcja - co jak co, ale Victor naprawdę ogromnie przeżywa wszystkie sytuacje i walkę o tytuł. Jest wielki, za sam charakter, bo do Casilliasa mu trochę brakuje, chociaż ostatnimi czasy..
Gdzie byłeś np. po meczu z Villarealem, naprawdę mam już dość czytania jaki to VV jest zajebisty, czy kibice Barcelony naprawdę nie widzą że to tylko oni i ludzie związani z Katalonią tak wychwalają Valdesa a cała reszta świata jest troszkę odmiennego zdania?!

Uprzedzam że w wszelkie dyskusje wdam się dopiero po całkowitym przetrzeźwieniu a to znając życie może trochę potrwać :P

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 09 maja 2010, 2:31

po meczu z Villarealem
a co takiego strasznego zrobil wtedy valdes ?
Obydwie drużyny mimo słabszych występów w europejskich pucharach zasłużyły na wielkie uznanie
minimalna porazka w polfinale w przypadku barcelony to slaby wynik ?
na tym etapie,gdzie mecze rozgrywane sa w odstepie 8 dni decyduje zazwyczaj forma dnia,dyspozycja sedziego,brak kluczowych pilkarzy (iniesta,abidal)
wiec porazka w polfinale-mimo,ze bolesna- slabym wynikiem -w przekroju calej lm-nie jest

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 maja 2010, 2:47

jordan20 pisze:a co takiego strasznego zrobil wtedy valdes ?
Chyba chodzi o sytuację kiedy Valdes wybiegł z bramki jak Nilmar szedł 1-1 i wybił piłkę na oślep a ta trafiła pod nogi przeciwnika. Nie wiem czy to błąd bo lepiej tak chyba zrobić niż czekać aż przeciwnik będzie w polu karnym i spyta się gdzie mam strzelić. Raz się kończy tak jak po wybiciu przez bodajże Aranzubi w meczu na CN a raz tak, że drużyna nie traci bramki. Do Valdesa chyba nikt od dawna nie ma pretensji miał na początku roku problemy, ale najważniejsze, że świetnie broni w ciężkich spotkaniach. Nie liczę spotkań z Realem bo oczywiście oni strzelają w Victora, więc to się nie liczy.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 maja 2010, 9:19

Inferno pisze:Obydwie drużyny mimo słabszych występów w europejskich pucharach zasłużyły na wielkie uznanie.
Kibic Valencii właśnie stwierdził, że odpadnięcie w półfinale LM po ubiegłorocznym triumfie to słaby wynik :lol:
Inferno pisze:Gdzie byłeś np. po meczu z Villarealem, naprawdę mam już dość czytania jaki to VV jest zajebisty, czy kibice Barcelony naprawdę nie widzą że to tylko oni i ludzie związani z Katalonią tak wychwalają Valdesa a cała reszta świata jest troszkę odmiennego zdania?!
Cóż mógłbym napisać... jak masz dosyć czytanie to zacznij oglądać mecze i ogarnij temat.

Ja osobiście przyzwyczaiłem się już do faktu, iż wspaniałym bramkarzem może być tylko ten co został zaaprobowany przez Teleexpres, ale takie teksty jak ten powyżej wciąż mnie mierzą i trudno jest przejść obok obojętnie. Niby mógłbym przyjąć poziom gimnazjalny i odpowiedzieć błędami innych, ale udowadniać, że Valdes jest jednym z najlepszych bramkarzy świata i zasługuje na Mundiali to jak udowadniać, że 2+2=4.

A teraz polejcie mi wódki bo umrę...

Awatar użytkownika
Inferno
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Inferno » 12 maja 2010, 15:13

Jarzinho pisze:
jordan20 pisze:a co takiego strasznego zrobil wtedy valdes ?
Chyba chodzi o sytuację kiedy Valdes wybiegł z bramki jak Nilmar szedł 1-1 i wybił piłkę na oślep a ta trafiła pod nogi przeciwnika.
Przede wszystkim o to, miał tez sporo strat po wznowieniach gry. Na większości polskich portalach Barcelony dostał za ten mecz jedną z najniższych ocen spośród piłkarzy Barcelony.
Mentor pisze:Kibic Valencii właśnie stwierdził, że odpadnięcie w półfinale LM po ubiegłorocznym triumfie to słaby wynik :lol:
Mam rozumieć że po sezonie w którym Barcelona wygrała wszystko co było do wygrania, półfinał LM to było to czego się spodziewałeś i w pełni Cię ten wynik satysfakcjonuje?
Po kim jak po kim ale po Tobie nie spodziewałbym się porównywania sytuacji kadrowej jak i finansowej a co przez to idzie osiąganych wyników obu drużyn, zawiodłem się straszliwie... :cry:
Mentor pisze:Valdes jest jednym z najlepszych bramkarzy świata
Zależy co rozumiesz poprzez "jeden z najlepszych", dla niektórych może to być 3 a dla innych 15 graczy.
Mentor pisze:zasługuje na Mundiali to jak udowadniać, że 2+2=4.
Zgadzam się, pisałem o tym chyba w wątku Barcelony ale pisałem też że takich bramkarzy Hiszpania ma 5-6, o czym najlepiej świadczy wstępna kadra powołana przez VdB.
Mentor pisze:Cóż mógłbym napisać... jak masz dosyć czytanie to zacznij oglądać mecze i ogarnij temat.
Akurat tego zarzucić mi nie możesz, co prawda nie oglądam spotkań drużyny Guardioli tak często jak meczy Valencii ale widziałem ich w tym sezonie ok 15-20. Myślę że to wystarczy aby wyrobić sobie w miarę obiektywne zdanie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 maja 2010, 17:50

Inferno pisze:Przede wszystkim o to, miał tez sporo strat po wznowieniach gry. Na większości polskich portalach Barcelony dostał za ten mecz jedną z najniższych ocen spośród piłkarzy Barcelony.
Tak. Teraz zatem pozostaje Ci przejrzeć jako oceny w kontekście całego sezonu i przyznać, że grał bardzo dobrze a słabsze występy policzyć można na palcach jednej ręki.
Inferno pisze:Mam rozumieć że po sezonie w którym Barcelona wygrała wszystko co było do wygrania, półfinał LM to było to czego się spodziewałeś i w pełni Cię ten wynik satysfakcjonuje?
Jeżeli pytasz czy będę usatysfakcjonowany po (prawdopodobnym) zwycięstwie w lidze i odpadnięciu w półfinale LM to ja bez zająknięcia odpowiem, że oczywiście :] Każdy może sobie pomarzyć o obronie LM i w ogóle wygrywaniu wszystkiego rokrocznie, ale tak się dziwnie składa, że jakoś do tej pory nikomu się to raczej nie udaje. Rozumiem, że niektórzy przywykli bo niesamowitych wyników, ale ja wciąż nie a więc półfinał LM to dla mnie bardzo dobry wynik :]
Inferno pisze:Po kim jak po kim ale po Tobie nie spodziewałbym się porównywania sytuacji kadrowej jak i finansowej a co przez to idzie osiąganych wyników obu drużyn, zawiodłem się straszliwie...
Ojej :cry:

Jak już sobie popłakałeś to ogarnij, że inne wymagania stoją przed Barceloną a inne przed Valencią a następnie sprawdź czy ktoś w ogóle zawiódł. Valencia osiągnęła w tym sezonie naprawdę bardzo dobre wyniki jak na siebie, ale Barcelona również. Idealne pewnie nie bo idealne byłoby tylko powtórzenie wyczynu z przed roku, ale wątpię, aby jakakolwiek drużyna wygrała sześć trofeów w sezonie dwa razy z rzędu. W porównaniu do niektórych zauważam różne odcienie a więc sezon nie musi być tylko świetny albo słaby. Ten będzie bardzo dobry. Ubiegły był idealny.
Inferno pisze:Zależy co rozumiesz poprzez "jeden z najlepszych", dla niektórych może to być 3 a dla innych 15 graczy.
Sram na to w zasadzie. Uznajmy, że Cesar jest lepszy a Valdes to druga dziesiątka bo nie ma hełmofonu ani na nazwisko Casillas czy Buffon a poza tym Barca gra super więc jego statsy się nie liczą. Na dalsze zapytania w kwestii Valdesa nie odpowiadam więc proponuję zakończyć ten bezsensowny wątek.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 24 maja 2010, 0:48

liga zakonczona wiec zapraszam do robienia wlasnych podsumowan

najlepsza 11-stka (system 433,statystyki za marcą):

1-bramka- valdes-zdecydowanie namniejsza ilosc wpuszczonych goli (ale jak trzeba bylo to pokazal klase swiatowa-m in wybroniona sytuacja 1 na 1 ronaldo w pierwszych grand derbach)/sezon bez baboli/rowna wysoka forma

2 - obrona alves (mimo kiepskiego okresu gdzie maly % jego wrzutek dochodzil do celu ,11 asyst i 3 gole w 29 wystepach,269 strat,202 odbiory), pique (32 wystepy,268 odbiorow,132 straty,3 gole), ramos (wg mnie-zdecydowanie lepiej prezentowal sie grajac na srodku niz na boku,33 wystepy,4 gole,302 odbiory,211 strat),jeremy mathieu (tu byl zdecydowanie najmniejszy wybor-najlepszy w poprzednim sezonie filipe z deportivo przez kontuzje zagral tylko 21 razy, etatowy reprezentant hiszpanii -capdevilla mial mocno przecietny sezon-dlatego tez postawilem na francuza mathieu,ktory zaledwie rok temu trafil do valencii-trapily go kontuzje-raptem 17 meczow,ale w tych ,ktorych gral prezentowal sie bardzo korzystnie-zdecydowany w obronie,z dobrym przyspieszeniem i pomyslowymi wyjsciami do przodu)

3 - pomoc - xavi (kolejny swietny sezon w jego wykonaniu okraszony 9 asystami w 34 meczach,99 odbiorow,222 straty), banega (nareszcie mozna powiedziec ! dlugo sie aklimatyzowal ale w tym sezonie pokazal klase,najlepiej czul sie majac za plecami/obok siebie albelde,ktory robil za niego czarna robote w defensywnie,by argentynczyk mogl skupic sie na rozegraniu i 6 asyst jest tego przykladem), xabi alonso (nikt sie tu specjalnie nie wybil ponad innych,jak u lewych obroncow,dobry sezon mial albelda,poprawil sie busquets,dobre wejscie do ligi hiszpanskiej mial zokora,ale postawilem na alonso,ktory do dobrze wypelnianych obowiazkow w odbiorze,ktorych zanotowal 238 w 34 spotkaniach,to wspomogl druzyne w ataku 4 golami i asystami)

4 - messi (34 gole,9 asyst w 35 meczach), higuain (27 goli,5 asyst,32 spotkania), ronaldo (26 goli,4 asysty,29 spotkan)

valdes
alves ramos pique mathieu

xavi xabi alonso banega

messi higuain ronaldo
odkrycia:
-bramkarz-david de gea z atletico,po ktorym malo kto spodziewal sie,ze az tak wystrzeli z forma,posadzi na lawce kupionego przed sezonem za 7 mln asenjo
pomocnik - canales (6 goli ,4asysty i dobra gra przekonaly real do wylozenia za niego nie malych pieniedzy za tego 19-latka, gra na pozycji ofensywnego pomocnika)
napastnik - pedro (kolejny, po busquetsie wyjety z barcy athletic mlodzian,ktory notuje prawdziwe wejscie smoka sadzajac na lawce henrego,3 asysty i 12 bramek to -jak na pierwszy sezon w doroslej pilce- bardzo dobre osiagniecia)

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 24 maja 2010, 17:55

11-stka Guillema Balague`a dziennikarza stacji SkySports:

Bramkarz:

Víctor Valdés (FC Barcelona)
Zawsze byli tacy, którzy w niego nie wierzyli. Nie tylko wśród kibice fotelowych, ale także znane persony, jak na przykład selekcjonerzy kadry narodowej. Trudno jednak postawić nad nim znak zapytania teraz, gdy zdobył swój trzeci tytuł Zamora, tracąc zaledwie 24 bramki w 38 meczach. W tym sezonie wysoko ustawiona linia obrony Barcelony wielokrotnie wystawiała swego bramkarza na pojedynki jeden na jeden, jednak Víctor Valdés, dzięki wspaniałym umiejętnościom potrafił wychodzić z opresji obronną ręką. Ma ponadto świetnie ułożoną stopę i umiejętność wysokiej gry z piłką - w ten sposób staje się kluczem do gry Barcelony według jej systemu. I wreszcie dostał powołanie, na które tak długo czekał.

Defensywa:

Álvaro Arbeloa (Real Madryt)
To dla mnie oczywisty wybór, tym bardziej, że Hiszpan również miał grono ludzi, którzy nie wierzyli w sukces jego powrotu do ojczystej ligi i do Realu, gdzie zaczynał karierę. A okazał się być niezbędnym elementem obronnej układanki Pellegriniego. Tylko Barcelona straciła mniej bramek w La Liga. Każdy trener marzy o takim obrońcy - może grać w na prawej stronie, może grać na lewej, może grać w środku, może bronić i atakować. Gdy zespól tego potrzebował, Álvaro Arbeloa zmieniał flanki, a jeszcze potrafił dołożyć bramkę.

Gerard Piqué (FC Barcelona)
Głosów sprzeciwu brak, co zrozumiałe. W końcu to serce defensywy, która straciła ledwie 24 gole. Do umiejętności fizycznej gry, nabytej w Anglii, dołożył inteligencję, ustawianie się i sztukę podania. Na swojej pozycji jeden z najlepszych na świecie. A jeszcze atakował niczym środkowy napastnik. Wielki charakter, wielka osobowość, klucz do sukcesów Barcelony.

Chico (Almería)
Odegrał główną rolę w utrzymaniu przez zespół dodatniej różnicy bramek pomimo niskiej pozycji w tabeli. Dobrze się rozwija, jest podporą defensywy młodzieżowych reprezentacji Hiszpanii. Z czasem będzie jeszcze lepszy. Wielka przyszłość przed nim i wielki klub czekający z kontraktem.

Filipe Luis (Deportivo)
Chociaż z powodu kontuzji grał tylko pół roku i tak był najlepszym bocznym obrońcą w lidze i jednym z najlepszych (najlepszym?) w Europie. Przed tamtą straszną kontuzją Deportivo zajmowało czwarte miejsce z 37 punktami w 20 meczach. Po kontuzji Brazylijczyka zespół zdobył 10 punktów w 17 spotkaniach.

Pomoc:

Xavi (Barcelona)
Ludzi, którzy rozgrywki ligi hiszpańskiej oglądają od lat dziwiły nagłe zachwyty nad grą Hiszpana w spotkaniach Ligi Mistrzów z Arsenalem. Czyżby reszta świata wreszcie wreszcie otwarła się na prawdę, że sercem tej fantastycznej Barcelony jest Xavi, chociaż sława zawsze spada na zawodników typu Ronaldinho, Henry czy Messi? Jego umiejętność posiadania piłki i budowania ataku jest przykładowa. Pomocnik ten będzie również kluczowy dla reprezentacji na zbliżających się Mistrzostwach Świata. Czy jest gdzieś na świecie lepszy podający?

Pedro Leon (Getafe)
W ubiegłym sezonie Getafe zajęło miejsce 17, w tym 6. Nikt się tego nie spodziewał. Oprócz świetnej pracy wykonanej przez trenera Míchela, na słowa pochwały zasługuje również Pedro Leon. Jego osiem goli i wiele asyst miały dla Getafe wielkie znaczenie. To jeden z najbardziej ekscytujących zawodników grających poza klubami z pierwszej czwórki ligi. Kluby z Anglii już mu się bacznie przyglądają.

Pedro (FC Barcelona)
Jedna z rewelacji sezonu, obdarzony świetnym wykończeniem akcji i chłodną głową pod bramką rywala. Strzelał bramki prawą i lewą nogą, może grać na obu skrzydłach - jego uniwersalność jest przykładowa. Pierwszy zawodnik, który zdobywał bramki w sześciu różnych rozgrywkach w tym samym sezonie. Zasłużył na powołanie do kadry.

Ofensywa:

Cristiano Ronaldo (Real Madryt)
Nie ma czegoś takiego jak zespół jednego zawodnika i nie mam zamiaru sugerować, że Real bez Cristiano niewiele znaczy. Fakt pozostaje jednak faktem; w niektórych meczach tego sezonu Portugalczyk sam wygrywał Królewskim mecze. To zaleta, ale może również okazać się wadą. 26 goli w 28 meczach w pierwszym sezonie uciszyło krytyków, którzy nie wierzyli w szybką adaptacją do futbolu w Hiszpanii. Ronaldo zmusił Barcelonę do wielkiego wysiłku w walce o tytuł i zasługuje na miejsce obok Leo Messiego jako jeden z dwóch najlepszych zawodników generacji.

Leo Messi (FC Barcelona)
Co jeszcze można powiedzieć o Argentyńczyku? Tym bardziej, że mówiliśmy to przecież setki razy. Jesteśmy uprzywilejowani móc oglądać narodziny, dojrzewanie i rozkwit zawodnika, jaki zdarza się raz na dziesiątki lat. Co więcej, nie ma w nim ego czy nieodpowiedniego podejścia, gdy oglądamy go, jednego z największych, kopiącego piłkę z kolegami. W tym sezonie po raz pierwszy zdobył nagrodę Pichichi, strzelając 34 gole. Wygrał również nagrodę Złotego Buta dla najlepszego strzelca lig europejskich, z dużą przewagą 10 punktów nad Didierem Drogbą. Dokonał tego wszystkiego z uśmiechem na twarzy.

Gonzalo Higuaín (Real Madryt)
W każdym innym klubie na świecie, po strzeleniu 27 goli w 31 meczach, nasz środkowy napastnik byłby absolutnym bohaterem, zapewniłby sobie nowy, lukratywny kontrakt i byłby uważany za podporę zespołu. A musiał udowadniać wartość raz za razem i raz jeszcze. Co więcej, jest całkiem blisko odejścia z klubu. Dojrzał, udowodnił talent i zdobywał kluczowe gole w ważnych meczach. Osiągnął to wszystko zdając sobie sprawę, że jego przeznaczeniem ma być rola dublera Karima Benzemy. Pokazuje to jego wyczyny w jeszcze lepszym świetle. Jedyna rysa na sezonie to opinie mówiące o zbyt samolubnej grze. Czy to jednak grzech, gdy grasz obok gwiazdorów ściągniętych przez el presidente Realu Madryt?

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 24 maja 2010, 18:26

najlepsza "11" sezonu:
valdes-alves-pique-puyol-abidal-xavi-sergio-keita-iniesta-messi-pedro

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 24 maja 2010, 18:32

Czarny humor? :lol:

Awatar użytkownika
SexyBitch
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SexyBitch » 24 maja 2010, 18:40

no Iniesta to sporo sie nagral

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 20 cze 2010, 20:09

Do Primera Division wchodzi Hercules, Sociedad i Levante.

Nie udało się Betisowi. W tym roku również nie będzie derbów ;)

Zablokowany

Wróć do „Hiszpania”