Grupa D - Niemcy, Serbia, Australia, Ghana - Strona 7

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Re: Grupa D - Niemcy, Serbia, Australia, Ghana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 14 cze 2010, 18:23

Dokladnie wypominanie Niemcom, ze ich kadra jest mało niemiecka jest bez sensu. Sami sciagamy do kadry pilakrzy o polskich korzeniach i to jest ok ale, ze tak robia Niemcy to juz beee. A i jeszcze to "Hitler w grobie sie przewraca" - dno i metr mulu, btw ten człowiek był Austriakiem. Niemcy korzystaja z tego, ze przez wiele lat do ich kraju przyjeżdzali ludzie za chlebem. Osiedlali sie, zakladali rodziny itd. Jezeli ktos spedzil cale zycie w danym kraju, ma jego obywatelstwo, tam pracuje, odprowadza podatki itd to dlaczego nie ma grac w rep. kraju w ktorym mieszka? Btw w Angli w "naturze" osoby czarnoskóre też nie występują, wiec powinno się wywalic potomków niewolników i imigrantów z koloni bo to nie anglicy np Ferdinand, King, Heskey itd i tak można praktycznie z każdą reprezentacja wic czymu wszyscy przyczepili sie do Niemiec?

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 14 cze 2010, 19:01

JEszcze coś do braku niemieckości w drużynie. Obecnie wszystkie najbogatsze i najbardziej rozwinięte kraje świata to prawdziwa wielokulturowość - tam lgną emigranci. Do Niemiec wszyscy się przyczepiają, że ktoś tam jest Hiszpan, a ktoś Turek bo zrobiono nagonkę medialną, że grają tam Klose i Podolski - no i laicy łyknęli, że tam nie ma Niemców. Tylko, że jak ktoś ma jednego rodzica z jednego kraju, a drugiego z Niemiec to automatycznie jest nie-Niemiec? Taki Gomez rozumiem jakby grał dla rep. Hiszpanii byłby Niemiec. W rezprezentacji Niemiec jest Hiszpanem. Oezil też śmiem twierdzić, żę wg myślenia 90 procent polskiego społeczeństwa grając dla Turków automatycznie powinnien być nazywany Niemcem. Popatrzmy teraz da kilka przykładów czołowych reprezentacji:

Francja - 3/4 to Murzyni, Algierczycy lub imigranci. Nawet taki Lizarazu był Baskiem. Wymieńcie mi ilu tam jest rodowitych Francuzów? Ben Arfa? Nasri? Anelka? Benzema?

Anglia - również połowa to ciemnoskórzy zawodnicy, a już za 10-20 lat w tej reprezentacji będą grać takie twory jak John Kowaski, Martin Wisniewski itp.

Hiszpania, Portugalia - mieszanka Europy z Ameryką Północną i środkową - taki Pepe czy Deco to nawet nie wychowani w Portugalii zawodnicy tylko Brazylijczycy czystej krwi - w przeciwieństwie do mieszańców jak Gomez.

Pamiętam jak na Euro 2008 był mecz Szwajcaria - Turcja. Miałem problemy z rozróżnianiem kto gra dla jakiej reprezentacji, bo połowa Szwajcarów nosi Tureckie nazwiska np. Eren Derdyok

Podobnie na Mudnialu 2006 w meczu Chorwacja - Australia. Podobnieć wszyscy wspominali, że połowa rep Kangurów ma korzenie chorwackie. Tez nie wiedziałem kto gra dla Chorwacji, kto dla Australii.

A piłkarze typu Oezli urodzili się w Niemczech, nauczyli się grać w Niemczech, mówią po niemiecku, myślą po niemiecku, zdobywali wiedzę jak Niemcy i wychowali się w Niemczech. Dlaczego tak się przyczepiono do Niemców skoro mają jednak sporo rodowitych grajków jak Muller, Neuer, Badstuber, Friedrich, Mertersacker i inni. Więcej jak Francuzi. Poza tym dawniej również grywali i trenowali tam ludzie pochodzący z Polski np. Jurgen Grabowski (mistrz z 1974). Legendarny trener Bayernu i rep Niemiec Udo Lattek także urodził się w Polsce. No, ale laików trzeba karmić i podsysać nieniemieckość kadry poprzez fakt, że grają tam urodzeni w Polsce Trochowski, Podolski i Klose. Dla mnie - koniec dyskusji i pieprzenia głupot, że gole strzelają Turek, Hiszpan, Brazylijczyk, Polak, Marsjanin, Wenusjanin, Ufoludek i mieszkaniec czeluści piekielnych.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8687
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 cze 2010, 19:05

przembal pisze:Sami sciagamy do kadry pilakrzy o polskich korzeniach i to jest ok ale, ze tak robia Niemcy to juz beee
Debil?
My ściągamy Polaków mieszkających w Niemczech, a Niemcy biorą Turków mieszkających w Niemczech, taka mała różnica :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 14 cze 2010, 19:24

Z Matuszczyka taki sam Polak, jak z Ozila i całej gromadki "obcokrajowców" Niemiec - większość tych "obcokrajowców" wychowała się i urodziła w Niemczech, więc są Niemcami pełną gębą tak samo jak Mertesacker.
Francja - 3/4 to Murzyni,
Z których większość to Francuzi tacy sami, jak z Blanca. Identyczna sytuacja jak z Seedorfem, którego trudno nie nazwać Holendrem (Surinam to kolonia holenderska), a jednak jest czarny.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 cze 2010, 19:25

Ebi pisze: Hiszpania, Portugalia - mieszanka Europy z Ameryką Północną i środkową - taki Pepe czy Deco to nawet nie wychowani w Portugalii zawodnicy tylko Brazylijczycy czystej krwi - w przeciwieństwie do mieszańców jak Gomez.
Co ma Hiszpania(Senna) do Niemiec(Asamoah, Cacau, Kuaranyi, Marin, Trochowski, Podolski, Neuville, Klose, Sinkiewicz i pewnie jakieś 20 kolejnych) czy nawet Portugalii (Liedson, Pepe, Deco, Danny, Rolando, Daniel Fernandes).
Ja tam nie mam nic do tych co się urodzili w Niemczech i jeszcze mają jednego z rodziców z tego narodu. Raczej śmieszne jest to, że taka masa zawodników w reprezentacji gra a urodziła się poza granicami kraju, a jego rodzina nie ma nic z Niemców. Tym bardziej nie widzę powodu dla jakiego ktoś może porównywać "Niemcy" do innych reprezentacji i mówić, że to może standard. Zawsze można kogoś naturalizować, ale nie 20 przybranych, ale nie mój kraj nie moja reprezentacja.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 14 cze 2010, 19:38

Oczywiste jest, że inaczej sprawa wygląda, gdy przyjeżdża taki Roger, Cacau, czy Olisadebe do nowego kraju jako dorosły facet i błyskawicznie zmienia obywatelstwo, a inaczej gdy chodzi o dzieci emigrantów wychowanych w nowej ojczyźnie. Dlatego jak dla mnie taki Aogo, czy Ozil mogą sobie grać dla Niemiec. Tak samo jak kiedyś w reprezentacji Polski mógłby grać junior z Zagłębia Sosnowiec - Bazarragchaa Bayazgalan. Ciekawe jak Szpakowski by to wymawiał :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 cze 2010, 19:47

emdżej pisze:Bazarragchaa Bayazgalan
Jakiś mongoł?
:haha:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 14 cze 2010, 19:48

A żebyś wiedział. Syn Mongoła i Polki.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 cze 2010, 19:52

Trudne to nie było, nazwisko mongolskie :P

eot

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 cze 2010, 20:26

Ebi pisze:Hiszpania, Portugalia - mieszanka Europy z Ameryką Północną i środkową - taki Pepe czy Deco to nawet nie wychowani w Portugalii zawodnicy tylko Brazylijczycy czystej krwi - w przeciwieństwie do mieszańców jak Gomez.
Wymieniłeś Hiszpanię, ale nic o Hiszpanii nie napisałeś. Rozwiń zatem wątek 'przyszywanych' Hiszpanów :P
cloner pisze:Debil?
My ściągamy Polaków mieszkających w Niemczech, a Niemcy biorą Turków mieszkających w Niemczech, taka mała różnica :lol:
Czyli Niemcy biorą przynajmniej ludzi mieszkających u nich. My bierzemy ludzi mieszkających poza granicami kraju.

Jeżeli Klose jest Polakiem to Ozil Niemcem. Proste jak konstrukcja cepa.

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 14 cze 2010, 20:59

cloner pisze:
przembal pisze:Sami sciagamy do kadry pilakrzy o polskich korzeniach i to jest ok ale, ze tak robia Niemcy to juz beee
Debil?

no genialnie, Niemcy biorą ludzi wychowanych w ich kraju, mowiacy lepiej po niemiecku niz w jezyku rodziców, którzy spedzili cale swoje zycie w Niemczech i tam uczyli sie grac w pilke wiec sa "dziecmi" niemieckiej mysli szkoleniowej a my sciagamy takiego Obraniaka, który ledwo co mowi po Polsku i sie cieszymy. A nazwanie mnie debilem puszcze mimo uszu.
Zreszta rozważ taka sytuacje mam sasiada: jest czarny, jego ojciec pochodzi z Nigerii a matka jest Polka. Ma imie i nazwisko rodem z afryki. urodził sie w Polsce, chodzil do Polskiej szkoły, ma Polskie obywatelstwo, nawet nie mowi w jezyku ojczystym swojego ojca, zreszta nie utrzymuje z nim kontaktu. Słowem Polak dokładnie taki jak ja, tyle tylko, że ma dziwne nazwisko i inny kolor skóry. Gdyby byl piłkarzem w jakiej rep. powinnien grać?? Ja nie mam wątpliwości, że w Polskiej, bo jest 100% Polakiem i w takiej sytuacji sa własnie ci "nie-niemieccy" Niemcy

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 15 cze 2010, 11:31

Ustosunkuję się do tej Hiszpanii, którą wymieniłem. Wcale nie miałem jej na myśli i w sumie nie wiem czemu tam się znalazła. Albo pomyślałem o Portugalii i wpisałem jej nazwę albo dotyczyło to poprzedniej dyskusji - zresztą nie rozwinąłem jej tematu, więc zapewne zapomniałem wcisnąć backspace.

PokerFace
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PokerFace » 18 cze 2010, 15:22

Co tu dużo gadać - Serbowie powinni wygrać to 2, 3 do zera. Pojedynek przesądziła rzecz jasna czerwona kartka dla Klose, poprzez którą zespół niemiecki był strasznie ograniczony w ataku. Gdyby nie ten incydent, smiem twierdzić, że wygraliby.

Podolski jest bez formy strzeleckiej, jak w Bundeslidze, tak teraz na Mistrzostwach.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 18 cze 2010, 15:28

Ciekawe spotkanie, dobrze ze środki się na koncie skończyły, bo pewnie bym poległ i sie teraz nie cieszył :D

Klose idiotycznie się zachował. widzał, ze sędzia daje za byle gówno kartkę i fauluje od tyłu na środku boiska :| do tego nieskuteczność w ataku. A Serbowie zagrali o kilka klas lepiej niż z Ghaną. W końcu było widać zaangazowanie i się opłaciło. Vidic cały mecz grał świetnie, ale raz się zachował idiotycznie. Jak mozna w taki sposób zagrać ręką, jak sie prowadzi z faworytem i jeszcze ma sie jednego piłkarza więcej ?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 18 cze 2010, 15:29

Specjalnie sie zerwalem z pracy zeby zobaczyc jak szwaby dostaja w dupe :D Ostatnia kolejka bedzie bardzo ciekawa

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”