Grupa H - Chile, Hiszpania, Honduras, Szwajcaria - Strona 6

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: Grupa H - Chile, Hiszpania, Honduras, Szwajcaria

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 16 cze 2010, 18:35

Webb chyba doliczył 5 minut, żeby kibice mieli coś po tej 1 kolejce spotkań więcej niż spotkanie Niemców i Chile. To był ukłon w stronę kibica.
Czy Hiszpanie walili głową w mur, być może te wrzutki Navasa tak wyglądały, ale przypominam, że Torres wychodził 1-1 i chyba tylko sobie zawdzięcza, że nie potrafił celnie trafić, a Pique w polu karnym zamiast w bramkę trafił w bramkarza. Iniescie za dużo nie zabrakło przy strzale z lewej strony, a Jesusowi zabrakło siły bo zamiast przywalić to podał do golkipera. Może ten cały Benaglio(?) to cierpi na chorobę Valdesa i wszyscy w niego trafiają. :lol:
Trochę przesadzone te walenie głową w mur, bo Hiszpanie dochodzili do bardzo dobrych sytuacji i strzałów w polu karnym, a ten autobus był mijany. Zabrakło konsekwencji i wykończenia.
Szwajcarzy, wiedzieli jak gra La Roja, wykorzystali to w wielkim stopniu, a mogli wykorzystać w 100% gdyby chyba Derdyok trafił w bramkę a nie w słupek.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 cze 2010, 18:38

Ciekawe, który mecz byłby przyjemniejszy:
1. Nastawiona defensywnie Szwajcaria vs nastawiona defensywnie Grecja.
2. Nastawiona ofensywnie Hiszpania vs nastawiona ofensywnie Argentyna.
Szwajcaria - Grecja.Widzisz - niektórzy zwracają uwagę na takie rzeczy jak ustawianie się na boisku,dyscyplinę taktyczną,przemyślane,asekurowane ataki,wykorzystywanie słabości przeciwnika - to jest właśnie dojrzały football a'la Parreira AD 1994...Takie Hiszpania-Argentyna to każdy ma na swoim podwórku gdzie lata banda dzieciaków bez ładu i składu...

aldoraine
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aldoraine » 16 cze 2010, 18:38

Mentor pisze:aldoraine

Ile zespołów zagrało do tej pory lepiej od Hiszpanów? Nie chodzi mi nawet o walory estetyczne.
Czy ja wiem czy Hiszpanie tak świetnie grali w obronie, Derdiyok miał jeszcze jedną świetną okazję ale strzelił w słupek. Wiadomo, że nikt nie zagra przy wyszkolonych technicznie graczach otwartej piłki(chyba, ze nazywa się smuda) , wg mnie lepiej zaprezentowali się Niemcy. Ghanie nie można zarzucić bowiem dominowała z Serbami.
Ogólnie estetycznie wolałem mecz Włochy-Paragwaj , Chile-Honduras czy Anglia-Usa, wole inny futbol po prostu, granie skrzydłami a nie środkiem i inny system gry.
Lubię niespodzianki i cieszę się,że dziś się stała.Wczoraj chciałem remisu Korei z Brazylią ale się nieudało.Fajnie byłoby zobaczyć jak słabsi przechodzą w grupie A a Francja odpada.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 cze 2010, 18:42

Fajnie, że tak łatwo było uciszyć clonera. Wystarczy spróbować pogadać o piłce :lol:

Tak czy inaczej najgorszego rywala ma Hiszpania już za sobą. Chilijczycy są mocni, ale trudno się spodziewać, aby zagra tak cofnięci i wyszło im to tak dobrze. Z Hondurasem też powinno być łatwiej. Oczywiście trzeba się będzie sprężyć bo limit błędów się wyczerpał, ale są w stanie wygrać te dwa mecze co da im przynajmniej drugie miejsce.

Szwajcarzy są w świetnej sytuacji i jak tego nie spieprzą to wyjdą z pierwszego miejsca. Nie muszą do tego nawet wygrywać z Chile.
MazurXIII pisze:Widzisz - niektórzy zwracają uwagę na takie rzeczy jak ustawianie się na boisku,dyscyplinę taktyczną,przemyślane,asekurowane ataki,wykorzystywanie słabości przeciwnika
No więc czego dzisiaj zabrakło Hiszpanom? Przecież w defensywie nie zagrali gorzej od Szwajcarów :] W odbiorze piłki zdecydowanie lepiej, asekuracja w środku pola bez zarzutu. Szwajcarzy strzelili farfocla (nie będę tego argumentował - wystarczą powtórki) i potem gra się zmieniła, ale w czym Szwajcarzy byli lepsi poza ilością goli po 95 minutach?

Pisanie o Hiszpanii jako o bandzie dzieciaków biegających bez ładu i składu nie jest nawet śmieszne tylko żałosne. Ja bym się wstydził napisać coś takiego bo można by mnie uznać jako dyletanta jeśli chodzi o znajomość piłki nożnej.
aldoraine pisze:Ogólnie estetycznie wolałem mecz Włochy-Paragwaj , Chile-Honduras czy Anglia-Usa, wole inny futbol po prostu, granie skrzydłami a nie środkiem i inny system gry.
Włochy - Paragwaj? Ci drudzy zagrali to co Szwajcarzy a Włosi grali gorzej od Hiszpanów. Nie ma chyba co do tego wątpliwości jeżeli rozłożymy grę na części pierwsze.

Chile - Honduras były spoko, ale przecież nie można porównywać gry Hondurasu do gry Szwajcarów. Chilijczycy wchodzi w rywali jak chcieli bo Ci choć wyszli nastawieni defensywnie to bronili bardzo przeciętnie. Notabene Chilijczykom również brakło w tym meczu skuteczności i wykończenia w ostatniej fazie akcji.

Anglia - USA? Przecież tam Yankesi nie grali murarki :>

Sam widzisz, że lepiej ogląda się te mecze gdzie drużyny chcą grać w piłkę. Hiszpania chciała więc w czym rzecz?

Dobrym przykładem jest też Australia. Wyszli bez napastnika, ultradefensywnie, ale tak wysoko, że każda prostopadła piłka oznaczała dobrą okazję dla Niemców. Widzieliście dzisiaj wysoko ustawionych Szwajcarów? Oczywiście nie bo w porównaniu do takiej Australii potrafili się bronić skutecznie.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 16 cze 2010, 18:44

Ja mam tylko do powiedzenia tyle... Nie wyobrażam sobie, żeby Chile nie awansowało, a wiemy co to oznacza. :D

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 16 cze 2010, 18:44

Ja tylko przypomnę, że ostatniej porażki Hiszpanii (z USA) też się nikt nie spodziewał a po niej zanotowali serię kilkunastu meczów bez porażki. Teraz wystarczy im sześć. Do tytułu wciąż się liczą i to mocno. Gdyby (tak, wiem, też nie lubię tego słowa) nie chcieli wjechać z piłką do bramki to nawet przy tak słabej grze jak dziś powinni strzelić Szwajcarii parę bramek. Wypadki przy pracy się zdarzają.
Przynajmniej emocje w tej grupie mamy zagwarantowane do samego końca, bo po takim strzale ostrzegawczym jak dzisiejszy, Hiszpania obsra się na miętowo żeby awansować. :P

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 cze 2010, 18:44

Takie Hiszpania-Argentyna to każdy ma na swoim podwórku gdzie lata banda dzieciaków bez ładu i składu...
:haha:

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 16 cze 2010, 18:45

Nie wiem czy porownywanie gry Chile i Hiszpanii to dobry pomysł. To znaczy z pewnością obie druzyny grają ofensywnie, ale Hiszpania monotonniej rozgrywa piłke w środku pola, by w pewnym momencie zdecydowanie przyspieszyć. To jest ładne dla oka, tyle ze dzis sie nie sprawdziło. Pamiętajmy tez ze Hiszpanie wiedzieli, ze Helweci wystawią autobus(chyba ze zmyliła ich Polska aka Szwajcaria :lol: ), więc mogli od początku meczu ustawić sie hiperofensywnie i kto wie, czy nie strzeliliby wtedy bramki. Jak dla mnie przeważyła zbyt zachowawcza 1 połowa i za mało dobrych dośrodkowań. Ja nie mam wątpliwości ze Hiszpanie w tej chwili są jedną z 3 najładniej grających ekip na swiecie, tyle że to wszysto trzeba potwierdzic na boisku. Skoro są tacy dobrzy to muszą umiec pokazac przewage futbolu ofensywnego nad autobusem. Nie pokazali dzis tej przewagi, mało tego prawde mówiąc nie stworzyli sobie az tylu okazji zeby uzasadnione były lamenty nad tym, że piękny futbol przegrał z brzydkim. Hiszpanów niewątpliwie stać na piękny futbol ale dzis to nie był piękny futbol tylko piękne rozgrywanie w środkowej strefie. Gdyby espaniole wykreowali z 5 stuprocentowek, wtedy tez byłbym sie wściekł, ale tak?

Awatar użytkownika
ptt
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ptt » 16 cze 2010, 18:47

Pique w polu karnym zamiast w bramkę trafił w bramkarza
a nie było przypadkiem w tej sytuacji spalonego? bo po pooglądaniu powtórki można wywnioskować, że był. mi się przynajmniej tak wydawało. a oprócz tego, gdyby Pique nie był na spalonym, to by się przynajmniej za głowę złapał, bo w takiej sytuacji nie trafić...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 16 cze 2010, 18:49

To ja jeszcze dodam jedno pytanie do repertuary. Wskażcie mi jakiś zespół (może być klub lub reprezentacja), który stwarza po kilka doskonałych sytuacji w starciach z tzw. autobusem.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 cze 2010, 18:55

No więc czego dzisiaj zabrakło Hiszpanom?
Cierpliwości i wyrachowania.Nie każdy rozkłada od razu nogi jak Polska Smudy...
:haha:
mowa o taktyce cloner,o taktyce.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2010, 18:58 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ptt
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ptt » 16 cze 2010, 18:58

Jeśli taki autobus miałaby tworzyć reprezentacja Polski, to boję się, że znalazło by się wiele takich drużyn ;) :D
Ale z takim autobusem Mourinho to ciężko by było...

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2414
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 16 cze 2010, 19:01

Aj tam. Właśnie Hiszpania była zadziwiająco cierpliwa. Cierpliwa w swoim stylu gry, który prawie nie dał im w tym meczu żadnych sytuacji. Tyle podań z lewa do prawa i z powrotem... żadnej innej reprezentacji by się tyle nie chciało i zaczęliby grać inaczej. Prawie jak Barcelona z Interem.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2319
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 16 cze 2010, 19:12

Co z Iniestą? Czy jak nie zagra, to czy Cesc powinien wejść za niego na drugi mecz czy on na jakiejś innej pozycji gra w reprze? :P

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 cze 2010, 19:20

Mentor pisze:To ja jeszcze dodam jedno pytanie do repertuary. Wskażcie mi jakiś zespół (może być klub lub reprezentacja), który stwarza po kilka doskonałych sytuacji w starciach z tzw. autobusem.

To zalezy jaki autobus i kto atakuje :D

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”