1/8 finału: Niemcy - Anglia

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto awansuje?

Anglia
14
52%
Niemcy
13
48%
Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

1/8 finału: Niemcy - Anglia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 cze 2010, 14:24

Czyli chyba największy klasyk piłki nożnej w historii jeśli mowa o turniejach. Dla Anglików absolutnie każdy mecz z naszymi zachodnimi sąsiadami to walka na śmierć i życie. Spotkania pomiędzy tymi rywalami niemal zawsze przechodziły do historii ze względu na niesamowitą dramaturgię i rozstrzygnięcia w ostatnich sekundach. Krótki zarys najasłynniejszych z nich:

Finał MŚ 1966 4-2 dla Anglii

Jedyny triumf ojców futbolu na wielkiej imprezie. Dramatyczny i wyrównany mecz zakończony w regulaminowym czasie wynikiem 2-2 (wyrównujący gol Niemców w 90 minucie). W dogrywce zaś działy się rzeczy, o których każdy szanujący się fan futbolu wie nie od dziś. Gol Hursta, którego nie było i ostatecznie 4-2 dla gospodarzy tamtej imprezy.

Ćwerćfinał MŚ 1970 3-2 dla Niemców

Rewanż za finał sprzed czterech lat i to bardzo udany. Anglicy prowadzili już 2-0 i z boisk zdjęto Bobby'ego Charltona. Oszczędzano go na półfinał. Tymczasem Niemcy wyrównali na 2-2 i tym razem dogrywkę rozstrzygnęli na swoją korzyść. Dramat Synów Albionu.

Faza grupowa MŚ 1982 0-0 i awans Niemców

Wówczas Mundiale rozgrywano nieco innym systemie i ten mecz decydował o awansie do półfinału. Niemcom wystarczał remis (po wygranej z Hiszpanami), Anglicy musieli wygrać. Zakończyło się bezbramkowym wynikiem promującym Niemców do dalszej fazy.

Półfinał MŚ 1990 1-1 wygrana w karnych Niemców

Cała Anglia szykowała się na finał tymczasem to Niemcy w karnych okazali się lepsi. Do historii przeszły łzy Gascogne'a - z nim płakał cały kraj.

Półfinał ME 1996 1-1 i wygrana w karnych Niemców

Wielki rewanż za półfinał sprzed sześciu lat rozgrywany w dodatku na angielskiej ziemi. Gospodarze turnieju szybko objęli prowadzenie i calutkie Wembley oszalało. Niemcom udało się jednak wyrównać i ponownie okazali się lepsi w karnych. Dla Anglików ten mecz to jedna z największych porażek w historii, dośc często wspominana - po tym spotkaniu Lineker powiedział słynne "Futbol to taki sport, gdzie po boisku biega 22 mężczyzn, a na końcu zawsze wygrywają Niemcy".

Wspomnieć wypada także o innych spotkaniach jak 1-5 dla Anglii w Monachium w el. MŚ 2002 (obie drużyny awansowały do turnieju, w którym to Niemcy zdobyli srebro), 1-0 dla Anglii podczas Euro 2000 (obie ekipy odpadły już w fazie grupowej) czy historycznych meczach na Wembley. Ostatni mecz na Wembley wygrali Niemcy 1-0 po golu Hammana, grającego wówczas w Liverpoolu - zadra na sercu każdego Anglika. Pierwszej porażki rep. Anglii na New Wembley doznała zresztą także z Niemcami 1-2.

Jak będzie tym razem? Czy mecz przejdzie do historii jak poprzednie? Czy naładowana gwiazdami Anglia zmiecie młodziutką i niedoświadczoną reprezentację Niemiec? Czy raczej podopieczni Loewa wskocza na wyżyny swoich umiejętności i wyrzucą ojców futbolu za burtę? Football's coming home!
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, 22:32 przez Ebi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: 1/8 finału: Niemcy - Anglia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 24 cze 2010, 14:47

Mam nadzieję, że obydwie ekipy wykrzesają z siebie więcej niż w dotychczasowych spotkaniach. Chyba będę kibicował Niemcom w tym meczu :shock: Świat się kończy.

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 24 cze 2010, 15:00

Mentor pisze:Chyba będę kibicował Niemcom w tym meczu
Niemcom, jak Niemcom. Ja w tym meczu będę kibicował Osamie. :boruta:

FC Liverpool
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FC Liverpool » 24 cze 2010, 21:24

Jestem za Anglią, ale rozum mówi, że jednak Niemcy. Moim zdaniem wszystko zależy od skuteczności Rooneya.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 24 cze 2010, 21:41

Pytanie czy Niemcy beda zespolem ze spotkania z Australia czy z dwoch kolejnych. Licze na Anglikow

Awatar użytkownika
ptt
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ptt » 25 cze 2010, 14:17

Mam nadzieję, że Anglicy pokażą po co przyjechali na mundial, wyeliminują Niemców, po czym w kolejnej rundzie dostaną baty od Argentyny :D

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 25 cze 2010, 14:26

Pokonają w Niemców :D i potem w meczu przeciwko Argentynie strzeli gola Rooney :D.... ręką w 90 minucie :) ale by to był rewanż na Argentynie łohohoh.

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 25 cze 2010, 14:35

Maradona bylby pierwszym do protestowania :)

Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 25 cze 2010, 15:43

FC Liverpool pisze:Jestem za Anglią, ale rozum mówi, że jednak Niemcy. Moim zdaniem wszystko zależy od skuteczności Rooneya.
Nie tylko od niego. Jeśli Capello uda się powrócić do drużyny z eliminacji to Niemcy w takiej formie jakiej się znajdują nie mają szans. Anglia jest zbyt dynamiczną, szybką i przede wszystkim wytrzymałą reprezentacją. Niby technika jest u nich na bardzo wysokim poziomie, ale to przede wszystkim bieganie na 100% przez całe spotkanie i serce do gry charakteryzuje angielską piłkę. Tego oczekują kibice i widzowie.

Na ten moment moim faworytem są Niemcy, gdyż podopieczni Włocha jak na razie zawodzą na całej linii. Miały być fenomenalne zwycięstwa, a na razie oglądamy futbol jakby wyjęty z polskiej Ekstraklasy. Drużyna, która napełnia balonik z nadziejami kibiców powinna przede wszystkim grać dla nich. Do tej pory żadnego poświęcenia w ich grze nie zobaczyłem.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 25 cze 2010, 22:54

ptt pisze:Mam nadzieję, że Anglicy pokażą po co przyjechali na mundial, wyeliminują Niemców, po czym w kolejnej rundzie dostaną baty od Argentyny
A oni już tego nie pokazali. :?:
Dwie najbardziej znienawidzone przeze mnie reprezentacje. To, że Anglików uważam za totalne drewienka(dobra nie każdego) i brak potencjału na przynajmniej ćwierćfinał mistrzostw świata to będę kibicował reprezentacji Świata pod szyldem Niemiec. Niemcy fajnie zaczęli, choć za szybko wielu ich uznało za dobrze poukładano drużynę i gotową na sukces, jednak mają wg. mnie lepszych zawodników, pewniejszą drugą linię i mimo wszystko jakiś pomysł w grze do przodu. Sam zespól także jest lepiej ustawiony taktycznie. Oczywiście liczę, że Fabio nie wyjedzie z żadnym z ustawień z dwóch pierwszych spotkań i coś Angole sobą zaprezentują, niech coś pozytywnego po sobie zostawią.
Ewentualne trafienie na Argentynę przez którąś z ekip będzie miało swoje podteksty. Beckham jeszcze jest na ławie, a kilku Argentyńczyków nie zapomniało o MŚ w 2006 i spotkaniu z Niemcami. Jednak najpierw i ekipa Diego musi awansować.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 26 cze 2010, 0:13

ptt pisze:Mam nadzieję, że Anglicy pokażą po co przyjechali na mundial, wyeliminują Niemców, po czym w kolejnej rundzie dostaną baty od Argentyny :D
haha no dokładnie. Taki scenariusz mi pasuje. :lol: :D

Będą emocje nieziemskie. 8)

Fleshgod
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fleshgod » 26 cze 2010, 1:13

ptt pisze:Mam nadzieję, że Anglicy pokażą po co przyjechali na mundial, wyeliminują Niemców, po czym w kolejnej rundzie dostaną baty od Argentyny :D
Widać jest nas wielu. Co prawda wszystko mi jedno kto wygra w 1/8, ale w ćwierćfinale liczę na Argentynę, że odprawi z kwitkiem Anglików lub Niemców.

Z Niemcami jest ten problem, że oni niemal zawsze psim swędem zachodzą bardzo wysoko. W 2006 grali ładnie i nawet im kibicowałem, ale w 2008 znów nie zachwycili a zagrali w finale.
Swoją drogą, w Euro 2008 mieli podobną sytuację, też w grupie wygrali pierwszy mecz ze słabeuszami (:P), potem przegrali ze Słowianami (tyle że wtedy Chorwacja nie dała tak d... jak teraz Serbia), a potem męczyli się w "meczu o wszystko", awansowali i grali jeszcze 3 mecze. Z tym że teraz mają "odrobinę" trudniejszą drabinkę i dobrze. Niech udowodnią swoją wartość a nie takie bicie kelnerów jak np. w 2002 :P

Awatar użytkownika
ptt
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ptt » 26 cze 2010, 11:10

Jarzinho - nie wiem czy pokazali. Zapowiadali walkę o mistrzostwo świata, a lepiej od nich to zaprezentowała się w 3 meczach Słowenia... Więc może pokażą coś w meczu z Niemcami. Do takiego meczu to powinna być jakaś dodatkowa mobilizacja. A o zwycięstwo Argentyny z Meksykiem to bym się za bardzo nie martwił. Widzę, że Meksyk gra ładną piłkę, ale na razie to za mało na Argentynę. :)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 26 cze 2010, 12:40

Niemcy 4 razy na MŚ przegrali mecz w fazie grupowej. W każdym z tych turniejów dotarli do finału.
Bądźmy dobrej myśli.

Mecz będzie emocjonujący na pewno, gorzej, że aż 6 zawodników niemieckich jest zagrożonych kartkami. Z gry wypadł Cacau dzisiaj. Nie wiadomo czy zagra Boateng i Schweinsteiger.
No i najważniejsze: niech Low nie wystawia za nic w świecie Badstubera na lewej obronie. Lennon czy SWP objeżdżać go będą jak Krasic/Valencia. A to nie będzie dobre.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby przestawienie Lahma na lewą a Boateng mógłby grać na swojej mocniejszej stronie, czyli prawej.
No i inna ważna rzecz: Mertersacker, ogarnij się człowieku, bo tyle prezentów ile dostała Ghana od tego zawodnika to Angole nawet przy największej nieudolności jaką są w stanie zaprezentaować, nie zmarnują.

Awatar użytkownika
ptt
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ptt » 26 cze 2010, 18:09

Ja osobiście jestem dobrej myśli i mam nadzieję na pogrom ekipy ze Szwabii (wiem, że to raczej niemożliwe, ale zawsze jest szansa...). :D
A co do Mertersackera to ja nie patrząc na to jak gra (a ostatnio nie pokazuje się ze zbyt dobrej strony..), wyrzuciłbym go za wygląd(:D bo jeśli jest taki inteligentny, na jakiego wygląda to szkoda chłopaka aż ;) ).

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”