Grupa H - Chile, Hiszpania, Honduras, Szwajcaria - Strona 12

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Grupa H - Chile, Hiszpania, Honduras, Szwajcaria

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 25 cze 2010, 23:16

Akurat ten filmik nic nie wyjaśnia.
michal2 pisze:Gdyby Fabregas tak zanurkowal to ja potrafilbym przyznac ze oszukiwal
Nie chodzi tutaj o jakieś moje osobiste sympatie. W trakcie transmisji i pokazywanych powtórek byłem przekonany, że był między zawodnikami kontakt. Teraz również jestem.

Zarzucanie nurkowania Torresowi to moim zdaniem głupota.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 25 cze 2010, 23:32

michal2 pisze:8-9 sekunda, prosze nie wmawiaj mi ze nie widzisz tam teatralnego upadku bo nie uwierze
A Ty nie wmawiaj mi, że Torres po prostu postanowił się przewrócić zamiast wziąć udział w świetnie zapowiadającej się akcji swojego zespołu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 cze 2010, 23:39

tu lepiej widać ?
Obrazek

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 cze 2010, 23:41

Ten zawodnik już wcześniej powinien wylecieć z boiska (druga żółta kartka) za faul na Inieście.Sędzia go oszczędził - następne przewinienie - do widzenia.W podobnej sytuacji Dunga natychmiast zdjął Melo.
Co do Chile - przy odrobinie szczęścia pojada Brazylię.Poważnie.Alexis Sanchez (z Udinese) to jak dla mnie na razie najlepszy skrzydłowy na tych mistrzostwach (Messi to wolny elektron :P ),szybki,ośmiesza niemal każdego obrońcę - tylko trochę chłopak nieskuteczny.Wróci Matias Frenandez który jest mózgiem tej drużyny jeśli chodzi o ofensywę i powinno być lepiej.Warto zwrócić uwagę,że do chwili wyrzucenia z boiska reprezentanta Chile Hiszpania była drużyną GORSZĄ - mimo prowadzenia (pierwsza bramka to rażący błąd bramkarza i skill Villi).Za to co zrobił z tą reprezentacją Bielsa należą mu się oklaski.
A Torres to pipipipipipipipipipipipiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!!

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 26 cze 2010, 0:06

Dokładnie, myślę że nawet lepiej się stało, bo wygrana Chile z Brazylią będzie uznana za kolejną niespodziankę. I tak jak pożegnaliśmy finalistów mundialu 2006, tak jest szansa pożegnać obu finalistów Mundialu 2002. :D 8)

Awatar użytkownika
rati
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rati » 26 cze 2010, 0:23

Był 100% kontakt. Prawej nogi Torresa z własną lewą. A co spowodowało turbulencję prawej dolnej kończyny Torresa i w rezultacie fikoła, to ciężko wychwycić. Pewnie to coś, co także wytrąciło i Chilijczyka lekko z biegu.

Benaglio odwalił dziś paradę mistrzostw. :shock:

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 26 cze 2010, 0:49

Dlaczego wy tak dlugo debatujecie nad ewentualnoscia zaistnienia owego kontaktu? W kontekscie decyzji arbitra nie ma to najmniejszego znaczenia. Nieistotne czy ten kontakt rzeczywiscie byl. Sedzia nie mial prawa pokazac kartki zawodnkowi Chile w tej sytuacji. Cholernie skrzywdzil Chilijczykow ta decyzja i tyle.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 cze 2010, 0:58

Ale teraz jak patrzę na tego gifa, to faktycznie Torres przewrócił się o własne nogi. Ale dramatyczny ruch głową niesamowicie teatralny. :lol:

Z drugiej strony, jak my gramy z chłopakami w piłkę, to rzadko który się przewraca pomimo ostrzejszych zagrań i żaden z nas nie myśli o wywrotce. To jednak nazywa się ograniem, doświadczeniem i obyciem w światowej piłce 8)

Fleshgod
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fleshgod » 26 cze 2010, 1:00

Tyle że Estrada powinien wylecieć już wcześniej za drugi faul na żółtko. Domyślam się, że sędzia nie chciał "psuć widowiska", a później kartka za byle co, bo już "nie wypadało nie dać"...

Ale i tak jestem bardzo zadowolony z ostatecznej konkluzji. Mundial bez Hiszpanów dużo by stracił, nieważne jak bardzo Hiszpanie by zawodzili - jednak ta cała medialna otoczka wokół tej ekipy robi swoje :P Dzięki temu mamy dwie bardzo ciekawe pary 1/8, a nie np. Brazylia - Szwajcaria, czyli kolejna nuda, znając styl obydwu ekip.
Cieszę się, że Szwajcarzy jadą do domu, oglądając ich mecz (kawałkami, szczególnie 2 połowy, z wiadomych powodów...) miałem wrażenie, że włączyli bullet time, Honduras powinien to wygrać z palcem w nosie. Nie wiem jak oni wygrali z Hiszpanią, nawet grającą tak wolno i nieskutecznie.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 26 cze 2010, 13:53

Niby gif pokazuje, że Torres potknął się o własne nogi, ale jednak zachwianie ruchu przez Chilijczyka (w momencie, gdy Torres zaczął upadać na ziemię) musiało być czymś spowodowane.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 26 cze 2010, 14:38

co się tak rozwodzicie nad tym upadkiem ?? pokazywali powtórkę z 4 razy z każdego kąta. Torres w biegu uderzył prawą stopą w kolano przebiegającego piłkarza Chile po czym jego prawa noga uderzy w lewą stracił równowagę i upadł. Chilijczyk nie faulował a Torres nie nurkował tyle jeśli chodzi o to.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 26 cze 2010, 16:34

Cholera, nie zauważyłem tego. Faktycznie jest kontakt między prawą stopą Hiszpana a prawym kolanem Chilijczyka. Tak więc to ostatecznie powinno wykluczyć jakiekolwiek zarzuty nurkowania, które niektórzy stawiali przed Torresem.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 26 cze 2010, 16:49

Ale jaka jest definicja 'nurkowania'? Przecież ten pad jest tak teatralny, że tylko czekać aż Fernando dostanie jakąś nominację oskarową... :? Mnie strasznie denerwuje takie wykorzystywanie każdego kontaktu byle tylko wymusić faul - czym to się różni od nurka bez kontaktu? Aktorstwo to aktorstwo.
Futbol to sport kontaktowy, to nie siatkówka. Jeżeli każde muśnięcie przeciwnika będzie kończyła się rzutem wolnym to ta gra straci sens :roll:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 26 cze 2010, 17:46

Chilijczyk zahaczył go prawym kolanem, co spowodowało potknięcie się o własne nogi. Ja bym tego nurkowaniem nie nazwał. Tym bardziej, że próba wywalczenia rzutu wolnego w tej sytuacji była po prostu bez sensu, bo akcja Hiszpanów zapowiadała się naprawdę bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 cze 2010, 18:06

Nurek to rzut a murawę, gdy nikt cię nie dotknie, a la Gilardino z Celtikiem, choć to było tak żałosne, ze nawet na "nurka" nie zasługuje :lol: A jak cię dotknie to jedni mówią, że jest to wykorzystanie sytuacji, inni, że przyaktorzenie .. też tego nie lubię, ale co zrobić. Nurkowanie jest gorsze, bo oszukujesz sędziego, a przyaktorzenie ma tylko sprawić, by sędzia na pewno zobaczył faul i ewentualnie ukarał rywala.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”