1/8 finału: Niemcy - Anglia - Strona 7

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto awansuje?

Anglia
14
52%
Niemcy
13
48%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: 1/8 finału: Niemcy - Anglia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 27 cze 2010, 19:28

Ale to było dobre!

Zajebisty mecz. Było wszystko i dlatego nie za bardzo wiem od czego zacząć. Gratulacje dla Niemców za momentami (!) bardzo dobrą grę i zasłużone zwycięstwo. Wynik moim zdaniem niezupełnie odzwierciedla przebieg gry bo przebieg drugiej połowy w dużej mierze ustawili inwalidzi pełniący rolę arbitrów. Blatter pewnie doznał dzisiaj orgazmu oglądając niewytłumaczalny błąd arbitrów - wszak błędy to nieodłączny element piłki nożnej czy coś takiego [']

Jak wygląda z punktu widzenia przepisów pierwszy gol? Przy wybiciu z piątki nie ma spalonego?

Niemcy byli lepsi zarówno indywidualnie jak i zespołowo. Lepiej ułożeni taktycznie, z lepszym (albo po prostu lepiej egzekwowanym) pomysłem na grę i skuteczniejsi. Anglicy walczyli dzielnie i mogli ugrać znacznie więcej. Przesadziłbym pisząc, że mi ich szkoda, ale w drugiej połowie chciałem, aby wyrównali, ale sama determinacja to za mało. Zawiódł znowu Rooney a Barry czy James byli beznadziejni. Przy pierwszym golu bramkarz robił wszystko, aby tylko nie uprzedzić Klose a przy trzecim wręcz odsunął się, aby przypadkiem nie dostać piłką [']

Mam nadzieję, że wieczorem wygra Argentyna i w ćwierćfinale czekać nas będzie kolejny szlagier. Niemcy wyglądają piekielnie mocno, ale skoro Anglicy byli w stanie strzelać bramki to tym bardziej od Argentyny należałoby tego wymagać. Nie uprzedzajmy jednak faktów :P

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 27 cze 2010, 19:32

Ale Niemcy to drużyna turniejowa, która szybko się uczy i rozpędza. Po dzisiajszych doświadczeniach i stracie dwóch goli nie pozwolą sobie na coś takiego z Argentyną.
maciek_88 pisze:
Ebi pisze:Takie meczu świat nie widział na Mundialu od co najmniej 1998 - żadno ze spoktkań z 2002 i 2006 roku nie może się równać z tym co widzieliśmy dzisiaj. BĄDŹCIE TEGO ŚWIADOMI!
Tutaj Ci chodzi o poziom obu zespołów, dominację jednego nad innym czy poziom dramaturgii? Bo przykładowo dla mnie ten mecz nie przebił w emocjach czy poziomie gry Niemców z Włochami 4 lata temu.
Tutaj chodzi mi o dramturgię (cudowne podniesienie się z kolan rep. Anglii), jeden z największych farfocli w historii futbolu i niesamowity chichot historii - tłumaczyć nie muszę. Poza tym sam wynik - w tym wątku już opisałem ile dla Anglikow znacza pojedynki z Helmutami. Jedyne czego zabrakło to meczu na pełnych obrotach przez 90 minut. Skończył się w 70 minucie. Potem tylko groźny strzał Gerrarda.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2010, 19:37 przez Ebi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 27 cze 2010, 19:36

Corinthians pisze:Chyba jestem tu jedyną osobą, która jest przeciwko wprowadzeniu powtórek video. Dla mnie błędy sędziego, mniejsze i większe, są nieodłączną częścią futbolu i nie wyobrażam sobie, żeby mogło ich zabraknąć. Wiadomo, czasami arbiter pomyli się na korzyść mojej drużyny, czasami na niekorzyść, ale potrafię się z tym pogodzić.
Nie jesteś sam kolego, ja również jestem za sędziowaniem bez wsparcia technicznego, choć zrobiłbym mały wyjątek. W takich sytuacjach gdzie boczny nie wie czy piłka całym obwodem przekroczyła linię czy nie, sędzia główny po tym jak bramkarz (dziś Neuer) złapał piłkę w ręcę powinien zagwizdać zarządzić krótką przerwę w celu sprawdzenia z zapisu wideo czy gol jest czy go nie ma. To jest bardzo ważne dla meczu, ponieważ to już jest pewny gol, to nie jest zagwizdanie karnego, bo wiadomo karnego nie strzela się zawsze. Dziś przecież Anglicy mogą się tłumaczyć, że sędzia ich okradł z 1/4, mają prawo tak mówić, choć nie wiadomo jakby się potoczyła 2 połowa przy wyniku 2:2. Taka prosta rzecz z tym zapisem wideo, zastosowanie by miał raczej rzadko, więc to się nie gryzie bardzo z normalnym sędziowaniem. Takie powtórki wideo dane ligi już by sobie wprowadzały jak tam uważają, ale taka LM, LE oraz wszelkiej maści mistrzostwa powinny uwzględniać tę możliwość. Co do wymuszania karnych to wystarczą dodatkowi sędziowie, a reszta jest w rękach sędziego głównego, który ma czasem prawo się pomylić.

I mam jeszcze pytanie do fieldy'ego (ogólnie kibiców Arsenalu):
Dlaczego Wenger kupuje 39-letniego staruszka na bramkę, zamiast wydać trochę więcej kasy i mieć perspektywicznego bramkarza, którego można by było później sprzedać do np. Realu za większą jeszcze kasę. Myślę tutaj o Neuerze. Chłopak ma talent. United w sumie też mogłoby go sobie sprowadzić.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 27 cze 2010, 19:37

godfather2 pisze:
maciek_88 pisze: Bo przykładowo dla mnie ten mecz nie przebił w emocjach czy poziomie gry Niemców z Włochami 4 lata temu.
Tu się zgadzam, ale może emocje wynikają przy okazji sympatii dla którejś z drużyn ? Aczkolwiek poziom był lepszy co nei znaczy, że tu było źle ;) Było bardzo dobrze ;)
I ja się zgadzam, że to był bardzo dobry mecz. Oczywiście 4 lata temu poziom emocji był spowodowany tym, że niewątpliwie kibicowałem Azzurrim, ale również dlatego, ze emocje były do samego końca a tutaj po 70 minutach było już dożynanie wata... ofiary. Z resztą postu Ebiego się jak najbardziej zgadzam.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 27 cze 2010, 19:39

MGiggs pisze:Ktorzy pilkarze gebelsow sa lepsi od Angielskich ,konkrety?
Dzisiaj?WSZYSCY.Ogólnie?Porównanie zacznij od bramki :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Po tym co Anglicy pokazują w reprezentacji praktycznie OD ZAWSZE śmiem twierdzić,że gdyby nie napływ utalentowanych piłkarzy z za granicy i kontynentalnej myśli szkoleniowej (Freguson to wyjątek potwierdzający regułę) to wyspiarze znaczyli by dzisiaj tyle co np. Portugalczycy.Poza tym żaden z Anglików nie sprawdził się tak na prawdę za granicą,czy nazywał się Lineker czy Owen :roll: Z tego co widziałem na tych mistrzostwach i z przebiegu ostatniego sezonu w Premiership o każdej porze dnia i nocy wolałbym dzisiejszego Ozila od dzisiejszego Gerrarda dajmy na to.
BTW - Messi na tych mistrzostwach mimo,że nie strzelił bramek nie gra słabo,wręcz jest najlepszym piłkarzem kadry.Miał udział przy ponad połowie bramek zdobytych przez Argentynę,zawsze jest podwajany czy potrajany co pozwala jego kolegom trochę więcej poszaleć...Jeśli Messi gra słabo to jak nazwać grę Rooneya?Dno totalne?A C.Ronaldo?Dno i metr mułu?

Do czego to doszło - żeby Szwaby grały najpiękniejszą piłkę na tych mistrzostwach...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 27 cze 2010, 19:41

Dlaczego Wenger kupuje 39-letniego staruszka na bramkę, zamiast wydać trochę więcej kasy i mieć perspektywicznego bramkarza, którego można by było później sprzedać do np. Realu za większą jeszcze kasę. Myślę tutaj o Neuerze. Chłopak ma talent. United w sumie też mogłoby go sobie sprowadzić.
Pewnie dlatego, że ten 39 latek kosztował grosze, a za Neura trzeba byłoby dac z 25 mln euro.
Swoją drogą to gdyby Neuer był po drugiej stronie tj. Anglików to sądzę, że przynajmniej z 2 gole by wyciągnął. Ale jak już ktoś pisał, są pewne rzeczy stałe na świecie jak np. liczba PI tak i to, że na mundialu bramkarz Anglii da dupy :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 cze 2010, 19:42

Ebi pisze:Po dzisiajszych doświadczeniach i stracie dwóch goli nie pozwolą sobie na coś takiego z Argentyną.
no ja nie wiem, czy Friedrich z Mertesackerem zapewnią czyste konto w rywalizacji z Messim, Higuainem i Tevezem, jedno jest pewne - będzie kapitalne spotkanie, może nawet dzisiejsze przebije, kto wie - ale muszą najpierw chłopcy Diego przejść Meksyk :P

Ciekawostka, by opta stats: Wayne Rooney has lost the ball by being tackled in possession more often than any other player at the 2010 :lol:

To nie był turniej Roo :P

Winę ponosi Capello, który sam chyba nie wiedział jak ta drużyna ma wyglądać. Niby stawia na Greena, ale po pierwszym błędzie, zmienia bramkarza. Potem wyciąga z kapelusza Carraghera, ale jak ten wraca z zawieszenia, to i tak nie gra. Heskey zaczyna mundial, by po chwili stracić miejsce w składzie na rzecz Defoe. Lennon to samo - zaczyna turniej, by po 1 meczu wypaść ze składu. Gdzie tu sens, gdzie logika ? Capello nie miał pomysłu na drużynę, za co on tę kasę trzepał ?
Mentor pisze:Jak wygląda z punktu widzenia przepisów pierwszy gol? Przy wybiciu z piątki nie ma spalonego?
tak słyszałem,
I mam jeszcze pytanie do fieldy'ego (ogólnie kibiców Arsenalu):
bo Wenger nie lubi wydawać kasy, to raz. Dwa - Schwarzer ma 37 i jeszcze nie przyszedł :P Szczęsny zbiera kapitalne recenzje za grę w League One [3 liga], teraz ma iść do Championship [2 liga] i za 2 lata może już grać w Premier League [1 liga :D] wiec sprowadzenie takiego Schwarzera, doświadczonego, ogranego w lidze i dużo lepszego od obecnych bramkarzy ma sens. Pogra 2 lata i Wojtek wskoczy do składu :]

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 27 cze 2010, 19:43

Mentor pisze:Jak wygląda z punktu widzenia przepisów pierwszy gol? Przy wybiciu z piątki nie ma spalonego?
Zgadza sie. :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 27 cze 2010, 19:45

Ebi pisze:Ale Niemcy to drużyna turniejowa, która szybko się uczy i rozpędza. Po dzisiajszych doświadczeniach i stracie dwóch goli nie pozwolą sobie na coś takiego z Argentyną.
Rozumiem i bez względu na to jak dzisiaj zagra i jak wynik osiągnie Argentyna to i tak w ewentualnym (głupio tak skreślać Meksyk :P ) ćwierćfinale faworytem byliby dla mnie Niemcy choć nie jakimś szczególnie zdecydowanym bo cały czas widać, że nie wszystko u Helmutów funkcjonuje idealnie. Anglicy walczyli dzisiaj odważnie, ale powiedzmy sobie szczerze - w ofensywie mają do zaoferowania niewiele. Argentyna dużo więcej.

Dzięki za cynk w sprawie pierwszej bramki.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 27 cze 2010, 19:54

Kamil232 pisze:Swoją drogą to gdyby Neuer był po drugiej stronie tj. Anglików to sądzę, że przynajmniej z 2 gole by wyciągnął. Ale jak już ktoś pisał, są pewne rzeczy stałe na świecie jak np. liczba PI tak i to, że na mundialu bramkarz Anglii da dupy
No chyba, że to Hart by bronił bramki Anglików w tym meczu. Śmiem twierdzić, że przy każdej z bramek dla Niemców Joe zrobiłby więcej niż James. Mam nadzieję, że w eliminacjach do kolejnego turnieju to już on będzie jedynką.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 27 cze 2010, 20:08

Tak na marginesie to wszyscy bohaterowie świetnej reklamy Nike kariery nie robią :lol:

Ronaldinho tam w ogóle nie ma, Drogba, Cannavarro, Ribery dużo poniżej możliwości, ich reprezentacje odpadły w grupach, a teraz Rooney czyli pierwsza wersja historii "England is Roo-ins" Tylko Ronaldo został :lol:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 27 cze 2010, 20:08

Ja nie wiem czemu niektorzy dalej graja idiotow, dzisaj niemcy byli lepsi. czy oznacza ze sa lepszymi pilkarzami na podstawie jednego meczu?
Tak czulem, wbrew logice bedzie jechanie po angolach ale nie sadzilem ze od dzisaj ozil jest lepszy od Lamparda...

Niech sie MS koncza bo czas na prawdziwa klubowa pilke, niech ktos wypierdzieli na gwiazdy mundialu gruba kase a potem niech sie dziwi dlaczego tak genialnie grali na mundialu a w klubie zawodza....

Messi malo strzela w kadrze, oddaje 20 strzlow nie strzelea gola na mundialu, czy jest gorszy od Vitka czy Suareza?
Mazurze kupcie sobie Mullera Podoslkiego do MIlanu , bo jesli sa lepsi od Rooneya czy Lamparda to ja bym sie nie zastanawial

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 27 cze 2010, 20:16

MGiggs pisze:Niech sie MS koncza bo czas na prawdziwa klubowa pilke
Teraz jest piłka na niby? Mecz rozstrzygnął kto jest lepszy, jak to mówią... wszystko rozstrzygnie (rozstrzygnęło) się na boisku :P
A na co dzień to mogą sobie muchy w kiblach ubijać po mistrzowsku, tu był mecz bezpośredniego starcia i tyle w temacie.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 27 cze 2010, 20:17

A jeszcze się wtrącę do tej dyskusji kto ma lepszych piłkarzy. Jak możecie porównywać dwudziestolatków jak Oezil czy Mueller, którzy grają dopiero pierwsze sezony w seniorskiej piłce z trzydziestoletnimi Lampardami, Gerrardami, Terry'mi itp?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 cze 2010, 20:23

Kamil232 pisze:Mówisz, że Niemcy mają lepszych piłkarzy, wyśmiewasz Anglików tylko na podstawie wyczynów w reprezentacji? Żartujesz sobie? Chyba oceniając piłkarzy należało by wziąć pod uwagę to co robią co tydzień przez cały rok, a nie na podstawie 2 tyg raz na 4 lata? Wg. twojej teorii taki Podolski jest lepszy od Roo gdzieś o pare klas...
O Rooneyu praktycznie nigdy się nie wypowiadam i nadal tak będę robił. Wyśmiewam Anglików od kiedy, po dzisiejszym spotkaniu- brednie. Po każdym grupowym, na innych turniejach, po sparingu z Hiszpanią itd...
MGiggs pisze:Jarzinho jest wręcz niesamowity w swoich pogladach przy okazji na konkrety nie podajesz argumentow.Ktorzy pilkarze gebelsow sa lepsi od Angielskich ,konkrety?
W czym sa lepsi, co pokazali w swojej karierze.Zapytam jeszcze raz, czy kopacze z RPA sa lepsi od Francji a slowacy od itali, Pytam bo kuzwa mac do Ciebie trzeba 10 razy napisac pytanie bys odpowiedzial na nie a nie pisal bzdurach o zadluzonych klubach :rotfl:
Jesli Anglia przegrala bo ma slabych graczy od Niemiec to wlosi sa gorsi od slowakow. Jesli jak sam piszesz Messi odpadnie z niemcami uznasz ze jest slabszy od graczy niemiec? czy ty potrafisz zrozumiec ze Rooney gra duzo slabiej w kadrze?
Co ty pierd....lisz o pompowaniu na wilekich graczy? Lampard Roo Gerrard to wielcy pilkarze od lat. Klose strzela 2 gole na sezon z Podolskim a Fridrich stacza herte do 2 ligi. o czym ty czlowieku piszesz?
wymien pilkarzy lepszych od anglikow, konkrety, odnies sie do włoch francji rpa, napisz czy usa jest lepsze od hiszpani skoro ich ograli rok temui czy szwajcarzy sla lepsi od hiszpanow. Pisz konkrety a pozniej przejdz do zadluzonych pilkarzy z klubow ktore ich napompowaly na gwiazdy
Który zawodnik lepszy- każdy który dzisiaj zagrał w tym spotkaniu. Co pokazali w swojej karierze, sprawdź, który z nich ma medale za turnieje Euro czy MŚ i później porównaj ich z każdym Anglikiem którego masz w kadrze. Jasne, ze taki Mesut nie ma mistrzostwa, ale w czym dzisiaj był gorszy od Gerrarda czy Lamparda. Khedira, który i tak był dzisiaj słaby, ale nie gorszy od Barryego.
Już Ci napisałem nie będę porównywać tutaj Włoch i Francuzów czy Hiszpanów, a tym bardziej w kontekście reprezentacji Anglii, bo oni swoją klasę pokazali, może nie w RPA, ale wcześniej, a ty mi napisz gdzie pokazali coś takiego Anglicy.
Jak ja mam mówić o wielkich piłkarzach angielskich skoro oni zawodzą na każdym turnieju, teraz to już nie znajdą lepszego trenera, bo skoro Capello nie potrafił to kto będzie potrafił.
Podkreślam to 3 czy 4 raz nie piszę o Anglikach w kontekście tego spotkania, więc dlaczego mam odnosić się do spotkań innych kadr w jakimś spotkaniu czy nawet turnieju. Druga sprawa podkreślam, ze nie piszę to o wyczynach zawodników w klubach. Być może to do was nie dociera, ale nie będę tego kolejnego razu pisać.
Napompowana reprezentacja odpada z hukiem i tyle. W żadnym spotkaniu nie widziałem wielkich piłkarzy, a już z pewnością nie reprezentacji. Tej nie widziałem od... nigdy.
Nie odnoszę się szerzej także do tematu Hiszpania- Chile bo był czas na te spotkanie, a skoro nie ma przykładów tylko opinia. to ciężko mi to zweryfikować. Co mam całe spotkanie oglądać ponownie, bo jakiś frustrat po obejrzeniu wizytówki Premiership napisze, ze gubili obrońcy linie. Anglicy gubili w każdym spotkaniu grupowym przeciwko potęgą. Ze Szwajcarią defensywa miała tyle problemu co dzisiaj w 36 minucie Anglicy z samym Klose.
PS> pisałem o zadłużonych klubach, a nie piłkarzach(być może popełniłem błąd)

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”