1/4 finału Argentyna-Niemcy

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto wywalczy awans do półfinału?

Niemcy
15
56%
Argentyna
12
44%
Awatar użytkownika
gangsteroflove
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

1/4 finału Argentyna-Niemcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gangsteroflove » 28 cze 2010, 11:10

Niezwykle ciekawe spotkanie,wystarczy wspomnieć o dziejach Maradony w meczach z Niemcami czy też o ćwierćfinale sprzed czterech lat. Zapraszam do dyskusji.

Mimo wszystko zmieniłem zdanie i na dzień dzisiejszy wg mnie to Albicelestes awansują,chociaż pewnie po heroicznym boju. :mrgreen:

Awatar użytkownika
godfather2
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Re: 1/4 finału Argentyna-Niemcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: godfather2 » 28 cze 2010, 11:19

Wczorajsze mecze wielu skłaniają do tego by postawić na Niemcy. Niemcy na pewno grają inaczej, szybciej pozbywają się piłki, ale Argentyna gra jak nie Argentyna - grając wydawało by się na pół gwizdka tak jak wczoraj wygrywa... rzekłbym po niemiecku ;p Obstawiam Albicelestes, ale w sumie może to być dramatyczny mecz.

Awatar użytkownika
Cloud
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cloud » 28 cze 2010, 11:21

Obstawiam Argentyne i wielki mecz Messiego, który w końcu się wstrzeli. :) Niemcy mimo, że graja rewelacyjnie, to odpadną, bo szczeście(i Messi) jest po stronie Diego.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 28 cze 2010, 11:26

Ja postawiłbym przeciwnie, mimo, że wolałbym Argentynę, to jednak Niemcy, będzie to pojedynek niemieckiej taktyki z argentyńską ofensywą. W tym meczu nie ma jednoznacznego faworyta i dobrze :)

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 28 cze 2010, 11:36

Z taką obroną jaką pokazała wczoraj Argentyna to oni sobie raczej za długo już w tym turnieju nie pograją. Mają na swojej rozkładówce obecnie Niemców którzy na tych mistrzostwach ( jak zwykle zresztą ) grają nadspodziewanie dobrze i co najważniejsze skutecznie. Jeśli Meksyk robił duże zamieszanie pod bramką Romero to tacy zawodnicy w takiej dyspozycji jak Ozil, Klose, Podolski czy Muller strzelą znów cztery bramki i nawet Messi nie pomoże. Kolejną wilka przewagę Niemców jest ławka trenerska : Loew>>>>>Maradona. Jeśli Diego wystawia w drugiej linii jednego środkowego pomocnika mysląc że Mascherano rozmontuje każdą akcję rywala to raczej o nim dobrze nie świadczy. Jedyną rzeczą która może uratować Argentynę (jeśli się skład personalnie nie zmieni) jest świetna ofensywa ,bardzo wysokie umiejętoności indywidualne zawodników i oczywiście szczęście aka sędzia ;)

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 28 cze 2010, 11:42

zapowiada się bardzo ciekawy mecz ale wydaje mi się, że to Niemcy awansują dalej. Ja już zresztą puściłem kuponik za drobne, że Niemcy wygrają MŚ kurs 7,5 :D

Awatar użytkownika
EuGeniusz
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: EuGeniusz » 29 cze 2010, 10:20

Kibicuję Niemcom jednak stawiałbym na Argentynę.Niemcy mają zbyt młody zespól i nie uciągnie on takiej gry do końca,to jeszcze nie teraz.Na taki turniej trzeba mieć doświadczony zespół.Poprzedni finaliści to Francja i Włochy ,też nie w każdym meczu zachwycali.
Inna sprawa to wątek sędziowski,nie chodzi mi o ewidentne pomyłki jak w dwóch wiadomych meczach.Bo wierzę że to były po prostu pomyłki.
Boję się jednak że oficjele z FIFA już wiedzą że będzie finał Argentyna-Brazylia,a Weeb jeszcze trochę posędziuje na MŚ.Owszem ,nie wypaczył wczorajszego wyniku w meczu Brazylia -Chile ale to sędziowanie.Nie można gwizdać faulu tylko dlatego że Brazylijczyk się przewrócił,gwiżdże się wtedy gdy rzeczywiście jest faul.I jeszcze wczorajsza wypowiedź Maradony że największym skandalem to jest że sędzia nie gwiżdże za każdym razem gdy kopią Messiego.Nie zdziwię się gdy na początku meczu paru Niemców dostanie po kartce,Klose może od razu dwie i będzie po emocjach.A przecież Mascherano czy de Mechelis też przy odbiorze nie są aniołkami.,Hainze też lubi łokciem pier....ć.
Mam nadzieję że to jednak będzie normalny ,piękny mecz i nie będziemy po nim mówić znowu o sędziach.A wygrać niech wygra po prostu lepszy :)
.....w tym dniu.

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VADER » 29 cze 2010, 12:16

Mezut Ozil nie ma prawa grać dla reprezentacji Niemiec! Z Turcji napłynęły informacje,że piłkarz posiada fałszywy paszport, co o by oznaczało,że czołowa postać ekipy znad Renu w ogóle nie powinna grać na Mundialu!Były szkoleniowiec londyńskiej Chelsea,który aktualnie jest selekcjonerem reprezentacji Turcji-Guus Hiddink wypowiedział się na temat paszportu ofensywnie usposobionego pomocnika."Niemiecki paszport Mezuta Ozila jest fałszywyDokument został sfałszowany,aby Ozil mógł grać dla reprezentacji Niemiec,chociaż nie ma do tego prawa"-stwierdził Holender.Jeśli te doniesienia okażą się prawdziwe, to zarówno reprezentacja Niemiec, jak i sam piłkarz poniosą poważne konsekwencje.
Źródło - sports.pl(info z wczoraj)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 cze 2010, 12:40

Co do paszportu Ozila - co za głupoty.Chłopak przecież urodził się w Niemczech,grał w młodzieżowych reprezentacjach tego kraju (Niemcy i brak porządku w papierach?Jaaasne...),a sam zrzekł się obywatelstwa tureckiego parę lat temu...Po prostu Turków trafia szlag,że taki talent przeszedł im koło nosa...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 29 cze 2010, 12:57

Dokładniej wystąpił o zrzeczenie się tureckiego obywatelstwa, bo wg tamtejszego prawa nie można posiadać dwóch paszportów.

Poza tym chyba jest bardzo duży błąd w tłumaczeniu, oryginał brzmi:
Guus Hiddink (türkischer Nationaltrainer): „Schade, dass Özil sich für den falschen Pass entschieden hat. Er ist ein moderner Fußballspieler, den ich in meinem Team gut gebrauchen könnte. Deutschland hat jetzt eine ganz andere Spielkultur. Durch die neuen Typen, die leicht spielen, kann man jetzt auch Deutschland genießen. Über das nicht gegebene Tor wird noch Wochen gesprochen werden. Ich appelliere an Platini, Beckenbauer oder Cruyff, endlich Druck auszuüben. TV-Bilder, also elektronische Mittel, müssen eingesetzt werden. Es geht um viel zu viel bei solchen Spielen.“

Gratuluję temu, który to tłumaczył tak jak przetłumaczył. Nie ma pojęcia o niemieckim żadnego.
Szkoda, że Ozil zdecydował się na inny paszport. Tak to powinno brzmieć. Zamiast inny można powiedzieć też spokojnie: zły.
Ale nie, że ma sfałszowany, bo do tego trzeba użyć czasownika: gefalscht.

Awatar użytkownika
Morelas
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morelas » 29 cze 2010, 13:34

Myślę że to spotkanie to powinien być final, osobiscie niecierpie niemców :) ale patrząc na to co oni "wyprawiają" na tych mistrzostwach boję się o Argentyne, dobrze że Samuel wykuruję się na to spotkanie.

Tak jak wspomniałem NIemców nie mogę scierpieć (tak jakos bez powodu :D ), ale porównując sobie ich "piłkę" vs reszta drużyn na mistrzostwach do tej pory trzeba powiedzieć że to na obecną chwilę główny faworyt, chociaż Branzylia :D po wczorajszym spotkaniu rozegranym na luzie według mnie z Chilijczykami są w gazie i widać że napewno nie grali nawet na 80%.
Więc tak jak to prawdopodobnie się stanie oczekuję zażartego spotkania i mam nadzieje że Argentyna nie popełni błędu Anglików z początku meczu z Niemcami i zaczną odrazu grać swoje.

Jeśli Latynosi przejdą Niemców to śmiem twierdzić że nikt im już nie rady, ale z drugiej strony...Brazylia, Hiszpania.
Jedno jest pewne bedzie ciekawie :brawo:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 cze 2010, 18:35

Ja liczę na Argentynę. Wątpię w wielki mecz Leo, bo gra na pozycji na jakiej w Barcelonie także za dobrze sobie nie radził. Wolałbym go już oglądać na środku napadu, albo najlepiej na boku. Przynajmniej widać, że kadra Diego nie jest kompletna skoro najlepszy napastnik gra jako rozgrywający. Argentyńczycy trochę niesprawiedliwie są na tym etapie, ale są. Skład także powinien być inny- pewniejszy i bardziej zrównoważony. Wróci Samuel, od pierwszych minut zapewne będzie Veron, może Jonas w miejsce Di Marii, choć w to ostatnie nie wierzę, a przydałby się. Niemcy wiadomo pyknęli Anglików, pokazali kolejny raz, że są mocni i zgrani. Wiele im wychodzi, ale muszą pamiętać, że w tym roku przegrali z ekipą Maradony, mimo, że to był mecz towarzyski to coś w głowach pozostało. Stawiam na 1-0, albo 2-1 dla Argentyny, ale to z powodu tego, że lubię tą reprezentację, ale gdybym miał pieniądze do postawienia to bym sobie odpuścił.

Acid
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Acid » 29 cze 2010, 19:38

Stawiam na Niemców. Cztery lata temu była podobna koniobijka nad grą Argentyny i w ćwierćfinale zatrzymali ich własnie Niemcy. Wiadomo, że Argentyna to Messi, ale jak wiemy nie gra tak jak w Barsie, szcześcia pod bramką też mu brakuje, a i niemiaszki przykryją go lepiej niż Koreańczycy czy Meksykanie.Jak dla mnie to wygrany z tej pary zagra w finale.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 cze 2010, 19:54

Acid pisze:Stawiam na Niemców. Cztery lata temu była podobna koniobijka nad grą Argentyny i w ćwierćfinale zatrzymali ich własnie Niemcy. Wiadomo, że Argentyna to Messi, ale jak wiemy nie gra tak jak w Barsie, szcześcia pod bramką też mu brakuje, a i niemiaszki przykryją go lepiej niż Koreańczycy czy Meksykanie.Jak dla mnie to wygrany z tej pary zagra w finale.
Akurat 4 lata temu gra Argentyny na to zasługiwała, bo grali naprawdę dobrze, teraz raczej tak dobrze nie jest. Choć nie twierdzę, że grają źle ale zachwytu nie ma. A pisanie, że Niemcy ich zatrzymali trochę nie na miejscu, bo awans gospodarzy śmierdział.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 30 cze 2010, 9:21

Pojawiły się pierwsze głosy o zestawieniu Argentyny na mecz z Niemcami i muszę powiedzieć, że są one bardzo ciekawe.

Podobno szanse na grę ma... Javier Pastore. Do składu wróci również Jonas, co oznacza, że Albicelestes zagrają dwójką napastników - Messim i Higuainem, a Tevez wędruje na ławkę. Taka opcja bardzo mi się podoba, ale póki co daję jej tak z 60%. W obronie ma być bez zmian: Ota, Burdisso, Demichelis, Heinze. Samuel już jest zdrowy, ale będzie na ławce rezerwowych. Może nie jest jeszcze w pełni sił, albo coś takiego. Szkoda, bo jeśli chodzi o defensywę, to aż prosi się, żeby Samuel zastąpił Demichelisa, który zawalił Argentynie obie stracone bramki na tych mistrzostwach.

Na stronie agencji Telam i na ESPN jest napisane, że Jonas zagra na lewej pomocy, a Pastore na prawej. Dość dziwne, bo nie pamiętam, żeby Pastore grał na prawej stronie. Nie wiem co prawda jak był ustawiany w Palermo, ale w Huracanie pamiętam go tylko z lewego skrzydła, albo grającego za napastnikami. Uważam, że wprowadzenie Pastore jest dobrym posunięciem. El Flaco wystąpił jak na razie na MŚ dwa razy i grał bez kompleksów, wnosił sporo ożywienia.

Widać, że Maradona chce zmienić ustawienie na 4-4-2, które w marcu dało zwycięstwo nad Niemcami. Trzeba przyznać, że to był najlepszy mecz Argentyny w tym ustawieni pod wodzą Diego. W porównaniu z tamtym meczem zajdą dwie zmiany - Burdisso za Samuela i Pastore za Di Marię.

Pomimo fajnych informacji z obozu Argentyńczyków, to i tak daję większe szanse Niemcom. Bardzo podoba mi się jak grają. Jeżeli zagrają na swoim poziomie, to wątpię, żeby Albicelestes im zagrozili. Chociaż grają dobrze, to jednak jest mała szansa, że wbiją się na ten najwyższy poziom. Z drugiej strony może właśnie takie ustawienie będzie lepsze niż 4-3-3? Pastore z prawej strony będzie mógł schodzić do środka i robić miejsce Messiemu. Ja przede wszystkim liczę na słabszy dzień Niemców. Niby Argentyna ma najlepszy atak na mundialu, ale wg mnie atak Niemców prezentuje się zdecydowanie lepiej jako kolektyw. A na środku obrony w Argentynie będzie para Demichelis, Burdisso. To jest chyba główny kłopot. Heinze i Otamendi jak na razie grają bez zarzutów. U Niemców cienko co prawda wygląda prawa obrona i Mertesacker, ale daleko im do beznadziejności takiego Demichelisa. Liczyłem na pomoc ze strony Friedricha, który zawsze lubił podać piłkę rywalowi, ale piłkarz Herthy gra swój najlepszy turniej od lat. Ciężko będzie powstrzymać w szczególności Ozila i Khedirę. Poldi będzie miał na przeciwko siebie Otamendego, więc liczę, że Nico kilka razy go przetrąci i odechce mu się szaleć. No i do tego ten Muller, po którym można się wszystkiego spodziewać. A w Argentynie tylko Messi i Pastore. Higuain będzie człapał po polu karnym czekając na piłkę, tylko że w takim meczu może się nie doczekać.

Chyba trochę chaotyczny ten post, więc sorry.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”