Holandia-Brazylia ćwierćfinał 2.07.2010 - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto zostanie pierwszym półfinalista mundialu w RPA?

Holandia
12
67%
Brazylia
6
33%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: Holandia-Brazylia ćwierćfinał 2.07.2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 lip 2010, 12:39

Mentor pisze:Już mnie te teksty nudzą. Jeszcze chwila i ktoś stwierdzi, że nie da się wygrywać grając ładnie dla oka
Nie każda drużyna tak potrafi. Nauczyli się Hiszpanie grać efektywnie, zmniejszając poziom efektowności. Zrobili podobnie Holendrzy, oczywiście ich gra wygląda gorze i to zdecydowanie w porównaniu z eliminacjami, ale to przynosi korzyści w postaci awansu. Kto będzie pamiętał jak grali, skoro będą posiadali medale.
Zależy także co rozumiesz przez pojęcie ładnie dla oka. Hiszpanie wygrywając Euro nie grali wcale zajebistej piłki, byli przede wszystkim skoncentrowani, świetnie ustawieni taktycznie i z premedytacją wykorzystywali błędy przeciwnika. Jeśli drużyna jest dobrze ustawiona na boisku to wszystko ładnie wygląda.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 lip 2010, 12:56

Ja nie oczekuję nie wiadomo jakiej gry. Wystarczy, że będą grali do przodu, wykorzystywali wolne sektory, przyspieszali skrzydłami albo środkiem a to wszystko niech ma jakieś tempo. Wiem, że gra się tak jak przeciwnik pozwala i nie wszystko da się zrealizować bez uwzględnienia nastawienia rywala, ale koncepcja czy nastawienie to w moim odczuciu coś stałego. Holandia gra nudny futbol i to nie jest tylko opinia moja czy Cruyffa. Ich efektywność polega chyba tylko na tym, że grając bardzo ostrożnie mają spokój w tyłach a w ataku są bardzo skuteczni jeśli chodzi o wykorzystywanie okazji. Mam nadzieję, że powrót Robbena poprawi ich grę w ofensywie bo taki Sneijder to wygląda jakby zapomniał w ogóle o grze do przodu. Robin kopie się w czoło a Dirk to świetny pracuś, ale pracuje na rzecz innych a nie dla siebie.

Niemcy nie są ustawieni jakoś szczególnie ofensywnie, ale grają futbol bardzo bezpośredni i szybko, skutecznie a jednocześnie efektownie przechodzą z obrony do ataku. Nie jest to też gra z kontry bo oni nie dają rywalowi dać się na poważnie zaatakować tylko po prostu zabierają piłkę i błyskawicznie przechodzą do działania. Holandia w porównaniu do nich gra jak żółw na środkach uspokajających.

Hiszpania gra trochę za wolno jak na moje oko, ale i tak potrafią przyspieszyć, pograć bokami albo wymyślić coś środkiem. Holandia rozczarowuje mnie najbardziej.
Jarzinho pisze:Kto będzie pamiętał jak grali, skoro będą posiadali medale.
No właśnie ja będę pamiętał bo tak na dobrą sprawę to klepie mnie, które miejsce zajmą Holendrzy. Delikatnie z nimi sympatyzuję, ale na zasadzie pochwały ładnej piłki a nie wyników. Ładnej piłki nie ma więc chyba będę musiał definitywnie 'zakończyć znajomość' z Oranje.

Kibicuję Barcelonie i tylko Barcelonie. Na Mistrzostwach Świata jestem za Hiszpanią ze względu na piłkarzy Barcelony i za Argentyną ze względu na Messiego i całkiem fajny choć beztroski futbol. Niemniej nie będę smutny nawet przez 10 minut w razie porażki którejś z tych ekip. Zapamiętam grę właśnie bo Mistrzostwa oglądam dla przyjemności a nie po to, aby zobaczyć kto je wygra. Triumf jest ważny dla piłkarzy a nie dla mnie więc pozwól, że będę oceniał według własnych kryteriów. Jeżeli tak chwalimy efektywność to Brazylia wypada najlepiej. Jeżeli wygrają turniej to i tak nie będzie to dla mnie jakiś szczególny powód do radości.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 02 lip 2010, 15:03

Coś czuję w kościach,że jeśli Holandia przejdzie dziś Brazylię,a przy okazji jeszcze Robben zdobędzie bramkę to chłopak powalczy mocno o ZP...W sumie już teraz wybór ogranicza się do Messiego i Robbena...no może jeszcze ktoś z Brazylii i Interu np. Maicon.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 02 lip 2010, 15:22

Robben pewnie by podał ... Robben gra dużo bardziej samolubnie, tyle tylko, że jest lepszy w tym co robi.
Pod tym względem się Arjen już trochę poprawił i sporo podawał w Bayernie, bo van Gaal tego wymagał. Z drugiej strony, doskonale współpracował z Lahmem, który się zawsze podłączał do ofensywy, odciążając Arjena. Tego mi w van der Wielu brakuje bardzo, bo ani z przodu ani z tyłu nie jest za bardzo pożyteczny.
robben moze i bedzie jezdzil bastosa,ale,ze temu pomagac beda defensywni pomocnicy to na wygranie meczu to nie wystarczy
I tutaj jest ważne, żeby pomagało też drugie skrzydło, ale po Kujicie za wiele się nie spodziewam, więc Holendrzy będą mieli ograniczone pole działania.
Inną rzeczą jest to, że Arjen dostaje za mało prostopadłych piłek, wypuszczających go na wolne pole. Do tej pory widziałem jedną piłkę taką w całym meczu i od razu dała bramkę.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 lip 2010, 15:26

wiem, ze się poprawił, bo w Chelsea, jak jeszcze nie był tak dobry i nie było o nim tak głośno, grał jeszcze bardziej samolubnie. Ale i tak wciąż gra bardziej samolubnie niż Robin. I ja nie mam nic przeciwko, bo to znakomity piłkarz i sporo daje drużynie, bawi mnie tylko zarzucanie tego Robinowi i pisanie, że w jednej akcji nie podał i stracili piłkę, po czym nazwać go debilem, a Arjena geniuszem.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2321
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 02 lip 2010, 16:50

Dziwny mecz, Brazylia ma przewagę, ale za wiele nie pokazała odkąd strzelili bramkę.. Nie wiem, gdzie byli Holendrzy, piłka przeszła przez środek boiska no ale jest jak jest. Van Persie potrafi lepsze wolne wykonywać :lol: Wydaje mi się, że następny gol zdecyduje - jeśli Brazylia ustali wynik na 0-2 to po Holendrach. Dopóki strata bramki jest jedna, wszystko jeszcze możliwe.
W drugiej połowie będą jednak musieli bardziej atakować.. Robben czaruje z piłką coś tam a jego pomoc na środku boiska :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 lip 2010, 16:55

Ja się mocno zawiodłem Holendrami, mam nadzieję, że druga połowa będzie lepsza w ich wykonaniu. Boczni obrońcy może po razie wybrali się do ofensywy. Pomoc totalnie do dupy, Robben jedyne co robi to schodzi do środka, gdzie szybko odbija się od dwóch Brazylijczyków, ten pomysł czytają obrońcy od samego początku dzisiejszego spotkania i bez sensu go stosować w każdej akcji.
Alves wykonuje stałe fragmenty gry i o dziwo 3 razy doszły do partnera z czego ze 2 mogły nawet zakończyć się brameczką. Błąd przy bramce Robinho to wstyd na takim poziomie. Tam chyba żaden Holender nie wiedział co ma robić.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 lip 2010, 17:11

Wiedziałem, że Melo i asysta to zbyt piękne w jednym meczu, prędzej czy później musiał wrócić do swojego poziomu.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 lip 2010, 17:20

Wiekszy blad popelnil Cesar. Fatalnie sie zachowal przy tym dosrodkowaniu.

Melo :haha:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 lip 2010, 17:31

Melo robi dokładnie to, co w Juventusie - jakby ktoś miał wątpliwości co do tego, że zasłużenie zdobył złoty bidon we Włoszech.
Niech jeszcze któryś Juventini spróbuje go bronić - dotąd dowodem jego klasy była kadra, a tymczasem na mundialu też nie błyszczy. :lol:

aldoraine
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aldoraine » 02 lip 2010, 17:33

Wilmore pisze: Niech jeszcze któryś Juventini spróbuje go bronić - dotąd dowodem jego klasy była kadra, a tymczasem na mundialu też nie błyszczy. :lol:
ogarnąłbyś 2 pierwsze mecze grupowe to być inaczej śpiewał. dziś jest jego pierwszy mecz od dawna przeciętny w jego wykonaniu

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 lip 2010, 17:36

Melo dzisiaj kupę roboty zrobił dla Holendrów, najpierw 50-50 z Cesarem przy samobóju, później stał jak wryty jak Wesley strzelał bramkę, a czerwień. No cóż, być może zasłużył już wcześniej na 2 żółtka.

Coś mi się wydaję, że spotkanie zakończy się dogrywką bokserską. :lol:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 02 lip 2010, 17:49

sredni mecz. Holandia byla lepsza bo wygrala. Dunga musi poniesc konsekwencje swojej pracy. nie widze mozliwosci zeby zostal po tym blamazu.

oczywiscie sedzia mega lagodny dla holendrow. spokojnie jeszcze 3 zolte karteczki powinien dac pomaranczowym.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2879

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 lip 2010, 17:52

Ale się cudownie Holender z Milanu na koniec popisał. :lol: Ja się cieszę, Dunga wypie... :!:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 02 lip 2010, 17:53

Wilmore pisze:Wiedziałem, że Melo i asysta to zbyt piękne w jednym meczu, prędzej czy później musiał wrócić do swojego poziomu.
Ty się nie śmiej, bo Huntelaar wcale nie lepszy :P

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”