Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch - Strona 46

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: Squadra Azzurra

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 03 cze 2010, 23:38

Towarzysko Włosi potrafili kiedyś przegrać nawet z Polską, a to już chyba najlepszy przykład na to, że nie można takich meczy brać na poważnie chyba że ma się hot-line z trenerem faworytów spotkania który powie wprost czy grają na 25, 50 czy 75% :P

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 04 cze 2010, 3:38

Salas11 pisze:Pamiętam jak Francuzi w 1998 roku przed MŚ zaszyli się bodaj na miesiąc w ośrodku treningowym. Nie wpuszczali prasy, w spokoju przygotowywali się do nadchodzącego turnieju ze świetnym jak się okazało efektem.
I tak nikt nie przebije Duńczyków w '92 co ich pozbierali z urlopów (nie wszystkich oczywiście :mrgreen: ) po tym jak UEFA wywaliła Jugosławię, a oni sięgneli w Szwecji po wygraną jeszcze dodatkowo grając wtedy bez swojego najlepszego grajka genialnego Michaela Laudrupa :shock:

A co do Włochów to z grupy powinni wyjść bez problemu. Nowa Zelandia to z całym szacunkiem żaden rywal, Słowacy pewnie zapłacą frycowe za pierwszy tego typu turniej i przy sprzyjających wiatrach powalczą o druga lokatę z Paragwajem. Ale tytułu raczej nie obronią. :mrgreen: Swoja drogą teraz Paragwaj na papierze ma niesamowicie silny atak Santa Cruz, O.Cardozo, Valdez i ten "adoptowany" :mrgreen: Barrios co strzela jak na zawołanie, a w '98 mieli niesamowicie silna obronę z Chilvertem, Gamarrą, Ayalą i Acuną jako defensywnym pomocnikiem, a w ataku tylko J.Cardozo. Jakby to tak połączyć to by mogli nawet w strefie medalowej powalczyć :smile2:
Tylko, że Jose Luis teraz wygląd tak :mrgreen: (ten w płaszczu oczywiście):
Obrazek

Awatar użytkownika
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Totnik_ASR » 04 cze 2010, 10:24

Salas11 pisze:Towarzysko Włosi potrafili kiedyś przegrać nawet z Polską, a to już chyba najlepszy przykład na to, że nie można takich meczy brać na poważnie chyba że ma się hot-line z trenerem faworytów spotkania który powie wprost czy grają na 25, 50 czy 75% :P
Wlosi przed kazdym turniejem graja totalna kupe w towarzyskich, wiec nie ma sie co przejmowac. Marwilbym sie jakby dobrze grali :wink:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2152

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 cze 2010, 13:08

Przed poprzednimi MŚ grali całkiem nieźle.
Ale fakt faktem, że drużyna grająca siłowy i zdyscyplinowany futbol najwięcej traci grając na pół gwizdka.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 04 cze 2010, 20:52

venomiq pisze:Przed poprzednimi MŚ grali całkiem nieźle.
Ale fakt faktem, że drużyna grająca siłowy i zdyscyplinowany futbol najwięcej traci grając na pół gwizdka.
Z tą siłową grą bym nie przesadzał, grają z naciskiem na taktykę i żelazną dyscyplinę (przynajmniej za kadencji Lippiego)
Ponoć jakiegoś urazu doznał Pirlo, zapozna mnie ktoś z tematem? Dopiero wróciłem z działki. :P

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 cze 2010, 21:05

Doznał, łydka. Poleciał do Mediolanu to zbadać. Jeśli nie pojedzie na Mistrzostwa - to co i tak jawiło się w czarnych barwach (czyt. osiągnięcia Włochów), jawi się w jeszcze czarniejszych. Bo Pirlo to Pirlo, niezależnie od formy.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 04 cze 2010, 21:05

Salas11 pisze:Ponoć jakiegoś urazu doznał Pirlo, zapozna mnie ktoś z tematem? Dopiero wróciłem z działki. :P
Uszkodził mięsień łydki w lewej nodze w meczu przeciwko Meksykowi, według lekarza czas leczenia takiej kontuzji to 15-20 dni więc oznacza to że Pirlo byłby gotowy na mecz przeciwko Nowej Zelandii 20 czerwca. W dodatku Lippi nie jest pewny co do Camoranesi'ego który nabawił się kontuzji kolana.
ps. czuj się wtajemniczony w temat :)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 04 cze 2010, 21:27

Grazie. :) Więc źle nie jest a grupowi rywale nie wymagają od nas optymalnego ustawienia, co może nam akurat przynieść korzyści, bo Pirlo w nazwijmy to kiepskiej formie wciąż jest postrzegany jako mózg reprezentacji. Może jednak niepotrzebnie i wcale nie trzeba poczynań ofensywnych tak uzależniać od jednego zawodnika. Inna rzecz że odpadnie nam świetny egzekutor stałych fragmentów gry. :?

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 cze 2010, 0:21

Salas11 pisze:Grazie. :) Więc źle nie jest a grupowi rywale nie wymagają od nas optymalnego ustawienia, co może nam akurat przynieść korzyści, bo Pirlo w nazwijmy to kiepskiej formie wciąż jest postrzegany jako mózg reprezentacji. Może jednak niepotrzebnie i wcale nie trzeba poczynań ofensywnych tak uzależniać od jednego zawodnika. Inna rzecz że odpadnie nam świetny egzekutor stałych fragmentów gry. :?
Włochem jesteś :?: :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 05 cze 2010, 0:33

Sammyy pisze:Włochem jesteś :?: :wink:
Niestety nie, lecz utożsamiam się z tym krajem i reprezentacją w stopniu nieporównywalnie większym od tego gdzie chcąc nie chcąc egzystuję. Niemniej przeprowadzka do ukochanej Italii i domek w Reggio d'Calabria to mój życiowy cel do którego będę dążył ze wszystkich sił. :)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 05 cze 2010, 0:39

Dość oryginalne, ale luz, nie wnikam :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 05 cze 2010, 0:50

Sammyy pisze:Dość oryginalne, ale luz, nie wnikam :P
Nie mniej niż Twoje upodobania klubowe. Za Sporting CP duży '+' :spoko:

Awatar użytkownika
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Totnik_ASR » 26 cze 2010, 8:24

Wpuscic Juve na Mundial. Grazie Lippi ! :evil:

Awatar użytkownika
Il Padrino
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Il Padrino » 07 lip 2010, 14:37

mój post z innego forum, odnośnie Ery Prandellego.

Moze to jeszcze za wcześnie, aby dywagować, ale chciałbym się zastanowić jak mogłaby wyglądać reprezentacja Włoch po afrykańskiej kompromitacji. Pewnym już jest, że nowym szkoleniowcem będzie Cesare Prandelli. Wydaje się, że były trener Fiorentiny nie będzie miał oporów, aby powoływać najlepszych. Zadanie ma ciężkie, musi odświeżyć kadrę.
Spójrzmy jak grała Fiorentina Prandellego (Prandelliego?). Systemy dwa: 4-3-3 oraz 4-2-3-1. Czyli ustawienie pewnie się nie zmieni, z tym, że teraz możemy spodziewać się lepszych wykonawców. Lippi świadomie ignorował takich zawodników jak Balotelli, Cassano czy Miccoli, wątpię, aby Cesare również próbował ich nie zauważyć. A i np. taki Massimo Ambrosini będzie dla kadry dostępny, bo jak wiadomo, gdy reprezentacje przejmował Marcello, Massimo zaznaczył, że dla niego nigdy nie zagra.
Nie będę tu tworzył wirtualnej jedenastki, ale wydaje mi się, że w nowej reprezentacji powinny być miejsca (nie mówię oczywiści o 1 składzie) dla:
bramka: oczywiście Buffon, a pod jego nieobecność, nie wiem. Jeżeli Storari w Juventusie będzie się spisywał tak jak w Sampie, to myślę, że może doczekać się powołania. Jest jeszcze solidny De Santis.
obrona: liderem Chiellini, być może ważnym graczem stanie się Gamberini, jak wiadomo w Violi Prandellego był jej najważniejszym obrońcą, a i wydaje mi się, że stylem gry pasowałby do pary Chielliniemu, mogliby się uzupełniać. Nie wiadomo jak spisywać się będzie po kontuzji Ranocchia. W Bonucciego szczerze nie wierzę. Mam nadzieję, że w następnym sezonie Santacroce zacznie znowu grać koncertowo (być może przeniesie się do Fiorentiny). Być może wystrzeli ktoś nowy, może jakiś średniak osiągnie ciekawy poziom. Kto wie.
boki obrony: można tu Zambrotty nie lubić, mówić, że w Milanie dołuje, ale w reprezentacji na tle kolegów wygląda całkiem całkiem, więc wątpię, żeby wyleciał ze składu. Mimo, że Maggio w Napoli gra na innej pozycji, to pomysł by wystawiać go w reprezentacji na prawej obronie, uważam za ciekawy. Jest jeszcze Cassani, jest Motta, czy nawet Balzaretti. Być może De Silvestri, ja liczę na Santona (miał kontuzję, mam nadzieję, że będzie grał dużo w Interze). No... Criscito. Jak zawsze może pojawić się ktoś nowy.
pomoc: wiadomo, mózg Pirlo. Wiadomo De Rossi. Ambrosini, Marchisio (ale grający na swojej pozycji, mam nadzieje, że Cesare nie będzie z nim kombinował, jak inni trenerzy), Palombo, Aquilani. Ciekawi mnie jaką rolę nowy trener przewiduje dla Montolivo, w końcu w Violi, Riccardo był dla Cesare bardzo ważnym zawodnikiem. A może selekcjoner zdecyduje się na sprawdzenie Motty.
skrzydła ataku: Dwa miejsca. Żeby nie było, że usrałem się tego Cassano z Balotellim, chociaż jestem przekonany, że będą grać, a ten pierwszy będzie bardzo ważnym zawodnikiem tej kadry, to mamy jeszcze: Rossiego, który najprawdopodobniej wróci do Włoch, mamy Quagliarellę, mamy Miccolego, mamy tego nieszczęsnego Di Natale, którego jednak w reprezentacji średnio widzę. Chłop miał być ważnym ogniwem na 2 dużych turniejach, na oby dwóch presja (wg mnie) go zjadła. I czytałem gdzieś, że być może Zarate byłby skłonny reprezentować barwy Włoch. Jak dla mnie bardzo dobra wiadomość, może zeszły sezon nie był tak udany, ale to świetny zawodnik. Szybkość, technika, drybling.
Napastnik: Skoro slekcjonerem jest Prandelli to pewnie Gila. Ale oprócz niego mamy Pazziniego, który świetnie rozumie się z Cassano, czy iaquintę ; p, Borriello i takie tam.

Kordian
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kordian » 28 lip 2010, 13:00

A i np. taki Massimo Ambrosini będzie dla kadry dostępny, bo jak wiadomo, gdy reprezentacje przejmował Marcello, Massimo zaznaczył, że dla niego nigdy nie zagra.
Jeden z największych grzechów głównych Marcello L. Zamiast Ambrosiniego, który rozegrał bardzo dobry sezon, na mundial pojechał jego klubowy zmiennik. Brakowało drużynie takiego walczaka z żelaznymi płucami. Może Ambro to rzemieślnik, może jest drewniany, ale tacy piłkarze też są potrzebni. Biegać musi ktoś, aby błyszczeć pełnym blaskiem mógł ktoś inny. Euro 2012 to być może ostatnia szansa dla Ambrosiniego na sukces w barwach narodowych. Nie wiadomo czy utrzyma znakomitą formę jeszcze dwa lata. Jeżeli tak, to Prandelli będzie miał z niego spory pożytek. No, chyba że wymyśli coś innego. Lepszego.
pomoc: wiadomo, mózg Pirlo. Wiadomo De Rossi. Ambrosini, Marchisio (ale grający na swojej pozycji, mam nadzieje, że Cesare nie będzie z nim kombinował, jak inni trenerzy), Palombo, Aquilani. Ciekawi mnie jaką rolę nowy trener przewiduje dla Montolivo, w końcu w Violi, Riccardo był dla Cesare bardzo ważnym zawodnikiem.
Za dwa lata, od Pirlo lepszym rozgrywającym powinien się już stać Montolivo. To wokół Ricardo powinno układać się środek pola, bo Andrea z roku na rok jest coraz słabszy. W dalszym ciągu widzi na boisku więcej niż inni, ale już nie to huknięcie z prawej nogi, nie ta dynamika, ma manierę zagrywania dalekich, wysokich piłek trudnych do przyjęcia, kiedy wystarczy zagrać po ziemi prostopadłe podanie. To i tak wystarczyło, żeby w meczu ze Słowację wejść na boisko, i na tle kolegów zrobić różnicę, ale Italia potrzebuje czegoś więcej. Allegri w Milanie postawił sobie za cel reanimację Pirlo. Jak przywróci go do formy z 2006, będzie cudownie. Jak na razie jednak, stawiałbym na Montolivo.
I czytałem gdzieś, że być może Zarate byłby skłonny reprezentować barwy Włoch. Jak dla mnie bardzo dobra wiadomość, może zeszły sezon nie był tak udany, ale to świetny zawodnik. Szybkość, technika, drybling.
Squadra Azzurra na naturalizacji argentyńskiego skrzydłowego już raz wyszła na mistrza świata. Wymiana Maruo Camoranesi na Mauro Zarate? Jestem na tak.
Napastnik: Skoro slekcjonerem jest Prandelli to pewnie Gila. Ale oprócz niego mamy Pazziniego, który świetnie rozumie się z Cassano, czy iaquintę ; p, Borriello i takie tam.
W Serie A Pazzini błyszczy. Liczę, że Sampa zakwalifikuje się do Ligi Mistrzów i Giampaolo będzie miał szanse popisać się umiejętnościami na tle najlepszych drużyn Europy. Jak na razie jest to moja największa nadzieja na "9" w trakcie Euro 2012.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”