FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1174

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 sie 2010, 13:59

Bardzo dobra wiadomość odnośnie Keity i dos Santosa. Ich osoby bardzo się przydadzą w pierwszym spotkaniu. Jonathan sporo może zapunktować podczas tych przygotowań. Spisuje się dobrze, najlepiej spośród pomocników. Mam nadzieję, że to będzie kolejny po Sergio dwa sezony temu i Pedro w ostatnim zawodnik, który wskoczy do składu- tj. do 18 meczowej i będzie pewnym punktem rotacji Pepa.
Szkoda takich ubytków, ale jest okazja żeby poważnie sprawdzić kilka wariantów- jak Adriano na prawej, Eric w środku. Raczej dostępni będą Bojan i Jeffren, więc napad także ciekawie będzie wyglądał. Chłopaki mają szansę się pokazania w walce w końcu o jakiś tytuł. Ja wierzę, że wypadną bardzo pozytywnie. Być może jeszcze ktoś z ekipy ostatnich vice-mistrzów zostanie dokoptowany na pierwsze spotkanie i dostanie szansę. Byli tam przecież i Thiago, Romeu, Rochina czy Bartra.

Pinto, Adriano, Sergio Gómez, Abidal, Maxwell, J.Dos Santos, S.Roberto, V.Vázquez, Messi, Edu Oriol y Nolito

Skład na dzisiejsze spotkanie. Zobaczymy Adriano i Abidala, którzy powinni zagrać na tych pozycjach(jeśli tak to będzie wyglądać dzisiaj) z Sevilla. Ostatniego spotkania nie oglądałem, więc dzisiaj cieszę się, że zobaczę ponownie Roberto i Gomeza, bo wiele dobrego o nich się mówi w kontekście przyszłości.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 sie 2010, 14:59

Póki co gładkie prowadzenie, ale wciąż mi się nie podoba nasza gra w obronie. Rywala za łatwo przedzierają się pod bramkę a dzisiaj nawet oddają strzały, ale Pinto jakoś sobie radzi.

W ataku lepiej. Messiemu dzisiaj dla odmiany wychodzi niewiele bo większość indywidualnych prób kończy się niepowodzeniem, ale przy strzałach w poprzeczkę i słupek zabrakło niewiele. Dobry, aktywny Adriano. Kapitalna asysta przy drugim golu, podanie na głowę Leo, tu jakiś strzał tam kolejna próba akcji - tak ma być!

Jonathan znowu mi się podoba choć najlepszy miał chyba początek. Ciekaw jestem czy jego odwaga bierze się z młodości czy może taki właśnie jest jego styl. Wygląda mi na grającego szybciej od Xaviego i częściej próbuje trudniejszych podań. Druga strona medalu jest taka, że nie zawsze te podania mu wychodzą a więc potrzebna jest wtedy asekuracja. Myślę, że w otoczeniu lepszych partnerów mógłby świetnie dawać radę i mam nadzieję, że tak będzie w nadchodzącym sezonie. Inna sprawa, że nie zrobimy z niego DM-a a momentami wygląda na to jakby właśnie na tej pozycji grał :|

Abidal wygląda bardzo dobrze fizycznie i szybkościowo. Miał kilka dobrych interwencji, ale obrona jako całość pozwala jak już pisałem na zbyt wiele.

W przerwie pewnie będzie wiele zmian więc trudno wyczuć kto jeszcze dzisiaj pogra.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 sie 2010, 15:10

Te sytuacje jakie ma przeciwnik to raczej wina pomocników, bo sama linia obrony radzi sobie dobrze, ale w środku są straty i brak kogoś kto zapanuje nad powstrzymaniem przeciwników. Jonathan akurat gra bliżej obrońców i to za to powinien być odpowiedzialny, jednak ciężko go za to winić bo nie jest on defensywnym pomocnikiem. Co nie zmienia faktu, że radził sobie dobrze i często był w odpowiednim miejscu.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 sie 2010, 16:07

W sumie mogę się zgodzić. Brak porządnego DM-a widoczny jak na dłoni bo nie miał kto w pierwszej połowie zaprowadzić należytego porządku w środka pola.

Druga połowa nudna jak diabli, ale już po składzie na drugie 45 minut można się było tego spodziewać. Nie mieliśmy ani skrzydeł ani kreatywnego środka pola więc gra wyglądała jak wyglądała. Zlatan niespodziewanie ukłuł jeszcze na koniec i starczy. Poza tym miał ze trzy dobre zagrania z czego jedno podanie do Soriano powinna zakończyć się golem. Ruszał się jak zwykle niewiele, ale jednak występ na plus w porównaniu do partnerów.

Najlepszym piłkarzem Barcelony był chyba jednak... Pinto :| Co prawda niepotrzebnie łapał piłkę na początku drugiej odsłony, ale poza tym sporo dobrych interwencji i aż trudno uwierzyć, że rywal nie zdołali strzelić gola. Ogólnych statystyk jeszcze nie widziałem, ale na pewno oddali więcej strzałów niż my :roll:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 sie 2010, 19:03

Druga połowa pokazała, że jeśli Keita będzie grał jako defensywny pomocnik a za sobą będzie miał jeszcze Milito to będzie problem z wyprowadzeniem piłki. To co obaj pokazywali w meczach towarzyskich w tym aspekcie może poważnie martwić.
Na mecz z Sevilla skład na dzisiaj powinien wyglądać tak:
Pinto-Adriano-Milito-Abidal-Maxwell-dos Santos-Keita- Iniesta- Bojan- Messi/Ibrahimovic( w końcu oni grają spotkania towarzyskie w Europie)-Jeffren.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 sie 2010, 19:49

Iniesta ile dni treningów będzie miał za sobą, że widzisz go w pierwszym składzie na mecz z Sevillą? Moim zdaniem nie ma co na niego liczyć od pierwszej minuty.

Guardiola wypowiedział się na temat Dos Santosa:
„Canterę znam bardzo dobrze. Mamy świetne pokolenie młodych piłkarzy, którzy są w stanie grać dla pierwszej drużyny. Tylko niektórzy są jednak gotowi już teraz na taki awans. Jednym z nich jest dla przykładu Jonathan Dos Santos”.

„Jonathan świetnie czyta grę. Jeżeli będę go potrzebował, to wiem, że mnie nie zawiedzie. To młody, bardzo dynamiczny piłkarz. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że jest z nami”.
Jonathan \o/ Czekałem na ten moment i doczekałem się. Myślę, że możemy go już traktować jako pełnoprawnego członka pierwszego zespołu :]

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 08 sie 2010, 20:02

Jonathan awansuje bedzie nowym crackiem i juz nie bedzie potrzebować Cesca! :jupi: :lol:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 sie 2010, 20:26

Mentor pisze:Iniesta ile dni treningów będzie miał za sobą, że widzisz go w pierwszym składzie na mecz z Sevillą? Moim zdaniem nie ma co na niego liczyć od pierwszej minuty.
Messi był na mniejszej ilości treningów niż to będzie miało miejsce z Andresito, a zagrał 2 sparingi. Spotkanie z Sevillą oczywiście na innym poziomie i będzie wymagało zdecydowanie większych nakładów siły, ale Iniesta będzie miał za sobą 4-5 dni treningów.
Co mają powiedzieć Ci co jutro lecą na spotkanie z Meksykiem, a ja spodziewam się, że nie jeden i nie dwóch, a więcej zawodników zagra z Barcelony w tym spotkaniu towarzyskim.
Ja Andresa się spodziewam i to od pierwszych minut. Ktoś niestety musi napędzać tą drużynę.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 sie 2010, 20:38

Jarzinho pisze:Messi był na mniejszej ilości treningów niż to będzie miało miejsce z Andresito, a zagrał 2 sparingi. Spotkanie z Sevillą oczywiście na innym poziomie i będzie wymagało zdecydowanie większych nakładów siły, ale Iniesta będzie miał za sobą 4-5 dni treningów.
Messi zakończył Mundial tydzień wcześniej niż Iniesta. W kolejnych sparingach grał kolejno 15 i 45 minut przy czym na jakim poziomie były to występy?

Iniesta dla odmiany miałby wrócić i zagrać w pierwszym składzie, w meczu o stawkę przeciwko klasowemu rywalowi? Nie wierzę :]

Ja obstawiam, że z Sevillą zagramy bardzo osłabionym składem. Wątpię, aby Guardiola ryzykował zdrowiem nieprzygotowanych do gry piłkarzy.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sie 2010, 4:05

Guardiola poza tym powiedzial, ze Czygre i Marqueza zastapia ludzie z Barca B. Ile macie ŚO bez siegania do Barcy B? Skonczycie jak Arsenal :smile2:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 09 sie 2010, 8:05

Magnum pisze:Guardiola poza tym powiedzial, ze Czygre i Marqueza zastapia ludzie z Barca B. Ile macie ŚO bez siegania do Barcy B? Skonczycie jak Arsenal
Mamy trzech takich jakiego Arsenal żadnego :lol: + Abidal. Młodzi są utalentowani i nie gorsi(bo o to będzie raczej ciężko) od Ukraińca. Więc spokojnie o obronę w Barcelonie nikt się nie martwi, są inne znaki zapytania.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 09 sie 2010, 9:23

jesli chodzi o testowanych pilkarzy rezerw to z calego tournee najlepiej wypadl nolito, a jako przyszlosc sergi roberto. slabiutko prezentowali sie obroncy (muniesa, armando, gomes, boczni obroncy) i niestety, mocno promowany przez katalonska prase, dos santos. gral ociezale,powolnie, wiele pilek tracil, o odbiorze w jego przypadku praktycznie nie bylo mowy. nie widze meksykanina w meczach przeciwko silnym rywalom. niestety to pupilek pepa, ze bedzie gral to juz pewne. co ciekawe dos santos nawet u enrique w rezerwach przez caly sezon nie mial nigdy pewnego podstawowego skladu. inna sprawa ze enrique to taki barcelonski dunga.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 09 sie 2010, 9:49

Kompletnie się nie zgadzam. Jonathan nawet jako DM grał szybciej niż zazwyczaj gra Xavi. W odbiorze był średni (choć i tak znów wydaje się być twardszy i agresywniejszy niż Creus), ale przecież to nie jest defensywny pomocnik i jeżeli będzie musiał pełnić taką rolę ( :o ) to krytykę należałoby kierować w stronę zarządu. O ile oczywiście nie sprowadzimy żadnego DM-a. Jeśli chodzi o straty to trochę za wiele, ale nie miał nawet w połowie tak dobrej asekuracji jaką mieć będzie w przeciętnym meczu pierwszego zespołu. Wyrobi się.

Swoją drogą Xavi wciąż jest archaiczny?
Magnum pisze:Guardiola poza tym powiedzial, ze Czygre i Marqueza zastapia ludzie z Barca B. Ile macie ŚO bez siegania do Barcy B? Skonczycie jak Arsenal :smile2:
Już jakiś Kanonier pisał coś podobnego niedawno :roll:

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 09 sie 2010, 11:27

xavi i archaiczy. sprawa dotyczyly reprezentacji i klubu. wiesz ze dzwonia ale niewiesz w ktorym kosciele.
xavi w reprezentacji hiszpanii byl od poczatku ustawiany tak jak ustawia go od 2 lat pep. czyli nie na pozycji mocno ofensywnej. niestety przez wczesniejsze 2 sezony (czyli wtedy gdy to napisalem) xavi gral bardzo blisko swoich obroncow, i prawie zawsze prezentowal sie dosc srednio - i teraz uwaga: porownujac do tego co gral w reprezentacji. i to byl klucz archaicznej gry xaviego w klubie. ten pilkarz zostal pozbawiony przez ryja tego co lubi i umie robic najlepiej, czyli dogrywac krociotkie, wypieszczone pilki napastnikom. a tak grajacy xavi stawal sie archaicznym pomocnikiem z lat 60tych. bawil sie swoimi koleczkami na 30metrze od wlasnej bramki co wywolywaly usmiech na ustach kolejnych trenerow z ktorymi mieszyla sie barcelona. xavi jadac na reprezentacje nagle stawal sie zuplenie innym xavim niz ten w barcelonie. (dodam - szlag mnie trafiał ogladajac xaviego w reprezentacji, gdzie niszczyl systemy, aby tydzien pozniej na CN widziec go meczacego sie potwornie). na szczescie czasy rijkaarda sie skonczyly, co pozwolilo xaviemu odetchnac pelna piersią. a najlepszym przykladem na to bylo euro, gdzie xavi po fatalnym sezonie w klubie nagle okryl sie dla europy jako genialny rozgrywajacy - odkryl sie dla europy, bo w eliminacjach przez 2 lata gral rownie genialnie.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 09 sie 2010, 12:13

jedno ale-na ms xavi zagral conajmniej o 30 jak nie 50% gorzej niz na me
mimo,ze na ms mial za soba dwoch pracusiow i byl zwolniony z wiekszosci zadan defensywnych-mogl wiec grac bezoosrednio za napastnikiem/ami
na me do pomocy mial tylko senne i wiecej obowiazkow w odbiorze,gral blizej swojej bramki a mimo to zagral super turniej

to jak to w koncu jest ?kiedy gra lepiej ?
bodajze cruyff (a moze nawet sam xavi) przyznal ,ze nie lubi grac tak wysoko,bo przez to mniej widzi (nie wie co sie dzieje za jego plecami) i stad wiecej strat

a przyczyna tego ,ze zagral gorszy turniej niz 2 lata temu byla jeszcze jedna-130 meczow nogach przez raptem 24 miesiace

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”