Ojciec Święty odszedł...... - Strona 14

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.
Sławek
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sławek » 03 kwie 2005, 3:19

odszedł Wielki Polak i Wielki Człowiek...posłaniec Boga...sami wiecie co teraz czuję...

MacGyyer_1990
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MacGyyer_1990 » 03 kwie 2005, 8:19

najlepszym rozwiązaniem w tej chwili będzie nasze milczenie

Awatar użytkownika
magus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: magus » 03 kwie 2005, 9:15

[*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]

Będzie nam Go bardzo brakowało...

Odszedł Jan Paweł Wielki...

W sobotę 2 kwietnia tuż przed godz. 22. abp Leonardo Sandri ogłosił na placu św. Piotra, że papież Jan Paweł II zmarł o godz. 21.37 w swoich apartamentach w Pałacu Apostolskim.

- O godzinie 21.37 nasz Ojciec Święty powrócił do domu Ojca - powiedział przez łzy arcybiskup Sandri, zastępca watykańskiego sekretarza stanu, 60 tysiącom ludzi zebranych na modlitwie na placu św. Piotra.

"Ojciec Święty zmarł w swoim pokoju" - ogłosił natychmiast watykański rzecznik Joaquin Navarro-Valls. Poinformował on, że rusza procedura przewidziana przez zmarłego w Konstytucji Apostolskiej "Universi Dominici gregis" z 1996 roku o wakacie Stolicy Apostolskiej i wyborze biskupa Rzymu. Zgodnie z tą procedurą, pogrzeb papieża odbędzie się między wtorkiem a czwartkiem. Ostateczna decyzja w tej sprawie zapadnie w poniedziałek.

Włoska telewizja RAI poinformowała, powołując się na otoczenie papieskie, że Jan Paweł II do końca był przytomny. Według tego źródła, papież do końca trzymał za rękę swojego współpracownika, abpa Stanisława Dziwisza, a tuż przed śmiercią powiedział "Amen".

Przy łożu umierającego papieża zgromadzili się jego najbliżsi polscy przyjaciele i współpracownicy - wynika z ogłoszonego po północy komunikatu rzecznika Watykanu Joaquina Navarro-Vallsa. Opisał on ostatnie chwile życia papieża. Poinformował ponadto, że najwcześniej w poniedziałek w bazylice świętego Piotra zostanie wystawiona trumna z ciałem Jana Pawła II.

Życie Karola Wojtyły

W drugim, wydanym po śmierci papieża komunikacie Navarro-Valls ogłosił, że nastąpiła ona w sobotę o godzinie 21.37 w prywatnym papieskim apartamencie. "O godzinie 20.00 w pokoju Ojca Świętego pod przewodnictwem arcybiskupa Stanisława Dziwisza rozpoczęła się msza święta z okazji uroczystości Bożego Miłosierdzia. Koncelebrowali ją kardynał Marian Jaworski , arcybiskup Stanisław Ryłko i ksiądz Mieczysław Mokrzycki. W czasie mszy udzielono Janowi Pawłowi II świętego wiatyku i ponownie sakramentu chorych" - napisał watykański rzecznik w długim komunikacie. Podkreślił, że w ostatnich godzinach życia Jana Pawła II towarzyszące mu osoby cały czas się modliły, podobnie jak tysiące wiernych, zgromadzonych na Placu świętego Piotra.

Pontyfikat w liczbach

Jak poinformował Navarro- Valls w chwili śmierci papieża przy jego łożu byli jego dwaj osobiści sekretarze arcybiskup Stanisław Dziwisz i ksiądz Mieczysław Mokrzycki, a także kardynał Marian Jaworski ze Lwowa, arcybiskup Stanisław Ryłko, ksiądz Tadeusz Styczeń, trzy polskie siostry sercanki wraz ze swą przełożoną siostrą Tobianą Sobódką i ekipa medyczna: osobisty lekarz papieża doktor Renato Buzzonetti wraz z dwoma lekarzami dyżurnymi i dwoma pielęgniarzami.

Dopiero po śmierci Jana Pawła II do jego pokoju weszli najwyżsi rangą hierarchowie z Kurii Rzymskiej, wśród nich kardynał stanu Angelo Sodano i Joseph Ratzinger oraz Kamerling Świętego Kościoła Rzymskiego kardynał Eduardo Martinez Somalo i arcybiskup Leonardo Sandri.

Papież w anegdotach

Rzecznik Watykanu zapowiedział, że rano w Niedzielę Miłosierdzia Bożego odprawiona zostanie na Placu świętego Piotra msza za duszę papieża, której przewodniczyć będzie kardynał Sodano. Po niej zaś o godzinie 12.00 odmówiona zostanie modlitwa Regina Coeli.

Świat płacze

Na wieść o śmierci papieża wielu ludzi zgromadzonych na placu św. Piotra zaczęło płakać. Modlitwę za duszę Jana Pawła II poprowadził watykański sekretarz stanu, kardynał Angelo Sodano, który jutro odprawi na placu mszę św. w intencji papieża.

W Wadowicach na wieść o śmierci Ojca Świętego wszyscy ludzie zgromadzeni na rynku tego miasteczka na chwilę uklękli. W Warszawie na chwilę zatrzymano ruch uliczny. Dzwony zabrzmiały w kościołach w całej Polsce. Zadzwonił m.in. krakowski dzwon Zygmunta, który bije tylko chwilach szczególnie ważnych dla Polski.

Na wiadomość o śmierci Jana Pawła II polskie telewizje i radiostacje przerwały programy i zaczęły nadawać program poświęcony papieżowi. W wielu krajach ogłaszane są żałoby narodowe. W Polsce na mocy decyzji prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego będzie ona trwała do dnia pogrzebu papieża.

Ostatnie dni i tygodnie

W ostatnich tygodniach papież wyraźnie słabł / INTERIA.PL
Stan zdrowia papieża pogorszył się gwałtownie w czwartek wieczorem. Stwierdzono wtedy u niego wysoką gorączkę i gwałtowny spadek ciśnienia krwi. Przyczyną pogorszenia stanu zdrowia było zapalenie układu moczowego. Papież przeszedł też zawał wieńcowo-sercowy, przyjął sakrament namaszczenia chorych i komunię świętą dla umierających.

W piątek przez cały dzień napływały sprzeczne informacje na temat zdrowia Jana Pawła II. Wieczorem włoskie agencje podały nawet informację o jego śmierci, ale została ona szybko zdementowana przez Watykan. Śmierć przyszła w sobotę wieczorem.

Papież chorował poważnie od kilku tygodni - w tym czasie był dwa razy hospitalizowany w klinice Gemelli. 24 lutego poddany został operacji tracheotomii, a 30 marca założono mu sondę nosowo-żołądkową. Powrócił ze szpitala 13 marca.

Od tego czasu jednak nie był w stanie wymówić ani jednego słowa. Nie wziął udziału w uroczystościach Wielkiego Tygodnia. Tradycyjnego błogosławieństwa "Urbi et Orbi" w niedzielę wielkanocną udzielił w milczeniu. W ciągu kilku miesięcy stracił na wadze 19 kilogramów.

To był wielki pontyfikat

Jan Paweł II urodził się w roku 1920. Był papieżem przez 26 lat jako pierwszy zwierzchnik Kościoła katolickiego spoza Włoch od XVI wieku. Od wielu lat cierpiał na chorobę Parkinsona. Podczas licznych spotkań wielokrotnie mówił o swoim cierpieniu i o śmierci. Jednak mimo cierpień i bólu często dodawał otuchy i sobie, i słuchającym go ludziom.

Papież był przede wszystkim najwyższym kapłanem Kościoła katolickiego, religijnym przywódcą ponad miliarda katolików na świecie, jednym z najważniejszych duchowych przywódców religijnych na świecie. Był też jednym najwybitniejszych przywódców światowych w XX wieku. Był papieżem troski o prawa człowieka, o pojednanie między narodami i religiami, papieżem pokoju. Jan Paweł II zawsze niestrudzenie głosił światu potrzebę pokoju i odrzucenia konfliktów zbrojnych.

Karol Wojtyła był duchowym przywódcą Polaków w skomplikowanych czasach - bez niego nie byłoby wolnej Polski, nie byłoby wolnej Europy Środkowo-Wschodniej. Pokojowy sprzeciw papieża wobec sowieckiego komunizmu doprowadził do niezwykłego cudu - do bezkrwawego rozkładu całego radzieckiego bloku. Papież - wielki Polak, patriota i wielki Europejczyk zarazem, zawsze wierzył, że sprawcą tego cudu jest sam Bóg.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 03 kwie 2005, 10:02

Wiem, że to nie czas, ale napiszę Wam coś ironicznego:

Dzisiaj jest 3 kwietnia - dzień moich urodzin (ale mniejsza o to) (pzdr RoRo). Kiedyś oglądałem na Discovery taki film dokumentalny o życiu i śmierci Jezusa Chrystusa w którym usłyszałem, że wg. badań na podstawie Biblii obliczono, że Jezus został ukrzyżowany....właśnie 3 kwietnia! Teraz śmierć Jana Pawła II w nocy z 2/3 kwietnia.... :? Jakieś wnioski? :shock:

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 03 kwie 2005, 10:09

† Czuję sie jakby opuścił mnie ktoś bliski, z rodziny...

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 03 kwie 2005, 10:54

Niestety ale wczoraj opuscil nas wspanialy Polak i ojciec narodu :cry:

Awatar użytkownika
Kuchar
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuchar » 03 kwie 2005, 11:05

Odszedł do lepszego świata... odszedł do Boga

mathiasek12

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 03 kwie 2005, 11:27

wkleje cos co znalazlem na wisla-multi moze pilka.pl tez wkleii chociaz na 1 dzien cos podobnego na strone glowna lub forum
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 kwie 2005, 11:48

Teraz trzeba sobie zadać pytanie co dalej? chrześcijaństwo zostało naruszone i według przepowiednik Papieżem będzie murzyn, a po nim przyjdzie antychryst co doprowadzi do całkowitego upadku katolicyzmu.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 03 kwie 2005, 12:14

Odszedl cialem , ale dusza zawsze bedzie z nami [*]

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 kwie 2005, 12:35

Postanowiłem zmienić nazwę tematu......

mathiasek12

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 03 kwie 2005, 12:46

mam taki pomysl miejmy wszyscy chociaz ten jeden dzien tj.dzisiaj w emblemacie jana pawla 2 widze ze po mnie zrobili juz tez to kamilnowak i macgaywer oraza patryk89 moze inni tez wezma przyklad a co do tematu ja weierzylem wciaz ze papiez przezyje dlatego jeszcze przed jego smiercia mialem emblemat z jego podobizna ale teraz juz nic mu nie pomoze :cry:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 kwie 2005, 12:52

Ja jestem zdecydowanie przeciwny i napewno nie będe miał emblematu z papieżem. To jest przesada i nie jestem po prostu godzien, że tak powiem. Każdy na swój sposób to przeżywa i żadna szopka z papieżem na każdym kroku nie jest potrzebna. Myślę, że nie takiego czegoś spodziewa się Jan Paweł II po nas.

Awatar użytkownika
jaget
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jaget » 03 kwie 2005, 12:57

Właśnie tak sobie siedze i myśle co może znaczeć godzina 21:37 i doszedłem !! Patrzcie: 2+1+3+7= 13 !! i co wy na to ??

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 03 kwie 2005, 12:58

Mathiasek niestety musze sie zgodzic z Niggazem ....

Lepiej nie dawajmy sobie emblematow papieza, przeciez on zmarl i tak nie na miejscu jest dawac jego podobizny jak plakat ... troszke szacunku :wink:

Ja sobie tak na znak pokory dalem czarny emblemat, ale z koncem zaloby wroci moj stary :D

Pozdro

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”