Czego obecnie słuchacie? - Strona 45

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
mihalinho
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Re: Czego obecnie słuchacie ?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mihalinho » 28 sie 2010, 9:49

Kocham takie klimaty, gitara solowa palce lizać

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2906

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 sie 2010, 10:14

way Side Crew - Mija czas mija czaaas, przemijają dni...

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 28 sie 2010, 11:51

Piękny kawałek, nie wiem czy ktoś go kojarzy - Walking on the milky way - OMD

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 28 sie 2010, 14:13

Salas11 pisze:
Przedstawiać geniusza gangsta rapu chyba nie muszę. 2Pac w wersji chillout - nic mnie tak nie rozluźnia po przerąbanym dniu jak ten kawałek. 8)
Nigdy nie rozumiałem tego zachwytu nad 2Paciem. Dla mnie gość jest jednym z wielu. Lubię go, ale za jakiegoś geniusza nie uważam. Jeśli chodzi o flow i głos znalazłoby się wielu lepszych.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 28 sie 2010, 14:45

Cris7 pisze:Nigdy nie rozumiałem tego zachwytu nad 2Paciem. Dla mnie gość jest jednym z wielu. Lubię go, ale za jakiegoś geniusza nie uważam. Jeśli chodzi o flow i głos znalazłoby się wielu lepszych.
Temat rzeka i odpowiednio nakręcony zmalowałbym Ci wypracowanie pod tytułem "Dlaczego 2Pac jest najlepszy?" :P Dla mnie był równie zjawiskowy i niepowtarzalny, a co za tym idzie najlepszy w swoim fachu co Michael Jackson czy Bob Marley. Jestem posiadaczem wielu archiwalnych materiałów filmowych z jego życia i twórczości. Mam też kumpla który jest moderatorem na forum www.poznaj-tupaca.prv.pl Koresponduje z Mutulu Shakurem kilka razy w roku. 8)

Awatar użytkownika
Grand
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 01 wrz 2010, 21:34

Cris7 pisze:Nigdy nie rozumiałem tego zachwytu nad 2Paciem. Dla mnie gość jest jednym z wielu. Lubię go, ale za jakiegoś geniusza nie uważam. Jeśli chodzi o flow i głos znalazłoby się wielu lepszych.
W kazdym rodzaju muzyki jest takich "geniuszy" conajmniej kilku i wielu tak samo nie rozumie na czym ten niby geniusz polega, podobnie jest równiez z Iron Maiden. Ten zespół jest równiez niczym szczegolnym, moze poza tym ze wydali duzo albumow. Moje osobiste prywatne zdanie jest takie, podparte własnymi osobistymi spostrzezeniami ze IM jest dla 16 letnich zbuntowanych metali ktorzy dopiero co zaczeli sie jarac muzyka metalowa :wink:

By nie nie było ze spamuje: Insomnium - Down With The Sun http://www.youtube.com/watch?v=K003TNG40P8

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 01 wrz 2010, 22:05

Grand pisze: W kazdym rodzaju muzyki jest takich "geniuszy" conajmniej kilku i wielu tak samo nie rozumie na czym ten niby geniusz polega, podobnie jest równiez z Iron Maiden. Ten zespół jest równiez niczym szczegolnym, moze poza tym ze wydali duzo albumow.
:krzesło: Wiesz,nie od dziś się mówi,że Ironsi nagrywają 2-3 piosenki na jedno kopyto,wydaja album co 2 lata,ale bez przesady...To kawał historii heavy-metalu (i tu należy rozróżnić gatunki metalu,dla kogoś kto słucha tylko black czy death i lubuje się w growlu Brytyjczycy grają disco-polo),ze znakomitymi albumami (w ostatnim nawet próbują czegoś nowego) typu 'Seventh Son of a Seventh Son'.Na pewno w jednym rzędzie powinno się ich stawiać z Black Sabbath,Judasami,Accept,AC/DC czy trashowcami (stara Metallica,Slayer,Megadeath,Anthrax) jeśli mówimy o LEGENDACH metalu.Zupełnie inna półka niż np. kiczowate Manowar.Poza tym nawet teraz i tak zjadają na śniadanie 99% tzw. power metal (Sonaty,Hammerfalle i inne popierdółki).Więc o ile można założyć,że 2Pac zawdzięcza swoją popularność wczesnej śmierci (jak wielu przed nim i po nim) to od Iron Maiden wara.

Awatar użytkownika
Grand
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 01 wrz 2010, 22:53

Na pewno w jednym rzędzie powinno się ich stawiać z Black Sabbath,Judasami,Accept,AC/DC czy trashowcami (stara Metallica,Slayer,Megadeath,Anthrax) jeśli mówimy o LEGENDACH metalu.
Poniekąd legendą już są, bo w końcu graja szmat czasu ale ich piosenki jakoś szczególnie się nie różnią od siebie więc jako zespól, który wytyczał drogę metalu przez lata swojego istnienia nie ma mowy i stawianie ich na równi z tymi co wymieniłeś to grzech. Osobiście uważam ze większe znaczenie miała choćby Sepultura czy Pantera (moja miłość :love:).
Zupełnie inna półka niż np. kiczowate Manowar.Poza tym nawet teraz i tak zjadają na śniadanie 99% tzw. power metal (Sonaty,Hammerfalle i inne popierdółki).
:hardkor2: Rozumiem można nie lubieć Power Metalu ale wypraszam sobie mowienie o nich jako popierdółki.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 01 wrz 2010, 23:26

Grand pisze:Poniekąd legendą już są, bo w końcu graja szmat czasu ale ich piosenki jakoś szczególnie się nie różnią od siebie więc jako zespól, który wytyczał drogę metalu przez lata swojego istnienia nie ma mowy i stawianie ich na równi z tymi co wymieniłeś to grzech(...)
:hardkor2: Rozumiem można nie lubieć Power Metalu ale wypraszam sobie mowienie o nich jako popierdółki.
No bez jaj :roll: Z jednej strony lubimy power-metal,gdzie większość twórczości nadaje się dla właśnie piszczących nastolatków :twisted: ,a z drugiej negujemy wkład IM w rozwój gatunku?Przecież połowa tych zespołów jeśli nie inspirowała się Helloween czy Running Wild to przede wszystkim właśnie Maidanami.Patrząc na nasze podwórko - bez Ironsów nie byłoby np. Turbo.Na zachodzie?Mam tu wymienić ze 100 zespołów i walnąć cytaty w stylu 'jak byłem młody to słuchałem IM i są dla mnie inspiracją"?Rozumiem,że można mieć awersję do danego zespołu czy gatunku muzyki (de gustibus non est disputandum),ale podważanie czegoś tak oczywistego to jakaś farsa.
Co do samej jakości muzyki - ciężko znaleźć lepszy wokal do heavy niż Dickinsona,teksty i przesłanie w niektórych albumach (niedoceniany X-Factor) też do najpłytszych nie należą,concept albumy (Seventh Son of a Seventh Son) to nie jest jakaś niska półka...Harris nie dał ci autografu czy co ;)?
Poza tym Pantera czy wczesna Sepultura TO NIE HEAVY :roll:

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 02 wrz 2010, 9:29

Bad Brains - Attitude

Bad Brains - Banned in DC

generalnie nie przepadam za punkiem (albo jak w tym przypadku hardcore punkiem), ale jak widzę energię wokalisty na scenie to nie mogę przestać oglądać. Ma ktoś namiar na jakieś DVD z koncertu z lat 80? Chętnie bym obejrzał, a nigdzie nie znalazłem.

Awatar użytkownika
rati
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rati » 02 wrz 2010, 10:52

Diamen23 pisze: Ma ktoś namiar na jakieś DVD z koncertu z lat 80? Chętnie bym obejrzał, a nigdzie nie znalazłem.
Bad Brains Live in CBGB 1982:

http://www.megaupload.com/?d=8S2KDI20
http://www.megaupload.com/?d=6BGH3JT5
http://www.megaupload.com/?d=IYR0XWW6
http://www.megaupload.com/?d=CV2K4BBP
http://www.megaupload.com/?d=LU2FG20W
http://www.megaupload.com/?d=DFGMNKA7

pass:

Kod: Zaznacz cały

www.Chilecomparte.cl
Torrent do tego samego:
http://thepiratebay.org/torrent/3797222 ... _%28dvd%29

ale z seedami lipa...

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 02 wrz 2010, 10:58

Właśnie próbuje przez torrent, ale 3 gb z dwoma seedami jest ciężko. Wielkie dzięki za linki :D

Awatar użytkownika
Grand
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 02 wrz 2010, 12:09

MazurXIII pisze:No bez jaj :roll: Z jednej strony lubimy power-metal,gdzie większość twórczości nadaje się dla właśnie piszczących nastolatków :twisted: ,a z drugiej negujemy wkład IM w rozwój gatunku?Przecież połowa tych zespołów jeśli nie inspirowała się Helloween czy Running Wild to przede wszystkim właśnie Maidanami.Patrząc na nasze podwórko - bez Ironsów nie byłoby np. Turbo.Na zachodzie?Mam tu wymienić ze 100 zespołów i walnąć cytaty w stylu 'jak byłem młody to słuchałem IM i są dla mnie inspiracją"?Rozumiem,że można mieć awersję do danego zespołu czy gatunku muzyki (de gustibus non est disputandum),ale podważanie czegoś tak oczywistego to jakaś farsa.
Co do samej jakości muzyki - ciężko znaleźć lepszy wokal do heavy niż Dickinsona,teksty i przesłanie w niektórych albumach (niedoceniany X-Factor) też do najpłytszych nie należą,concept albumy (Seventh Son of a Seventh Son) to nie jest jakaś niska półka...Harris nie dał ci autografu czy co ;)?
Rozwoj gatunku? Jakis wpływ mieli ale kurde no nie przypisuj im nie wiadomo jakich zasług dla metalu bo takich po prostu nie mają. Żadnej innowacyjności w w ich albumach przynajmniej ja nie znajduje, cały czas powielane te same schematy.
Nalezy zadac pytanie: jaką inspiracją? Taką aby grac te 2 dekady czy więcej czy aby wydać ileś tam albumów i być tym rozpoznawalnym?
Co do piszczących nastolatków to nie wiem o co Ci z tym chodzi. IM to jest podstawa dla każdego dzieciaka i widziałem to na każdym kroku gdy byłem na mieście, nie wiem jak u Ciebie ale mnie już zaczyna tego brakować bo teraz to tylko dresiarnia się robi tzn już jest :(
Poza tym Pantera czy wczesna Sepultura TO NIE HEAVY
Poważnie? :lol: Sporstuje: miałem na mysli ze np Pantera grała 20 lat i wpływ miała ogromny na swoj gatunek jak i inne zespoły czego ja nie moge powiedziec o IM. Koniec takie moje zdanie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8747
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 wrz 2010, 12:15

Ja obecnie słucham SIDO, koleś jest zajebisty 8)

http://www.youtube.com/watch?v=noM2INZ4CjQ - polecam :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6700

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2010, 12:20

cloner pisze:Ja obecnie słucham SIDO, koleś jest zajebisty 8)

http://www.youtube.com/watch?v=noM2INZ4CjQ - polecam :P
To on teraz lata bez maski? Pamiętam miał taką fajną kiedyś...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”