FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1215

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 12 wrz 2010, 15:09

Ciężko wygrać nawet z beniaminkiem jeśli gra się cały mecz w dziesiątke, a pierwszą połowę w dziewiątkę. Do tego na stojąco. Abidal niech sobie mówi co chce, ale niech gra na lewej obronie a Maxwell niech gra na ławie. Ciężko kogokolwiek wyróżnić na plus, no może poza ręcznikiem w bramce.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 12 wrz 2010, 15:55

W takich spotkaniach nie można mieć pretensji do jednego zawodnika. Z beniaminkiem po prostu nie można grać na stojąco i jak powiedział Pep bez płynności czy szybszej wymiany podań, szczególnie do przodu, rozgrywanie między Pique-Abidalem-Keita-Mascherano po prostu była bez większego sensu. Dodatkowo kreowania nie ogarniał Iniesta. Za dużo tego było na duży minus, bo jakieś słabsze ogniwo jest praktycznie zawsze, ale jak jest takich kilku czy prawie cała 11 to nie da się wygrać. Jednak dla mnie winę za negatywny obrót spraw ponosi przede wszystkim Bojan, jeśli ma się taką sytuację przy wyniku 0-0 to nie pora udawać gwiazdy i strzelać piętką. Tak można bawić się przy wyniku 3-0 - 4-0. Z takich zachowań trzeba wyciągać wnioski i tyle.
Ja wierzę, że to był tylko dość przykry kubeł zimnej wody, z Panathinaikosem jestem pewny totalnie innej gry. Nie wierzę, że coś takiego może przytrafić się z Atletico, Forlan i spółka jest w dobrej formie, ale jak pokazał De Marcos można ich rozpracować, szczególnie, że w defensywie będzie lepiej ze względu na Busquetsa, Puyola(ew.Milito).

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 12 wrz 2010, 16:36

Wracam sobie spokojnie z meczu do domu, a tu w radiu podają, że Barca przegrała 0:2 :shock:
Co się stało? Zasłużenie wygrał Hercules, czy po prostu dwie akcje wyprowadzili z zabójczą skutecznością?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 wrz 2010, 17:27

Widzę, że niektórzy wyjątkowo słabo znieśli wczorajszą kompromitację. Wysyłanie Maxwella na ławkę to jawny zanik myślenia.

Wystarczy emdżej poczytać kilka pomeczowych postów. Zbyt wielki wysiłek :>

Hercules wygrał zasłużenie. Mógł nawet wygrać wyżej bo mieli więcej sytuacji.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 12 wrz 2010, 18:18

Mentor pisze:Wystarczy emdżej poczytać kilka pomeczowych postów. Zbyt wielki wysiłek :>
Szczerze mówiąc z kilkunastu postów, które przeczytałem to niewiele wynikało i zrezygnowałem z czytania dalej. A jak się okazało w jednym było coś napisanego konkretnie. Muszę się nauczyć cierpliwości.

Awatar użytkownika
gruchalbn
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gruchalbn » 13 wrz 2010, 19:12

Jak przewidywania przed jutrzejszym meczem :?:
Po wywiadach można wywnioskować że wszyscy będą bardzo zmotywowani :) Co może przynieść wysokie zwycięstwo, lub przerodzić się w mecz w którym za bardzo się będzie chciało i nic z tego nie wyjdzie.
Pep pewnie nie będzie kombinował i wystawi na danych pozycjach piłkarzy którzy grają tam od zawsze (czego bym chciał).
I moje przewidywania na jutrzejszy skład, a raczej taki jaki bym najbardziej chciał widzieć:
Valdes - Adriano, Pique, Milito, Maxwell - Mascherano, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 wrz 2010, 19:39

gruchalbn pisze:Valdes - Adriano, Pique, Milito, Maxwell - Mascherano, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa
Mało prawdopodobne moim zdaniem. Zapodawałem niedawno artykuł dotyczący mikrocykli i przygotowania fizycznego poszczególnych piłkarzy. Zwracałem uwagę na to, aby się z tym tekstem zapoznać bo w porównaniu do 95% pozostałych wpisów jest to coś naprawdę istotnego.

Mistrzowie Świata w początkowym okresie rozgrywek będą grali mniej ze względu na braki w przygotowaniach. Bojan czy też Keita mają na ten moment przewagę i spodziewam się ich w pierwszym składzie choć nie oznacza to, że tak będzie. Bojan ostatnio opuścił plac gry po pierwszej połowie, ale z drugiej strony nie może być tak, że trener go skreśli bo czy nam się podoba czy nie to potrzebujemy dobrego Bojana w tym sezonie. Jeżeli mamy z niego korzystać to w miarę regularnie.

Odnośnie meczu to wymagam zwycięstwa i tyle. Oczywiście fajnie by było jakbyśmy się solidnie odkuli po ostatnim blamażu, ale ten mecz tak czy inaczej powie nam niewiele. Myślami jestem już przy niedzieli i potyczce z Atletico, ale oczywiście piłkarze nie mogą do tego podchodzić w ten sposób.

Awatar użytkownika
gruchalbn
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gruchalbn » 14 wrz 2010, 21:43

Mecz na początku bardzo podobny do tego z soboty, pierwsze 20 minut naciskamy. Wyśmienita okazja miał Xavi ale zabrakło chyba zimnej krwi, mógł przyjąć i poczekać chwilę bo był sam. Bardzo ładna też dwójkowa akcja Villa - Messi. A później daleki wykop od bramkarza podanie Cisse i Govou strzela bramkę przy pierwszym strzale (zresztą jedynym w pierwszej połowie).
Dobrze że po minucie czy dwóch się odbijamy i po pięknym podaniu Messi strzela bramkę (asystował Xavi).
Druga nasza bramka również bardzo efektowna w wykonaniu Villi. A o trzeciej złożonej z klepek nie da się nic napisać, bo słowa to za mało :jupi:
Chciałbym zmiany Pique, bo przy każdym wykopie Tzorvasa piłka trafia właśnie na niego. Przy jednym wykopie było widać dość wyraźny grymas na jego twarzy, co zauważył sędzia bo chwile później pytał czy wszystko ok.
Prawa strona funkcjonuje świetnie, a lewa była chyba używana tylko raz :oops:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 14 wrz 2010, 21:48

Pep wystawił jednak wszystkich mistrzów świata...Chłopaki od początku wyszli z nastawieniem zmieść rywala lecz w 20 min błąd w obronie na spółke Puyola i głównie Abidala który nieupilnował Govou,brak koncentracji 1 sytuacja i stracona bramka strzelił Govou-ładna asysta piętą Cisse..No ale podziałała na nich motywująco i już po 2 minutach było 1-1 swoim stylu Xavi genialnie do Messiego wyrównanie...Potem już bardziej zdecydowanie w obronie w ok.30 min zaczął grać Pedro tak jakoś niewidoczny..33 min Sergio przedłuża piłkę z rzutu rożnego do Villi a ten niekryty dopełnia formalności dalej to standardowa gra Barcy ponieważ PAO odpoczątku meczu czeka na kontry by niepowiedzieć przyjechali po najniższy wymiar kary... Barca chce koniecznie podwyższyć co udaje się w 45min po dryblingu Messiego klepie Pedro i wyjście na sam z bramkarzem cóż kolejna ładna bramka na Camp Nou...Podsumuwując Barca swoje lecz takich błędów musimy unikać :) W drugiej połowie liczę na jeszcze jakąś bramkę wejście Keity,Mascherano może jakieś min dostanie Bojan lecz wątpie :)

Edit: Ciekawostka Messi lubi strzelać PAO..Jego pierwsza bramka w LM zdobył przeciwko PAO było to dokładnie w sezonie 2005/2006 w fazie grupowej również na Camp Nou :)

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 14 wrz 2010, 22:24

Messi co gra :o w 1 połowie 2 gole, w drugiej wywalczony rzut karny oraz strzał taki że piłka odbiła się od dwóch słupków po czym piłkę do pustej bramki dobił Pedro więc asysta Messiego. Jestem pod wrażeniem gry tego Pana :P

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 14 wrz 2010, 23:02

II połowę widziałem już fragmentami bo to że jakość transmisji miałem jaką miałem to niestety zaczęło ciąć...Więc z fragmentów co widziałem to o wiele lepsza gra Pedro co skutkowało znalezienie się w odpowiednim miejscu i skierowaniu piłki do pustej bramki po strzale Messiego...Zaś druga bramka to kolejny majstersztyk wykonaniu Messiego i strzał głową Alvesa...Jednym słowem warto oglądać skrót a przynajmniej bramki z tego spotkania ;) Podsumuwując bez wątpienia Messi bohaterem...O dziwo wszedł Bojan za Ville w 69 min oraz w 75 Milito za Pique i w 79min Mascherano za Xavi'ego te 2 ostatnie zmiany trochę spóźnione biorąc pod uwagę zdrowie Pique i dyspozycję Xavie'go o czym pisał Mentor...Ogólnie mecz na plus następny mecz o wiele cięższy z Atletico.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 14 wrz 2010, 23:03

jak pisałem tego posta to jeszcze końca meczu nie było a Messi jak wspomniał ddemon dorzucił piękną asystę 8)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2010, 0:01

Hmmmmmm...

Spodziewałem się gładkiego zwycięstwa, wynik robi wrażenie, ale skuteczność [']['][']

Na dodatek znowu przeciwnik robi jedną akcję i strzela bramkę :/ To jest strasznie demotywujące i choć to nic nowego to chyba nigdy się do tego nie przyzwyczaję :roll:

Abidal przy bramce niestety nie nadążył. Powinien faulować? Sam nie wiem bo mogłoby być czerwo wtedy. Nienawidzę takich akcji :/

Alves dzisiaj był wariatem w najlepszym wydaniu. Masa piłek do niego i choć wiele bez powodzenia to jednak uwielbiam tornado (wiatr to mało powiedziane) w jego wykonaniu. Fajnie, że uwieńczył występ golem :]

Messi jak w lidze ostatnio przeszedł trochę obok meczu tak dziś robił wszystko. Oczywiście za karnego należy się zjebka, ale i tak pozytywnie.

Villa tak średnio w moim odczuciu. Fajnie, że gol i kilka akcji, ale ogólnie oczekuję od niego więcej ciśnienia na bramki zamiast bawić się w klepania z resztą pieszczochów.

Pedro robił dobrą robotę na Alvesa + śmieszny gol, ale jedna setka co zepsuł to [']

Xavi :] Maestro i tyle.

Iniesta spoko, ale w takim zestawieniu (obok Xaviego) to wiemy, że czuje się doskonale.

Busquets :] Zamiatanie tyłów w bardzo przyjemnym wydaniu, ale nie aktorzył więc się nikt nie zauważy :wink:

Generalnie było spoko tylko trzeba ogarnąć skuteczność. Kluczowi zawodnicy niech budują formę bo zmiennicy choć zacni to jednak nie gwarantują takiej gry.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 15 wrz 2010, 0:24

Mentor pisze:Villa tak średnio w moim odczuciu. Fajnie, że gol i kilka akcji, ale ogólnie oczekuję od niego więcej ciśnienia na bramki zamiast bawić się w klepania z resztą pieszczochów.
Mnie tyci irytują te jego zejścia na lewą. W sumie oglądając obszerny skrót u Rumunów, wpadł mi do głowy taki głupi scenariusz. Może po prostu Guaje nie nadaje się do takiego klubu? Wiem, że za wcześnie na oceny, ale kurcze to nie ten koleś co grał w VCF. Tak jak Mentor mówisz - zamiast zagrać jak na Mestalla, klepie tak jakby na Camp Nou siedzielu Iwona Pavlović,Zbigniew Wodecki, Beata Tyszkiewicz oraz Piotr Galiński i dawali punkty za występ. :chill:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2010, 0:38

Nie no przestań bartbuks. Jeżeli wiesz (a wiesz), że za wcześnie na oceny to nie oceniaj bo taka prowokacja jest nic nie warta. To nie ten koleś co grał w Valencii? A ile spotkań Villi w Barcelonie obejrzałeś?

Jeżeli nie pasuje do Barcelony to gdzie pasuje? Tylko do Valencii?

Jego świetna współpraca z Iniestą i Xavim w reprezentacji to nie mit. Szczególnie z tym pierwszym grają jak spokrewnieni.

Trzeba trochę czasu na synchronizację jak dla mnie. Jeżeli irytuje Cię częsty widok Villi po lewej stronie to odradzam oglądanie spotkań Barcelony bowiem to będzie jego najczęstszy rejon działań. Messi gra bliżej środka niż to się wielu osobom wydaje.

Narzekając na jego klepanie mam na myśli to, że powinien częściej szukać sobie pozycji do oddania strzału a nie oddania piłki koledze bo choć w grze kombinacyjnej powinien odnaleźć się bez problemu to jednak w pierwszej kolejności wymagam od niego bramek. Jeżeli spróbuje kilka razy zagrać nieco egoistycznie to OK. Wolę to niż kolejnego gracza do gry w dziada z rywalem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”