Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 413

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 12:39

Sugerujesz, że Oli czy Roger w takiej formie a nie innej nadawali by się do kadry? Już chyba lepiej, się nie przypominają, no chyba, że mieliby to zrobić formą sportową. Chociaż ostatnie tygodnie Roger podobno się solidnie odbudował w Grecji trener go chwali. A "Oli" nie czmychnął po 2-3 meczach tylko grywał jak należy.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 12:44

ulynif pisze:Sugerujesz, że Oli czy Roger w takiej formie a nie innej nadawali by się do kadry?
Nie. Twierdzę, że jak taki piłkarzy wyjeżdża z naszego kraju to już mu nie jest tak blisko do kadry. Po prostu trzeba sobie uzmysłowić, że jednym z czynników jaki wpływa na chęć przyjęcia naszego obywatelstwa jest możliwość gry w kadrze, która co jak co, ale promuje.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8768
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lis 2010, 12:48

Jesteśmy Polakami, a nie jakimiś murzynami z Kolumbii. Po cholerę mi taki grajek, niech grają Polacy, najlepiej zrobić mieszankę rutyny i młodości. Czyli Sadlok młody i ktoś obok niego doświadczony, np. Maciej Szmatiuk z Arki lub Marcin Drzymont z Bełchatowa. :P

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 12:51

No to jest pewne, że tak bywa. Ale jest też tak, że i u krajowych graczy to występuje. Natomiast celem na tą chwile jest Euro. A potem to nie ma co przesądzać bo i chociażby różni trenerzy zniechęcają niektórych graczy do gry w kadrze ale to występuje wszędzie na świecie podobnie jak promowanie się graczy.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 18 lis 2010, 12:53

Zgadzam się z bartbuks. Nie mam nic przeciwko Cionkowi czy Perquisowi skoro mają polskie korzenie. Ale Arboledy w kadrze nie chcę. Z całym szacunkiem dla tego gracza, ale z Polską wiele wspólnego nie ma. Bo raczej nie czuje się Polakiem raptem po czterech latach pobytu w naszym kraju.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 12:59

Niektórzy nawet z urodzenia nie czują się Polakiem i plują przy każdej okazji pisząc o chęci wyjazdu czy niechęci powrotu. Także wątek czteroletniego okresu za czy przeciw do mnie nie przemawia. Bo po i pół roku poznania wartości z którymi się utożsamia może być wystarczająco przekonany, że chce.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 18 lis 2010, 18:08

Mam wrażenie, że Arboleda kadrę wykorzystuje do negocjacji kontraktowych - "a, jak przedłużycie kontrakt za te miliony, to zagram super jeszcze w kadrze i wszyscy będą was chwalić za to". Nie wierzę w szczere intencje faceta względem kadry. Nie chciałbym też go widzieć w niej za wszelką cenę, bo za wybitnego piłkarza nigdy go nie uważałem, to nie przykład Rogera czy Olisadebe, którzy mogli, lub naprawdę zrobili dla kadry bardzo wiele grając tam, gdzie brakowało klasowych piłkarzy. Natomiast jeśli dostanie obywatelstwo w normalnym trybie, to szat drzeć nie będę, po 5 latach pobytu i załatwieniu formalności będzie dla mnie takim samym Polakiem jak Żewłakow czy Lewandowski.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 18 lis 2010, 18:17

dokladnie, jesli to bedzie w normalnym trybie to super. Tyle, ze na pewno nie bedzie bo to zajmuje ponad rok.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 18:24

Wilmore pisze:Natomiast jeśli dostanie obywatelstwo w normalnym trybie, to szat drzeć nie będę, po 5 latach pobytu i załatwieniu formalności będzie dla mnie takim samym Polakiem jak Żewłakow czy Lewandowski.
Ok, kumam o co Ci chodzi. Tylko, że jakby Arboleda dziś miał obywatelstwo i padłaby taka propozycja, to nie mam nic do tego. Lecz jeśli mamy spuszczać się nad tym tematem, bo trzeba wziąć Manu, to ja dziękuję. Jest Polakiem i temat wpada - ok, ale na dzień dzisiejszy jest KOLUMBIJCZYKIEM i ja jestem przeciwny szybkiej naturalizacji, bo kadra czeka.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 18:29

Taa już widzę te "normalne" tryby załatwiania formalności w tego typu sytuacjach na przykładach wcześniejszych.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 18 lis 2010, 18:29

bartbuks pisze: Jest Polakiem i temat wpada - ok
Nie ok. Nie jest Polakiem i nim nigdy nie będzie. Może posiadać obywatelstwo i tyle.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 18 lis 2010, 18:31

bartbuks pisze:Jest Polakiem i temat wpada - ok, ale na dzień dzisiejszy jest KOLUMBIJCZYKIEM
Kolumbijczykiem zawsze będzie tak jak Roger jest brazylijczykiem czy Olisadebe nigeryjczykiem.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 18 lis 2010, 18:34

ja jestem przeciwny szybkiej naturalizacji
A ja nie. Facet spełni ustawowe wymogi do uzyskania obywatelstwa - 5 lat. Czym innym jest dla mnie przyspieszenie obywatelstwa jak z Olisadebe, temu jestem przeciwny - nie wypełnia 5 lat okresu, przyspiesza się też formalności. Jeśli jednak Manu wypełni te 5 lat i będzie chciał grać dla kadry, to będę za maksymalnym przyspieszeniem załatwiania formalności - choć go nadal nie chcę w kadrze.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 18 lis 2010, 18:42

Zico_FCI pisze:Nie ok. Nie jest Polakiem i nim nigdy nie będzie. Może posiadać obywatelstwo i tyle.
To że jest ok i nic mi do tego, bo ma obywatelstwo, bo jak zaznaczyłem kilka postów wcześniej - nie jestem zwolennikiem powoływania Arboledy. Niestety nie mamy na to wpływu i jak Franzowi zacznie się palić w dupce, to zapewne dadzą MA obywatelstwo i się go powoła. Przykre, ale prawdziwe.
ulynif pisze:Kolumbijczykiem zawsze będzie tak jak Roger jest brazylijczykiem czy Olisadebe nigeryjczykiem.
Te, aptekarz. Kolumbijczykiem będzie zawsze, a polskie to może mieć obywatelstwo. Wiem to, więc nie czepiaj się.
Wilmore z prawnego punktu widzenia tak, ale chodzi mi o to, że jestem przeciwny jakiejkolwiek naturalizacji. Nie żyję w drewnianej chatce, mam pojęcie, że to jest norma w świecie sportu, ale kuźwa żyjemy w kraju, który może chyba sobie wyszkolić piłkarzy, a nie ciągnąć ich z innych krajów. Co my jesteśmy? Kuwejt? Nie ośmieszajmy się, lecz zróbmy coś chociaż raz dobrze...

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 18 lis 2010, 18:47

Nie ok. Nie jest Polakiem i nim nigdy nie będzie. Może posiadać obywatelstwo i tyle.
Jeśli będzie się czuł Polakiem, to niezależnie od koloru skóry nim będzie i nikomu nic do tego.
Wilmore z prawnego punktu widzenia tak, ale chodzi mi o to, że jestem przeciwny jakiejkolwiek naturalizacji. Nie żyję w drewnianej chatce, mam pojęcie, że to jest norma w świecie sportu, ale kuźwa żyjemy w kraju, który może chyba sobie wyszkolić piłkarzy, a nie ciągnąć ich z innych krajów.
No dobra. Teraz różnica dla mnie istotna - gdyby Arboleda grał w Polsce rok na tym poziomie, to w obecnej sytuacji kadrowej wolałbym nie przeprowadzać naturalizacji, choć nie jestem też jej przeciwnikiem.
Natomiast Arboleda gra w Polsce prawie 5 lat, zżył się z krajem, nauczył języka na pewno lepiej od selekcjonera, jeśli chce - niech sobie gra. Nie uważam go za niezbędnego w tej drużynie, ani za perspektywicznego, lepiej dać paszporty Perquisowi, Cionkowi, ogrywać tam Sadloka, Glika, którzy mają papiery na grę, jeszcze można innych wymienić. Jeśli naprawdę będzie mu się chciało grać w kadrze, w co wątpię, to jednak będę za tym, by mu papiery udostępnić jak najszybciej i ułatwić Smudzie pracę, którą sobie tak utrudnia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”